cyklotoulky po jižní Moravě
Letošní rok cyklistice přeje a pokud jste ještě neosedlali svůj bike, tak třeba Vás naláká pár jihomoravských tipů, kde se můžete po cestě zastavit a na chvíli si oddechnout.
Cestopis z roku 2020 napsal out of queue
Občerstvení U Knedlíka Blučina
Pokud pojedete po námi oblíbené cyklostezce z Brna na Nové Mlýny, tak doporučujeme udělat si zastávku před Židlochovicemi, konkrétně na okraji Blučiny, kde stojí tato občerstvovna, a to hned vedle výrobny knedlíků Svoboda. Knedlíky se tu podávají nasladko i naslano s různými náplněmi. Ještě než vyrazíte zpět na cestu, můžete si zatím dopřát lehkou procházku k dřevěné rozhledně Výhon, zvanou též Akátová věž.
Freya Vintage Shop & Cafe Mikulov
V Mikulově můžete zavítat do malé zahradní kavárny, situované za garáží rodinného domku pod Kozím hrádkem. Café je propojeno s vintage obchůdkem s dekoracemi a jinými bytovými doplňky. Zahrádka hraje všemi barvami a dominuje jí stolek zavěšený na laně. Samozřejmostí jsou vína od pálavských pěstitelů. Nejvíc nás ale dostala perfektní obsluha v podobě "dvojnice Petry Kvitové" :) Její hlášky byly opravdu trefné a vzaly slova z úst i vedle sedícím hnidopichům z Prahy :p Tak třeba, když si nebyla jistá, jestli donesla správnou objednávku, tak se omluvila se slovy: "No to víte, já jsem vystudovaná ekonomka a ne číšnice :) nebo když ji chtěl jeden zákazník přivolat a nevěděl, jestli jí má oslovit slečno nebo paní, tak pohotově zareagovala: "Já vím, že už tak nevypadám, ale jsem pořád slečna" :D Při jejích nezapomenutelných hláškách jsme se bavili celý večer a až příště zavítáme do Mikulova, rozhodně si nenecháme návštěvu kavárny ujít.
Vechtrovna Troubsko
Návštěva nádražní hospůdky leckdy nemusí znít příliš lákavě, ale to se dozajista nedá říct o té u železniční zastávky Troubsko. Pokud se sem vydáte na kole z brněnské části Starý Lískovec, tak projedete jen obcí Ostopovice a za ní odbočíte do polí a hospůdku před železničním přejezdem nemůže minout. Samozřejmě se sem dostanete i vlakem po zdejší romantické jednokolejné trati, jak z Brna, tak i směrem od Střelic. Interiér pořád vypadá, jako by ho obýval strážník železnice a čas jako by se zde zastavil ještě za Franze Josefa. Hospodské speciály ve spojení s dalešickým pivem a troubením projíždějících motoráků Vás vrátí o několik dekád zpět.
Hospůdka Bylo Nebylo Vranov
Dostanete se sem po turistické stezce z Útěchova do Vranova (pozor neplést s Vranovem nad Dyjí). Hospůdku najdete v budově obecního úřadu a nutno dodat, že z venku vás asi moc neoslní. Nicméně po otevření dveří vstoupíte do světa vašich babiček, kdy stůl je plný nejrůznějších domácích koláčů a lednice plná dezertů. Jakmile se usadíte ke stolu, je velice pravděpodobné, že se z okolních stolů dozvíte nejnovější drby v obci. Každý den se mění menu, které je poskládané ze 3 hlavních jídel, plus vám mohou nabídnout polévku nebo nějaké ty drobnosti k snědku (utopenec...). Aktuální nabídku zjistíte z cedulí jak venku tak vevnitř, jídelní lístek zde úplně chybí.
Kafara Brno
Kafara, jak už může trochu napovědět název, je kulturní centrum s kavárnou v budově fary v městské části Obřany, kousek od cyklostezky směr Bílovice nad Svitavou. Původní Interiér fary je zachován, takže už víme odkud hipsterské kavárny kopírují svůj styl :) Vybrat si můžete ze širokého nápojového lístku. Čas od času se tu konají komorní koncerty a na chodbě a v jedné světničce najdete recyklovatelný šatník a jiné vyřazené věci jako třeba knihy. Takže pokud Vám něco doma nadbývá, tak to můžete sem donést a oni pro to určitě najdou nové uplatnění. Venkovní posezení na zahrádce před farou je pěkné, ale bohužel je u rušné cesty,někde ve dvoře by se určitě ujalo lépe.
out of queue procestoval(a) 0 zemí světa světa, nejvíce . Na Cestujlevne.com se přidal(a) před 4 lety a napsal(a) pro tebe 7 úžasných cestopisů.
Zobrazit profil1 komentář
Tak jsem na základě doporučení o víkendu otestoval Knedlíka a Vechtrovnu.
Okolo Knedlíka už jsem jel mnohokrát, ale nikdy jsem se nezastavil. No, možná jsem si dal jednou pivo, když ten stánek u cyklostezky před pár lety otevřeli. Je vidět, že se od té doby posunuli vpřed. Dostatek míst k sezení, asi 5 druhů piva a možná 15-20 nízkonákladových jídel, mohu jen pochválit. Sice jsem očekával větší nabidku z oblasti knedlíků, měli jen kynutý "alpský" Vendelín, ten jsem si dal a byl výborný, a pak bramborové s uzeninou, nicméně nabídka dalších jídel a pochutin dostatečná za ceny lidové. Určitě se budu zastavovat častěji.
Na Vechtrovně jsem si dnes dál májový ležák a byl to chuťový zážitek. Na čepu byla ještě další 3 piva, k jídlu všechno možné - paštiky, nakládané sýry, utopenci... Nedal jsem si, protože jsem ještě neměl hlad, ale vypadalo to dobře.
Jinak v obou podnicích bylo hodně lidí, asi už se to rozkřiklo 😀. A taky krásné počasí určitě udělalo svý.
Tak jsem na základě doporučení o víkendu otestoval Knedlíka a Vechtrovnu.