Betónový Belehrad
Belehrad nie je láska na prvý pohľad, ale mňa osobne očaril aj po tretíkrát. Tentokrát najmä betónové dedičstvo z čias minulých. Pár viet o víkendovom roadtripe do srbskej metropoly.
Cestopis z roku 2019 napsal tonic
Tady začni psát svůj cestopis20 rokov dozadu sme u babky na dvore každý jarný víkend vzhliadali k oblohe, ktorú pretínali vojenské lietadlá NATO smerujúce na juh pri operácii“Milosrdný anjel”(síce nesprávny srbský preklad, ale znie to lepšie akoUšľachtilá kovadlina). Cieľom náletov bolo presvedčiť vtedajších srbských vodcov, aby stiahli armádu z autonómnej oblasti Kosovo. Odvtedy už pretieklo sútokom Sávy a Dunaja veľa vody, Kosovo sa medzitým stalo de facto samostatným štátom a Srbsko stratilo aj Čiernu Horu. Krehký mier s občasnými “výstrelkami” tu panuje už dlhšiu dobu, dávno to nie je región, kam by sa človek bál vkročiť. Pri plánovaní ciest mi nedávno prišlo na um navštíviť Belehrad aj po tretíkrát. Keď som už cestu absolvoval letecky a vlakom, nebolo by od veci si tých pár stoviek kilometrov aj odšoférovať....
Pokračovanie na mojom blogu:
tonic procestoval 65 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 10 lety a napsal pro tebe 81 úžasných cestopisů.