Co dělat v listopadu v ČR?
Odletět za teplem k moři - KYPR na 4 dny
Cestopis z roku 2024 napsala Šárka Skrbková
Když jsem byla mladší, bylo mi líto, že léto skončilo. Teď vím, že od tepla a moře i přes zimu mě dělí vždy jen jedna letenka. Kypr jsem měla na seznamu už dlouho, a tak jsme ráda, že jsem tento překrásný ostrov konečně navštívila. Je třetím největším a nejlidnatější ostrovem ve Středozemním moři a významnou turistickou destinaci. Jeho hlavním a největším městem je Nikósie.
Časový rozdíl je 1 hodina a platí se eurem. Na Kypr vám stačí pouze občanka, na Severní Kypr už musí být pas. Tento stát však uznává pouze Turecko, vznikl v roce 1983 a má pouze 265 tisíc obyvatel.
Letíme v úterý večer v 19:30 a na Kypru přistaneme těsně před půlnocí. Pro cestu z letiště můžete využít noční bus za 4 eura, my si hned na letišti pronajímáme auto, vychází to 300 Kč na osobu na celý pobyt, plus jsme si ještě připlatili pojištění. Máme automat a řídí se vlevo!! Jsem asi jeden z mála lidí z Čech, co má nařízeno víc na levé straně než vpravo (a to díky roku stráveném na Novém Zélandu). Projeli jsme jednu nádrž, 42 euro na benzinu.
Let zpět připadá na sobotu 16.11. ve 12:05, přílet do Prahy je v 15:00 hodin, škoda že letenka nebyla až do neděle. Ale zase snad prvně v životě nejdu hned po návratu z dovolené do práce. Letenky se pohybují v rozmezí 1500 – 3000 Kč.
Počasí v listopadu během dne se teploty pohybují okolo 23 °C, v nejteplejších listopadových dnech může teplota vystoupat až k 28 °C. Celý pobyt nám svítilo sluníčko a pocitově bylo velmi příjemně, i na večerní procházky. Teplota moře byla taky příjemná. Jedinou nevýhodou je, že v 16:40 zapadá sluníčko a v 5 už je tma jak v pytli.
Ubytování volíme v Larnace celý apartmán s výhledem na moře, vychází to 2 tis osoba na 4 noci.
Co vidět:
Larnaca – kostel sv. Lazara, advadukt kamares – vodovod, vrak lodi Zenobia – potápění, planetárium a observatory
Solné jezero – domov plameňáků, Larnacké slané jezero je síť čtyř slaných jezer, která se nachází na západním okraji Larnaky, rozloha činí 2,2 km²
Nikosie – Lefkosa – hlavní město, řecká a turecká část, 2 časová pásma, Selimova mešita (vzít si pas)
Mys Capo Greco – nejjihovýchodnější bod Kypru
Paphos – město, archeologické naležiště, hrobky králů - Královské hroby jsou jednou z nejvýznamnějších archeologických lokalit na Kypru, která byla roku 1980 zařazena na Seznam světového dědictví UNESCO. Většina hrobek pochází ze 4. století př. n. l.
Love Brigde – nádherný skalní oblouk, který vyčnívá z mořské hladiny a je jedním z nejvyhledávanějších míst
Mořské jeskyně v Ayia Napa, Sea Caves
Antické město Kourion – významná archeologická lokalita, z většiny původních staveb zbyly pouze základy, výjimkou je pouze divadlo, které se zrekonstruovalo a i dnes se tam konají koncerty
WaterWorld Theme Waterpark – aquapark
Olympos – nejvyšší hora ostrova, 1952 metrů, nachází se ve středu ostrova
Caledonia watterfalls - k tomuto 13 metrovému vodopádu mezi cypřiši a borovicemi vede stezka, na jejímž začátku stojí restaurace
Na plážích potkáte osli, lze zahlédnout delfína, želvu nebo tuleně (my potkávali jenom kočky)
Co ochutnat: sýr Halloumi, olivy, humus, řeckou a tureckou kuchyni, místní víno, kávu, ryby a mořské plody
První den razíme do hlavního města, nesmíme zapomenout pas. První nás zláká výšková budova, kde vstupné je pouze 2,50 euro a máme výhled na celé město. Uličky jsou zde kouzelné, je tu velké množství koček, o které se místní ukázkově starají, na každé rohu mají misky s vodou a granulemi, stejně se nejvíce toulají kolem restaurací, protože správně tuší, že každý turista jim dá kousek z oběda. Po projití města pádíme autem k sea caves, vymleté díry ve skalách a užíváme si nádherný západ sluníčka.
Druhý den razíme na Afroditinu pláž, zjistěte si na googlu, jak vlastně vznikla bohyně lásky, moc romantické to není (většina lidí si pamatuje z mořské pěny, ale to z čeho byla ta mořská pěna už se na školách neučí :). Přesuneme se do městečka Pafos, kde navštívíme rozlehlé hrobky králů, vstupné je pouze 2,50 euro, ale králové zde nikdy pohřbeni nebyli. Večer poznáváme malebné uličky tohoto 40 tisícového města.
Třetí den věnujeme Larnace a koupání, procházíme přístav a malebné uličky. Večer zajdeme na pouť a nenecháme si ujít projížďku na ruském kolem (5 euro), zítra se zde běží maraton, tak už mají připravené stánky. Obcházíme místní bary a ochutnáváme místní drinky. Překvapivě nejvíce mi chutnal Forest - kde byla kombinace borůvky a skořice.
Před odletem si ráno ještě užíváme koupání v moři a pak jedeme ke slanému jezeru vyfotit si plameňáky, 3 dny jezdíme kolem a tři dny tam postávají na jedné noze, a zrovna dnes se rozhodli někam odletět. Před letištěm ještě natankujeme a vracíme auto (naštěstí bez škrábanců). Teplotní šok po návratu do Čech naštěstí není tak strašný, ale hned další ten tu u nás sněží. Ale to nevadí, vím, že až mi bude chybět léto, stačí si zase jen koupit letenku a někam vyrazit.
Kdybyste nevěděli, co koupit nějakému cestovali k Vánocům, tak:
Radost uděláte hned 2x :D
Šárka Skrbková procestovala 70 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 7 lety a napsala pro tebe 32 úžasných cestopisů.
A co heterák Tonda?
A co heterák Tonda?
Pochopila jsem správně, že Tonda se ti moc líbí, neustále na něj myslíš a nedá ti spát? :D V lednu nás jede víc do Finska, včetně Tondy. Začínáme v Berlíně a máme jedno volné místo, chceš se přidat ? :-p
Já bych tedy ráda, samozřejmě hlavně kvůli Tondovi, ale v lednu mám v kalendáři mj. Řím, Barcelonu, 2 x USA a na letišti v Berlíně budu také, ale více už asi fakt nestíhám.
Pokud jste si brali cestovni pas, navstivili jste tedy krome Nikosie i tureckou Lefkosu?
Libilo se vam tam natolik, ze priste pridate i mesta Girne a Magusa, stejne tak i zriceniny krizackych hradu a opatstvi?
Samozřejmě :D bylo vtipné přecházet hranice ve městě a najednou mít o hodnu jiný čas. V Lefkose jsme se zdrželi pár hodin, prošli místní uličky, tržiště, obdivovali ruiny a dali si tam výborný oběd. Neměli jsme dlouhé oblečení, tak jsme mešity ani nezkoušeli.
Jak je to s tím časem? Když jsme tam byli v létě, v obou polovinách byl bezpečně stejný čas.
EDIT: Aha, tak už jsem to našel. Na severu zůstali na letním čase a jih má zimní. To jsou věci.
Kypr má oproti ČR o hodinu více, Severní Kypr by měl mít o 2 hodiny. Aspoň myslím :D
Rozdělený Kypr se po posunu času ocitl v jiných časových pásmech: zatímco na řeckém jihu se čas ve 3.00 posunul o hodinu zpět na 2.00, na tureckém severu zůstal zachován letní čas.
Zároveň od roku 2026 by měly mít s Portugalskem a Polskem pouze letní čas :D
Zároveň od roku 2026 by měly mít s Portugalskem a Polskem pouze letní čas :D
No to jo, ale myslím, že to platí pouze v zimě. V létě byl stoprocentně stejný v obou půlkách.