Červencové svátky v Lurdech
Do poutního místa s babičkou? Inu proč ne!
Cestopis z roku 2023 napsal Toman
Vzhledem k tomu, že letošní červencové svátky vyšly příhodně na středu a čtvrtek, chtěl jsem jich využít právě na nějaký kratší výlet. Při brouzdání po letenkách jsem už delší dobu opakovaně narážel na francouzské městečko Lurdy (známé především díky údajnému zjevení Panny Marie) jako na jednu z nejlevnějších destinací pro lety například z Londýna nebo z Bergáma a náhoda tomu chtěla, že se mi zrovna na termín 5.-7. července 2023 podařilo najít levné letenky Vídeň - Bergamo - Lurdy a zpáteční pak Lurdy - Bergamo - Brno (vše s Ryanairem za přibližně 2000 Kč). To byla ideální kombinace, přestupové časy v Bergamu byly akorát a daly se spojit i s krátkým výletem do tohoto italského města.
Samotnému se mi ale letět nechtělo, ve dvou se to přece jen lépe táhne, ovšem uvědomoval jsem si, že moc kamarádů asi na destinaci poutního místa nenalákám. Já sám do kostela také nechodím, ale myslím, že to není žádná zábrana k objevování nových zajímavých míst, třeba i s církevním podtextem. Pak mě ovšem napadlo, proč nevyrazit na výlet s babičkou! Ona sama byla už 2x v bosenském poutním místě Medžugorie, pořád je aktivní a čilá a Lurdy by mohly být příjemnou změnou. Po krátkém telefonátu bylo jasno a tak už zbývalo jen zabalit batoh a vyrazit směr Schwechat.
1. den - středa (5. 7. 2023) - Přílet do Lurd
Letadlo (Airbus A320-232) společnosti Lauda, s plánovaným startem v 10:10, mělo více jak hodinu zpoždění kvůli technické závadě a tak jsme v Bergamu přistávali až okolo 13. hodiny. Ranní čekání ve Vídni jsme si alespoň ukrátili ve Vienna Lounge a v Bergamu jsme díky pozdnějšímu příletu nemuseli čekat tak dlouho na navazující let. Do Lurd (konkrétně na letiště Tarbes-Lourdes-Pyrénées) už let (Boeingem 737-800) proběhl jen s menším zpožděním a nás tak po šesté hodině večerní dovezl autobus z letiště do centra města. Do Lurd jezdí z letiště autobusy dva, TL a TLP. Autobus TL je běžný linkový a cena jízdenky je 1 euro, autobus TLP je jakýsi letištní expres a za jízdenku chtějí 3 eura. Po celodenním cestování jsme už neměli energii si ještě město večer procházet a tak jsme po lehkém nákupu potravin zamířili rovnou na ubytování.
2. den - čtvrtek (6. 7. 2023) - Lurdy, regionální oběd, Pic du Jer
Po probuzení do svěžího dne s teplotou lehce přes 20 °C a snídani ve francouzském stylu (bageta a camembert) jsme se vydali k tomu hlavnímu, co Lurdy nabízí - do komplexu u řeky, jemuž vévodí Růžencová bazilika spolu s Bazilikou neposkvrněného početí. Při příchodu do komplexu jsou obě baziliky krásně vidět přes promenádu s trávníkem uprostřed. Lidí bylo v celém areálu, řekl bych, přiměřeně, čekal jsem větší počty a tak jsme se nikde příliš nemačkali nebo neprodírali davy. Pouze při dopolední mši přímo před jeskyní Massabielle, kde mělo ke zjevení dojít, bylo lidí víc, ale ti se po skončení mše rozptýlili a úzký prostor byl opět průchozí. Naše cesta nejprve vedla do moderní oválné podzemní Baziliky sv. Pia X., která může být na první pohled návštěvníkům skryta, jelikož střechu kryje tráva a i vstup je velice nenápadně vyveden. Uvnitř se ovšem nachází impozantní prostor (téměř 200 m dlouhý a přes 60 m široký) lemovaný mnoha betonovými sloupy, s hlavním vyvýšeným oltářem uprostřed a mnoha dřevěnými lavicemi okolo. Po stranách kolem dokola také visí velká vyobrazení různých svatořečených osob od starověku po současnost. Podle popisu se dovnitř vejde až 25 000 lidí.
Dalším místem k zastavení už byla samotná Růžencová bazilika s krásným zdobeným vstupem, velkým zlatým křížem na vrcholku kopule a schodišti z obou stran, vedoucími k horní bazilice. Před ní je velký kruhový prostor s velkou sochou Panny Marie a který lemují dvě podkovovité cesty, opět vedoucí nahoru. Venku nalevo u vstupu zrovna probíhaly přímluvy s anglicky mluvícím farářem, ovšem my jsme pokračovali přímo dovnitř. I uvnitř byla mše, tentokrát již francouzská, ale jelikož ani já, ani babička francouzsky nemluvíme, obdivovali jsme spíše výzdobu interiéru. Tomu vévodí zejména vyobrazení Panny Marie na kopuli nad oltářem. Novogotická Bazilika neposkvrněného početí, stojící nad Růžencovou bazilikou, již svým vzhledem a uspořádáním více připomíná klasický kostel. Vnitřní výzdoba je sice prostší, ovšem bazilika to dohání svou velikostí. Zde se babička zúčastnila pro změnu mše italské, ovšem po jejím skončení a konstatování, že "farář měl kázání snad půl hodiny a zbytek mše pak už projel jak z rychlíku" jsme se radši vydali podél baziliky k již zmiňované jeskyni Massabielle, kde se podle všeho roku 1858 měla mladé dívce Bernadettě zjevit Panna Maria a odhalit jí mimo jiné i léčebné účinky místních pramenů. Hned za jeskyní jsou pak již kohoutky s vyvěrající vodou, kterou je možné se osvěžit či si ji napustit do láhve. Součástí jsou i kryté vnitřní prostory, kde je možné se ve vodě vykoupat.
Jelikož areál bazilik není nijak velký, měli jsme asi ve 13 hodin hotovo a mohli jsme zamířit na oběd. Nakonec jsme se uvelebili ve velice malé (jen asi 3 nebo 4 stolečky), ale velice příjemné restauraci l´Ami Toulousain, kde podávají jen jedno jídlo, ovšem jedná se prý o tradiční regionální pokrm, sestávající z předkrmu, polévky a desertu (vše za přibližně 15 eur). Předkrm má podobu zeleného salátu se sýrem roquefort, vše přelité olivovým olejem a doplněné o bagetu. Polévka je pak velmi hustá směs vývaru, brambor, fazolí, kapusty, kořenové zeleniny a kachního stehna i s kostí, od níž se maso odděluje do polévky. Menu je zakončeno kouskem brownies, lékořicovým muffinem a šálkem dobré kávy. Vše obsluhuje moc příjemný pan majitel, který nám po zjištění, že jsme z Brna, odrecitoval (ve srozumitelné češtině!) kousek z jedné Janáčkovy opery, jejíž název ovšem tak zkomolil, že nevíme, která to byla.
Na odpoledne jsme měli naplánován více světský program, a to horu Pic du Jer. Po krátké procházce městem (které samo o sobě zase tak zajímavé není a je na něm vidět, že největší slávu už má nejspíše za sebou. To potvrzovala například spousta zavřených obchodů a i ty, které otevřené byly, jsou často umorousané a zašlé) jsme přišli až na jeho jižní konec, kde se nachází spodní stanice kolejové lanovky. Ta nás po zakoupení zpáteční jízdenky (13,5 eur/osobu) vyvezla po příkrém svahu nahoru do přibližně 890 m. n. m., ale už po cestě se člověk může kochat krásnými výhledy do okolí. U horní stanice se nachází hospůdka s místním pivem a také jeskyně (kam nás ale paní u vstupu z neznámého důvodu nechtěla pustit). Dá se odtud také zamířit až k samotnému vrcholu. Za 15 minut chůze jsme tak byli na nejvyšším bodě, odkud lze hezky pozorovat celé okolí ve všech směrech. Je zajímavé pozorovat ten přechod z rozsáhlé nížiny na severu do zelených kopců Pyrenejí na jihu. Po pokochání se rozhledy jsme sešli opět k lanovce, sjeli v ní dolů a pomalu zamířili zpět na ubytování.
3. den - pátek (7. 7. 2023) - odlet, Bergamo, přílet domů
Poslední den výletu nás zprvu čekal hlavně přesun na letiště a odlet do Bergama. Před desátou ranní jsme se tak nasoukali do plného autobusu, mířícího na letiště a po důkladné kontrole příručních zavazadel (kdy babičce slečna u rámu dokázala vybalit komplet celý batoh, aby se pak jen usmála a řekla, že je vše v pořádku) jsme vyčkávali na přílet našeho letadla. Zvláštností lurdského letiště je spousta odstavených a vyřazených letadel různých společností podél obou stran dráhy, mezi nimi i typy jako Airbus A340 nebo A380. Spoustě z nich chybí motory nebo další části, ty jsou pak předpokládám používány jako náhradní díly pro ještě sloužící kusy. Nejlépe jsou pozorovatelné při vzletu a přistání zejména na západní straně dráhy.
V Bergamu jsme přistáli okolo 14. hodiny a měli jsme tak více jak 6 hodin, než nám letělo letadlo do Brna. Rozhodli jsme se tak využít tento čas k navštívení nedalekého města Bergamo. Autobusem číslo 1 jsme se za 2,60 eur/osobu dostali až do vyvýšené městské části Citta Alta (Horního města), což je takové turistické centrum Bergama. Celé Horní město je obehnáno mohutnými hradbami a kolem nich je pak mnohem větší Citta Bassa (Dolní město). Uvnitř Horního města se nachází spousta zajímavých uliček, domů a také například zdobně postavená Bazilika panny Marie Sněžné (Bazilika Santa Maria Maggiore) nebo z venku trochu skromnější Bergamská katedrála (Duomo di Bergamo). Obě uvnitř honosně zdobené a rozhodně stojí za návštěvu. Na přilehlém náměstí jsme si neodpustili místní výbornou zmrzlinu a vydali se branou San Giacomo směrem k vlakovému nádraží, odkud nám jel autobus zpět na letiště. Po cestě jsme prošli i kolem neoklasicistní brány Porta Nuova, která dříve tvořila vstup do města a odkud je také pěkný výhled zpět na Horní město.
Na letišti jsem byl pak příjemně potěšen faktem, že do Brna nás dopraví Boeing 737 MAX 8 v povedeném zbarvení společnosti Malta Air. Po odletu chvilku před devátou hodinou večerní na nás čekalo už jen poslední drobné překvapení v podobě nádherného západu slunce nad Alpami, postupným probouzením pouličního osvětlení v horských vesničkách a městech a co si budem, ono ani to Brno v noci nevypadá úplně nejhůř.
A jak shrnout krátký výlet do podhůří Pyrenejí? Za mě to bylo příjemné vypnutí od běžných starostí a myslím, že zejména pro lidi nábožensky zaměřené by mohlo být navštívení tohoto krásného poutního místa velkým zážitkem. Tamější atmosféra i na mě působila trochu jinak, jak v jiných místech, která jsem kdy navštívil. Ohlasy od babičky byly také pozitivní, byla moc ráda, že se do Lurd podívala a navíc mi byla na našem krátkém výletě skvělým parťákem. Proto ani vy se nebojte vydat se na cesty třeba s někým, s kým běžně necestujete, možná budete překvapeni, jak fajn to nakonec bude.
Toman procestoval 28 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 1 rokem a napsal pro tebe 8 úžasných cestopisů.