DÁNSKO
Kodaň mojimi očami
Cestopis z roku 2021 napsal Pavel _38
Mnoho ľudí túži spoznávať severské krajiny, ako vstupnú bránu do týchto krajín by som dal
Dánsko . Dánsko tak ako ostatné severské krajiny z pohľadu rôznych hodnotení sú ekonomicky
silné krajiny, pri hodnotení kvality života im patria prvé priečky v rámci celého sveta.
A samotné Dánsko už niekoľko rokov okupuje prvú priečku.
Ak cestujete zo Slovenska tak najbližšie letiská na cestovanie ste mali doposiaľ Viedeň a Budapešť,
ale po lete 2021 budete mať možnosť cestovania do Kodane aj z letiska z Bratislavy, ale len dva krát do týždňa.
Toto nové spojenie poteší nielen turistov, ale aj pracujúcich a študujúcich v Dánsku .
Ja opisujem ešte cestu z Viedne, teraz som si namiesto Ryanair vybral leteckú spoločnosť Austrian Airlines , nakoľko dĺžka letu je len 1 hodina 40 minút, nejaké veľké rozdiely v cestovaní ani nie sú. Jedine, že máte viac priestoru na sedenie. Ale samozrejme je to môj názor a nemusíte s ním súhlasiť.
Nakoľko som mal vždy len málo času na spoznávanie Dánska, spoznával som len Kodaň , nakoľko všetky ostatné zaujímavé destinácie v rámci Dánska sú od seba dosť ďaleko a časovo by som to nestihol. Ale už na budúce si spravím viac času a mám v pláne navštíviť vnútrozemie Dánska, ale aj okolité severské krajiny a hlavne tú najbližšiu k Dánsku a to Švédsko .
Kodaň sama o sebe je pekné mesto, samozrejme záleží kedy ho navštívite. Najlepšie obdobie je jarné a letné obdobie nakoľko je tu chladnejšie ako u nás a častejšie prší . Hromadná doprava je zabezpečená rôznymi dopravnými prostriedkami. Najrýchlejšie sa samozrejme dostanete metrom, i napriek tomu, že Kodaň má počet obyvateľov o pár tisíc ako Bratislava, na prekvapenie má Kodaň metro. Treba však počítať, ako som spomínal ceny sú tu podstatne vyššie ako u nás ale aj v iných krajinách a cestovné sa pohybuje od 24 DKK do 200 DKK podľa zóny a minút . ( 24 DKK = 3,23 € )
Ak mate radi históriu tak doporučujem začať na námestí kde sídli dánsky parlament : Christiansborg je bývalý kráľovský palác a do roku 1794 kráľovská rezidencia dánskych kráľov v Kodani, v súčasnosti je to sídlo dánskeho parlamentu, Úradu vlády a múzea. Palácový komplex sa nachádza na poloostrove Slotsholmen. Ešte pred touto budovou na príjazdovej ulici sa nachádza budova prvej dánskej burzy cenných papierov zo 17.storočia. V blízkom okolí sa nachádza aj Dánska kráľovská univerzita jedna z najlepších vysokých škôl nielen v Dánsku ale aj v Európe. Jej história siaha do roku 1479 keď bola založená. Krajina disponuje jedným z najvyspelejších sociálnych systémov školstva. Dánske školy ponúkajú možnosť štúdia pre zahraničných študentov v mnohých odboroch. V rámci vysokoškolského štúdia môžete študovať napríklad IT, ekonomiku, technické a prírodné vedy, marketing či cestovný ruch. Najlepšie na tom je, že je úplne bezplatné. Treba však počítať s tým, že životné náklady v Dánsku sú vyššie ako u nás.
Ďalšou zástavkou môže byť Rundetaarn či Rundetårn je vež zo 17. storočia ktorá sa nachádza neďaleko od spomínaného múzea a sídla parlamentu . Vež je jedným z mnohých architektonických projektov kráľa Kristiána IV. Dánskeho. Pôvodne bola postavená ako astronomická observatórium. Kostol Trinitatis je súčasťou komplexu Trinitatis zo 17. storočia, ktorý okrem kostola zahŕňa vežu astronomického observatória Rundetårn a kodanskú univerzitnú knižnicu. Pôvodne slúžil študentom Kodanskej univerzity.
Ďalšou zastávkou môže byť Frederiks Kirke - Frederikov kostol, ľudovo známy ako Mramorový kostol pre svoju rokokovú architektúru, je evanjelický luteránsky kostol v dánskej Kodani. Kostol je ústredným bodom okresu Frederiksstaden; nachádza sa priamo na západ od paláca Amalienborg. Pripomína trochu rímsku architektúru. Vstupné je zadarmo a keď prídete v čase keď hrajú na orgán , je to nádherný zážitok pri prehliadke interiéru .
Neďaleko od týchto historických pamiatok sa nachádza zimné sídlo Dánskej kráľovnej Amalienborg . V centre tohoto paláca sa nachádza veľké námestie kde si môžete všimnúť kráľovskú čestnú stráž, ktorá môže byť spestrením prehliadky mesta.
Mňa osobne fascinuje každé mesto, ktoré je v blízkosti mora, alebo jazera, kde je čulí ruch plachetníc alebo lodí. A Kodaň je obdobne ako Amsterdam popreplietaná vodnými kanálmi cez ktoré sa môže loď alebo plachetnica dostať z mora alebo do mora a prejsť si celé mesto. Nech Vás neprekvapí ak si všimnete, že na lodiach uvidíte prať prádlo, niekoho sa umývať, sprchovať, alebo uvidíte celú rodinku raňajkovať alebo obedovať. Veľmi veľa lodí a plachetníc tu uvidíte z Nemecka.
Ak si pozriete zakotvené lode budete mať dojem, že ste niekde na juhu Európy.
Netreba ale zabudnúť ani na vyhliadkovú vežu na vrchole kostola, odkiaľ je vidieť pri dobrom počasí celú Kodaň v plnej jej kráse
Pri prechádzke centrom mesta nasejete atmosféru tohoto mesta. Počas dobrého počasia je tu veľa ľudí, a hlavne turistov, domácich je tu podstatne menej. Ceny nápojov a jedál sú naozaj vysoké napríklad káva Vás môže stáť okolo 50-90 DKK a obyčajné jedlo v lacnejšej reštaurácii cca 200 DKK
Rosenberg Castle prehliadka kráľovského zámku Hrad používali dánski regenti ako kráľovské sídlo až do roku 1710. Po vláde Frederika IV. Bol Rosenborg využívaný ako kráľovské sídlo iba dvakrát a obidva tieto časy boli v čase núdze. Prvýkrát to bolo po vyhorení paláca Christiansborg v roku 1794 a druhýkrát počas britského útoku na Kodaň v roku 1801. V múzeu uvidíte neskutočné množstvo zaujímavých historických predmetov, vrátane kráľovského pokladu.
Oproti kráľovskému zámku je veľkolepá a nádherná Botanická záhrada
Nedeliteľnou súčasťou centra širšieho centra mesta je aj prístav medzi zimným kráľovským palácom , Gelionovou fontánou a vojenským historickým opevnením.
Pavel _38 procestoval 28 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 3 lety a napsal pro tebe 29 úžasných cestopisů.