Bosna není jen Mostar….
Cestopis z roku 2023 napsal Low-cost cestovatel
Tuzla
Město na severu Bosny proslavil především Wizz Air který sem nabízí ultra levné letenky a otevírá bránu do této krásné země. V Tuzle doporučujeme půjčit si vůz, my jsme v Lednu a březnu platili směšnou částku mimo sezónu (220kč/den) a to za krásného českého Superba. Tuzla nabídne cestovatelům takovou balkánskou klasiku. Skvělé jídlo (čevapi), vodní dýmky, dobré ceny za všechno a jako bonus mešity, neboť sever Bosny je dost muslimský. V případě zájmu se levně a kvalitně ubytovat v centru mě kontaktujte a můj kamarád Sandro Stokanovič vás ubytuje v překrásných apartmánech.
Řízení v Bosně
Pár slov k častým dotazům ohledně dopravy.
V Bosně jsou silnice ve velmi dobrém stavu, řidiči zde narozdíl od Albánců, Srbů… a vlastně všech balkánců dodržují pravidla a jezdí pomalu. Mezinárodní ŘP nikdo nevyžaduje, stačí ten český. Pozor na úplatky! Bosenští policisté nejsou jako v sousedních státech, a neřeší problémy přijetím úplatku, což mě relativně překvapilo. Mě stálo nedodržení rychlosti 2000kč a 2 měsíce zákaz řízení na území BaH.. Neplatí zde presunkce nevinny ani správní řízení… Pokud nezaplatíte musíte jet s policií na služebnu (často až 70km) kde již zaplatit musíte, pokud ne máte ubytování zdarma…. nicméně v cele. Provoz v Bosně je řidký vyjma hlavního města Sarajeva.
Počitelj
Počitelj je historické město na území BaH. Málo turisticky navštěvované. Posuďte sami z fotografií.
Kravica-Blagaj-MostarN
Zřejmě nejznámější turistické atrakce v celé BaH
Všechny tyto turistické atrakce jsou hojně navštěvované, nejvíce mě zklamala návštěva vodopádů Kravica.. Vysoké vstupné mimo sezónu a bordel by neměl jít dohromady, ale s úklidem si tu moc nikdo nelámal hlavu škoda. Za to Blagaj je úžasné místo které jsme si zamilovali😊 Navíc čisto. Stánky, restaurace rozumné ceny vzhledem k lokalitě. Mostar má krásné staré město, most je také moc zajímavý a při návštěvě BaH by jste ho neměli vynechat.
Sarajevo
Sarajevo je hlavním městem BaH a každý milovník historie by ho měl navštívit, město se postupně modernizuje a doufá, že se historie nebude opakovat. Dále návštěva StarehoGradu je jasnou volbou.
Bosna je země s velice milými obyvateli, kteří si váží vaší návštěvy a za peníze co zde utratíte vám nabídnou nejen kulturní a gurmánské zážitky.
Můj žebříček balkánských států:
- 1) Černá Hora
- 2) Bosna a Hercegovina
- 3) Albánie
- 4) Řecko
- 5) Severní Makedonie
- 6) ,,Kosovo”
- 7) Srbsko
- 8) Chorvatsko (částečně balkán)
- 9) Rumunsko (částečně balkán)
- 10) Bulharsko
Low-cost cestovatel procestoval 40 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 2 lety a napsal pro tebe 6 úžasných cestopisů.