Čarokrásné Lofoty a Tromso
neskutečné treky, kouzelné červené baráčky
Cestopis z roku 2024 napsala Šárka Skrbková
Tohle je místo, které mám na seznamu již dlouho. Jenže z ČR je to celkem štreka autem, letenky tam bývají kolem 10 tis, půjčení auta není levná záležitost, ale když se objevily letenky za 4 tis, parťák mi kývl, že by jel, neváhali jsme ani chvilku. A zrovna nedávno jsem si koupila knížku od Lucky Kutrové (holka s bucket listem a Marvelem), jak cestovala v dodávce s tátou po Skandinávii. Dlouho taky sleduji Helen Myhre (https://www.instagram.com/helenemoo/?hl=cs), která přibližuje lidem cestování po celém Norsku, hlavně Lofotách a miluje barevné svetry. A konečně se dočkám, a ty krásné výhledy uvidím na vlastní kůži.
Návštěvou Lofot překročíte severní polární kruh. Ano, já prostě doma na zadku neumím sedět, chci poznat celý svět, abych pak jednou, než zaklepu bačkorami, měla na co vzpomínat a co vyprávět vnoučatům. Navštívila jsme 66 států, do Norska jsem se vrátila po 3 a rozhodně nekončím.
Norské souostroví Lofoty patří bezesporu k nejkrásnějším místům v Evropě. Stovky menších a větších ostrůvků tvoří rozeklané špičaté hory vyrůstající přímo z moře, ale i široká údolí, zelné pláně a desítky jezer. Lofoty jsou nedotčeným vikingským rájem, do kterého se okamžitě zamilujete. Souostroví má přibližně 24 tisíc obyvatel na ploše okolo 1.227 km². Pokud navštívíme toto souostroví v létě - zažijete půlnoční slunce. Umíte si představit, že byste část roku vůbec neviděli západ slunce, respektive noci, kdy by se vůbec nesetmělo? S tím, jak se blíží letní slunovrat (21. června), kdy na severní polokouli zažíváme nejdelší dny v roce, nastává zároveň dostatečně daleko na severu (za severním polárním kruhem, který se nachází na 66,5 ° severní šířky) fenomén polární noci. Slunce tam v těchto dnech nikdy nezapadne pod obzor.
Letenka z Prahy s přestupem ve Vídni za 4500 Kč.
26.8. 7:30 z Prahy, 15:00 Tromso, 3 h přestup ve Vídni s leteckou společností Austrian (žádná nízkonákladovka - na palubě jsme dostali jídlo a čokoládku)
2.9. 15:45 Tromso, 21:50 Praha, 1,5 h na přestup ve Vídni, v ceně větší kabinové zavazadlo
Z letiště do centra Tromsø se dostanete za 15 minut expresním autobusem Flybussen. Jednosměrná jízdenka stojí 100 NOK (220 Kč), zpáteční 160 NOK. Platba pouze přes aplikaci nebo hotovostí. Nebo můžete využít místní linky autobusů, například č. 42. Platba opět pouze v hotovosti nebo přes aplikaci. Jízdenka pak vyjde na 44 NOK. Doporučuji tedy městský autobus. Autobus projede tunelem a jste v centru.
Auto – pronájem přes půjčovny stojí 22 tis na týden. Našla jsem aplikaci, kde auta pronajímají místní a dostanete se na cenu kolem 8 tis i nižší u elektroaut, my si pro jistotu připlácíme za extra pojištění. Naprostá spokojenost, dostanete návod, kde jsou klíče, vše nafotíte a můžete vyrazit. Nakonec jsme návrat auta o 2 hodiny bezplatně posunuli, dopláceli jsme malou částku, že jsme překročili kilometry. 600 Kč za myčku se nám dávat nechtělo, tak jsme auto omyli před vrácením ručně na pumpě. Výhodou je, že auto je registrované a nemusíte hned platit trajekty (200 NOK nám poté strhli v aplikaci), auta s cizí registrační značkou musí trajekty platit na místě. Měli jsme půjčenou Toyotu Yaris.
Co můžete dělat kromě treků: Objevovat typické červené baráčky, ochutnat skořicové rolky, vidět polární záři (větší pravděpodobnost v zimě), jízda na koni, půjčit si na půl den kajak nebo vyrazit plavbou objevovat fjordy
Počasí - Venkovní teplota: 11°C až 16°C. Nejčastější počasí: "slunečno/zataženo/přeháňky". Předpovědi počasí vůbec nevěřte. Koukali jsme na 5 zdrojů, každý ukazoval jiné počasí, každý den se předpověď měnila a žádná nevycházela. Deset minut leje, pak vysvitne sluníčko, zase se zatáhne, prostě buďte připraveni na každou variantu, nezapomeňte na nepromokavé oblečení, přibalte pár vrstev, protože je zde chladněji než v ČR, ale vezměte si i sluneční brýle, když vysvitne to sluníčko a přihoďte i plavby, pokud se rádi otužujete.
Jídlo – řešili jsme nákupem základních potravin – snídaně musli a jogurt, přes den musli tyčky, jablko, krekry se sálemem, večer čínská polévka. Za týdenní nákup jsme dali zhruba 2 tis. Před odletem jsme si zašli na burger (jeden hovězí, jeden sobí), jídlo v restauraci i s pitím pak vyjde zhruba na 700 Kč. (poznámka pod čarou – jejich jogurty nám vůbec nechutnaly).
Peníze – 90 % se dá platit kartou nebo přes aplikaci, přesto si vezměte hotovost, některá parkoviště se platí vložením hotovosti do obálky, na kterou napíše SPZ
Treky jsou zde krátké – 3-5 km, ale intenzivní, z 0 na 500-600 metrů nad mořem, celkem jsme za ten týden zdolali 3 800 výškových metrů, denně jsme si dávali 2 výšlapy
Ubytování: (všechna ubytování jsou dostupná na boooking.com)
Týden 13 tis pro 2 osoby 6500 Kč na osobu, 900 Kč za noc
Tromso: Northern living 1 room with shared bathroom, 1484 Kč (122 Stakkevollvegen, 9010 Tromsø, Norsko), Malý byt se sdílenou koupelnou a kuchyní, malé, světlé, velmi útulné, sympatický domácí
Svolvaer: Fast Hotel Svolvaer – 2507 Kč (Sjøgata 2-4, 8300 Svolvær, Norsko), Na začátku Lofot, v centru, selfcheck in, parkování přes noc zdarma, koupelnu jsme měli na pokoji.
Lofoten Camp – 1761 Kč (Hagskarveien 336, 8340 Stamsund, Norsko), Malá chatka v kempu, kuchyňka a záchody společné, pračka, možnost půjčit kola, kayak, využít saunu
Lydersen Rorbuer Hostel and Apartments Kvalvika and Rytten 2100 Kč (Hovdanveien 46, 8387 Fredvang, Norsko), Ubytování na jihu Lofot, skvělé místo pro treky Ryten a Reine, cítíte se tu jak doma, ubytování u vody, k dispozici sauna. Prostorné pokoje, společná koupelna a dvě kuchyňky, výhled na zátoku a hory
Storfossen Hostel – 1568 Kč (Moanveien 1, 9470 Gratangen, Norsko), Nádherný dřevěný baráček, luxusní obývací prostor s výhledem na vodopád, k dispozici velká kuchyň, tady mi bylo líto, že jsem jen přespali a nestrávili zde více času. Ubytování je vážně top za super cenu.
Tromso – Ami Hotel – 1421 Kč (Skolegata 24, 9008 Tromsø, Norsko), Hotel přímo v centru, v přízemí společenská místnost a kuchyňka, několik pokojů v patře. Self check in. Možná jen 2 sprchy byly málo.
Náš itinerář
Den 1 – 26.8. – cesta a Tromso
Vyrážíme z 7 ráno z Prahy, do Tromsa se dostaneme ve 3 odpoledne. Busem 42 se dostaneme až k našemu ubytku a razíme do města. Trošku poprchává. Tromso má zhruba 65 tis obyvatel. Projděte si přístav, můžete zavítat do Polaria – muzeum, které připomíná padací kostky. Na druhé straně města, pokud přejdete 1 km dlouhý ikonický most se nachází Artic Cathedral. Hlavní ulici se suvenýry Storgata, lemují kavárničky, při odbočce uvidíte impozantní budovu knihovny. Městečko je malé, pár hodin vám zde bude stačit. Výhled z lanovky si necháváme na poslední den. Po městečku nachodíme 11,5 km.
Den 2 -27.8. úterý – přejezd směrem Lofoty, SVOLVAER
Ráno vyzvedneme auto a už razíme. Čeká nás cesta z Tromso do Lofot. Chceme dojet do městečka Svolvaer, v autě strávíme zhruba 6 hodin a ujedeme 450 km. Většinu cesty nám prší. Projdeme si malé městečko a jako rozcvičku si dáme 600 schodů, abychom viděli městečko z výšky, odsud pak dále pokračuje trek na horu Floya a Ďáblovu bránu nebo horu Svolværgeita, která láká spíše horolezce.
Schody – 0,9 km, 38 min, převýšení 159 m
Den 3 – 28.8. středa, půl dne přeháňky, 2 treky
Čeká nás první pořádný trek. Platíme parkovné 135 NOK. Jdeme k Djevelporten, což je menší zaseknutý kámen ve skále, poté se vydáme k hoře Floya, odkud je nádherný výhled na městečko. Autem se přesuneme do Henningsvaeru, kterému se přezdívá Benátky Lofot, a jsou známé pro fotbalové hřiště. Tuto zastávku ocení především dronaři. Po neskutečném slejváku nakonec vysvitne sluníčko, a tak razíme na druhý dnešní trek, který je vzdálený pouze pár minut. Škrábeme se do kopce snad hodinu
a půl, a nahoře je mlha, jak když vylijte mlíko. Je to první a poslední trek, který nám neukáže žádné výhledy. Cesta dolů je trošku „o hubu“. Bahno klouže, pod kameny je sráz dolů. Ale ve zdraví sestoupáme níže, odkud je aspoň trochu výhled na Hennigsvaeru. Přejedeme do středu Lofot, kde spíme v chatce v kempu.
Djevelporten a floya – 4,3 km, 3 h, převýšení 571 m
Festvågtind a Presten – 3 km, 3 h, převýšení 566 m (jediný, kde jsme neměli výhled)
Den 4 – Čtvrtek – 29.8.
Hned ráno si dáme výlet na horu s výhledem na most. Parkovné máme poslat 50 norských na účet, ale číslo účtu nelze přečíst. Takže prvně parkujeme zdarma. Po cestě míjíme vtipnou knihovnu, malá budka uprostřed ničeho, kde jsou v boxu schované 4 knížky. Chvílemi je dost rozmáčený terén, což je jediná nevýhoda snad všech treků, kde nejsou schody nebo klády přes cestu. Volandstinden je ikonická kuželovitá hora, která je nejlépe vidět z mostu, vedoucí z vesnice Fredvang, kde již ten večer budeme bydlet.
Přesuneme se o kousek dále a čeká nás trek na horu Ryten, parkovné vložíte 100 norských do obálky, na kterou napíšete SPZ vašeho auta. Po cestě je krásný výhled na pláž Kvalviku. Na vrcholu kopce je ikonický kámen, ze kterého jistě každý viděl nějakou fotku. Shodneme se, že na pláž se nám úplně nechce (sejít ten kopec a pak se opět škrábat nahoru), přesto sejdeme kousek dolů, abychom si užili ty výhledy. Je to první trek, kde je opravdu hodně turistů. Po celou dobu potkáváme hodně Čechů a Slováků. Tato cesta je bohužel i hodně bahnitá. A najednou jde naproti nám kočka, podle toho, jak má učesaný kožíšek patří k někomu z baráčků dole, kočka se posadí a kochá se. Nejen lidé chodí na treky a užívají si výhledy. Po sestupu už razíme na naše nádherné ubytování, kde si domluvíme 2 noci a já se dokonce osmělím a vlezu do ledové vody. Z pokojíčku máme výhled na horu Volansdstind – náš první ranní trek.
Volandstind – 5,5 km 2h 30 min, převýšení 457 m
Ryten – 8 km, 3 h 30 min, převýšení 566 m
Den 5 Pátek 30.8. – nejznámější trek, konec Lofot ve městě A
Cestou do vesničky Reine zastavíme na mostě, kde je kouzelný výhled na červené baráčky. Zaparkujeme u infocentra, kde rovnou platíme 150 norských za parkovné, které nás tam opravňuje zůstat 3-5 hodin. A jdeme na nejznámější trek Reinebringen. Některé zdroje uvádějí 1900 schodů, jiné 1566 – no, nepřepočítávali jsme to. Ale šli jsme to zhruba 40 minut, dost lidí jsme předešli. Nahoře nám bylo odměnou snad neznámější pohled na Lofoty. Měli jsme štěstí a svítí nám i sluníčko, je jasno, takže výhledy jsou krásné. Po sestupu projdeme malé městečko během chvilky, opět jsou zde ikonické červené baráčky. Dříve sloužili rybářům. Tehdy i dnes je rybářství nejnebezpečnější povolání, které v Norsku můžete vykonávat.
Přejedeme na konec Lofot. Doslova. Procházíme si městečko A. Jedno z mála míst, kde se neplatí parkovné. Dojdeme až na skálu, ze které je výhled na moře a protější ostrůvek. Městečko je malé, můžete tam navštívit muzeum Rybářství. Cestou zpět nás napadne, co dát ještě jeden trek a tak se přesuneme na další malé parkoviště pouze pro 2 auta. Tady se nám podaří zabloudit, takže sejdeme trochu z cesty. Nakonec se u malého přístřešku, kde je ohniště i pánvička vrátíme zpět na trasu. Škrábeme se nahoru, kde je 360 výhled. Nahoře jsme sami. Vidíme i „dvoubarevné jezero“, které měla Lucka Kutrová v knížce a Tonda ho chce vidět taky. Po sestupu přejedeme most a jsme „doma“. Potkáváme tam holčinu z Čech, která cestuje po Lofotách busem a pěšky a často spí ve stanu (takže to taky jde).
Reine – 3,4 km 2 h 30 min, převýšení 492 m
Flakstad – 3,7 km 2 h 40 min, převýšení 451 m
Den 6 – sobota 31.8. Odpočinkový den, plavba
V podstatě se vracíme směrem zpátky na začátek Lofot a chceme projít vše, co jsme nestihli. Zajedeme do městečka Nusfjord, kde jsou pro změnu žluté baráčky. Vstup do vesničky se platí (čehož jsme si nevšimli). Je zde vyhlášená pekárna, kde ochutnáme skořicové rolky. Chtěli jsme dát poslední trek, ale nakonec se rozhodneme, že zkusíme kajak. Když dojedeme do městečka Svolvaer, změníme to na plavbu lodí k Trolímu fjordu. Po cestě jedeme kolem ostrovů, kde hnízdí orel mořský a několik jich z dálky zahlédneme. Moře je též plné medúz. Po návratu z plavby se už jen snažíme dostat více na sever, ať zítra máme kratší vzdálenost do Tromsa. Po cestě se nám konečně podaří zahlédnout i několik sobů.
Den 7 – Neděle 1.9. vracíme se směrem k Tromsu
Čeká nás poslední trek. Hora Segla. Těsně předtím si přečteme, že nahoru se sice dá vystoupat, ale mnohem lepší je jít trek Hesten, odkud je krásný výhled na tu impozantní zkosenou horu. Poté už nás čeká cesta domů, 84 km jedeme 2 a půl hodiny. Čeká nás tam i převoz trajektem. V Tromsu omyjeme a vrátíme auto, jdeme se ubytovat na hotel, koupíme si toust do ruky a mastíme na lanovku (jezdí do půlnoci). Je sice trochu dražší, ale už první den, jsme si řekli, že to na závěr dáme. Výhledy na město Tromso jsou skvělé. Zdržíme se tam tak dlouho, abychom městečko viděli i za tmy. Já si při čekání vychutnám horkou čokoládu s toustem, nebudeme si nalhávat, že to byla levné svačinka, ale žijeme jen jednou, ne? :)
Hesten - 5,1 km, 2 h 40 min, převýšení 531 m (Segla)
Pondělí den 8 – půl den v Tromso a odlet domů (2.9.)
Tonda večer šel pozorovat polární záři. Ráno si přispíme, jdeme si projít městečko, nakoupíme suvenýry, zajdeme na oběd a busem číslo 42 jedeme na letiště. Přestup ve Vídni a v 10 večer jsme v Praze. Byl to nejhezčí den ohledně počasí, sluníčko. Norové oblíkli kraťasy a trička (takové vedro teda zase nebylo).
Co jsme nestihli:
Tungeneset - Délka trasy zhruba 600 m tam i zpět. Jedná se o jednoduchou procházku s výhledem. Nachází se severně nad Lofotami, blíže k Tromsu.
Værøy - 6,6 km (13,2 km tam i zpět). Trasa je jednoduchá. Ale na tento trek musíte z jihu Lofot využít trajekt.
Co bych udělala příště jinak? Letěla bych do Narviku, ušetříte si dlouhou cestu z Tromsa. Ale zase bychom nemohli jít na trek a vidět horu Segla.
Důvod se do Tromsa vrátit? Rozhodně, v listopadu můžete pozorovat velryby a máte velkou šanci vidět pořádnou polární záři. Tonda viděl svoji první malou polární záři poslední den večer, já ne, protože mě nevzbudil :D Naštěstí už jsem auroru borealis viděla na Islandu a předpokládám, že v lednu ve Finsku se taky dočkám. Lofoty jsou krásné a za návštěvu rozhodně stojí, přestože od severu na jih měří pouze 150 km, vydají vám zhruba na týden, abyste si užili ty nejlepší treky a výhledy.
Náklady – letenka 4500 Kč
Pronájem auta – 12 100 Kč (i s překročením km)
Benzín – tankovali jsme 3x, 2750 Kč, ujeli jsme 1300 km
Parkovné – 634 NK, 1350 Kč (platí se všude, na každém treku)
Autobusy 328 Kč osoba, na letiště a pro auto
Ubytování 13 tis/2 osoby
Jídlo – nákupy – 2 tis na týden, jednou restaurace (700 Kč)
Suvenýry, co jsme kupovali – pohledy, nášivky, hrníčky, kávu, a mega plyšovou mikinu
Náklady na týden na Lofotách – 21 500 Kč.
Ušetřit by šlo, kdybychom měli větší auto a spali v něm nebo ve stanu, nám si ale připlatit za tu postel s bílou peřinou a teplou sprchou nevadilo.
Plus to, kde jsme se rozšoupli – plavba lodí Trollfjord – 1250 NOK, 2700 Kč
lanovka v Tromsku - 415 NOK, 900 Kč
A kdo to ještě neví - tak jsem taky napsala knížku - Jižní Amerika očima 2 cestovatelů
Šárka Skrbková procestovala 68 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 7 lety a napsala pro tebe 31 úžasných cestopisů.
Moc pěkné, Lofoty mám také v plánu. Ale asi bude mít přednost Island :)
Jinak jsem rád, že už Šárka není sama... moc jí to sluší ;)
To může být krytí. Běžný postup, aby ji neotravovali jiný samci.
Co takhle řešit cestopisy a cestování a néééé můj soukromý život, hm? :D :D
Citace:
"To může být krytí. Běžný postup, aby ji neotravovali jiný samci."
Nebo jeho...