Dublin na víkend
Když jsou levné letenky a ty si tam ještě nebyla a neodoláš ...
Cestopis z roku 2022 napsala Šárka Skrbková
Nezapomenout vyplnit příjezdový formulář (nekontrolovali)
Odlet sobota 29.1. 11:30 – 12.55 (14 budeme ve městě), O hodinu jiný čas
Přílet neděle 16:10 – 19.35 (14 odjezd z města) Ve městě strávíme přesně 24 hodin
Ubytování: Errigal Guest house, Drumcondra 36, Drumcondra road +5353 1557 9456, za 2 tis samostatný pokoj s koupelnou, ráno snídaně, pohodlně se sem dopravíte busem 16 a 41
Bus z letiště 16 a 41, jede 45 min, stojí 3,30 EUR
Nezapomenout vzít adaptér 3 ploché díry
Co vidět:
Trinity college – uvnitř knihovna, vstup 18 EUR, univerzita má rozlohu 19 hektarů a byla založena 1592, studuje tam zhruba 17 tis studentů
Dublin castle – sídlí v něm vláda irské republiky od 1922, stavba započala 1204, typickým rysem je stylová nekompaktnost staveb
Christ church Cathedral – katedrála Nejsvětější trojice, je sídlem arcibiskupa protestantské církve
St. Patrik Cathedral – založena 1191, největším kostelem v Irku
Ha Penny Bridge – oficiálně Liffey Bridge pochází z roku 1816
Guiness Stoerehouse Pivovar - Zážitkový program v pivovaru vyprávějící příběh slavného irského piva, ochutnávky a bar na střeše
Lihovar James – prohlídka s ochutnávkou 48-60 EUR
Věznice Kilmain ham gaol – mnoha vůdců Velikonočního povstání z roku 1916 bylo vězněno a popraveno zde
Temple bar – známá ulice s bary, teď v lednu festival folkové hudby
Spire of Dublin – 121 metrů vysoký kužel nachází na místě někdejšího památníku admirála Nelsona na hlavním dublinském bulváru O’Connell Street
Socha Molly Malony na Suffolk street - Bronzová socha smyšlené prodejkyně ryb Molly Maloneové, hvězdy známé irské balady
Nákupy Grafton Street, O´connel street, Henry Street
Ochutnat coodle – guláš, Baileys + carolans, irská whiskey, cider, pivo (poslechnout si irskou hudbu)
Na letišti jsme kolem 13 hodiny, do centra nás má vzít bus číslo 16 nebo 41, jízdenka stojí 3,30 EUR a řidiči neberou papírové bankovky ani nevrací, je třeba mít tuto hotovost přesně. Cesta trvá cca 40 minut a můžete pozorovat baráčky a okolí. V centru poznáváme město, hlavně ulici Temple Street, kde jsou nejznámější bary, Dublinský hrad objevíme až večer a trochu nás zklame, pod slovem hrad si představujeme něco jiného, ale mají tam krásný park. Trinity College je oáza klidu v centru města, tady by se mi líbilo studovat. K jídlu jsme zvolili perskou kuchyni a pochutnali jsme ji, dorazíme se přeslazenou a předraženou koblihou. Ve městě je teplo, celý den couráme a procházíme si čínskou čtvrť, krámky, pozorujeme baráčky. Večer se vydáme směr Guiness, jedná se o rozsáhlý komplex, v blízkosti se nachází tři destilérky. Prohlídku nestíháme, ale ochutnáme místní 2 drinky s whiskey
a musím říct, že jsou výborné. Máme nacouráno přes 25 kilometrů, a tak domů volíme autobus, jízdenka stojí 2,15 EUR a opět je třeba mít přesně. Ve městě je trochu zácpa, takže se dá říci, že jedeme krokem.
Po výborné snídani razíme do města pěšky, procházíme opět kolem kuželu, který se nyní zdá větší než v noci. Nakupujeme zásoby jídla do letadla a suvenýry, procházíme si park, místní trh, několik kostelů a pak jdeme ke knihovně. Většina lidí sem přišla kvůli knížce z Kellsu, která byla napsána keltskými mnichy kolem roku 800 a je považována za nejcennější irský národní poklad. Já jsem sem chtěla kvůli knihovně. Neviděla jsem nic impozantnějšího, to místo dýchá klidem, vědomostmi, kouzelností, pokojností, v knihovně strávíme desítky minut a mně se prostě jen líbí tam být. Je to magické místo.
A zpátky na letiště. Prohlídka města končí, bylo to krátké, ale i tak to stálo za to. Do Irska se ale rozhodně vrátím, láká mě krásná příroda, útesy, hrady a i jiná města (Belfast, Cork, Limerick ..). A Rynanir má domovskou základnu v Dublinu.
Na kolik to přišlo? Celý víkend přišel na cca 4 tisíce
Zpáteční letenka z Prahy 1200 Kč
Ubytování 1000 Kč
Cesta letiště 11,3 EUR
Vstupné 18 EUR
Jídlo a suvenýry - 48 Eur, cca 1200
Šárka Skrbková procestovala 70 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 7 lety a napsala pro tebe 32 úžasných cestopisů.
Hezky napsané. Hned bych se do Irska zase podívala. Můžu všem doporučit Guinness Tour, opravdu to za ty peníze stojí. Dále pak vánoční trhy v Galway a Galway samotné, nádherné město.
Jako mistnak co prozil v Dublinu 2 roky a 18 let zije 50 km od Corku vubec Dublin nedoporucim a letet do Irska na 24 hodin je celkem nic nerikajici obraz o Irsku Doporucuju vyuzit prime spojeni busy aircoach nebo go bus jizdu na zapadni pobrezi do Galway coz je mnohem lepsi nez Dublin