Benátky s dětmi :-)
Jsou Benátky vhodné na výlet s dětmi? Za mě proč ne a to byl jeden roční v kočáru a druhý pochozí tříleťák... A kdy vidět Benátky bez lidí? Ideálně v lednu
Cestopis z roku 2024 napsala Petra Hejnová
Do Benátek vyrážíme 17.1.2024 z Prahy s Ryanairem. Let na hodinku a kousek a i odletové časy jsou vhodné pro rodiny s dětmi. Odlet byl v půl jedné a Ryanair překvapil a odlétali jsme celkem na čas. Letiště v Trevisu, kam létá Ryanair, je od Benátek vzdálený cca hodinu cesty autobusem. Pozor v blízkosti je ještě další letiště Marco Polo. Dá se jet i vlakem, ale tuším, že s přestupem. Autobus byl nakonec nejlepší varianta, jeli jsme v něm skoro sami a řidič nikde nazastavoval a jeli jsme přímo. Zpáteční jízdenka stála 22 euro.
Po příjezdu do Benátek jsme šli rovnou koupit jízdenky na Vaporetto, místní lodní mhd. Pokud jste v Benátkách na více dní, rozhodně se vyplatí koupit časovou, na 72 hodin stála 44 euro. Děti do 6 let neplatí. A vyplatí se. Dospělé a nejen je baví proplouvat mezi kanály a obdivovat paláce. Na zbytek dne jsme si dali pohov a odpočívali na ubytování. Doporučuji bydlet mimo turistické centrum, nám se osvědčil ostrov Giudecca s obrovským oknem. Když chcete zabavit děti, stačí je upíchnout u okna a všichni jsou spokojení.
Další den jsme vyrazili do centra Benátek. Není třeba popisovat všechny památky, ale za zmínku určitě stojí Náměstí svatého Marka a most Ponte Rialto. Tip pro rodiče na náměstí svatého Marka pozor na fontány na zemi! Sedlo si nám do ní dítě a řekla bych, ze nebylo jediné :-).
Jak už jsem psala výše, výlet jsme absolvovali s kočárkem. Doporučuji lehčí kousky, ne všude jsou rampy a dost často je třeba kočár přenášet přes schody. Ale na druhou stranu si člověk přiveze pěkně vysportované ruce :-).
Co se jídla týče jsou restaurace na každém kroku. Většina se jich specializuje na mořské plody, ale pizzu dělají snad v každé druhé. Velké plus je, že v každé restauraci mají dětskou židličku a i s dětmi si přijdete vítaní.
První dny nám počasí moc nepřálo, déšť ale mělo to svá pozitiva a to minimum turistů. Památky volné a na fotku bez lidí nebylo třeba vstávat za kuropění. Poslední den se ale udělalo krásně a Benátky se s námi rozloučily se vší parádou až jsme jim museli slíbit, že se zase brzy vrátíme.
Odlet jsme měli v sobotu 20.1.2024 ve 3 hodiny odpoledne. Doporučuji si dát rezervu pro případnou dopravní špičku a pak ten horor, co jsem zažila u odbavení... Po příjezdu na letiště je třeba označit kočárek. Většina lidi už s velkými kufry nelétá. Teda, to jsem si myslela. Chyba lávky, ve frontě jsem strávila krásných 50 minut, takže jsme zbytek letiště vlastně jen proběhli. Třešničku odletu už nasadilo 20 minutové čekání na ranveji, kdy předchozímu letsdlu selhaly brzdy. A Italové řešili jak to letadlo odtáhnout... Nakonec vše dobře dopadlo a do Prahy jsme přiletěli jen s hodinovým zpožděním.
Benátky mě chytly za srdce a opravdu se brzy znovu uvidíme. A jestli máte děti a chtěli byste někam vyrazit, tak vřele doporučuji. Odlety jsou ve slušné časy, letenky stály pár korun a paleta ubytování v nesezónnich měsících byla široká.
Petra Hejnová procestovala 14 zemí světa světa, nejvíce Evropu. Na Cestujlevne.com se přidala před 5 lety a napsala pro tebe 2 úžasné cestopisy.