Dolomity [TOP lokace]
Nejmalebnější jezera a výhledy v Dolomitech? A jak to vypadá v tomto italském ráji na podzim? 😉
Cestopis z roku 2020 napsal Jan Klíma
Nikde jinde v Evropě jsem neviděl tolik čarokrásných a barvami hýřících jezer pohromadě. Dolomity jsou poseté desítkami takových třpytivých diamantů. Vybrat ty NEJ tak není snadný úkol. Minulý rok jsem strávil téměř 3 týdny v Dolomitech, kdy jsem byl na nohách od rána do večera. A připadal jsem si tak trochu jako… Lovec jezer! 😂 Je jich tu opravdu hodně a jsou nádherné. Zvláště na podzim. Vytvořil jsem tak list 6-ti jezer, která se mi osobně zdají být nejmalebnější a nejfotogeničtější. Včetně informací o tom, jak se k nim dostat a kdy je nejlepší je navštívit. Wow efekt odpovídá pořadí. Takže číslo 1 je (dle mého názoru) rozhodně zajímavější než číslo 6. Nuže... Vítejte v průvodci rájem, lidičky!
No a samozřejmě - podobná situace jako s jezery je i v případě horských hřebenů a výhledů. Nemluvě o impozantních vodopádech. Takže list rozšiřuji o dalších 6 lokalit, které nesmíte minout. Budete se cítit jako v pohádce, kterou jste vždycky chtěli číst. Během léta se můžete těšit na krajinky plné květin, zatímco na podzim si vychutnáte stromy zbarvené do oranžova a zasněžené vrcholky. Obě roční období jsou pro návštěvu Dolomit ideální. Ale léto má tu výhodu, že můžete spát v alpských chatách. Nicméně daní bude to, že budou tyto oblasti přeplněné lidmi...
1. Lago di Carezza (Karersee)
Přiznejte se - na prvním místě jste čekali Lago Di Braies, že? 😋 Upřímně řečeno, je to těsné, ale jezero Carezza mě fascinovalo více. Jsou pro to dva důvody. Zaprvé, barevné tóny tohoto jezera jsou prostě neskutečné, snad všechny tmavé odstíny modrozelené, které si dokážete představit. Je to takový smaragd mezi jezery. Je těžké to popsat a uvěřit tomu, pokud to nevidíte na vlastní oči. Druhým důvodem je jedno z nejmalebnějších pohoří (například Cimon del Latamar), které najdete v Dolomitech a které se dokonale odráží ve vodní hladině jezera. Toto pohoří je vysoké téměř 3 000 metrů. Východ nebo západ slunce? Obě varianty jsou dobré. Jezero je sice maličké, ale pro mě je to jedinečná perla Dolomit.
Jezero Carezza je vzdálené asi půl hodiny jízdy od Bolzana (asi 30 km). A světe div se, přístup k jezeru Carezza je opravdu snadný, protože jezero se nachází přímo u silnice! Stejně jako autobusová zastávka. Opravdu. K dispozici je také parkoviště s občerstvením. Na druhou stranu, jezero Carezza má jeden velký problém - davy turistů v kteroukoliv denní dobu. A bohužel je většinou najdete i přímo u vody, přestože je to zakázáno. Proto si nejsem jistý, jak dlouho si toto jezero svou krásu zachová ... 🙄
2. Lago di Braies (Pragser Wildsee)
Jezero, které většina (nejen) místních obyvatel považuje za absolutní jedničku v celých Dolomitech. Jezero Braies jste na fotografiích jistě viděli už nespočetněkrát - jeho charakteristickým rysem jsou ručně vyráběné lodičky (viz foto výše), které si můžete za 29 EUR / hodinu pronajmout a podniknout tak malý výlet po vodní hladině.
Toto jezero je výrazně větší než Carezza a je rovněž obklopeno majestátními horami. Tyto hory těsně obklopují jezero, což je krásné, ale trošku to ztěžuje jezero dobře cvaknout. Je třeba použít velmi širokoúhlý objektiv nebo vytvořit panorama. Lago di Braies je opravdu velmi romantické místo a procházka kolem trvá jen hodinu. Jedinečná atmosféra.
Jezero je vzdálené necelé 2 hodiny jízdy od Bolzana, tj. nachází se na samém severu Dolomit. Parkování a autobusová zastávka jsou blízko, ale parkování patří hotelu a je v brzkých ranních hodinách uzavřeno. Naštěstí existuje další parkoviště, které najdete necelý 1 km po silnici níže. Nebo můžete dokonce zůstat přímo v hotelu u jezera, ale to je skutečně VELMI drahé. V jakou denní dobu fotit? Je to prakticky jedno, protože hory stejně blokují slunko. Důležité je spíše počasí. No a bohužel, stejně jako je tomu u jezera Carezza, bude před vámi vždy nejméně tucet lidí se stativy... 😊
3. Lago di Federa
Dostat se k tomuto jezero je trošku jinačí příběh... Jezero Federa je divoké alpské jezero v nadmořské výšce 2 038 m. Abyste se dostali k jezeru Federa, musíte podniknout středně těžkou túru s převýšením asi 700 metrů, kde budete šplhat prakticky nonstop do kopce. Když chodíte v blátě a sněhu (jako to bylo v mém případě), není to snadné (trvalo mi to více jak 2 hodiny, a to jsem spěchal!). Ale víte co? Vyplatilo se. Bohatě! 😍
Vodní hladina zde sice nehraje barvami, ale odráží se v ní pompézní hora Becco di Mezzodì (výška 2603 m), která je v pozadí. Obzvláště na podzim, kdy se všechny stromy kolem zbarví do oranžova, je to nezapomenutelný zážitek. Stručně řečeno, jedno z TOP míst k návštěvě v říjnu. Osobně doporučuji fotit západ slunce (vrchol hory Becco di Mezzodì bude krásně osvětlen sluncem).
A jak se dostat k tomuto přírodnímu pokladu? Vydejte se po silnici SP638, která se nachází kousíček od Cortina d’Ampezzo. No a jakmile uvidíte ceduli Lago di Federa, zastavte. Jinak je toto místo více jak 2 hodiny jízdy od Bolzana. A když už pojedete kolem, nezapomeňte navštívit slavný horský průsmyk Passo di Giau (pokračujte po silnici SP638 nahoru). Dvě úžasná místa jednou ranou! 😉
4. Lago di Garda
Gardské jezero je největší jezero v Itálii s rozlohou 370 km². Sotva lze spatřit protější břeh, takže máte pocit, jako kdybyste byli u moře 😁. Velmi oblíbená destinace, kde Italové tráví dovolenou. Nachází se na samém jihu Dolomit, takže se dá s nadsázkou říct, že je takovou imaginární branou do tohoto pohádkového světa. A právě z těchto důvodů jsem si myslel, že to není místo pro mě. Mýlil jsem se. Ano, mám rád hory a odlehlejší místa bez lidí. Ale panuje tu jaksi... Nepopsatelně kouzelná italská atmosféra, kterou jsem zatím jinde v Itálii nepocítil.
Nejsilnější zážitek jsem měl při fotografování mysu Punta San Vigilio, kde se nachází stoletá vila s olivovým hájem a přístavem. Poprvé jsem cítil Itálii tak, jak jsem si ji představoval jako dítě, když jsem sledoval filmy ala Kmotr. Dorazil jsem na toto místo při západu slunce a byl to neuvěřitelně silný a romantický zážitek. A to natolik, že jsem příštího rána dorazil na východ slunce znovu (a pak jsem kvůli tomu téměř zmeškal let 😂). Pokud byste chtěli vyfotit tuto vilu s přístavem jako já, musíte opět zkusit cvaknout panoramatickou fotografii - a musíte přijít ráno! Protože při západu slunce tu nikdy nebudete sami.
Jak jsem řekl, Gardské jezero je obrovské, takže zde najdete spoustu podobných míst. Nemluvě o unikátním hradu Scaligero ze 13. století, který je obklopen vodou. Chci tak jen zdůraznit, že toto místo má opravdu co nabídnout, dokonce i lidem jako já, kteří milují hlavně hory a přírodu! Navíc, pokud jedete do Dolomit z letiště v Bergamu (méně než hodinu jízdy autem z Bergama), máte toto místo doslova po cestě!
5. Lago di Antorno
Lago di Antorno je trochu kontroverzní místo, co se pořadí TOP jezer v Dolomitech týče. Jedná se totiž o docela obyčejné malé alpské jezero. Nabízí však ohromující výhled na nejznámější pohoří Dolomit - Tre Cime di Lavaredo - v pozadí. A také se mi zde zadařila jedna z mých nejoblíbenějších fotek z Dolomit. Další významnou výhodou je úžasné ubytování přímo u jezera - Chalet Lago Antorno (zde jsem strávil 2 noci). No a odtud je to už jen pár minut jízdy do kopce k Rifugio Auronzo a Tre Cime di Lavaredo. Takže se budu opakovat a řeknu => dvě TOP místa s jednou ranou! 😀
Pokud jde o fotografii, východ slunce je lepší volbou. Horší však je, že cesta z Bolzana sem trvá autem téměř 3 hodiny. Úplný sever Dolomit. Ale stejně tak je tomu u jezera Lago Di Braies, které máte defakto po cestě. A které si rovněž při návštěvě Jižního Tyrolska rozhodně nechcete nechat ujít.
6. Lago di Limides
Lago di Limides je nejmenší ze všech zmíněných jezer. Vlastně je to taková větší malebná louže 😂. A zároveň se nachází v nejvyšší nadmořské výšce - téměř 2200 m. Proč je tedy v top výběru? Protože odtud jsou neuvěřitelně krásné výhledy na vysoké hory kolem. Například Tofana di Rozes, která je vysoká více než 3200 metrů! Když jsem tu byl, měl jsem tu smůlu, že počasí se prakticky okamžitě zkazilo, sotva jsem dorazil na místo. Blížila se bouře a vše kolem bylo postupně pohlcováno mlhou. Atmosféra však stála za to - a jakmile jsem cvaknul fotku, seběhl jsem dolů rychlostí blesku. Východy a západy slunce zde musí být perfektní! 👌
Cesta z Bolzana na horský průsmyk Passo di Falzarego trvá necelé dvě hodiny. A z horského průsmyku musíte ještě sjet dolů na Rifugio Col Gallina. To je nejlepší výchozí bod. K dispozici je také restaurace, parkoviště a autobusová zastávka. Odtud je to už jen půlhodinový hike k jezeru Limides.
7. Passo di Giau
Passo di Giau je horský průsmyk ve výšce 2236 metrů nad mořem, jen 20 minut jízdy od lyžařského střediska Cortina d’Ampezzo v severních Dolomitech. Slibuji dokonalý výhled na všechny strany! Zejména pak na vrchol hory Ra Gusela (2595 m), která bude čnít do výše přímo před vámi... 😍
Zažil jsem tu ten nejúchvatnější východ slunce v Dolomitech. Světlo v mracích zpočátku chytalo barvu v odstínech fialové a růžové, ale jakmile slunce vystrčilo růžky, postupně začalo osvětlovat vrcholky, které vypadaly, jako když hoří. Světlo bylo zkrátka perfektní a já jsem za toto dechberoucí ráno více než vděčný... 🙏
Dobrá věc je, že zde můžete také zůstat přes noc v Rifugio Passo Giau - stačí tak ráno vstát a vykouknout z okna, abyste se ocitli v jiném světě. A vydat se na nějaký pěkný trek - třeba k jezeru Lago Di Federa, které se nachází nedaleko.
8. Seceda
Výhledy z hory Seceda (2519 m) jsou každému dobře známy ze sociálních sítích. Zatímco po vaší levici je stovky metrů hluboký útes, před vámi se tyčí nádherné vrcholky hor, po kterých se převalují mraky. Vidět a doslova cítit výškový rozdíl je tu velmi vzrušující zážitek. Po vaší pravici je naopak svažující se povrch, který vám vnukne myšlenku, že byste se rádi sklouzli na sáňkách až do údolí ...😀 Což je vlastně prakticky možné, protože zde můžete v zimě i lyžovat.
Ale dostat se na horu Seceda je trochu složitější. Nejprve musíte přijet do Ortisei (asi 35 minut autem z Bolzana), pak musíte nastoupit na lanovku Ortisei-Furnes a nakonec Furnes-Seceda. Lanovka však jezdí pouze od června do začátku října a stojí 35 eur na osobu. A protože otevírací doba je od 8:30 do 17:30, východ nebo západ slunce zažijete pouze tehdy, pokud se vydáte nahoru / dolů po svých (cca 3h hike jedním směrem).
9. Tre Cime di Lavaredo
Většina z vás zná Tre Cime di Lavaredo z fotografií jako trojici pyšně se tyčících vrcholků v Dolomitech, které jsou z jedné strany zcela ploché. Přestože je toto pohoří opravdu krásné, nabízí toho toto místo mnohem, ale mnohem více! Kamkoliv se podíváte, čeká vás jedinečná scenérie. Hluboká údolí a ostré vrcholky hor v těsné blízkosti. Je libo trochu dobrodružství? Projděte se tunely ve skalách z první světové války (viz jedna z fotografií výše)!😎 Ale co je nejdůležitější… Vede odtud stezka k jednomu z TOP výhledů v Dolomitech - na pohoří Cadini di Misurina, ale o tom až později.
Tre Cime di Lavaredo se nachází na dalekém severu Dolomit (více jak 2 hodiny autem od Bolzana). Na vrchol se však snadno dostanete autem až k chatě Rifugio Auronzo. Jedinou nepříjemnou věcí je, že za vstup musíte zaplatit, a to asi 30 eur na osobu. Ale nemějte obavy, vyplatí se to! Kromě toho zde můžete v létě strávit noc v několika chatách (Rifugio Auronzo, Rifugio Lavaredo, Dreizinnen Hut). Bohužel, když jsem tu byl, nemohl jsem tohoto ubytování využít, protože jsem dorazil na podzim, když už byly chaty zavřené. Vězte ale, že to musí být nezapomenutelný zážitek! Chaty jsou totiž umístěny v senzačních lokacích. Nicméně - pokud dorazíte v podobném termínu jako já, zkuste strávit noc v chatě Rifugio Antorno, což je nejbližší alternativní volba; přímo u krásného jezera Lago di Antorno... 😉
Pokud jde o tunely, není snadné je najít (zejména pokud spěcháte nebo jsou hory už zasypané sněhem). Pokud byste chtěli vědět, kde přesně některé tunely najdete, dejte mi vědět a pošlu vám mapku! 🦾
10. Cadini di Misurina
Poloha a výchozí bod jsou stejné jako v případě výletu k Tre Cime di Lavaredo. Jedete k chatě Rifugio Auronzo, ale pak se vydáte na jih po hřebeni, na jehož konci máte božský výhled na pohoří Cadini di Misurina (skupina Cadini). Hike mi odtud trval méně než hodinu, a to jsem ráno kráčel ve tmě a v hlubokém sněhu 😅
Je těžké popsat tuto scenérii slovy, pokud tam nejste osobně. Přímo pod nohama se rozkládá údolí tak hluboké, že na dno nedohlédnete. A němě zíráte na desítky jedinečných vrcholků, které jsou ostré jako břitva. Je těžké najít podobně úchvatný výhled kdekoliv jinde v Evropě (napadá mě jen pohoří Schäfler ve Švýcarsku).
A jaká byla nejúžasnější vzpomínka? Kolem 5-té hodiny ráno jsem potkal několik dalších dobrodružných duší, které se stejně jako já těšily na okamžik, kdy se slunce probudí k životu. V chladu, v hlubokém sněhu a ve vysoké nadmořské výšce. Nepohodlí? Nikdo z nás žádné nepociťoval. Povídali jsme si a natěšeně jsme čekali, až se rozzáří obloha... 🙏🌞
11. Cascate di Fanes (vodopád)
Jistě, v Dolomitech je spousta vodopádů, ale já jsem si tyto dva zamiloval nejvíce. Cascate di Fanes má 3 obrovské plusy. K tomuto vodopádu vede jednak krásná a nenáročná naučná stezka a jednak je možné (v jeho horní části) proběhnout za vodopádem, aniž byste se namočili, což je super zážitek! Ale třetím a největším plusem je samozřejmě samotný vodopád, který vypadá jako štíhlá, půvabná dívka plná života, haha 😀😇. Možná zvláštní přirovnání, ale podívejte se na fotografii výše...
Cesta z Bolzana trvá asi hodinu a půl, ale z Cortiny d’Ampezzo jen 10 minut! Nesmím zapomenout na údolí, kde se nachází tento vodopád. Je to také pastva pro oko. Jedna z nejpříjemnějších procházek v Dolomitech s perlou na konci!
12. Cascate di Barbiano (vodopád)
Tento vodopád mě velmi mile překvapil - nejen, že je Cascate di Barbiano vysoký přes 80 metrů, ale panečku, má obrovskou sílu! 😅 Ano - voda je opravdu silný živel, což si zde rychle uvědomíte. A co to v praxi znamená? Vezměte si s sebou pláštěnku! Protože voda tříštící se o kameny vám dopřeje pěknou spršku! Cvaknout tento vodopád zblízka byl tak docela boj, protože jsem musel po každém cvaknutí objektiv vysušit... 😁
Příjemné je, že (téměř) až k vodopádu se dá dostat autem a cesta z Bolzana trvá jen 30 minut. Easy peasy.
Jan Klíma procestoval 19 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Afriku. Na Cestujlevne.com se přidal před 4 lety a napsal pro tebe 9 úžasných cestopisů.
Honzo, super. Určitě využiji o červencových svátcích. Původně jsem plánoval kemp v Cortině, ale teď vidím, že ty horské chaty by určitě nebyly marné...
Díky moc! Ty horské chaty jsou TOP, já taková místa miluju - člověk vstane ráno s kávou v ruce (a s fotakem ve druhé) a může cvakat východ na všechny strany 😁 Mám také plánu příště ty chatky vyzkoušet 🙏🏻☺️ Hezký večer! 😉