Co podniknout v Alicante?
Taky už jste párkrát viděli levné letenky do Alicante a rozmýšleli se, jestli je vzít? Nedohledal jsem žádný cestopis, tak se podělím, jak se tu dá na pár dní zabavit.
Cestopis z roku 2021 napsal Áčko
Alicante z Pardubic
Na tuhle linku jsem už nejednou v minulosti koukal, ale vždycky jsem nakonec vybral něco jiného. Možná proto, že se léta až z dalekých Pardubic, si tahle linka drží docela dobrou cenovku i v sezóně, takže to byla v druhé polovině června asi jediná letenka k plážím pod 2000, navíc se super odletem v pátek večer a příletem v pondělí brzy ráno. 9 čistých dní za 5 dní dovolený v práci, to se nedalo nevzít!
V druhé polovině června se opatření turbolentně měnila každých několik dní. Z původní varianty PCR před, AG tam, PCR po zbylo kolem našeho příjezdu nic-AG-nic. Pro lidi s pozitivním testem do 6 měsíců, ač v mém případě falešně pozitivním, dokonce nic-nic-nic.
Nic nám tedy nebránilo rozbalit mapu a najít v ní Pardubice. Z Prahy jsou cca hodinu autem a nabízí super parkování zdarma. Terminál je nový a pěkný. Už na letišti se budete cítít jako na dovolené, stačí zajít do místního občerstvení se světovými cenami - plechovkové pivo kolem 100 kč a panini za 150.
Let byl tak plný, že jsme si ani nemohli prohodit místa, ale někdo ty 2 hodiny klidu ještě ocení. Letištní autobusy C6 měly omezený provoz od 5 ráno do půlnoci, ale můžu potvrdit, že opravdu jezdí. Do centra je to půl hodiny, platí se kartou 3,85€. I když google mapy ukazovaly, že autobus jede jen do poloviny okruhu, stačilo v něm zůstat sedět a hned zahájil i tu druhou polovinu nazpět na letiště. Jenom pro informaci, kdo letí zpět v 6:55, tak krásně stíhá jízdu na letiště v prvním autobusu v 5:00, na letišti jsme byli kolem 5:20.
Ubytování v Alicante moc není, zřejmě to není to nejturističtější město ve Španělsku. My jsme bydleli v hotelu Maya za 2000 na noc s bufetovou polopenzí a byli jsme s hotelem velmi spokojeni - hlavně tedy s tím jídlem a lokalitou, která byla desítky metrů od tramvají, busu na letiště a minuty od pláží, centra a OC.
A co se dá vlastně v Alicante dělat?
Tohle byla otázka, na kterou jsem v českých cestopisech nenašel odpověď, což je hlavní důvod, proč jsem se rozhodl napsat toto veledílo. V Alicante a okolí je spousta zajímavých míst.
Pláže a promenády
Těch je ve městě spousta. Nejblíže k hotelu jsme měli Playa del Postiguet, od které je to jenom kousek do centra. Ideální místo pro plážování, koktejly a jídlo. Jako bonus je výhled na pevnost nad městem a na spoustu španělských důchodkyň opalujících se nahoře bez.
Konečně jsem si taky splnil svoje dlouhodobé představy, jak si ráno zaběhám po promenádě kolem písečné pláže. Na běhání je to jako dělané, rozhodli jsme se tedy po snídani zaběhnout z této pláže na další, 7 kilometrů vzdálenou San Juan Playa. Představy byly asi trochu romantičtější než realita - v 9 ráno už bylo kolem 30 stupňů a po 10 minutách jsem mohl měnit tričko. Nakonec jsme uběhli asi polovinu a druhou museli dojít.
Santa Bárbara castle
Užásná dominanta s luxusním výhledem na celé město. Chodili jsme sem s lahví nachlazeného prosecca každý druhý den. Cesta z hotelu zabrala jen asi 15 minut, vstup byl zdarma a vždycky jsme si našli zapadlé místo na hradbách, kde jsme měli soukromí. Dokonce se zde nachází i kavárna s výhledem.
Jeden den jsme tu dokonce potkali českou modelku s fotografem a další dva chlapi jí drželi několikero náhradních šatů. To je práce snů! Kdyby někdo náhodou někde zahlídl výsledky z toho focení, můžete to poslat do fóra :)
Castell de Guadalest
Na tenhle výlet si zarezervujte celý den, ale určitě nebudete litovat. Tento "zámeček" naskýtá totiž dokonalý výhled na panoramatické jezero.
Cesta sem je ale složitá. Z Alicante jezdí každou hodinu tramvaj do turistického střediska Benidorm. Je to tedy spíš takový tramvajovlak, ale jízda byla super a ani se nestíháte koukat ven na všechno to pěkný okolí. V době naší návštěvy byly ke konci cesty bohužel rozkopané koleje, takže tramvaj končila dříve a zbytek jsme jeli pomalým autobusem.
Druhá část cesty je ale složitější - dostat se se z Benidormu do horského vnitrozemí. Údajně jezdí kolem 10 ráno 1x denně autobus tam a za 2 hodiny zpět. To se nám zdálo dost riskantní, tak jsme si raději půjčili skůtr za 40€ na den v MX Mobility.
Cesta byla dost pohodová, každých 100 metrů kruháč, ale jinak krásná projížďka po horách a serpentínách. Do Guadalestu jsme jeli asi půl hodiny. Cesta na pevnost je zdarma, přímo v ní je několik restaurací a obchodů s cetkama. Na hradbách je pak kýžený výhled dolů.
Původně jsem chtěl jezero obejít, podle mapy to bylo možné, ale bohužel jsme neměli 4 hodiny navíc, tak jsme jen sjeli dolů na skůtru a kousek toho jezera obešli. Nevím, jestli by bylo možné se tam i koupat - zdálo se mi to celé nějaké až moc modré a nikde žádní plavci, tak jsme to raději neriskovali :)
Faro de l’Albir
Další místo kousek od Benidormu, které stojí za návštěvu. Je tu celá přírodní rezervace zakončená majákem s krásným výhledem na zátoku. Doporučuji vzít si věci na piknik!
Na druhé fotce jde vidět i malá krásná kamenitá pláž. Bohužel bylo strašné teplo a došla nám voda i energie, tak jsme se k ni nedostali. Ale vypadalo to hodně stylově :)
TOP point - rodinné vinice Bodegas Faelo
Nešlo si nevšimnout, že v okolí Alicante je kromě ovocných sadů i spousta vinic. Kvůli viru bohužel byly všechny lokální cestovky s výlety na vinice zavřené, podařilo se nám ale najít náhradní řešení.
Na stránkách této vinice si lze zaregistrovat termín prohlídky vinic a ochutnávky vína a lokálních dobrůtek za 15€, každý den na 3 různé termíny. Jelikož jsme si chtěli dát i to víno, rozhodli jsme se dojet vlakem na zastávku Crevillent a dojít asi 3 km pěšky.
Skvělé rozhodnutí! Vlak jezdí každou půl hodinu z hlavního nádraží a stojí 7€ za zpáteční jízdu. Vysadil nás v úplné pustině, všude samé sady s granátovými jablky a menší vinice. Chvílemi to vypadalo i trochu děsivě, ale navigace nelhala a my uviděli obrovskou zahradu vinic Faelo.
Hned nás obklopil majitel, zkušený průvodce a nezkušená zaučující se průvodkyně, dali nám láhev vody a divili se, jakobychom byli první, kdo nepřijel autem. Asi tam jsou zvyklí po vínu řídit :D
Byli jsme jediní přihlášení na tento termín, 2 hostům se tam tedy věnovali 3 průvodci, postupně tedy hlavně ta nová. Ukázala nám vinohrady, vysvětlila procesy a podívali jsme se na veškeré výrobní mašinky. Všechno probíhalo ve velice přátelské atmosféře a zodpověděli nám všechny dotazy. Nakonec nás usadili na to nejhezčí místo v celé zahradě a začali nosit tácy s místními sýry, uzeninami, pečivem a ochutnávky všech 4 vín, které tam dělají.
Byli jsme z místa tak nadšení, že jsme museli doobjednat další lahvinku (jen za 8€) a kochat se dál. Úžasný výhled, úžasné ticho. I záchod tam byl úžasnej. Prostě všechno. Byla to jedna z nejlepších exkurzí na kterých jsem byl a doporučuji všema deseti!
Takže kam příště? Alicante!
Na menší výlety se dá zajít i přímo v Alicante. Centrum je sice nic moc, ale je v něm plno zajímavých restaurací. Ta nejzajímavější se jmenuje D'Tablas. Servírují tam tapas tak, že číšník chodí s plným tácem různých druhů a vy si jen ukážete, co vám má dát na stůl. Vše má jednotnou cenu 1,1€ a na konci vám jen spočítají talířky. Je to dost populární podnik, tak je potřeba se trochu vyhnout špičce.
Na vycházku se dá pak zajít na molo, kde je také spousta restaurací, nebo na druhou městskou pevnost Castell de Sant Ferran, která nabízí výhledy na město zase z jiného úhlu.
Z nádraží také jezdila spousta vlaků do Valencie, doba jízdy cca 2 hodiny, což by mohl být také tip na celodenní výlet, ale to už jsme bohužel nestihli.
Alicante je tedy skvělá destinace pro milovníky Španělska a z mého pohledu bylo i o něco atraktivnější než Malaga. Doufám, že aspoň někomu můj cestopis pomůže v plánování. Rada na závěr - nevěřte časům na jízdních řádech googlu, nejspíš nejsou aktualizované :) Šťastnou cestu!
Áčko procestoval 29 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 9 lety a napsal pro tebe 5 úžasných cestopisů.