Českou Třebovou cestou necestou
Cestopis z roku 2021 napsal cikarijo
Konečně! Tak a je to tady, konečně padl zákaz cestování pouze v okresu a my zase můžeme i za "hranice".:)
Toho se musí ihned řádně využít, takže po kratším plánování je rozhodnuto, že se podíváme kolem České Třebové. Na mapě to vypadá slibně, spousta stezek jen si vybrat.
Náš cestovní plán byl původně úplně jiný, ale nějakým nedopatřením to (zase) nedopadlo dle plánu, ale litovat rozhodně nebylo čeho.
Při příjezdu do České Třebové zkontrolujeme značení a poté vyrážíme přes náměstí, po červené která nás vyvede okolo Rotundy Sv. Kateřiny až za město. Na rotundu jsme narazili náhodou a rozhodně stojí za zastavení a projití. Pořádají se i prohlídky, podrobný popis lze najít na vývěsní tabuli nebo na internetových stránkách. Za nás to rozhodně nebyla poslední návštěva.
Poté co vystoupáme mírný kopec okolo zahrádek za město dostaneme se do lesů a zamíříme na Studenou Hůru (název sice zavádějící, ale jde opravdu jen o název). Cesta vede lesem, lidí naprosté minimum a kolem cesty začínají rozkvétat první kytky. Ze studené hůry se vydáme přes Doly na kopec Palice (613m).Cestou mineme pomník prince Johana a u odpočívadla začneme pomalu stoupat nahoru v očekávaní úžasného výhledu jenže.....když dojdeme na místo, zjistíme že výhled se nekoná, kolem dokola stromy a že jsme na zmíněném vrcholu dokazuje jen nápis na rozcestníku.. I tak je to celkem oblíbené a vyhledávané místo jak jsme zjistili podle návštěvní knihy, do které jsme přidali vzkaz a protože není kam dál jít, pustili jsme se na cestu zpátky k rozcestníku Pod Palicí.
Od rozcestníku Pod palicí se vydáme cestou na Skuhrov, po naučné stezce která nás zavede do Skuhrova, a odtud pokračujeme po modré značce přes rotundu Svaté Kateřiny zpátky do Moravské Třebové.
Cesta měla dohromady kolem 21 km, ale ani nám to nepřišlo. Zkrátka parádně prožitý výlet.
cikarijo procestoval(a) 0 zemí světa světa, nejvíce . Na Cestujlevne.com se přidal(a) před 3 lety a napsal(a) pro tebe 6 úžasných cestopisů.
Moc hezké lesní fotky! Úplně mě to nalákalo vyrazit konečně do lesa! Hříbků už mám plnej mrazák, tak chybí jen borůvky! Jsou skvělé jak do jogurtu, tak do ledového šampaňského. Lepší jak jahody! :) Českou Třebovou moc neznám, tu Moravskou ano. Byla jsem tam na boží svatbě (né mojí!!) a čas od času tam za kamarádkou jedu. Musím jí příště říct, že by mě mohla vytáhnout jinam než do místní Billy na akční víno!
Přeji hodně dalších pěkných výletů.
Přeji hodně dalších pěkných výletů.
Chystám se takto cestovat, až budu o holi a tak dva roky před smrti a přijde dvacátý lockdown. Čechy a Morava mohou být i krásné, mám velké mezery. Jen ty ceny by podnikavci mohli snížit... I když za procházku lesem se naštěstí ještě neplatí.