Cestou necestou západem USA
Naše dvoutýdenní cesta po národních parcích západu USA :)
Cestopis z roku 2019 napsala Mája
Tahle cesta po západu USA byla další z našich neplánovaných hurá akcí, kdy na mě vyskočily akční letenky do LA a tak jsme se během chvilky domluvili i s našimi kamarády a vlastně bez nějakého přemýšlení a plánování jsme najednou měli letenky na mailu. A tak začínala většina těch nejlepších cest. Bez plánů, bez přemýšlení.. :)
Letenky jsme kupovali s třičtvrtě ročním předstihem za necelých 8.500,-. Nicméně čas opravdu letí a tak to uteklo, ani nevim jak a stáli jsme na letišti ve Vídni. Do Los Angeles letíme s Deltou a musim říct, že jsem neměla žádný přehnaný očekávání, ale jejich servis mě hodně překvapil a bez problémů konkurují Emirates. A tak po mezipřistání v Amsterdamu a dalším téměř 12ti hodinovém letu vystupujeme v LA.
Po nekonečné 3 hodinové frontě na pasovce, konečně chytáme shuttle do autopůjčovny a vyzvedáváme si našeho Chevroleta Equinoax za 11.500,- na 14 dní. Jasně, že jsme původně chtěli Mustanga, ale přeci jen pro 4 dospělý, dva stany, 4 spacáky, basu piva a dalších mraky potřebných i méně potřebných věcí.. :) První tři noci trávíme v LA, ubytování máme přes Airbnb kousek od Venice za 13.500,- pro 4 os. a 3 noci. První den trajdáme kolem Venice beach, Santa Monicy a druhý strávíme celý v Universal studios. A vřele všem doporučuju, za nás to byl super den a atrakce jsou neskutečný. Třetí den ráno objevujeme nenápadnou kavárničku Great White pár metrů od Venice beach, kde si dáváme luxusní snídani, na nějakou dobu poslední v civilizaci, vyzvedáváme předem objednané spacáky a stany ve Wallmartu, nakupujeme zásoby a konečně vyrážíme za dobrodružstvím.
Joshua Tree National Park
První zastávkou je národní park Joshua Tree. Hodně jsem četla, že tam vlastně nic neni a že je zbytečné s ním ztrácet čas. No, mě to nedalo a tak jsem tím rozpůlila cestu do Grand Canyonu. Kupujeme si ve visitor center za 80$ America the beautiful pass, díky které jsme následně ušetřili dost peněz, protože platí pro auto a 4 lidi do většiny známých parků v USA. A už vyrážíme do Black Rock kempu, protože jsme celou cestu chtěli pojmout opravdu jako roadtrip a utect na chvíli z civilizace pryč. Kempovací místo pro všechny účastníky zájezdu v Black Rock camp stálo 20$, takže za hubičku. Zůstávat dýl tady asi ale není potřeba, i když pro milovníky pochodů je tady trailů víc než dost. Nám se tu každopádně líbilo a i když stále bojujeme s jetlagem a spát bysme šli ideálně už v 5 odpoledne, první večer u ohně i se sousedama a v té naprosté tmě s hvězdama nad hlavou byl super :) A protože jetlag, ráno se opět budím brzo, celý kemp ještě spí, plašim křepelky, myši, zajíce, ještěrky a kdejakou havěť a užívám si krásný východ slunce.
Grand Canyon
Sem jsem se, ještě s Yosemitem, těšila asi nejvíc. Sbalíme stany, uvaříme si kávičku na ohni, rozloučíme se se sousedy a vyrážíme na cca 6ti hodinovou cestu směr Mather Campground. A protože i cesta je cíl, alespoň část cesty jedeme po slavné Route 66 a zastavujeme se v Hackberry. A tady se náhodou koná i sraz nějakých veteránů, hraje tu kapela a tak máme o zábavu postaráno a vlastně se nám ani nechce odjet dál.
Po dalších X hodinách na cestě ale konečně přijíždíme do Grand Canyonu a hned za vstupem do národního parku nás vítají losi a losice :) Hned po tom, co jsme našli kemp a i naše kempovací místo za celých 18$ za noc, jsme zjistili, že losice běhají i všude po kempu a šmejdí bez problému mezi stanama. A protože už je večer a jedna z nejznámějších vyhlídek Mather point je téměř za rohem, vyrážíme na západ slunce. A ten "WOW" pocit, kdy jsme poprvý přicházeli ke Grand Canyonu jako takovému.. to je něco nepopsatelného. A tak jsme si doslova sedli na p*del :) a zůstali tam asi dvě hodiny, než sluníčko zapadlo. Druhý den jsme vyrazili shuttle busem, který jezdí v parku zadarmo, prošmejdit zbylé vyhlídky a večer, za doprovodu losů a losic, ještě na vyhlídku Desert view, kde je krásně vidět i Colorado river. Další den ráno opět balíme stany a hurá do Monument Valley.
Monument Valley, Page, Horseshoe Bend a Antelope Canyon
Po necelých 3h na cestě přijíždíme do Monument Valley. Místo proslavené reklamou na Malboro. Tahle rezervace není národním parkem, takže America the beautiful pass tu neplatí a vstup je 20$ za auto. A tak se vydáváme na projížďku rezervací, kterou spravují navažští indiáni, která nám i se zastávkami na viewpointech a u koňských ohrad, zabere asi hodinku a půl. Určitě stojí za to vidět, ale zůstávat tu dýl asi nemá smysl. Navíc už i na začátku května je tu celkem teplíčko. A tak se vydáváme dál do Page, kde je náš dnešní nocležní cíl.
Do page přijíždíme až k večeru, tentokrát zůstáváme v obyč motýlku u cesty, vyhodíme věci a vyrážíme na západ slunce k Horseshoe bend a že to za to stálo. Vstup k Horseshoe bend je zadarmo, ale zaplatíte 10$ za parkoviště. A tak další hodinku minimálně trávíme kocháním se :) A těšíme se na ráno, protože jsem domluvila ranní vyjížďku na koních s Horseshoe bedn trail riders navažskou pouští s pravými navažskými indiány, na pravých navažských koních :D k Horseshoe bend, jen z jiné strany, kam se normálně jinak nedostanete. Nejen, že samo o sobě vyjížďka byla skvělá, ale i oba průvodci byli super a bylo zajímavý poslouchat to, že praděda celé území vlastnil, včetně Page a Americká vláda ho donutila podepsat něco, čemu nerozuměl, protože nemluvil anglicky a tak jim všechno sebrali. Aktuálně mají rezervaci alespoň pod správou a o vše se starají, včetně Antelope canyonu, do kterého se chystáme přes oběd.
Antelope Canyon
A Antelope je místo, kde se příroda opravdu vyřádila. Bookovali jsme si polední prohlídku za 73$ + 8$ vstup do rezervace na osobu (doporučuju s dostatečným předstihem), aby bylo sluníčko nejvýš a bylo v canyonu nejlepší světlo. No, asi by i bylo.. než jsme do něj konečně vlezli a zatahlo se :D Ale což, i tak to bylo úžasný. Jediný, co je teda síla, je počet turistů. Přesto, že se počet musí nějakým způsobem regulovat, protože se prodává omezený počet míst na den, je tam turistů opravdu víc, než je zdrávo. Takže pokud se obrníte trpělivostí, stojí to za to :) Zajedeme ještě k jezeru Lake Powell kousek od Page a už se vydáváme do města hříchu.
Las Vegas
Asi po necelých 5h za volantem přijíždíme do města hříchu. Že to tak asi fakt bude, jsme pochopili hned na kraji města, kde stál billboard s nápisem "pokud máte kocovinu, nejlepší lék je marihuana, objednávejte online na www..s doručením až domů" No, jiný kraj, jiný mrav.. :) Kontrast americké přírody a divočiny s tímhle Nevadským městem je sakra velký. A že se sem všichni Američani (nejen samozřejmě) jezdí utrhnout z řetězu, na tom něco taky je. Spali jsme v hotelu Circus circus. Za necelou tisícovku na noc pro dva to byla ideál volba, protože jsme na hotelu opravdu jen přespali. I když je pravda, že jsme se vyráchali i v bazénu, což bylo po celým dni v rozpáleném městě super. Já, jakožto milovník přírody, jsem se těšila, až odsud zas zmizíme. Ale bylo fajn Vegas vidět a hlavně si tady výborně nakoupit :) Co mě nejvíc fascinovalo, že ať jsme vlezli kamkoliv, bylo tam kasino.. Do baru, do krámku, do pidi krámečku pro pivo, čímkoliv se dalo projít do kasina. Škoda, že jsem večer byli tak hotoví, že jsme stěží zvládli fontány u Belaggia a šli odpadnout na hotel :) Jeden celý den nám tady stačí a ráno vyrážíme zpátky do přírody, i když té v Death Valley moc není, ale i tak to má své kouzlo.
Death Valley
Přijíždíme sem dopoledne a už kolem 10h je tu 37st, takže tady jsme se náležitě prohřáli. Co mě překvapilo, že přímo v Badwater basin lítali motýli.. Z čeho tam žijou, to by mě vážně zajímalo. Badwater basin je nejnižší místo v severní Americe a byla tu naměřena nejvyšší teplota na světě 57st. Proti tomu je těch 37 ještě fajn :) Přesto, že tu opravdu více méně žádný život neni, kromě zmiňovaných motýlů, které ale tam třeba jen zavál vítr, to tu má rozhodně svoje kouzlo. Projedeme i scenic drive, pokocháme se a vydáváme se na cestu do Wawony na okraji Yosemitu, kam bysme měli přijet k večeru.
Yosemite
Už asi po 2h jízdy se začíná razantně měnit počasí a čím víc se Yosemitu blížíme, tím větší je zima a dokonce i sněží, padají kroupy, prší.. A začínáme se vyloženě těšit na noc ve stanu. To, že se mi povedlo booknout alespoň jednu noc ve Wawoně, která je na okraji Yosemitu, byl veliký úspěch, protože kempy byly plné už několik měsíců dopředu. Nicméně asi 40km od Yosemite valley na cestě závora a jediná cesta do údolí uzavřená. A nejkratší objížďka asi 450km. Už nikdy neřeknu, že je u nás něco daleko! Přísaham! :D Takže jediný zabookovaný a zaplacený kemp nám propadá a hledáme motýlek. A tak spíme u Mono Lake a brzy ráno vyrážíme na další neplánovou několikahodinovou jídzu do Yosemite Valley. Ale i cesta je cíl, že jo :)
A tak s téměř denním zpožděním přijíždíme do Yosemitu. Odměnou nám ale je medvědí rodinka hned na kraji Yosemitského údolí. Jak já je chtěla vidět ve volné přírodě a alespoň jednou se nám to opravdu povedlo. Medvědí máma se dvěmi medvíďaty nás nechává alespoň chvíli je sledovat a ona sama bedlivě bez hnutí sleduje nás. Mě vlastně stačí málo, tohle jsou pro mě okamžiky, díky kterým miluju cestování. Neni nic víc, než možnost sledovat zvířata v jejich přirozeným prostředí a obzvlášť, když oni vás sledovat je nechají. A tak se spokojení vydáváme prošmejdit alespoň část údolí. Ubytování jsme sehnali na poslední chvíli na okraji Yosemitského údolí Chateau Royal East za cca 6tis na noc. Celý dům má tři patra, 3 ložnice, krb a úžasný výhled do přírody. Kdyby to šlo, zůstali jsem tam alespoň na týden.
Zastavujeme se u Bridalveil fall a smějem se všem zmáčeným, kteří se od něj už vrací a řikáme si, co tam asi proboha dělali. No, po chvilce máme jasno a odcházíme jak zmoklý slepice taky :) Jasně, nemusíte až k němu, ale ono vám to nedá, nevidět ho v celé své kráse.. :) Promáčení pokračujeme k El Capitanovi a vlastně tak nějak stavíme na každým kroku, protože prostě ty panoramata.. A ta euforie yosemitský přírody nám vydrží až do dalšího dne. Počasí nám vyšlo úžasně, i když předpověď byl déšť a pár stupňů. Druhý den prošmejdíme zbylá místa, viewpointy, vydáváme se na kratší trail a vyrážíme se podívat na Generala Shermana do Sequoia national parku.
Sequoia National Park
Odpoledne přejíždíme do Sequoia parku, který bereme už tak trochu z rychlíku, protože jsme o ten jeden den přišli, ale naštěstí jsme tvární a vždycky si poradíme :) Že jsou tyhle stromy veliký, asi ví každý, ale těžko si to představujete, dokud u nich nestojíte. V průměru až 11m, některým je až kolem 3.200 let, jsou vlastně téměř nesmrtelný, protože jsou ohnivzdorný, nemůže na ně ani kůrovec a nemoci a zničí se vlastně samy, pokud se převrátí. Takže se jedeme podívat za Generálem Shermanem, který není sice nejvyšší, ale na objem dřeva je největší sequoí v parku, prošmejdíme okolí a jedeme dál.
Zpět v civilizaci- LA a domů
A tady končí naše cesta a vracíme se zpátky do civilizace. Ubytování máme opět přes Airbnb, jen tentokrát v Hollywoodu, který jsme si nechali až na zpáteční cestu. Spíme hned za rohem u chodníku slávy, s výhledem ze střechy na Hollywood sign za 7.000,- na 2 noci pro 4. Překvapil mě teda počet bezdomovců a všemožných bláznů, kterých bylo na chodníku slávy snad víc, než hvězd. Dojedeme do Lake Hollywood parku,odkud je fajn výhled na Hollywood sign, prošmejdíme Beverly Hills, balíme pracně všechny naše nákupy po přikoupeného zavazadla, ráno vracíme překvapivě bez problémů naší káru a už nastupujeme do A380 a s Air France letíme zpátky do Evropy.
Překvapilo mě, jak jednoduše se všude jezdilo, jak všichni (až na výjimky samozřejmě) jezdí podle předpisů, jak téměř nic nebyl problém, až na pár maličkostí, jak jsou všude tak milí a přátelští prodavači, prodavačky, servírky atd, jak si nikde nepřipadáte, že obtěžujete, jak prostě všechno funguje, jak má (možná jsme jen měli kliku), že když jdete vrátit přenosnou wifinu, prostě jí necháte na stánku na letišti, nikdo vám nedá žádný papír, nic nepodepisujete a ještě vám přijde děkovný mail, že jste jí vrátili a hlavně, jakou má Amerika naprosto dechberoucí přírodu. A to je tam ještě tolik míst, kam bych se ráda podívala. Tak snad příště :)
Pár postřehů, pokud se tam taky chystáte :)
- najeli jsme cca 4.500km a tankovali za cca 6.300,- Nejlevněji jsme tankovali za necelé 3$ na galon, takže cena benzínu víc než příznivá, LA a blízké okolí bylo kolem 4$ za galon
- vstup do Universalu - předem 109$ na osobu, na místě 139$, fronty na atrakce jsou, ale stojí za to si počkat, na Harrym Potterovi jsme byli třikrát :)
- pokud si chcete vzít dron, musíte ho registrovat, označit číslem, které vám přijde mailem,vytisknout si kartičku, zaplatit tušim 5$ poplatek a následně s nim stejně nikde nesmíte lítat :D
- America the beautiful pass- 80$, platná rok po celé USA, platí pro auto a 4 dospělé, téměř všechny známé národní parky. Určitě doporučuju pokud máte v plánu víc parků, pak se určitě vyplatí
- ubytování v Yosemitu bookujte hodně dopředu, všechno bylo plný několik měsíců předem. Resp.samozřejmě zůstalo pár pokojů s cenou okolo 10.000,- na noc pro dva.. a to asi neni nutný :)
- auto jsme půjčovali v Thrifty, vše naprosto bez problémů, při vrácení si ho téměř ani neprohlídli, nechají vás vybrat si auto jaké chcete, podle zaplacené kategorie. Vyzvednutí i vrácení rychlé a bez problémů
- Carpool - levý pruh na dálnicích, který vám ušetří dost času v záspách, pokud jste v autě minimálně dva a víc
- shuttle busy v Grand Canyonu a Yosemitu doporučju využít hlavně ráno, čím dýl, tím víc lidí, i když jezdí cca každých 10-15min
- pokud si vzpomenu ještě na něco hodnotného, doplnim :)
Mája procestovala 17 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Afriku. Na Cestujlevne.com se přidala před 10 lety a napsala pro tebe 4 úžasné cestopisy.
Zobrazit profil1 komentář
Super cestopis. Mohu se zeptat, na kolik Vás to vyšlo na hlavu ? Stačí hrubé číslo. Díky