Dva týždne okolo Poľska
Road trip krajinou našich severných susedov od jej západných hraníc s Nemeckom popri Baltiku cez Mazury až k Bielovežskému pralesu pri hraniciach s Bieloruskom.
Cestopis z roku 2020 napsal cizy
O tom ako Korona, resp. SARS-Cov-2 – keď už mám byť exaktný – narušila, zničila alebo zrušila cestovateľské plány komukoľvek je úplne zbytočné diskutovať, tak tu nebudem nariekať. Pokým pri predošlých piatich výletoch, ktoré som bol nútený zrušiť som aspoň ušetril dovolenku (a peniaze), v prípade “letnej” už bolo nutné niečo vymyslieť. Ako každý rok, aj toto leto nám zamestnávateľ nariadil povinné čerpanie dvojtýždňovej dovolenky v exaktnom termíne, ktorý sa vždy dozviem v priebehu januára. Pokým s termínom ani mocná korona nepohla, s destináciami už porobila riadne rošády. V novembri 2019, keď bol ešte svet na poriadku som nám na leto vymyslel týždeň na juhu Ukrajiny pod Moldavskom, kde som mal v pláne degustáciu miestnych koňačikov spojenú s kúpaním v mori. To všetko nasledované tradičným týždenným oddychom na východe Slovenska. Taký bol aspoň plán. Na jar už začínalo byť jasné, že z toho nič nebude a keď prišlo druhého júla k zmene času letov od Wizzairu hneď som to využil na refund. Aj tak ich neskôr zrušili. Bolo teda nutné vymyslieť alternatívu, čoho som sa zhostil v jedno sobotné popoludie a celé som ho zabil zostavovaním itineráru na 10 dní v Srbsku, ktoré si v tom čase s koronou viedlo veľmi dobre. Fast forward a o tri týždne je všetko opäť inak. Srbsko je na tom tragicky, čiže padá aj toto. Hovorím si, že nemá zmysel nič plánovať viac ako pár dní pred odchodom a nechám to tak, veď sa uvidí. Treťou zbožnou alternatívou bolo Rumunsko, ale to mi spravilo škrt cez rozpočet tiež. Týždeň pred odchodom sa situácia vykryštalizovala dostatočne na to, aby bolo jasné kam nás vôbec pustia, tak nakoniec padla voľba na Poľsko, kde som vlastne okrem Varšavy, Krakowa a Wroclawi nikde inde nebol a nebyť korony, tak by to tak asi zostalo aj dlhšie.
pokračovanie u mňa na webe: https://romanherda.com/cestopisy/polsko-2020/
cizy procestoval 65 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 10 lety a napsal pro tebe 52 úžasných cestopisů.
Paráda. Štětín padl s pozastavenou linkou z Krakowa, tak aspoň vím, že se tam mám určitě podívat... musím naprosto souhlasit, že Polsko bylo velkým překvapením (pozitivním) a teď jsem tam každou chvíli.
Díky za pěkný a inspirativní cestopis.
Díky za pěkný a inspirativní cestopis.