Cookovy ostrovy
Naše první setkání s keporkakem :)
Cestopis z roku 2019 napsala Aneta _7
Jelikož se jednalo o naší svatební cestu, tak jsme se nemohli rozhodnout kam vyrazíme. Nakonec jsme si řekli, že by to chtělo opravdu něco nezapomenutelného, takže to vyhrál Nový Zéland a Cookovy ostrovy.
Let a letenky
Letenky jsme nakonec kupovali 17. října a už 30. října jsme odlétali. Původně jsme chtěli letět přes Čínu ale vzhledem k délce cesty kdy přes Čínu s Air Chinou to trvalo 50 hodin a za cenu 19 tisíc za osobu a přes Emiráty jen 27 hodin a cena 26 tisíc za osobu. Takže nakonec jsme letěli s Emirátama. Naše cesta trvala celkem 25 dní takže toho času na poznání nebyla zase moc ale hlavně jsme si chtěli odpočinout. Letěli jsme z Prahy do Dubaje, z Dubaje do Aucklandu (s ještě jedním mezipřistáním na Bali). Do Aucklandu jsme přiletěli okolo páté ráno a jen dvě hodiny trvala cesta imigračním protože jsme s sebou měli ještě stan. Druhý den jsme letěli konečně na Cookovy ostrovy přímo na ostrov Rarotonga, kde jsme měli přes Booking dopředu rezervovaný hotel. Po příletu na Rarotongu jsme opět procházeli imigračním ale to už bylo o dost klidnější a rychlejší :) Odevzdali jsme vypleněné imigrační karty, zodpověděli pár otázek, dostali razítko a hurá do exotiky :)
Na Rarotonze jsme tedy původně měli být 10 dní ale díky skvělé společnosti Jetstar se nám to o jeden den nechtěně protáhlo ale o tom až později.. :)
Let trval kolem 4 hodin, přistáli jsme kolem jedné ráno,zapaltili jsme si noc v hotelu navíc abychom nemuseli čekat do odpoledne. Hned jak vyjdete do příletové haly tak tam stojí taxikáři. Cesta taxíkem trvala necelých deset minut a stála 40NZD (cca 600Kč).
Dobrý je časový posun, z Aucklandu jsme odlétali v pátek v 10 večer a na Rarotongu jsme přiletěli zase v pátek ráno :) takže jsme mohli pátek celý prožít znovu :)
Dali jsme si víkend na odpočinek a v pondělí jsme vyrazili místním autobusem do hlavního města Avarua. Autobusem se určitě neztratíte, jezdí jeden kolem ostrova ve směru hodinových ručiček a druhý zase protisměru ručiček. Do města jsme dorazili ani ne za 10 minut a rovnou se vydali na místní policejní stanici na složení zkoušek na řidičák Cookových ostrovů. V cca 10 jsme tam vešli, dostali formulář na vyplnění ten se pak odevzdal a dostali jsme test, kde bylo 25 otázek. Potom nám to vyhodnotili a poslali nás hned vedle do půjčovny si půjčit skútr, tam jsme tedy museli obrnit trpělivostí, vzhledem k národu, který čas absolutně nezajímá to trvalo trošku déle, takže po 2 hodinách konečně přicházíme na řadu. Měli jsme si půjčit skútr a jít ještě skládat praktický test ale nakonec nám v půjčovně řekli, že si máme jít rovnou pro řidičák, že praktický test už není potřeba, že náš řidičák nám k těm testům stačí. Dobře tedy, půjčujeme si skútr na týden, řidičák jsme dostali s platností na měsíc, zaplatili jsme 40 NZD a k tomu půjčení skútru stálo 17 NZD na den, pokud si půjčíte skútr na méně jak tři dny tak je cena vyšší. A vyrážíme :)
Všude kolem silnic jsou cedule, kde varují před pitím alkoholu za volantem. Tady to vůbec neřeší, pijou klidně celý den a zároveň jezdí jak autem tak na motorce, dochází zde ke mnoha smrtelným nehodám díky alkoholu.Silnice kolem ostrova je v pohodě, všude asfalt,silnice vede kolem ostrova. Je tu jedna taková ,,hlavní'' která vede kolem pobřeží a druhá ,vedlejší'' která vede také kolem ostrova ale spíše u vnitrozemí. Ostrov je opravdu malý, dá se projet za cca 40 minut kolem dokola. Nejlepší cesta je po té hlavní kolem letiště, když přistává letadlo musí se zastavit jinak by vám to letadlo přistálo na hlavě. Letiště i dráha je poměrně dost malé.
Počasí
Počasí zde na Rarotonze bylo opravdu bláznivé.. už před cestou jsme věděli, že tam jsou přepršky na denním pořádku ale pořád jsme si říkali, že to bude v pohodě, tak na chvilku zaprší a dobrý.. Nakonec nám za těch 10 dní pršelo opravdu 9 dní z celého pobytu. Na tom skútru opravdu nic příjemného :) Večer jsme sedávali u hotelu na takové vyhlídce a koukali do oceánu co kdyby náhodou tam byl ještě zbloudilý keporkak. Ty tudy migrují do konce září. Nakonec se nám asi třetí den fakt poštěstilo a viděli jsme mládě se samicí, je to opravdu fascinující zážitek. Pak jsme tady do setmění každý večer seděli a čekali co kdyby náhodou.. tak takové štěstí jsme opravdu měli ještě třikrát :) Je to opravdu neskutečné když člověk na vlastní oči vidí takové monstrum :)Co se týče teploty oceánu tak voda byla opravdu velmi osvěžující :)
Nakupování
Co se týče nakupování, tak kousíček od hotelu byl malinkatý krámek kde dalo sehnat snad vše :) Prodávali tady třeba vodu 3l barel za 6NZD a kdo chtěl ušetřit mohl využít veřejných stanovišť s pitnou vodou, která zde byla průběžně kontrolována jestli je zdravotně nezávadná. Chodili večer jsme cca půl hodiny k tomuto jednomu stanovišti, člověk si tady s místnímu mohl klidně povyprávět protože tam zaručeně pokaždé někdo byl. Místní lidé jsou opravdu moc milý a usměvavý, s čímkoli vám poradí. Je na nich vidět, že se stresem jako my určitě nebojují :) Všechny obchody byly otevřené od pondělí do pátku od ráno do cca 14 hodin (kromě našeho krámku u hotelu). Jinak u silnic bylo plno místních, kteří prodávali svoje ovoce a zeleninu a samozřejmě všude měli kokosové ořechy jak na pití tak na jídlo. Myslím, že za kokos na pití chtěli dolar a za kokos na jídlo dva.
Vodopád
Jeden den jsme vydali k místnímu vodopádu, vjezd k vodopádům byl zpoplatněn. Po zaplacení ceny za skútr (myslím že to bylo kolem 5 NZD) jsme vydali prašnou cestou do středu ostrova. Akorát tam něco kopali takže cesta byla trošku omezená ale jde se až k němu dobře.
Sobotní trhy v Avarua a Muri night market
Výborné jídlo a nakupování věcí co místní vyrobili :) V Avarua funguje trh každou sobotu od 8 do 12 hodin, takže jsme využili na brzký oběd, jídlo bylo opravdu výborné :)
Na Muri night market jsme vyrazili zase na večeři :) Je tam pár stánků ale k jídlu si určitě něco vyberete. Lepší je sem přijet dřív protože po chvilce jsou už některá jídla vyprodaná.
Výlet k Black Rock
Určitě doporučuji si tam zajet, je to krásná pláž s čedičovými kameny, který jsou krásně nahřáté. Je to ideální na procházku a na šnorchlování. Je tu opravdu klídek, je to super na relax.
WiFi
Tak to byla kapitola sama o sobě:) Na celém ostrově je se signálem WiFi celkem problém, hlavně díky naší rozmlsanosti nejen od nás kde je WiFi všude gratis. Tady se za ní běžně platí. V hotelu nám na recepci prodali 1GB za 50 NZD, tak nám vydržela asi tři dny, znovu jsme koupili 1GB s tím že nám to už určitě vystačí..no za jediný den byly data pryč, telefon si vzpomněl na tisíce aktualizací a bylo to. Tak jsme vyrazili do města do BlueSky kde prodávali 3GB za cenu 49NZD (725kč). Takže určitě doporučuji ihned do BlueSky :)
Den navíc s Jetstarem
Poslední západ slunce a odlet na Zéland :) tedy aspoň jsme si to naivně mysleli.. blížila se devátá hodina večer a my už čekali poslední hodinu v hotelu kde nás měl vyzvednout předem domluvený taxík a odvést na letiště kde jsme měli po půlnoci odlétat a najednou v telefonu přistál email od Jetstaru.. kde se tedy psala, že náš let byl zrušen a abychom je kontaktovali ohledně nového letu, bohužel nám přestal fungovat telefon a nedalo se z něj nikam dovolat tak jsme šli na recepci jestli nám to můžou ověřit a bohužel bylo to tak i bylo. Recepční nám řekla ať jedeme na letiště kde čeká zástupce Jetstaru a dá nás na nejbližší let. Taxík tedy přijel do pěti minut a vydali jsme se mírným rozpoložením na letiště, když jsme už přijížděli k letišti tak taxikář nám sděluje, že bohužel je letiště už zavřené a že bude znovu zítra v osm ráno otevřené. Ať tedy jdeme zpátky do hotelu a přijedeme zase v osm ráno.. super a co teď? Taxikář na nás neustále naléhal jestli tedy víme kde budeme spát jestli na lavičce před letištěm a nebo jaký máme hotel? marně mu vysvětlujeme, že žádný hotel už nemáme.. během chvilky někomu zavolal a zajistil nám přespání v jiném hotelu s tím, že nás v osm ráno vyzvedne. Noc stála dalších 2500Kč a taxík 60NZD (900KČ). Jak řekl, tak bylo, nabral nás a odvezl opět na letiště. Naštěstí už bylo letiště funkční a tak nám vystavili letenky na nový let, který měl být v jednu odpoledne..nakonec jsme odlétali kolem třetí ale byli jsme rádi, že už letíme na Zéland. Na Zélandu jsme měli rezervovaný let z Aucklandu do Christchurch, kde jsme měli v půjčovně rezervované auto. Díky těmto čachrům jsme přišli i o druhý let ale pak jsme dostali nový let a vše už se zdálo v pohodě ale po příletu do Aucklandu(opět se zpožděním x hodin) nám uletělo letadlo do Christchurch ale naštěstí nám společnost další let takže jsem o dva dny později doletěli. Hurá pro auto pro které jsme se báli, že už ani nemusíme :) Jetstar nám jako kompenzaci dal voucher na 10NZD do bufetu :)
Aneta _7 procestovala 34 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 5 lety a napsala pro tebe 1 úžasný cestopis.
Ahoj, možná jsme se tam potkali, my jsme tam byli taky v listopadu 2019. Letěli jsme Praha-LA, tam 2 dny pauza, a potom LA-Rarotonga. V kombinaci 2 letenek to bylo cca za 25 tis. Kč. Byli jsme tam 16 dní, s ničím jsme to nespojovali, kromě Rarotongy jsme dali vnitrostátní společností AirRaro ještě další 2 ostrovy Aitutaki (5 dní) a Atiu. A to už je opravdový konec světa. Na Raro jsme využívali jejich 2 žluté busy, na dalších 2 ostrovech jsme si vystačili s půjčenými koly.... Na ostatních ostrovech jsou také místní krámky, ale jelikož tam zásobovací loď jezdí jen 1x za 3 měsíce, mají tam výhradně sušenky a konzervy. Tam člověk opravdu pozná, co to znamená izolovaný ostrov. Ale krásné, všem doporučuji, a pokud by někdo měl choutky tam vyrazit, rád se podělím o info....
Ahoj, mě trochu překvapil ten speciální řidičák pro Cookovy ostrovy. Byla jsem tam 2 měsíce zpět a auto jsem si půjčila na český řidičák absolutně bez problému. :)
Rarotonga květen 2022: počasí na ostrově celkem dobré, tolik nám tam nepršelo (jen menší přeháňky každý den). Při půjčení skútru je pořád potřeba splnit test, my jsme si půjčili auto a to jim stačilo ukázat řidičák. K vodopádu jsme také jeli, ale nikdo po nás nechtěl žádné peníze, průjezd byl zadarmo. Ohledně WiFi: naše ubytování (Kia Orana Villas) nabízelo 15 GB dat za 10 NZD nebo 30 GB za 20 NZD s platností 7 dní, takže oproti cenám v článku jsme koukám dost ušetřili 😅
Jedna poznámka na závěr: pokud přiletíte/odlétáte z ostrova v neděli a nechcete platit za taxi k hotelu, ale využít místní autobus, tak pozor, v neděli se tu nepracuje a žádný autobus nejezdí ✌️
Pokud by vás zajímalo něco dalšího, klidně mi napište na mail 😊 cestování zdar 😁