CHORVATSKÁ ZÁVRATNICA za KAČKU
Tyrkysově modré moře, poprvé po době "temna" slaný vzduch při každém nádechu, bílé ostrůvky na obzoru a závratná Závratnice. To byla víkendová otočka do ještě "liduprázdného" Chorvatska.
Cestopis z roku 2020 napsala CESTUJI za KAČKU
Tyrkysově modré moře, poprvé po době "temna" slaný vzduch při každém nádechu, bílé ostrůvky na obzoru a závratná Závratnice. To byla víkendová otočka do ještě "liduprázdného" Chorvatska s návratem domů první den bez nutnosti testu/karantény. Prostě moře za kačku, moře na skok a k tomu ujištění, že svět už je zase v pořádku...
TERMÍN:
12. - 15. červen 2020
PROČ CHORVATSKO?
Protože to byla první možná příležitost po téměř třech měsících vycestovat za hranice ČR a ještě k tomu vidět tyrkysovou dokonalost - moře...
Rozvolňovací opatření hlásala pro Čechy nutnost Covid testování/karantény do 14.6.2020, od 15.6.2020 je tato povinnost zrušena. Tento fakt současně nabízel jedinečnou možnost zažít Chorvatsko "jinak". Jinak, než ho všichni známe - bez lidí. No a když se to všechno sešlo přes víkend tak, že s návratem přes hranice ČR po půlnoci v den "D" budu v pondělí nad ránem doma (tedy bez nutnosti čerpat dovolenou a již bez nutnosti zmíněného testu) - nešlo jinak!
Tenhle nápad "moře na skok" mi projel hlavou ve čtvrtek, tedy den před realizací tripu. Nikoho z mých tradičních parťáků tento možná malinko krkolomný a hlavně "ze dne na den" nápad úplně nenadchl a sama nepojedu, to je jasný, tak jsem napsala své budoucí spolucestovatelce (pro mě v tu chvíli osobně neznámé) Verči...
A myslím, že přesně takhle začínají ty nejlepší cesty...Vlastně nemyslím, teď už to vím.
CESTA DO CHORVATSKA
Tak nebudu kecat - svět letištních hal, salónků, pasových kontrol a scannerů zavazadel, taky přípitek šampaňským na letišti, přes původní rozházení napříč celou palubou usazení se s cestovním parťákem vedle sebe, zvuk motoru, vzlétnutí letadla, jeho průlet mraky a dá-li Bůh - třeba i pohled na svítání face to face - to mi děsně chybí a dá se zažít i cestou do Chorvatska...
My jsme ale zvolily prozaičtější způsob dopravy k moři - auto. No 1 600 km za 60 hodin - kdo by to nechtěl zažít na vlastní zadek, že?!
Trasa:
Česká Republika - Rakousko - Slovinsko - Chorvatsko (a stejně zpět)
Podrobněji:
Blansko - Štýrský Hradec - Senj - Jablanac - Senj - Brinje - Slunj - Karlovac - Bořitov
Za tento trip jsme najely celkem 1 600 km s průměrnou spotřebou 6,5 l.
Kupovaly jsme dálniční známku v Rakousku (9,4 euro) a stejně tak ve Slovinsku (15 euro) a platily jsme 4x mýtné v Chorvatsku (cestou tam i zpět dohromady) v celkové výši 657 Kč/auto. Placené parkování jsme nikde cestou nerealizovaly.
Kompletní náklady na dopravu a osobu při obsazenosti auta 2 osobami: 2 068 Kč.
MĚNA V CHORVATSKU:
1 HRK (chorvatská kuna) = 3.526 CZK (česká koruna)
Stejně jako mýtné, i ostatní položky (kterých teda moc nebylo) jsme platily bez problému kartou. Jediné místo, kde kartu nepřijímali, byl vstup do Závratnice. Zde byla možná platba pouze hotově, ale pán byl ochoten vzít i eura. Osobně myslím, jak obvykle hotovost nikam neřeším, že pár kun, máte-li doma, se do Chorvatska určitě hodí.
CENY V CHORVATSKU
...se nezměnily :) Peklo. My jsme se naštěstí vybavily (jako správné Češky) vším potřebným, takže na místě jsme platily pouze vstupné a náklady související s dopravou a ubytováním (to svou cenou naopak velice mile překvapilo).
UBYTOVÁNÍ V CHORVATSKU
Překročíte-li chorvatské hranice, budou po Vás kromě platného cestovního pasu/OP požadovat potvrzení od ubytování. Stačí mít vytištěné potvrzení od bookingu. Celník se poptá na cíl Vaší cesty, zapíše si vás a jste v Chorvatsku.
Bydlely jsme ve městě Senj (nejbližší moře od přechodu hranic, současně historické městečko a v dojezdové vzdálenosti od našeho hlavního cíle - Závratnice). Apartmán, který jsme zvolily, vyšel pro dvě osoby na jednu noc na 489 Kč (244 Kč/os/noc). Jinými slovy - cena jak v Asii. K dispozici jsme měly trojlůžkový pokoj, vlastní samostatnou koupelnu s vanou, wifi, terasu s výhledem na město a zázemí krbu. Pokud jde o ubytování, kam se jdete v podstatě jen vyspat a ještě k tomu jen na jednu noc, pak poměr cena - výkon = 1A. Bydlely jsme v Apartment Matej.
JÍDLO V CHORVATSKU
Zde moc neobohatím - jídlo bylo z vlastní "zahrádky"- grilovaný hermelín, kopa zeleniny, kopa vína..
DETAILNÍ ITINERÁŘ a ROZPOČET zde: https://1url.cz/@chorvatskazavratnicazakacku
ŠTÝRSKÝ HRADEC
Tak Graz je mimo Arnolda známej tím, že je jeho historické centrum zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO a nedlouho potom byl označen jako hlavní město evropské kultury. Hlavní ikonou města je Schloßberg – zámecký vrch s hodinovou věží a pevností a je znám taky jako město studentů, protože jsou zde hned čtyři univerzity. Zámecký vrch jsme sice neviděly, ani kopu dalších jiných přenádherných staveb, ale i tak jsme si za asi hodinku v centru města stihly místní atmosféru užít na max.
SENJ
Probuzení s vyhlídkou na moře - to se prostě nikdy neomrzí. To i lehká rozlámanost stařičké kostry zmizí obratem v zapomnění! Koukám přes palubovku (a horní díl svých plavek), taky přes krutě ušmudlané čelní sklo :D, na tu tyrkysovou nádheru a jsem fakt dojatá. Po takové době!!!
ZÁVRATNICA
Zavratnica je úzká a hluboká zátoka blízko města Jablanac naproti ostrovu Rab. Je to bez nadsázky jedno z nejkrásnějších míst při pobřeží, které bývá díky svému naprosto unikátnímu vzhledu přirovnáváno k norským fjordům.
Zátoka je hluboká asi kilometr a široká jen 50 až 150 metrů. Okolní skály dosahují výšky až 200 metrů. Místo je dobře dostupné i pěšky, z již zmíněného přístavního městečka Jablanac, odkud vyjíždějí i trajekty na ostrov Rab. Zátoka Závratnica se zařezává hluboko do okolních skal a vysoko nad ní je vytesána ve skále stezka, po níž lze zátoku obejít a sejít až k vodě. Prý se zde natáčely některé scény z filmů o Vinnetouovi.
Voda v zátoce je průzračná a tyrkysová. Ta barva se prostě nedá popsat! Hladina je až neuvěřitelně klidná, takže koupání v této slané vodě je naprosto bez chyby. V červnu je teplota vody neskutečně ...osvěžující...! Ale po ponoření se a rozhlédnutí se kolem sebe za to ta kryoterapie prostě stojí! I já to dala, a to už je co říct!
Jelikož je zátoka v sezóně vyhledávané turistické místo (a to jak pro pěší, tak pro výletní lodě), je ideální dorazit sem po ránu, než se sem začnou lodě sjíždět, nebo pak třeba až kolem páté hodiny odpolední, kdy už všichni odjíždějí. Tehdy se navíc do skal začíná opírat slunce a vytváří kouzelnou barevnou podívanou. Pokud zrovna nebudete mít smůlu na větší množství výletních lodí s turisty, oceníte i zvláštní tlumenou akustiku.
No a jako by zátoka sama o sobě nebyla dostatečný důvod k návštěvě, další "atrakcí" zátoky je vrak staré potopené válečné lodi, kterou v roce 1944 potopilo jedno ze spojeneckých letadel. Posádka ještě stihla vjet do zátoky, pak se loď potopila. Její nejvýše položené části jsou pouhé dva metry pod hladinou, což nabízí unikátní šanci průzkumníkům a hlavně dech beroucí podívanou z břehu.
Za sebe musím říct, že tenhle hlavní a v podstatě jediný naplánovaný bod itineráře nezklamal. Je to prostě dokonalá krása a čistota. Moře osvěžující a i my dvě, milovnice spíše karibských vodních teplot, jsme do vody nakonec vlezly a užily si to. Pár skleniček Prosecca a relax na kraji zátoky, samozřejmě zasloužený spánek střídaný pohledem na klidnou hladinu občas čeřenou zbloudilou loďkou, skútrem nebo plachetnicí - to je prostě dokonalý svět a odměna za cestu.
SOKOLAC CASTLE - BRINJE
SLUNJ - RASTOKE
Zprvu úzké koryto říčky hrne údolím, až se přiblíží k městu. Řečiště se postupně rozšiřuje, vytváří labyrint malých jezírek, ostrovů a kaskád, až proud řeky dorazí k vysoké hradbě, odkud se prudce vrhá dolů. Díky tomu vzniká množství menších či větších vodopádů, které navíc kličkují mezi starou zástavbou. Tohle místo prostě musíte vidět! Nádherná zelená, nádherná vodopádová podívaná.
My jsme ve Slunji na(ne)štěstí nenašly volné místo na ofi parkovištích (mimochodem cena 6 Kn/hodina), takže jsme byly nuceny zaparkovat kousek z ruky, nicméně ZA KAČKU, resp zadarmo. Verča zaparkovala opravdu stylově, a to "s reálnou vyhlídkou na lepší zítřky"...
...musím říct, že originálnější parkoviště jsem ještě nezažila...
KARLOVAC - STARI HRAD DUBOVAC
ZÁVĚREM?
Tenhle trip byl docela drsnej punk! Ono strávit z přidělených 60 hodin skoro polovinu v autě, spát jen jednou v posteli, a to ještě se studenou vodou (bez jediného zaremcání a s humorem), ujet za 60 hodin 1 600 km a zvládnou i přes původně naplánovaný odpočinek u "českého Karibiku" nakonec docela slušnej "itík", po přistání a usnutí kolem třetí ráno být hned v pondělí v práci svěží a na pohodu - to byl jako fakt masakr!
Jenže jak jedna česká klasika správně praví: "Hoštice! Nezastavujeme!"
... život hrne dál a na nikoho nečeká. Stejně jako vlak na vlakovém nádraží. Ten, kdo stojí na peronu a přemýšlí, zda nastoupit, tomu obvykle ujede. Je potřeba do každého vlaku naskočit včas a zažít tak třeba obyčejnou, ale možná i životní jízdu. On totiž žádnej z nás nikdy neví, co ho kterou cestou potká a jak daná jízda ovlivní jeho život. Každá cesta každého člověka nějak ovlivní - někdy přesměruje na jinou kolej, každopádně vždy obohatí a hlavně vždy posune vpřed. Naopak - zůstat stát na nádraží a nenastoupit nepřinese člověku vůbec nic. Navíc, jak už teď tak nějak všichni na vlastní kůži víme, opravdu se může kdykoliv stát, že ten vlak, kterej nám běžně jezdí pod okny a u kterého si denně s absolutní jistotou "v zítra" říkáme "jednou naskočím", třeba už právě zítra nepojede. Vykolejí, změní se jízdní řád nebo prostě bude tahle linka zrušená.
Ta poslední doba, doba covidová, mě víc než kdy dřív naučila využít každou možnost k dalším cestám a poznat tak nejen nová místa, ale i lidí a zase o kousek víc sama sebe.
No a co mi přinesla konkrétně tato cesta? Mimo pohledu do závratné Závratnice, skoku do červnového ledového moře a zjištění, že "moře na skok" vážně realizovat lze (a dokonce i za Kačku), jsem si právě na tomto tripu opět potvrdila, že lidé, kteří mají cestování v krvi, jsou fakt jedna krevní skupina. I bez předchozí seznamky můžou jako dva cizí lidé vyrazit třeba na konec světa (a nebo jen do "blbýho" Chorvatska), protože ve výsledku z takovýchto, cestovatelskou krví propojených cizích lidí, udělá společná cesta přátele. Jsem ráda, že jsem našla novou parťačku na cesty a ještě víc jsem tomuto "chorvatskému vlaku" (a nemyslím Regiojet do Rijeky) vděčná za takovou parťačku, která bez zaváhání a se stejným nadšením jako já, naskočí i do takové "punk vlakové soupravy", jakou bylo Chorvatsko na 60 hodin a která navíc řídí jako Bohyně!! Takže ještě jednou díky, Veru, za super roadtrip. Já smekám klobouk, protože ujet tolik kiláků a zvládnout kolony s takovými ho.ady, jaké jsme potrefily na hranicích zpět domů my, s ledovým klidem a úsměvem na tváři - to je Něco Něco!
Příště pobřeží Atlantiku a místo volantu v ruce - sklenička portského!
Kompletní itinerář, detailní rozpočet a všechny fotky s MOŘEM (vína) zde: https://1url.cz/@chorvatskazavratnicazakacku
CESTUJI za KAČKU procestovala 58 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 6 lety a napsala pro tebe 41 úžasných cestopisů.
Super čtení, paráda. Taky se chystám na prodloužený víkend někam :)
Super čtení, paráda. Taky se chystám na prodloužený víkend někam :)
Chorvatsko už funguje? Tak to už je svět v pořádku. Chvíli to vypadalo jako total konec.
Jinak super punk, přesně takhle to mám rád taky :-)
Jinak super punk, přesně takhle to mám rád taky :-)
No joo, funguje! Už to zase "zapli" :)
Punk víkendy jsou TOP! Skvělé vypnutí celého týdne. Bohužel s ohledem na počasí můj plán na další punk víkend jaksi mizí ...v dešti.
No joo, funguje! Už to zase "zapli" :)
Katko, no perfektní, četl jsem to už u tebe, přiznávám, že chodím na tvé stránky každý den a těším se, co tam přibude.
Od toho krásného popisu Krkonoš tě nemůžu dostat z hlavy ...
Cestuj a piš, ať mám co číst!
Od toho krásného popisu Krkonoš tě nemůžu dostat z hlavy ...
Cestuj a piš, ať mám co číst!
🔝🤣🤣🤣
Tak to mě nesmírně těší!! Ležet v hlavě Krakonošovi - komu se to poštěstí, že?! Jen abych ti brzo neležela třeba v žaludku... 😉
Děkuji za milou zpětnou vazbu a za pravidelnou návštěvu mých stránek!
Jo a KRKONOŠE zase brzo otočím✌
🔝🤣🤣🤣
Děkuji za milou zpětnou vazbu a za pravidelnou návštěvu mých stránek!
Jo a KRKONOŠE zase brzo otočím✌
Kačko i já děkuji za milou odpověď, musíme se už potkat, třeba když pojedeš do těch Krkonoš, už víš kdy to bude?
Sezóna borůvek se blíží!
Sezóna borůvek se blíží!
Manžel bude jistě nadšen nejen z těch borůvek.
Manžel bude jistě nadšen nejen z těch borůvek.
Pokud máš rád borůvky a jsi šikovným sběračem, můžeš přijet také...
Alternativně i hřiby na podzim.
Pokud máš rád borůvky a jsi šikovným sběračem, můžeš přijet také...
Alternativně i hřiby na podzim.
Borůvky nad zlato!! Ale já musím nadcházející víkend využít tu ještě platnou rakouskou dálniční známku! Ten další je v příslibu Znojemsko a pak snad přepnou semafor a mám po ptákách. Resp. po českých borůvkách a po hřibech ... ➡️✈️
Neházel bych flintu do žita... ptáky jsou všude po světě.
Neházel bych flintu do žita... ptáky jsou všude po světě.
@Mirjur, já mám flintu permanentně na rameni! ✌🙃 Ptáci byla nadsázka. Už se na ten normální ✈✈ svět těším. Díky absťáku moMENTÁLNĚ víc než na pusu zapatlanou od borůvek, a to už je co říct!
@Krakonoši, když né v tvém revíru, tak někde určitě! Svět je malej a přeje náhodám 😉
@ Kačko, to rozhodně, o tom už ani sojka nepochybuje!
@ Kačko, to rozhodně, o tom už ani sojka nepochybuje!
Jestli bude o víkendu, jak to zatím vypadá, možná místo Prosecca v Kaprunu opravdu vyrazím na krkonošské hřiby! :D
Tak tohle je na mě už opravdu punk. Chorvatsko na víkend bych asi autem nechtěl absolvovat. Nejdál jezdím autem na lyže do Francie (celkem 2500 km), ale to je na týden. Byly časy, kdy jsem v USA na roadtripu dal 12.000 km za měsíc, ale už jsem zpohodlněl.
Super nápad! Cestopis jsem si přečetla u tebe na stránkách, ale nechce se mi kvůli komentáři vytvářet další registrace, tak budu komentovat tady. :)
My takhle na rychlo zažili za poslední tři roky Chorvatsko dvakrát. Když jsme před třemi lety končili v práci v Anglii, tak jsme vyrazili do Skotska, kde nám bohužel celé dva týdny neskutečně propršelo. Ale protože jsme měli ještě tři týdny do nástupu do práce v Čechách, tak jsem na trajektu zpět do Francie navrhla, že bychom se mohli domů vydat oklikou přes Chorvatsko a trochu se tam ohřát. Tak jsme vyrazili poklidným tempem přes celou Evropu do Chorvatska, tak pobyli asi tři nebo čtyři dny a pak už zvítězila touha po domově. Tehdy jsme měli docela štěstí, protože už bylo po konci sezóny, takže tak kromě několika důchodců nikdo nebyl. Naopak předloni jsme se zbrnčili na čtyři dny v největší sezóně, ale nakonec se to taky dalo.
Letos zatím u manžela v práci platí nařízení, že pokud se vrací ze zahraničí, tak musí zůstat po návratu dva týdny doma a vybrat si to z dovolené, takže dokud tento nesmysl nezruší, tak se nikam nechystáme.
Předně děkuji - za zpětnou vazbu i za čtení "u mě"... S tou registrací mě to trošku štve, taky to považuji za odrazující krok, ale bohužel to nejde zrušit - snad nějaká antispamová záležitost či co. Každopádně reakce zde je pro mě stejně přínosná, já sleduji oba weby ;)
Oklika přes Chorvatsko mi připomíná známou větu "Vezmeme to zkratkou, je to sice dál..." :D :D Ale jak vidíš - zrovna já ti naprosto rozumím! Češi mi na cestách nevadí, ale v Chorvatsku už nás je někdy fakt moc.. proto pro mě degustace Chorvatska bez jinak překrásné češtiny byla opravdu dar :)
K tomu nařízení v práci...vím, že to tak v řadě firem/společností je. Nechápu v čem je rozdíl jet do "zelené" destinace s nižším počtem nakažených než třeba do nákupního centra, kde je hlava na hlavě, ale pevně věřím, že kldyž někdo někomu šlape po osobní svobodě, má k tomu opravdu pádný důvod... Jinak ale souhlasím s podobnými restrikcemi u lokalit červené barvy. Ona v některých provozech ta "nedobrovolná dovolená" - karanténa, může opravdu ohrozit chod celého provozu, a to je prostě velká zodpovědnost. Já se do červených světel semaforu nechystám a i s těmi oranžovými vedu vnitřní boj.... No snad už se ty barvy zase všechny slejou v jednu a všechny tyhle bláznivé a chaotické restrikce zmizí jednou pro vždy.
Super ! Mel sem stejny napad, ale uprimne se mi moc nelibila predpoved, tak sem zustal doma za peci :).. Ale tyhle last minute spontalni akce sou skvely ! Akorat te fakt obdivuju za to, ze jezdis s lidma ktery neznas - specielne na takovy trip, kde si zavrena vetsinu casu v aute..
Chorvatsko pro me je jeste specialni tim, ze zatimco ve vsech ostatnich zemich chodime kazdy den minimalne na veceri do restaurace, nekdy i snidane a obed, tak v Chorvatsku se aspon za me neda nikde u pobrezi slusne najist, takze si vzdycky vezmeme ubytko s poradnym grilem a cely tyden jezdime akorat do Studenace pro maso & zeleninu a stravujeme se sami, pljeskavice od rana do vecera :)
Děkuji! :)
No ta předpověd byla 50/50 - sobota krásně, v neděli celý den déšť. Nakonec ale - jak je dle fotek z odjezdového dne patrné - 100/0. Takže jak to poslední dobou po jasných předpovědích býva - bylo krásně oba dny. No a hlavně - zažila jsem díky tomuto termínu unikát - opravdu prázdné Chorvatsko, což nevím, zda se třeba ještě příští víkend poštěstí (soudě dle kolon cestou domů...).
Co se týká těch cizích lidí - no je to těžký... Ono mezi mými tradičními parťáky není pokaždé kam sáhnout, no... A zrovna zajet si na víkend do Chorvatska nenadchlo fakt žádnou moji kámošku :D Což teda nechápu :D Navíc já nejezdím nikdy s úplně "cizím člověkem". Verču jsem třeba osobně neznala, ale už dávno mě kontaktovala na facebooku a nabídla se jako spolucestující na výlet do Libanonu. Z toho nakonec sešlo (Covid atak dál), ale u mě už zůstala v "databázi"... No a tak je to vždy. Mám nápad, napíšu tomu, s kým jsem byla posledně. Nemůže, rozešlu další vlnu ...a pokud se nikdy nechytne, sáhnu do databáze podobných návrhů, jakej měla kdysi Verča. A navíc - jezdím výhradně v ženském doprovodu, a to je taky tak trochu záruka, že to nebude katastrofa :D (Nic proti mužům!! :) ). My ženský sice jsme tak trochu slepice, ale taky nám to myslí a víme, že když si to "posereme" na začátku, budem v tom uzavřeném prostoru trpět. Navíc stejně jako už dříve - kdo má cestování v krvi, ten tě nemůže nikdy zklamat. Furt jsou témata - cesty, zážitky...a pak najednou brzdíš po 60 hodinách v Mikulově a krom otlačenin na zadku zjistíš, že máš i nového přítele.
S tím jídlem s tebou souhlasím - gril je záruka a za kačku k tomu! A jak píšeš - obvykle se taky snažím nějakou místní kuchyni ochutnat, ale v Chorvatsku tuhle potřebu jaksi nemám....
Děkuji! :)
Super Katko! Skvěle a hezky popsáno a krásné fotky. Četl jsem si to už včera večer na tvém webu. My byli v Chorvatsku taky o tomto víkendu (středa- neděle), přejezd hranice také v neděli po půlnoci. To jsme se skoro někde mohli potkat :-)
Ale vy jste měli vyšší level- bez dovolené a jen na sobotu na neděli.
Ale vy jste měli vyšší level- bez dovolené a jen na sobotu na neděli.
Díky Tondo! Zkusila jsem to dát včera prvně na www.cestujizacku.cz a když nepočítám facebook, tak bez jakékoli další propagace - velice překvapivá návštěvnost! Až mě to ráno dojalo.. Jsem ráda, že znám alespoň jednu konkrétní tvář, která za tou milou zpětnou vazbou (analýzou) stojí! :) Takže díky nejen za pochvalu, ale i za sledování webu. Dobře děláš, protože tam budou přibývat i jiné věci, které zde nejsou ;)
Jinak ten víkend byl masakr, ale pohled na dno Závratnice a pak ta koupačka tam - to za to stálo! Stejně tak Graz a velké překvapení - Slunj. Prostě bezva výlet.
A kde sis prohříval kosti ty? Přihoď nějaký zajímavý tip :) Tvoje rady jsou nad zlato! Třeba tvoje doporučená lanovka na Madeiře ...
My byli na Istrii u Puly, taková klasika, ta tvá Závratnice vypadá lépe, ale co beru za velké plus, nikde žádní Češi, což bylo na Chorvatsko unikátní.
Katko a kdy se můžeme těšit na něco dalšího, zase až po víkendu, že jo? :-) :-)
Katko a kdy se můžeme těšit na něco dalšího, zase až po víkendu, že jo? :-) :-)
Pulu jsem dala dva roky zpět a bylo to super! Hlavně ten amfiteatr tam - nádhera! Ještě víc nezapomenutelný zážitek ale byl, že zrovny bylo nějaké fotbalové mistrovství, dokonce snad nějaké finálové kolo, a naši hráli z Chorvaty. Jako atmosféra přímého přenosu na tamním náměstí - to nikdy nezapomenu. Chorvati jsou od té doby pro mě ti nejvíc TOP fanoušci!!
No a jinak máš pravdu, Tondo! Jelikož jsem od Verči sloupla rakouskou dálniční známku, která je ještě nadcházející víkend platná, bylo by škoda toho nevyužít, že jo? :D :D Něco už se mi sice rodí v hlavě, ale i tak - co mi poradíš?
Rakousko, to jsou pro mě hlavně Alpy, těch míst je hodně, nejraději mám Tyrolsko, pokud to bude především road trip, tak ochutnávkou hor může být Grossglockner Hochalpenstraße, ale je to dražší, lepší,když jedete třeba 4. Levnější a taky super je i Ötztaler Gletscherstraße.
Taky by to šlo protáhnout z Rakouska i do Maďarska, třeba Gyor...
Tak jsme zvědavý, co vymyslíš ..:-)
Taky by to šlo protáhnout z Rakouska i do Maďarska, třeba Gyor...
Tak jsme zvědavý, co vymyslíš ..:-)
GG Strasse je skvělý tip, tam se člověk zabaví celý den. U toho lze navštívit třeba nedaleké Krimmelské vodopády, soutěsku v Kaprunu, jezero v Zell am See, Kitzsteinhorn... je tam toho spousta. Ötztal je už dost daleko.
@Mirjur - GG Strasse je co? To jsem nenašla. Jinak Kaprun v itineráři mám ✌
@Mirjur - GG Strasse je co? To jsem nenašla. Jinak Kaprun v itineráři mám ✌
Ha, zřejmě je to Tondou doporučená Grossglockner Hochalpenstraße! Tak na to musím kouknout, to vypadá dobře! Díky za tipy vám oběma🙏
jj, nechtělo se mi to vypisovat... jo a dostaneš nálepku na auto, žes to absolvovala :-)
Dlouhé a pěkné, ačkoliv výlet byl krátký :D Překvapily mě rozdíly v článku mezi CL a blogem. CHorvatsko na dva dny fajn, ale ta cesta :D
Čekačku na slovinsko-chorvatských hranicích můžeš brát jako důvod, proč jsi do Mikulova přijela v 00:18 a ne dřív na karanténu ;)
Vidíš! To mě vůbec nenapadlo! :D Prostě karma!
Jinak rozdíl textu zde a u mě má jasný důvod ;) Přece nebudu bezúčelně zdvojovat svoji práce... :D Každopádně musíš uznat, že i kdyžje u mě kousek víc, i toto není žádné okousané torzo ;)
Ta cesta byla super - prostě babinec no :D A nemusely jsme připlácet za sedadla ve dle sebe ani mít po dobu "letu" roušky :P :D
Vidíš! To mě vůbec nenapadlo! :D Prostě karma!