Cesta za polárním kruhem do nekončící tmy
Cestopis z roku 2021 napsala Denisa Nedvědová
Jednoho krásného dne jsem se rozhodla, že vezmu mamku někam, kam bychom si obě přály. A to místo, kde se dá vidět krásná příroda a polární záře. Vybrala jsem proto Špicberky, kde bývá šance na polární záři velmi vysoká. Plánování mi trvalo měsíc, přece jen nejde o cestu do Itálie k moři.
Natěšení střídá nervozita....
Do Norska měli úžasně levné letenky z Polska. Proto jsme se v den odjezdu sešly na Černém Mostě a odjely do Polska. Cesta byla dlouhá, musely jsme ve Wroclawi přestoupit na jiný autobus a pokračovat do Katowic. Po náročné cestě jsme se brzy k ránu konečně dostaly na letiště. Po dvou hodinách letu jsme přistály v Oslu.
Jak "ošmelit" vysoké ceny v Oslu...? :)
Hledat vhodný nocleh v Oslu byl docela oříšek. Následující den jsme mely odlet ráno, a proto jsem chtěla hotel co nejblíž letišti. Zároveň jsme ale chtěly prozkoumat Oslo jako takové. Měla jsem dilema, kterou lokalitu vybrat. Nakonec jsem se rozhodla pro pěkný čtyřhvězdičkový hotel asi 3 km od letiště. Tento hotel mohu doporučit, pokud trávíte v Oslu jednu noc a ráno odlétáte zase pryč. V ceně je i snídaně, která začíná už ve 4:00. (Odkaz naleznete dole pod článkem).
Ještě před odjezdem jsem zjišťovala ceny MHD v Oslu. Jízdenka shuttlebusem, který jede do města 20 min vyjde na cca 600 Kč (jednosměrná) na osobu. Což ale není všechno, jízdné na MHD na 24 hodin vyjde na dalších 600 Kč. Hledala jsem jiné možnosti a nakonec koupila jízdenku na 24 hodin, který platil na všechny zóny včetně dopravy na letiště, trajektů, metra apod. Cena byla 660 Kč, což bylo mnohem příjemnější. Do centra města jsme sice jely hodinu obyčejným autobusem pro obyčejné smrtelníky, ale nám to nevadilo. :)
Oslo je velmi hezké a čisté město. Když bych měla srovnat se Stockholmem, Oslo se mi líbilo více. Jako první cíl jsme vybraly Vigeland park.
„V západní části centra Osla stojí největší park na světě, který kdy byl vytvořen jediným člověkem. Patří bezesporu k tomu nejzajímavějšímu, čím hlavní město Norska oslňuje turisty. Celkem 212 různých soch z mramoru, žuly či oceli znázorňuje především cyklus života od narození až do smrti. Příjemná procházka, posezení a přemýšlení o originálních sochařských výtvorech, taková je návštěva Vigelandova parku, kterou rozhodně nesmíte vynechat."
Po dlouhéééém kochání sochami jsme pokračovaly k Opeře. Bylo tam spousty racků, kteří se nechaly skoro pohladit :) Večer jsme byly velmi unavené po dlouhé cestě, a tak jsme se vrátily na hotel si trochu odpočinout.
Den D.
Další den jsme začaly skvělou snídaní a vyrazily na letiště. Letěly jsme se společností Norwegian, o které jsem měla lepší představu a v podstatě to bylo na úrovni Ryanair, ale ne cenově. :) Po necelých dvou hodinách jsme přistály v severském městě Tromso, odkud jsme měly pokračovat do cíle. Jelikož se jednalo o stejné letadlo, předpokládaly jsme, že budeme moc v letadle počkat, než lidé vystoupí a nastoupí další. To se ale nestalo, letadlo jsme musely opustit, projít znova kontrolou a opět nastoupit. Kvůli tomu nám letadlo málem uletělo, ale naštěstí jsme to zvládly a po další hodině a půl přistály v Longyearbayenu.
Jeden z úžasných zážitků byl přelet ze světla do polární noci. Když jste se okýnkem v letadle ohlédli, viděli jste jasně slunce. Před Vámi byla ale černočerná tma. A to bylo asi jedenáct. Pod námi jsem začala vidět neposkvrněnou divočinu plnou vysokých hor a sněhu. Žádná auta, silnice, nic. A to jsme měly každou chvíli přistát :)
Musela jsem se trochu vzpamatovat z toho, že je venku taková tma a to byl čas oběda. Venku byla zima (logicky), ale pocitově to bylo ještě horší. Přímo před letištěm čekal autobus, který odvážel pasažéry do hotelů. Jízdenka stála víc než polední menu v pražské restauraci, a to naše cesta trvala 15 minut. Bylo mi poměrně líto těch, co vystupovali jako první, cena jízdenky byla pro všechny stejná. My měly ubytování až na poslední "zastávce" (zastávka se tomu vážně říct nedalo, žádné nemají, stejně jako názvy ulic na Špicberkách neexistují). Po cestě jsme viděly divoké soby přecházející přes silnici :) Jen škoda, že je nešlo pořádně vyfotit, ale v hlavě je mám pořád.
Byly jsme moc ráda, že se můžeme ubytovat a vzít si termoprádlo, protože na takovou zimu nejsme zvyklé. Horská chata, která kdysi sloužila jako ubytovna pro horníky, předčila naše očekávání. Pokoj byl skromný, ale čistý, s nádherným výhledem do hor. Nemohly jsme si stěžovat.
Po té, co jsme se dostatečně nabalily několika vrstvami oblečení, jsme se vydaly do města. Město bylo asi tři km, ale šly jsme to asi hodinu. Cesta nebyla posypaná, klouzalo to a občas jsem zajela do sněhu, který byl mimo silnici až ke kolenům. Každou chvíli jsem kontrolovala aplikaci, jestli je dostatečně vysoký Kp index, ale nebyl. Upřímně jsem v takové štěstí ani nevěřila. :)
Když jsme došly do města, děkovaly jsme tomu nahoře, že si můžeme na chvíli sednout do kavárny a zahřát se. Po cestě jsme potkaly jednu školku, školu a bazén. Děti si hrály ve školce na hřišti, houpaly se na houpačce a bylo vidět, že tma jim nevadí a že jsou už navyklí :) V centru města bylo pár restaurací a kaváren, obchodů se suvenýry a jeden velký Coop. Tam jsme si zašly pro nějaké jídlo a v pozdním odpoledni se vydaly zpět do chaty.
Gjelder hele Svalbard
Musím říct, že se v té tmě nádherně spalo. O to hůř se ale vstává, člověk nemá vůbec ponětí, že už je "den". Mezi desátou až druhou není na Špicberkách úplná tma, ale spíše takové pološero. Toho jsme chtěli využít a po snídani vyrazily na 5 km dlouhou "túru" za oblíbenou značkou, která varuje před koncem bezpečné zóny, za kterou je již velká šance potkat ledního medvěda.
Cesta tam vedle klasicky přes město, kde jsme si udělaly přestávku v kavárně a poté pokračovaly dál. Cesta to nebyla vůbec příjmená, vedla přes průmyslovou zónu a ve spojení s tmou a silným větrem, na nás lehce padal splín :). Zastavily jsme se na "pláži" a já tak doufala, že uvidíme mrože.. :) Štěstí se na mě neusmálo, od moře silně foukalo a byla zima, takže jsme šly dál, až jsme došly ke značce. Nechtěly jsme se tam moc dlouho zdržovat, upřímně jsem se toho medvěda docela bála.
Cesta zpět byla ještě horší, protože začalo silně sněžit a do toho foukat. A polární záře stále nikde... Aktivity, které na Špicberkách nabízejí, jsou velice drahé, např. psí spřežení vyjde jednu osobu na lidových 5000 Kč. Hlavním důvodem návštěvy byla polární záře a já už začala být zoufalejší a zoufalejší.
Večer mi ale vysvitla naděje. Na druhý den se předpovídal vysoký kP index a jasná obloha. V noci jsem si dávala budíky a koukala z okna. Kolem šesté ráno jsem se zvedla a opět se podívala z okna. Najednou tam byla. Nádherně zelená tančící záře na obloze. Rychle jsem vzbudila mamku a v pyžamu vyběhly ven do mínus 12 stupňů. Takto silná byla velmi krátkou chvíli, poté už se začala ztrácet, až byla pryč.
Poslední den jsme chtěly využít k lovení záře, takže jsme vynechaly město, abychom byly co nejméně u zdroje světla, jako jsou lampy. Šly jsme se podívat do kostela, který byl na kopci nad městem. Byl to moc zajímavý zážitek. Jedná se o nejseverněji položený kostel, který je skromně ale nádherně zařízen. Dovnitř můžete jen bosí. Místo neslouží jen jako prostor pro modlitby, ale také také ke scházení místních. Mohli jste zde posedět a dát si zadarmo kávu a čaj.
Když jsme vylezly z kostela, přišla další záře. Bohužel nejsme vybaveni kvalitními fotoaparáty, ale jen mobily, takže fotka není moc kvalitní, ale já záři z hlavy nikdy nevymažu. Konečně jsme si splnily sen :)
Na kolik to vyšlo?
Autobus Praha - Katowice: 600 Kč
Letenka Katowice - Oslo: 100 Kč
Ubytování Oslo: Park Inn by Radisson Oslo Airport Hotel West: 2700 Kč/noc (za pokoj včetně snídaně)
MHD Oslo: 660 Kč/24 hod (kupujte přes aplikaci RuterBillett)
Letenka Oslo - Špicberky: 1500 Kč
Shuttle bus z letiště: 500 Kč (lze jít i pěšky, ale bacha na medvědy)
Ubytování Špicberky: Gjestehuset 102: 5700 Kč/3 noci (za pokoj včetně snídaně)
Letenka Špicberky - Oslo: 2500 Kč
Letenka Oslo - Katowice: 100 Kč
Ubytování Katowice: Noclegi Alda: 600 Kč/noc (za pokoj, doporučuji, super nocleh 3 minuty chůze od letiště)
Vlak Katowice - Krakow: 130 Kč cca
Letenka Krakow - Praha: 400 Kč
Kapesné na osobu: cca 8000 Kč
Denisa Nedvědová procestovala 33 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 3 lety a napsala pro tebe 12 úžasných cestopisů.
Skoda fotiek aurory mobilom 😬
Inak, Norsko je moja srdcovka a najkrajsia krajina, ktoru som zatial navstivila.
Skoda fotiek aurory mobilom 😬
Špicberky jsou naše srdcovka, po první návštěvě jsme se museli ještě vrátit. Polární záři závidím, ale z důvodu dalších aktivit jsme byli v létě - počátkem srpna. Pokaždé jsme letěli přímým letem z Osla, kde jsme museli absolvovat pasovou a security kontrolu. Při zpáteční cestě jsme na letišti v Longyearbayenu koupili do zásoby pití, neboť bylo za polovic proti Oslu a po příletu do Osla nás s ním nepustili dál do prostor letiště. To jsme nepochopil.
Při jedné cestě jsme využili pravděpodobně stejný hotel v Oslu jako Vy, z důvodu brzkého odletu. Při druhé cestě se SAS nebylo potřeba přespávat.
Kostelíček byl moc fajn na ohřátí i popovídání . V době našich návštěv se občerstvení platilo do kasičky...
V kostelíčku jsme se náhodně setkali i s pracovníky naší polární stanice, byli strašně fajn.
Upozorňuji na cestovní pojištění, při druhé cestě jsem se radil tady na CL. Špicberky nejsou totiž běžně pojistitelná oblast. Oslovoval jsem 5 pojišťoven a byl docela problém se pojistit formou běžného komerčního tarifu. Nabídku individuálního pojištění "na míru" jsem nechtěl.
Ještě poznámka k autobusu z letiště - vyplatí se koupit zpáteční jízdenka, je levnější než samostatné....
Děkuji za cestopis, oživil naše vzpomínky na tuto zajímavou oblast, výlety do okolních hor, plavby , večery za plného světla - v obráceném režimu než nyní.
Přeji mnoho dalších zajímavých cest. Na severu jsme byli ještě ve Finsku, resp. Laponsku . Tam bychom mohli rovněž znova...
Děkuji za krásný komentar :) do Laponska chci taky:)
Děkuji za krásný komentar :) do Laponska chci taky:)
Ruzne vysoke DPH (zejmena u alkoholu) a vubec rozdilne danove predpisy jsou presne ten duvod, proc jsou lety z Norska chapane Norskem jako mezinarodni. Po tom alkoholu jdou nejvic.
Tak auroru (borealis) závidím, snad jí taky někdy dám. Obdivuju tu odhodlanost jet na Špicberky uprostřed zimy..já naopak zvolil červenec kvůli přece jen větším možnostem aktivit.. lodí do Pyramiden, Barentsburgu. Zase samozřejmě v létě jsou letenky za jiný peníze. Ta nutnost vylézt v Tromsø ven je daná předpisama, Špicberky kvůli mezinárodnímu statutu podle smlouvy z 1920 nejsou úplně Norsko a let není braný jako “domestic”. Jdete na celnici, na Špicberkách jsou úplně jiná daňová legislativa npř..
Teda tak Špicberky fakt závidím (v dobrém samozřejmě). To je můj sen, doufám, že se tam taky někdy podívám. Moc hezky napsané a krásné fotky, škoda že jich není víc. Jen teda s tím Oslem moc nesouhlasím, více se mi líbil Stockholm, přišel mi více takový historický, Oslo spíše moderní, šedé, studené 😄
Díky za inspirativní cestopis. A kdyžtak doporučuju všem skvělé video o opuštěném ruském městu Pyramidem nacházejícím se na Špicberkách, které se dá navštívit ve stylu Pripjati. https://www.youtube.com/watch?v=...=YesTheory
Pyramiden jsem strašně moc chtěla vidět :( Ale v zimě se tam dá jen na skútru a ta cesta tam je děsně drahá :( myslím, že to byl výlet za 4000 Kč na osobu..
JJ, Špicberky jsou poměrně drahá záležitost. v roce 2019 jsme platili za výlet lodí do Pyramiden 4 500 Kč/osoba. Volili jsme větší loď z důvodu vyšší odolnosti nepřízni počasí.
V roce 2017 jsme měli výlet za mroži cca 5 500 Kč/os malou loďkou pro 12 lidí. Z důvodu velkých vln ( museli jsme být připoutáni, abych si nepotloukli hlavy o strop) však došlo ke změně původní trasy . Odjezdili s námi plánovaný čas 7 hodin v jiných oblastech, bohužel jsme viděli pouze zástupce ptačí říše.
Překvapilo nás, že nám vrátili 50% uhrazené částky za nesplnění programu.
Absolvovali jsem i další pěší i kombinované výlety - částek však nelitujeme....
Překvapilo nás, že nám vrátili 50% uhrazené částky za nesplnění programu.
Absolvovali jsem i další pěší i kombinované výlety - částek však nelitujeme....