Chorvatské ostrovy na Elektrokole při pandemii covidu v roce 2020.
Vítejte u mého dalšího cestopisu. Ve kterém se podíváme časem zpět do těžké doby pandemie v roce 2023 a vypravíme se i s elektrokolem na Čechy oblíbený Jadran.
Cestopis z roku 2019 napsal Petr78
Plánování a odjezd
Všichni si to pamatujeme roušky, zákaz vycházení, zákaz cestování byla to těžká doba. Mě zrušili během pandemie tři zpáteční letenky do Itálie,Angie i Irska. Skoro to vypadalo, že svět na cestování zapomněl.
Jediná země v té záplavě ,,rudých " zemí v Evropě bylo Chorvatsko. Nikdy by mě nenapadlo přát si Balkán a zrovna zemi do jaké jezdí všichni ti ,,paštikáři".
Nicméně kromě zelené barvy a možností vstupu bez testování a prokazování se covid pasem přálo situaci i nové vlakové spojení. Do oblíbené destinace Čechů bylo obnoveno přímé vlakové spojení po několika letech, postaral se o to soukromý dopravce RegioJet. A ceny začínali na úžasných 500 Kč za sedačku a 750 Kč za lůžko. Moc dlouho nad mým výběrem destinace nepřemýšlím a kupuji jízdenku směr Chorvatsko. Nějaká Rijeka. Jediné co jsem věděl, že je to u moře v zemi kde jezdí každý. V duchu tohoto bláznovství se mi moc nechtělo ani uvěřit, že se mi do takové destinace chce. Uběhl však měsíc a já jsem měl sestaven krásný plán jak navštívit co nejvíc na mém sestaveném elektrokole. To jsem si sestavil sám se sadou bafang, baterie vydržela asi 5 let pak jsem si zakoupil elektrokoloběžku. Zpět ale k dovolené.
Rozhodl jsem se jak jinak pro aktivní dovolenou. Netrhej si vlasy , že tak "mladej" pojede na Elektrokole, budu v pedálech každý den najedu okolo 1700 km a v průměru ujedu 100 km za den i ve dnech kdy teploty přesahují 30°C tak pokud si myslíš , že je to v pohodě tak si to zkus. Ale zpět k cestě:) . Nastává den D. Kolo sbaleno, vzadu nad zadním kolem povezu asi 20 kg a ještě baťůžek kdyby se chtělo vozit se s jídlem.
Kolo mám zabalené do zavazadla . Jelikož nemám rezervaci pro kolo na vlak nevím do poslední chvíle jestli to projde. Naštěstí se po příjezdu do Brna do spoje dostávám, a odkládám ve vagóně sloužícího pro zavazadla.
Ve vlaku a příjezd do Chorvatska
Vlak přijíždí asi 7 minut zpožděný oproti jízdnímu řádu. Což vůbec nevadí k mé cestě. Kolo je v prostoru pro zavazadla a já jdu omrknout moje kupé s dalšími 4 cestujícími. Které si pro cestu tam vůbec nevybavuji. Nicméně co se týká kupé. Jde o obyčejný lehátkový prostor. Ve dne je to normální sedačka a já nechci dělat nepořádek s jejím rozkládáním když to není ani třeba.
Lehátka rozděláváme za Bratislavou, ještě vnímám Zastavení v Maďarské Csorně a usínám. Poprvé se budím uprostřed v noci ještě na Maďarskem územím a zjišťuji že vlak zajel až do Zalaegerszegu v úvraťové stanici. Ještě rozespalý vnímám i zastavení vlaku ve Slovinském Hodoši na hranicích. A pak už se budím na dobro až za Ljubljanou, kde také oznamují stevardi , blížící se Chorvatské hranici a pasové kontrole . Zjišťuji také, že vlak nabral asi 40 minut zpoždění což pro mě neznamená žádnou katastrofu nebo něco co bych nestíhal. Po zastavení ve stanici Opatija-Matulji, kde se konaly přestupy na některé Autobusy , už jde vidět Jadranské moře. Je jasná obloha nádherné letní počasí a vlak přijíždí do Rijeky. Místní nádražíčko se dvěmi nástupišti vypadá téměř jako malé vesnické nádraží , je tu mnoho kolejí, ale téměř všechny pro nákladní dopravu.
Ještě před příjezdem do Rijeky jsem se pak seznámil s malou specialitou covidové pandemie a to místa kde se musí nosit roušky, dle internetu na to Chorvaté dbali, v uzavřených prostorách a MHD v praxi to vypadalo tak jak vypadalo každý druhý na to ,,kašlal" .
1.den Rijeka a příjezd na Krk
První den vynechávám centrum Rijeky (budu se zde ještě vracet ). V plánu mám trasu dlouhou asi 40 km. Na kole by to měla být otázka pár maximálně tří hodin. Kromě horka a hledání apartmánu v Malinske. Se neudálo nic nepředvídatelného a já se svým strojem zamířil po rušné silnici přes Krčský most. Počítal jsem i s možným poplatkem nakonec se nic neplatilo. A po poledni jsem přijel na ubytování. Hned mi paní majitelka říká , že můžu mluvit Česky, že se pochopíme. Po krátkém odpočinku hned na pláž ke zrušenému hotelu Haludovo Palace. Což byl v 70. Letech luxusní hotel , pod tehdejší vládou byl však nerentabilní takže ho čekal osud jaký čekal. :). Večer už odpočívám na hotelu a nikam daleko se nevydávám.
2. Den Ostrov Krk velká cesta Krkem
Hned druhý den mám v plánu objet co nejvíce Krku až do Krku, Bašky i Stare Bašky nebo Punatu. Se zálivem a ostrůvkem v Punatské zátoce. To jsem ještě netušil, že najedu při jediné vyjížďce 140 km.
3.den ostrov Ráb
Vstávačka brzo ráno s tím , že nevím kdy mi jede trajekt na ostrov Ráb z přístavu Valbiska. Doufám k odjezdu do 8 jinak tady jezdí trajekty na ostrov Cres na Ráb to jezdí o poznání méně často (asi 4* za den) . Odjíždím během 30 minut ještě stíhám dát si kávičku v místním obchůdku s posazením. Na Rábu jsem pak strávil úžasný den s nájezdem přes více než 100 km, koupačky na nádherných plážích nebo s odpočinky s nádhernými výhledy zvlášť ten u Supetarske Dragy se povedl. Slunce už hodně pere a musel jsem dávat také pozor ať se nespálím. Stejně budu tuhle dovolenou celý "do červena" na kole se tomu přes léto dá vyhnout obtížně. No nic kdo ,, maže" ten jede tak mažu vše co by se mohlo spálit. Včetně řetězu atd. Večer se vracím zpět na Krk.
4. Den Ostrov Cres (Ovčí ostrov)
Další den odjíždím kolem sedmé ráno už z ubytování a mám namířeno na další ostrov . Tentokrát ostrov Cres. Pro množství ovcí, které tu běhají i volně, mu občas místní přezdívají také ovčí ostrov. Já po vyjetí z přístavu v Meragu , ještě zjišťuji, že tu žijí asi i hadi od té doby co sem viděl jednoho přejetého, ale z dálky vypadal jak živý se nám na pozoru. Hada v Chorvatsku vidím, ale až o něco jižněji tady nakonec ne. Nejsou tu stromy , převýšení je taky značné. Moc dobře se mi nejede, krásné jsou především výhledy na moře a město Cres. Po Cresu jsem najel asi 105 km až do Veli Lošinj a do kempu v Mali Lošinj. Zde stanuji ve stanovém letním přístřešku z decathlonu.Neprší takže je ,, stanování " v pohodě.
5. Den ,zpět do Rijeky
Ráno stávám s východem slunce⛅ a vyjíždím. Tento den sem blbě naplánoval jelikož trajekt se , kterým jsem se chystal jet nepřepravuje kola. Do Cresu ještě odjíždím, zde skládám kolo do přepravního obalu a do Rijeky odjíždím zpět přes Krk autobusem místní společnosti Arriva. Naštěstí řidič nemá s větším zavazadlem problém.
V Rijece jsem ještě relativně brzy atak stíhám projít místní trhy a centrum města. To činím pěšky a MHD. Ta jezdí i na pláž například jako linka číslo 1. V Rijece však pláž pro náročnější nedoporučuji. Rijeka je spíš přístav. Večer už v hostelu. Zde zjišťuji, že z nějakého důvodu ubytování ještě nedostalo peníze z mé karty, šli první bookingu. A asi potřebovali nějaké potvrzení vše vyřešeno telefonátem na booking z recepce mého hostelu. Na hostelu potkávám i dalšího Čecha, zhruba v mém věku tak se chvíli spolu bavíme.
6.den
Zůstávám na pevnině a čeká mě trasa Rijeka-Cirkevnica - Sveti Juraj. Zde přespávám téměř u silnice schovaný mezi keři ,,na divoko"
7.den ostrov Pag a Zadar
Další den se vydávám brzy ráno do Prizny odkud jezdí trajekt na ostrov Pag a přes město Pag dále . Stane se mi první,,píchlá duše" . Tu však vyměňuji. A po mostě Paški, vjíždím zpět na pevninu. K večeru mě čeká krátká prohlídka Zadaru. A ubytování v malém pokojíčku v mezi patře se společnou koupelnou. Najeto asi 130 km .
8.den ostrov Ugljan
Další den, další ostrov , tentokrát mi trajekt vyplouvá do městečka Preko, s rozkvetlým ostrovem Ugljan. Nejkrásnější pak byl relativně luxusní kemp Resort Ugljan . Na osamoceném místě mimo množství lidí, s hezkou pláží a bazénem určitě doporučuji. Ujel jsem dnes méně a odpoledne už odpočíval padlo jen asi 40 km.
9. Den.Z Ugljanu na Pašman
Ráno mě čeká další část ostrova Ugljan do města Kukljica . A přes most Ždrelac vjíždím na Pašman. Po cestě pokračuji do Tkonu . Asi 40 km. Odsuť jezdí trajekt do Biogradu na Moru. Zde dávám oběd a přesouvám k Šibeniku. A do kempu u NP KRKA. Ty jsou hlavním bodem programu na příští den.
10. Den NP KRKA a split
Ráno nechávám kolo kolem a jdu se projít nádherným NP KRKA. Jdu hned na otevírání parku. Platím v přepočtu asi 900 Kč za vstup. Ale park je nádherný . Hitem jsou vodopády pod jaké se dá koupat. čehož také využívám.
Po obědě ve Skradinu kam jsem z NP KRKA připlul lodí mířím do Splitu. Zde navštěvuji historické centrum a ubytovávám se v rodinném domě přes airbnb. Mám svůj pokoj a klíč nacházím schovaný venku. Bez recepce. Ráno mě budí jakési,,křeky" ze zahrady . Až potom zjišťuji, že mají vzadu v domě páva. Po více než 70 km na kole , tělo žádá krátký odpočinek zítra je taky den .
11.den ostrov Brač a Šolta
Další den další ostrovy a další trajekt. Ráno se vydávám trajektem na Šoltu a do městečka Grohote a k trajektu Stromorska na sousední ostrov Brač. Zde už je kilometrů víc a já mířím nejprve podél jihovýchodního pobřeží do městečka Sumartin a pak zpět do středu ostrova ,ale po opačném břehu do městečka Supetar , místy cesta vede středem ostrova. Kilometráž je na 90 km. A noc trávím v apartmánu ve městě Supetar.
12.den Vis a Hvar.
Ráno jedu trajektem zpět do Splitu, kde přestupuji ihned do Dalšího trajektu směr Vis. Ten jede relativně dlouho a projíždí kolem Šolty a Brače. Kolem ostrova Hvar jdou dokonce vidět delfíni. Na Visu mám jediný plán a to navštívit bývalou ponorkovou základnu Vis. Prakticky jde o hluboký tunel schovaný mezi útesy. Po obědě odjíždím na Hvar. A na kole mě čeká ještě přes 100 km . Nejprve je to historické město Stariho Gradu a pak mě čeká Starigradská pláň pozemky historicky uspořádané dnes spadají pod světové dědictví UNESCO. Ostrov Hvar je také známý pro pěstování množství levandulí. Takže zde by určitě měl zavítat každý Chorvatský ,,paštikář". Nakonec jsem našel ubytování ve Starim Gradu. Ujeto dnes kolem 130 km.
13. Den Korčula a Dalmácie
Ze Hvaru se dá dostat přímo trajektem na Korčulu toho taky využívám další den. . Čeká mě historická Korčula a přelodění do Orebiče. Tento výlet tak sčítá hned tři trajekty a vzdálenost vyjížďky je opět na 100 km . den končím v autokempu Prapratno.
14. Den přes Bosnu? Na autobus do Záhřebu
Ještě před odjezdem do Chorvatska jsem neznal přesné podmínky zda se bude moct využívat spojnici od Dubrovníku do severní části Chorvatska. Doufal , jsem že vstup bude povolen , nakonec povolen zůstal pro tranzit právě mezi Chorvatské části. Jen se to často měnilo. Druhá varianta zněla vrátit se přes Korčulu do Ploče. Kde jsem dojel , ovšem po silniční trase přes Bosenský Neum. Jednalo se o kilometricky nenáročnou asi 50 km trasu. Jediné město v Bosně pak bylo právě letní letovisko Neum.
Po osmé hodině večerní jsem pak odjel přímým autobusem do Záhřebu.
15. Den Záhřeb a zpět do Rijeky , odjezd domů
Ráno v Záhřebu jen do parku a centra , turisticky není Záhřeb zrovna turisticky nejnutnější k vidění. Ale přesto tu pár míst k vidění je. Například Palac Dcerce s malinkou lanovou dráhou Uspinjača. .s nedalekou katedrálou Nanebevzetí Panny Marie, Botanická zahrada a další části centra.
Odpoledne odjíždím do Rijeky odkud mi jede vlak domů. Tentokrát vlak odjíždí bez zpoždění. V noci zas, ale asi 30 minut někde získá. Já se budím až před Bratislavou jelikož kontrola proběhla ještě večer obešlo se to bez zbytečného buzení se.
Shrnutí a menší statistika
Cenově jsem se dostal asi 21000 Kč což bylo při mém odhadů relativně drahé, dnes to bude ještě víc ne nadarmo Češi jezdili do Chorvatska vždy s paštikou
Petr78 procestoval 37 zemí světa světa, nejvíce Evropu. Na Cestujlevne.com se přidal před 2 lety a napsal pro tebe 26 úžasných cestopisů.