Co musíte vidět v Miláně
Nejkrásnější bylo Lago di Garda
Cestopis z roku 2018 napsala Sarka Sokolova
Všichni tam jezdí a vy jste Milán stále míjeli? Nevadí! Jestli máte volný víkend, můžete to napravit!
Za pár korun vás tam sveze Easyjet, jestli nejedete vyloženě nakupovat, bude vám kabinka stačit.
Díky státnímu svátku jsme měli volný pátek a tak jsem se rozhodla vyrazit do Milána, když o něm všichni tak básní....,, Je opravdu tak skvělý, jak všichni říkají? Protože mám za sebou bezpočet cest do krásných italských měst jako je třeba Řím, Benátky, Verona, Bologna, mám sježděné Toskánsko i jih, nezlobte se, když budu sem tam kritická :)
KDE SE UBYTOVAT HNED PO PŘÍLETU?
My vyzkoušeli Idea hotel Malpensa ****. Plíseň pod stropem v koupelně, navlhlý koberec a absence hygienických potřeb, kterou bych v hotelu **** čekala, mě přesvědčily, že je lepší se svézt rovnou do centra. Vlaky jezdí dlouho, pokud tedy máte tu možnost, dojeďte do města a u letiště přespávejte jen pokud je to nutné. Snídaně také nestála za moc, byl to samý sladký koláč.
METRO MAJÍ NA JEDNIČKU
Pokud přemýšlíte, který hotel zvolit, nebojte se kteréhokoli blízko zastávky metra. Překvapilo mě svojí dobrou strukturou, přehledností, krátkými intervaly i moderními vagony. Doprava v Miláně je na jedničku. Doporučuju si hned po příletu koupit jízdenku na celý den či více dní, rozhodně se vám to vyplatí.
Velkou zajímavostí pro mě byly vagony na fialové lince, které jezdí bez řidiče a vy tak můžete z první řady sledovat jízdu tunelem :)
DUOMO
Hlavní atrakce Milána opravdu stojí za to. Potom, co si vychutnáte pohled na katedrálu z prostorného náměstí, je načase se vyškrábat na střechu. Doporučuju si vstupenky koupit dopředu na internetu, vyhnete se tak alespoň jedné frontě. Já vybrala variantu terasy + katerdála. Za 12EUR máte zážitek k nezaplacení
Vystoupat na střechu po schodech dá sice trošku zabrat, ale výhled je to zasloužený. Navíc jsme byli nahoře mnohem rychleji, než jsem čekala. Bohužel se polovina střechy momentálně opravuje, takže nezbývalo, než se spokojit s výhledem na jednu stranu.
Potom, co jsme si prohlédli krásné chrliče a vychutnali si výhled na město, pokračovali jsme okruhem dovnitř do katedrály. Pozor, stejně jako ve všech kostelech v Itálii je nutné mít si čím zahalit kolena a ramena.
Katedrála mě uchvátila svojí mohutností. Větší prostor jsem ještě nikdy neviděla a sloupy, které střechu drží, jsou vskutku ohromné. Velikost prostoru je ještě umocněna tím, že celou katedrálu tvoří jedna hlavní loď a žádné postranní prostory, jak jsme zvyklí u nás.
Po prohlídce Duomo jsme dostali hlad, a tak jsme vyrazili na večeři do malebné čtvrti Navigli, kde se v malých pizzeriích okolo řeky servíruje naprosto skvělá pizza. Náš páteční zážitek z Milána tak byl kompletní. Vlastně jsem zapomněla zmínit jedno krásné místo, které jsme navštívili na kávu - Corso Como 10. Vřele doporučuju. Jestli máte rádi zeleň v kombinaci se starými domy, máte se na co těšit!
Výstavu poslední večeře jsme bohužel nestihli, je nutné vstupenky rezervovat hodně dopředu. Ale dílo mistra Leonarda jsme přesto viděli. A kde? V krásném vědeckém muzeu, které rozhodně stojí za to navštívit. Je v něm mnoho strojů sestavených podle Leonardových nákresů. A protože zrovna byla noc vědy, měli jsme vstup do muzea celou noc zcela zdarma. Celá expozice muzea je nádherná, interaktivní a zábavná. Jsem moc ráda, že jsme si udělali čas a muzeum navštívili, expozice nás uchvátily.
Po jednom dni má člověk pocit, že viděl kromě všech obchodů celý Milán odshora dolů.
Proto jsme se rozhodli, že v sobotu vyrazíme na malý výlet. Z hlavního vlakového nádraží (které je mimochodem nádherné) jsme jeli vlakem nejdříve do Verony, tu jsme si prošli a dali si tam malý oběd, a protože bylo teprve okolo oběda, rozhodla jsem se ještě pro krátkou návštěvu Lago di Garda, které rozhodně nelituji.
Později jsme se shodli, že výlet na Gardu byl z celého víkendu bezkonkurenčně nejlepší. Z Verony jsme vlakem dojeli do Peschiery del Garda, kde jsme chytili trajekt a dojeli si na nejlepší italskou zmrzlinu na poloostrov Sirmione. Procházka malebným Sirmione byla krásná a západ slunce cestou zpátky taky.
Když zhodnotím náš výlet, jako každá cesta směrem na jih mě bavil, ale bylo to hlavně díky návštěvě míst, která mi přirostla k srdci už dříve. Vrátila bych se tam? Možná na Duomo, vychutnat si výhled a svačinu na střeše. Samotný Milán by mi ale za další cestu nestál. Jsem spíš fanoušek menších měst, s nižšími domy a usměvavějšími lidmi.
Sarka Sokolova procestovala 23 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 6 lety a napsala pro tebe 2 úžasné cestopisy.
Některé ty výhledy rozhodně stojí za to 😀😀😀
Některé ty výhledy rozhodně stojí za to 😀😀😀
Dobrý den, bohužel jsem nefotila s úmyslem napsat cestopis, ale fotila jsem si pro sebe, takže jsem se podělila aspoň o ty fotky, které mám. Fotek památek najdete na internetu tisíce, cestopis spíš mapuje můj zážitek.
Jaký hotel Malpensa máte na mysli? My jsme spali ve First Hotel Malpensa a ten naopak můžu doporučit - čistota, koupelna nová, plně vybavená... velmi dobré ubytování. Shuttle do hotelu za 3E, v noci.
Dobrý den, mám na mysli Idea hotel Malpensa , který v cestopisu uvádím. Shuttle byl v ceně stejně jako snídaně. Bohužel mám tuto zkušenost :(
A jo, to Idea jsem nějak přehlédl, už asi nevidím...
A jo, to Idea jsem nějak přehlédl, už asi nevidím...