Dominikánská republika v době Covidu
Last-minute letenky, spíše odpočinková dovolená. Tipy na výlety, oblast, výběr peněz,...
Cestopis z roku 2021 napsal Martin Š.
Na konci července 2021 jsme se vrátili z Dominikánské republiky. Psalo mi pár lidí a ptalo se na podobné otázky, rád bych zde tedy popsal naše zkušenosti, třeba to někomu v době covidu pomůže.
Letěli jsme na vlastní pěst, letenky jsme kupovali last-minute v neděli a v úterý v 7h ráno odlet, tak to bylo celkem narychlo. Oba jsme očkovaní, během dovolené uběhlo 14 dní od 2. dávky.
Odlet do Dominikánské republiky
Letěli jsme s AirFrance - Praha > Paříž > Punta Cana. Na letišti v Praze chtěli pouze vidět, zda máme QR kód pro vstup na DR - vygenerujete tady: https://eticket.migracion.gob.do. Vyplňovali jsme den předem a měli jsme hrozný problém dostat se přes 2. krok, prostě nešlo pokračovat. Nepsalo to žádnou chybu a při pokusu o pokračování se stránka aktualizovala a všechny údaje byly pryč. Zkoušeli jsme to snad 30x, pořád stejné. Řešili jsme to s ambasádou, zkoušeli jsme i ministerstvo z DR. Asi po 4h to asi někdo opravil a už to šlo bez problému - mají tam asi hodně chyb, pokud to tedy nejde, netrapte se, pár hodin počkejte a zkuste to znovu. Pokud to děláte pro více osob najednou, dostanete pouze 1 QR kód, kde bude pouze jedno jméno - je to matoucí, ale platí to pro všechny. Na webu Air France uvádějí, že jsou potřeba ještě nějaké formuláře na přestup v Paříži - nic nechtěli. Nechali nás vyplnit úplně jiný formulář přímo v letadle, vyplňoval každý. Rozdávají a vybírají to letušky. Takže tužku do letadla s sebou 🙂 Jo a v letadle stačí mít roušku, což je mnohem pohodlnější než respirátor, takže velmi doporučujeme.
Transfer na hotel
Z doporučení na cestujlevne.com jsme využili službu https://www.airportshuttles.com. Objednáno a zaplaceno online. Oni pak vaši objednávku přepošlou někomu místnímu, kdo transfer zajistí. Na letišti nás u výstupu čekal místní člověk a držel papír s mým jménem. Odvezl do hotelu, vše super. ALE - stejnou službu jsme využili na cestu zpět. Čekáme v hotelu, píšu člověku, co naši rezervaci potvrdil. A odpověděl mi, že tam moji rezervaci nevidí, ať jedeme jinak. K našemu obrovskému štěstí zrovna pro nějaké Francouze přijelo 7-místné auto, tak jsme se přidali k nim a řidiči dali prachy na ruku. Jinak bychom měli asi problém se tam dostat včas.
Ubytování
Měli jsme rezervaci přes Booking, oblast Bavaro. Jak jsme to kupovali na poslední chvíli, bohužel jsme si nestihli zjistit vše o této oblasti. Hotel naprosto skvělý, k tomu nemáme žádné výhrady (Catalonia Bavaro). Ale to moře bylo trochu zklamání - téměr na celém východě jsou posledních pár let řasy. Mají s tím problém i na Bahamách. Snaží se to každé ráno čistit, ale je to nad jejich síly. Hlavně pokud předchozí den více pršelo, tak toho bylo fakt hodně. Jsou hlavně vyplavené na pláži, ve vodě celkem v pohodě, ale voda je z toho nějaká žlutá a nic moc… Pokud můžete, zvolte spíš oblast Bayahibe/Dominicus. Dáte sice více peněz za transfer, ale fakt se to vyplatí.
Výlety
Využili jsme služeb Dana Kuchty, průvodce původem ze Slovenska, který zde žije 6 let (https://dominicantravelinfo.com). Byli jsme s ním na Saoně + poloostrovu Samana. Jelikož drtivá většina místních neumí ani slovo anglicky, bylo příjemné s Danem kecat česky a dozvědět se hodně informací. Je to samozřejmě dražší, než výlet přímo od místních - např. Saonu nám místní nabízeli za 60$/os, s Danem 110$/os. Byli jsme ale více v klidu, že nás nikdo někde nenechá 🙂
Saona byla super, tu doporučujeme. Krásná pláž, super koupání. Tam je výlet motorovým člunem, zpět jsme jeli velkým katamaránem. I cesta byla prostě fajn zážitek.
Samana rozporuplná - cestou je vidět krásná příroda v okolí. Ale samotná Samana a hlavně cesta k vodopádu je obrovská masovka - údajně se tam jezdí ÚT, ČT, SO, takže obrovské davy turistů, u vodopádu skoro nemožné se dostat přes ty lidi do vody. Cesta k vodopádu džunglí na koních - znělo to super, ale tohle bylo snad největší zklamání. Jízda na koních hraničí s týráním zvířat, celou dobu jdou koně ve sračkách a po šutrech, kloužou jim nohy a každou chvíli vypadá, že spadne. Do toho ho vodič mlátí proutkem. To se nám vůbec nelíbilo, zpátky jsme šli raději pešky. Takže případně doporučuji jiné dny a jiným způsobem. Zastávka cestou zpět na ostrově Bacardi - no, po Saoně asi nic extra zajímavého.
Dominicus - nedalo nám to, půjčili jsme si auto a zkusili oblast Dominicus. Pláž na prosto luxusní, určitě doporučujeme.
Peníze
S sebou jsme měli dolary, které nám ale došly, potřebovali jsme tedy vybrat. ATM přímo v hotelu poplatek 5 %! Šílenost. Vybrali jsme jen to nutné na auto a zajeli jsme si pak do obchodního centra Downtown Punta Cana. Hodně bankomatů má celkem malý limit a za každý výběr se platí cca 4-5$. Asi na 4. pokus jsme našli bankomat od banky Banco Lopez De Haro a limit zřejmě žádný a hlavně BEZ poplatku. Takže výběr zdarma, pohoda (pokud si nebude nic účtovat vaše banka za výběr v zahraničí). Vybírali jsme na Visu i Mastercard a obě v pohodě.
Odlet do Prahy
Strašně dlouho a usilovně jsme hledali, zda na cestu zpět potřebujeme test nebo ne. Jelikož jsme očkováni a již jsme měli více jak 14 dní po 2. dávce. Psal jsem i na ministerstvo zdravotnictví - do dnešního dne bez odpovědi. Tak info - na letišti chtěla vidět výsledek testu, řekl jsem ji, že máme očkování - ukázal jsem pouze vytištěný ten mezinárodní certifikát (bez žádného razítka), koukla na to a vše OK, test tedy nebyl potřeba 🙂 Popřála nám hezkou cestu a šli jsme. Měli byste mít ještě QR kód na cestu z DR (dělá se na stejném webu, jako pro přílet). Ale nikdo ho po nás nechtěl. V letadle pak letušky opět rozdávaly formulář pro AirFrance, ale nedaly ho všem - asi došly papíry, takže jsme nevyplňovali a v pohodě. Po příletu do Prahy velké překvapení - nikdo a nikde vůbec nic nechtěl, ani pas jsme neukazovali, všichni rovnou prošli k zavazadlům a ven. Jinde ukazujete pas minimálně 3x a tady nikdo nic, ani cizinci… Nechápal jsem.
Snad ty informace někomu pomůžou. Ohledně opatření však platí, že zítra může být vše jinak… Všem cestovatelům přejeme krásnou dovolenou
Martin Š. procestoval 0 zemí světa světa, nejvíce . Na Cestujlevne.com se přidal před 7 lety a napsal pro tebe 1 úžasný cestopis.
Mohu potvrdit, že oblast Bayahibe je nádherná, letos jsme strávili v hotelu Dominicus Beach 12 dnů a super. Výlet na ostrov Saona taky parádní.
Díky moc za pěkné shrnutí a za tipy na lokality kam se vydat. Karibik a hlavně DR mě vždycky lákala, ale netušila jsem do jaké oblasti se vydat. Dominicus vypadá opravdu luxusně.
Diky moc za tipy a info. Frcime v lednu, uz mame letenky. Mame namysleny okruh Bavaro-Las Terrenas-3 noci na Saone a na zaver Dominicus. Premyslim jeste vymenit Bavaro za treba Sosuu nebo neco jineho. Diky za tip 🙂