Budapešť - výlet nejen za langošburgerem
Budapešť - to není jenom most a hrad
Cestopis z roku 2023 napsala Klaruse
4 dny pěšky, 7-8 hodin vlakem, 5 hodin autem nebo 1 hodinu letadlem - přesně takhle daleko je Budapešť od Prahy, kterou nápadně připomíná - taky není jenom most a hrad. Hlavní město Maďarska, rozdělené řekou na Budu ("ta část s hradem") a Pešť (ta druhá...překvapivě:)) je místem, kde se vám bude líbit 2 hodiny, 2 dny nebo klidně celý život. Až na ten jazyk, samozřejmě.
Vedou všechny cesty do Budapešti?
Skoro se to rýmuje, ale pravda to tak trochu je. Pokud pominu cestu autem, tak se do Buapešti můžete dostat autobusem (např. FlixBus), letadlem (Ryanair, ale všichni víme, jak je to se zavazadly) a nebo, můj nejnovější a zároveň nejoblíbenější objev, vlakem (ČD je nepřijatelná varianta, takže RegioJet vítězí na plné čáře)! Cesta trvá něco málo přes 7 hodin, pokud se náááhodou nezaseknete třeba u Brna a pokud koupíte jízdenku včas, tak si můžete dopřát i něco trochu lepšího než sedět na chodbě na kufru vedle záchodu - třeba hned Business třídu se všemi jejími výhodami v RegioJet, koláčky za 10 Kč a minišampíčkem zdarma. Za 700 Kč jednosměrná jízdenka mi udělala velkou radost a cesta uběhla jako nic. Ubytování hledejte především přes AirBnB, kterých je ve městě opravdu hodně a obecně není drahé.
Budapešť je celkem populárním místem u Čechů - minimálně půlka mých přátel tam byla nebo alespoň jejich sociální sítě to tvrdí. Ráda se inspiruju jejich tipy, takže pokud si přečtete, že máte jít do restaurací Mazel Tov nebo Twentysix, tak to proboha udělejte! Místní měna je HUF (maďarský forint - 1 Kč se pohybuje okolo 20 HUF, takže já su milionář), ve městě jezdí metro s příjemnými retro stanicemi, krásné žluté (až skoro lisabonsky vypadající) tramvaje a autobusy nebo se můžete svézt Boltem. Skoro všude se dá zaplatit kartou (nebo minimálně na všech turistických místech) a spousta popisků je v angličtině, město je hodně zaměřené na turisty. V Budapešti jsem byla několikrát díky různým příležitostem a kdybych si měla vybrat, tak za mě je nejhezčí období duben/květen.
Kdo nerad čte, ale radši kouká do map, tak jsem připravila mapu Budapešti se všemi zajímavými místy: https://www.google.com/maps/d/vi...2&z=12
Buda/Budín
Začneme hezky podle abecedy, tedy Budou. Část města, kde se nachází především Budínský hrad (Budai Vár), Rybářská bašta (Halászbástya), několik lázní (Gellért, Rudas a další), Socha Svobody (Szabadság-szobor) nebo třeba nejhezčí výhled na Maďarský parlament. Oba břehy města spojuje několik mostů - Alžbětin most (Erzsébet híd) vedoucí pod Sochu Svobody, Řetězový most Széchenyi lánchíd (Széchenyi Lánchíd), který vás dovede pod Budínský hrad nebo třeba Markétin most (Margit híd).
Budínský hrad, Rybářská bašta
Tato dvě místa jsou od sebe "co by kamenem dohodil", ale počkají si na vás pěkně na kopečku. Dostat se k nim můžete různě - turistické hop on hop off busy potkáte všude, ale rozhodně to jde levněji Boltem, ještě levněji MHD/lanovkou (u konce Széchenyi Lánchíd) nebo nejlevněji pěšky. Výstup na hrad/baštu zvládne i netrénovaný jedinec, vyzkoušeno za vás - nemáte zač. Dejte jenom pozor na rekonstrukce mostu Széchenyi Lánchíd/dalších mostů, který se třeba v dubnu 2023 rekonstruoval a donutil nás se projít ještě o několik set kroků dál. Budínský hrad je součástí Světového dědictví UNESCO a nyní se v něm nachází muzeum a galerie. Je z něj hezký výhled na další dominanty Budapešti, především na část Pešť. Rybářská bašta je za mě jedním z nejvíc Instagram friendly místem v celé Budapešti - nachází se cca 5 minut pěšky od hradu a najdete tam Matyášův chrám, který je dominantou typického světlého "opevnění". Obrňte se trpělivostí, je to místo, které si můžete zamilovat a nebo ho nenávidět nejvíc na světě - záleží na počtu turistů, kterých tam bývá opravdu hodně. O-p-r-a-v-d-u.
Zajímavost: Rybářská bašta prý nikdy nebyla určena k bránění města. Mně to zní jako baštit, takže já překvapená nejsem. Takový malý zbytečný "fun" fact.
Socha Svobody
Pokud se vám zalíbil výhled na Budapešť a nemáte dost, tak můžete navštívit Sochu Svobody, která je 14 metrů vysoká a podívat jsem se na ni byla jenom jednou. Je prostě hrozně na kopci a já nemám kopce ráda :D Doufám, že ji umíte ocenit víc než já, ale prostě...je to tak.
Není čas na gin tonic ve vířivce na střeše lázní?
Je. Samozřejmě, že je, vždycky je. Vystoupat tolik schodů, imaginárních pater, až se chytré hodinky protáčejí, prostě stojí energii. Tu můžete načerpat v některých z budapešťských lázní, kterých je celá řada po městě. Gellért lázně (https://www.gellertbath.hu/)jsou hezké hotelové lázně, jsou především termálním bazénem určeným k plavání. Rudas lázně (https://en.rudasfurdo.hu/) jsou moje nejoblíbenější - skoro až labyrintový komplex je kombinací plaveckého bazénu, tureckých lázní s několika velice teplými bazénky a nejlepší vířivky, ve které jsem kdy byla, jelikož se nachází na střeše. Pokud máte štěstí na dobré počasí, tak zkuste najít podle plánku vířivku na střeše a objednejte si k tomu drink, v kombinaci se západem slunce uděláte dojem minimálně na sebe ;) Vstupné stojí do různých lázní pokaždé jinak, dokonce i v rámci jednoho dne v jedné budově. Osobně jsem nebyla a nikdy nepůjdu do Termálních lázní Széchenyi (https://www.szechenyibath.hu/), už jenom z toho důvodu, že je tam naprosto neskutečné množství lidí. Moje oblíbené malé turecké lázně Király (https://en.kiralyfurdo.hu/) bohužel zavřeli. Fotky si tady v té části ráda odpustím, zkuste nechat jednou telefony a foťáky ve skřínce a užijte si pohodu v lázních :)
Tip a chytrá poznámka, co se třeba hodí: Některé lázně (např. Rudas) nabízejí i noční koupání, takže si za lidových 12 600 HUF můžete koupit (jde to pouze online) lístek a cachtat se až do 3 do rána. Dávejte si taky pozor na rozvrh v daných lázních, některé mají striktně rozdělené, kdy mají umožněný vstup muži nebo ženy.
Pešť
Vychození a vykoupaní určitě máte hlad. Nebo já ho teda mívám dost často a musím uznat, že Budapešť je jedna z mých nejoblíbenějších food destinací, především část v Pešti. Ceny jsou více méně podobné jako u nás (u nás v Praze:)), takže si dovolím další část věnovat jídlu. O památkách a zajímavostech se zmíním později. A co teprv o barech!
Langošburger a další lahůdky nejen pod širým nebem
Langošburger je něco, o čem jsem slyšela poprvé právě v Budapešti a jsem si skoro jistá, že nikde jinde neuslyším - klasický burger, akorát místo burgerových housek jsou dva langoše, noční můra pro žlučník, ale parádní základ pro večerní párty. Na langošburger narazíte ve Streetfood Karavanu (https://www.instagram.com/karavan_budapest), což můžeme přirovnat k našemu Manifestu - karavany ve vnitrobloku nabízející všechny možné druhy jídla. Doporučuju se tam vydat okolo 19:00, abyste si měli možnost sednout a nečekat zbytečně dlouho na jídlo, všude se myslím dá platit kartou. Ve stejné ulici se nachází taky super malý Bors Gastro Bar (https://www.facebook.com/BorsGasztroBar), protože kdo by si nechtěl dát bagetu od Darth Vadera.
Pokud rádi vynecháte burgery a podobný fast food, tak je na čase prozkoumat populární místa. Než se do nich ale vydáte, tak se ujistěte, že máte rezervaci, jinak si sednete maximálně na chodník a budete plakat, nejpopulárnější místa bývají plná v jakoukoliv hodinu. Jedno z nich je nedávno otevřená restaurace Twentysix Budapest (https://twentysixbudapest.com/), která spíš připomíná botanickou zahradu a jídlo je famózní! Stejně tak se dobře najíte v Mazel Tov (https://www.mazeltov.hu/en tady rezervaci potřebujete na milion procent), kde ochutnáte nejbáječnější hummus, pokud se potřebujete vyspravit po těžší noci, tak Recovery Breakfast v Cirkusz (https://cirkuszbp.hu/) určitě nezklame, na sváču si skočte do Butter Brothers, na kávu a croissant třeba do Brew Brothers nebo do Freja (https://freyjacroissant.hu/) na brutální croissant, moje oblíbené místo je taky Fekete na kávu/dezert nebo do velmi specifické kavárny, Zoo Café (https://zoocafe.hu/). V Zoo Café je rezervace nejnutnější věcí, bez ní tam nemá cenu chodit. Interiér, jídlo a pití je dost podprůměrné, ale na stůl vám nosí různá zvířátka, která si můžete pohladit/vyfotit. Nechám na každém, co si o tom myslí, já rozhodně znovu nepůjdu.
Hladová poznámka pod čarou: v Budapešti se najezte úplně kdekoliv a bude to super ;)
Bary
Speciální a samostatnou kategorií jsou v Budapešti bary. Když pomineme klasická party místa a diskotéky a nevím co ještě, tak se tady setkáte s tzv. Ruin pubs/bars. Staré polorozpadlé budovy sloužící jako překvapivě hezká místa pro neformální setkání a trochu bizarní party místa. Nejznámější z nich je asi Szimpla Kert (https://ruinbarsbudapest.com/szi...-ruin-bar/) pár domů od Streetfood Karavanu, pokud toužíte po tom se na místo pořádně podívat, tak doporučuji někdy odpoledne, mimo hlavní party čas, seznam ostatních najdete v odkaze výše. Dalším místem, které by se vám mohlo líbit je Gólya Presszó (http://www.golyaszovetkezet.hu/), minimálně možnost popíjení na střeše gin tonic za cca 90 Kč v přepočtu :)
A co třeba konečně něco zajímavého k vidění?
Až si napapáte pupíčky, tak se vydejte po (za mě) nejzajímavějších místech Pešti. Všichni známe Maďarský parlament (Országgyűlés - miluju ten jazyk!), který je jednou z nejznámějších dominant právě Budapešti a je překvapivě sídlem místního parlamentu. Nejlepší pohled na něj je ale z druhé strany přes řeku, když přejdete přes Markétin ostrov, hledání ideálního místa na správnou fotku chvíli zabere. Můžete si ho taky prohlédnout z lodi, ve městě se vyjížděk po lodi nabízí hodně.
Bazilika svatého Štěpána nabízí krásný výhled na město, pokud si dobře pamatuju, tak se můžete nahoru vyvézt výtahem. V dubnu 2023 k ní nebylo možné se dostat z důvodu návštěvy papeže - i to můžete v Budapešti zažít. Naopak výhled na ni je nejzehčí z Budapest Eye, ruského kola, ke kterému dojete asi za 5 minut od baziliky. Uvidíte z ní celou Budapešť jako na dlani a nenechala jsem si ujít tuhle podívanou ani jednou zatím. Vstupné stálo 3900 HUF, kolo se 4x otočí a komu se dělá špatně z výšek, tak ať si počká hezky dole.
Metropolitan Ervin Szabó Library (https://fszek.hu/en) - knihovna, která uchvátí nejenom knihomoly a milovníky Harryho Pottera. Letos jsem se do ní podívala poprvé a více méně náhodou, ale o to víc jsem byla překvapená. Osmipatrová knihovna, která vypadá z části spíš jako zámek je veřejně přístupná na jednodenní lístek za 1700 HUF, který zaplatíte pohodlně kartou.Tajný tip: Všechna patra jsou moc hezká, ale tu největší nádheru hledejte ve 4. patře ("říkala kamarádka").Náměstí Hrdinů (Hősök tere) - ikonické (nevím, jestli je ikonické, ale zní to pěkně) náměstí, kterému dominuje půlkruhový památník se nachází nedaleko slavných lázní Széchenyi. Za ním se můžete podívat do přilehlého Lake City Park (osobně jsem moc parků v Budapešti nepotkala, takže pokud hledáte příjemné místo na odpočinek, tak doporučuju), kde narazíte i na Hrad Vajdahunyad (Vajdahunyad vára).
Dál by se vám mohla líbit návštěva Bálna Terasz (https://www.balnaterasz.hu/), příjemné a architektonicky zajímavé místo u řeky, kde si můžete zajít na jídlo a drink, jednou z nejznámějších památek je ale Velká synagoga (Dohány utcai Zsinagóga, https://jewishtourhungary.com/en/cart), která se pyšní tím, že je druhou největší synagogou na světě. Poté, co si samozřejmě koupíte lístek online za 9 000 HUF a předběhnete frontu, tak se brzo ráno, hned se začátkem otevírací doby, vydáte na prohlídku synagogy, jejíž soušástí je i židovské muzeum a neméně slavná zahrada, která je vytvořena jako vzpomínka obětem Holokaustu. V sobotu je synagoga zavřená, i přes vyšší vstupné určitě doporučuju návštěvu, nechá to ve vás silný zážitek, nejen kvůli historickému kontextu.
Nezakončila jsem cestopis o Buapešti úplně vesele, ale věřím, že se z ní veselí vrátíte a užijete si relativně malé a kompaktní město připomínající Prahu, se srandovním jazykem a milými lidmi, báječným jídlem a ještě lepším pitím. Tak zas brzo, Budapešti!
Klaruse procestovala 26 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Střední Ameriku. Na Cestujlevne.com se přidala před 10 lety a napsala pro tebe 12 úžasných cestopisů.