Dvoutýdenní Tour de Karibik
Plavba a cestou necestou přes Guadeloupe, Puerto Rico, St.Maarten, St. Kitts, Antigua a Barbuda, St. Lucia a Barbados
Cestopis z roku 2019 napsala Mája
Letadlem, lodí, loďkou, na koni, třemi auty, pěšky, na vodním skútru, taxíkem.. dopravních prostředků jsme vystřídali několik :) Jako každá naše cesta, i tahle začala tady. Letenky z Paříže do Karibiku, konkrétně na Guadeloupe za cca 3.500,- A to je výzva.. Dokupujeme přelet Praha- Paříž za 2.000,- a za skvělých 5.500,- tam i zpět letíme na zelený ostrov ve tvaru motýla. Tenhle asi dvoutýdenní výlet jsme si spojili s týdenní plavbou na Freedom of the Seas.
Pokud by někoho zajímalo i video, přikládám odkaz na sestřih z naší cesty ze všech ostrovů :)
Naštěstí se nám, narozdíl od jiných, zrušené nebo změněné lety Levelu vyhnuly a tak jsme spokojeně 3.12.2019 odletěli. Po příletu si vyzvedáváme na letišti naši Dacii, díky které prošmejdíme následující 3 dny ostrov. Do hotelu Manganao v Saint Francoise, který nás vyšel asi na 2.000,- za noc, se díky časovému posunu dostáváme ještě tentýž den večer. Hned ráno vyrážíme na první výlet po ostrově a s různými zastávkami jsme dorazili na vyhlídku a pláž Pointe des Chateaux a tohle místo určitě stojí za to vidět. Na pláži pod ním jsou sice tak velké vlny, že na koupačku to ideální není, ale to okolí a výhledy to vynahradí :)
Další dva dny pak strávíme v okolí Saint Anne a Deshaies. V Saint Anne se akorát konaly místní trhy a tak jsme si na tržnici nakoupili např.vanilku a místní rum na cestu, ceny měli fajn a rádi vždycky místní podpoříme. Hned vedle je krásná pláž De La Caravelle, zůstáváme na ní asi hodinku a pokračujeme dál do národního parku k vodopádu Cascade aux Ecrevisses a pokračujeme k dalším vodopádům Saut d´Acomat. Protože máme džungli a deštné pralesy rádi, strávili jsme tu vesměs celý jeden den. U obou vodopádů se dá koupat a relaxovat v kaskádách, což je po různých výšlapech po okolí a v té vlhkosti vzduchu více než příjemné ochlazení. Ke druhým kaskádám- Saut d´Acomat je přístupová cesta trošku složitější a určitě ji nedoporučuju někomu, kdo má jakékoliv omezení pohybu nebo s malými dětmi. Nakonec ještě zajedeme na pláž de La Perle, kde si v místní malé restauraci dáváme něco mezi obědem a večeří s nohama v písku a výhledem na moře a vracíme se na hotel sbalit a ráno vyrážíme zpět na letiště a přelétáme na Puerto Rico. Přesto, že jsme měli auto půjčené s časem vrácení brzy ráno, tuším, že v 6:00, autopůjčovny otvíraly v 7:00 a nikdo nás na to neupozornil, telefony nezvedali.. takže jsme měli odlet opravdu jen tak tak a opět hned ráno trošku stresu.. Výhoda tohoto ostrova ve tvaru motýla je i v tom, že jste vlastně stále v Evropě, patří Francii a tak máte volání a vše jako v ČR, což je pro ty, co musí zůstat ve spojení s domovem kvůli práci, poměrně velká výhoda :)
Přelétáme s Air Antilles a tenhle krátký přelet, se zastávkou na Sv.Martinu, nás stál víc, než let z ČR na Guadeloupe.. Ale co se dá dělat, letíme, z Puerto Rica máme týdenní plavbu s Royal Caribbean a tak nebo tak jsem tenhle zelený ostrov vždycky chtěla vidět. V době, kdy už letadlo mělo odlétat a my stále seděli, už mírně nervozní, v odletové mini hale, bez jakýchkoliv informací, se nakonec někdo přihrnul s tím, že letadlo má technickou poruchu a prostě čekejte.. Paní mě moc nepotěšila, protože já mam z vrtulových letadel panickou hrůzu i bez poruch.. Po další hodině a půl, po dalším pivu a vypitých 2 kávách, nás přesunuli, naštěstí, na jiný let, sice taky na St. Marteen, ale na druhou stranu na jiné letiště. I tak se mi ale ulevilo :) A tak nás po přistání převáží přes celý ostrov na druhé letiště, odkud pokračujeme na Puerto Rico a po cestě se kocháme ostrovem a sledujeme spoustu obrovských leguánů posázených na keřích všude kolem silnice. Na tenhle ostrov se naštěstí ještě za pár dní vrátíme :)
Protože jsme si vždycky chtěli půjčit v USA Dodge RAM, ale ještě nikdy se nám tak úplně nehodil, konečně na něj došlo a vyrážíme trajdat po Puerto Ricu v tomhle pro mě typickém americkém autě. Na Peurto Ricu strávíme dvě noci (v hotelu Wyndham Candelero Beach za necelých 2.500,- na noc) a tak se snažíme vidět co nejvíc, ale zároveň i na chvíli vypnout s pivem u bazénu, kam za námi chodí dva zvědaví leguáni zelení. Pláž Candelero je známá želvami, které se sem vrací klást vejce, my jsme tu ale bohužel ve špatnou dobu. Co jsme si nemohli nechat ujít, je národní park El Yunque. Příroda je tady neskutečná a kdo má rád deštné pralesy, přijde si zde na své. Protože dva dny utečou jako voda, vyrážíme natěšení do přístavu, kde už na náš čeká náš kolos Freedom of the Seas.
Pro mě je to první plavba a nevěděla jsem, co od ní čekat, vždy jsem tyhle zaoceánské lodě měla za něco pro mě nedostupného a musim říct, že to byla jedna mých nejlepších cest. Je to asi ideální způsob, jak vidět co nejvíc v krátkém čase a navíc si to skvěle užít s perfektním servisem na obrovské lodi a navíc za peníze, za které se leckdy nedostanete v létě s cestovkou ani nikam po Evropě. Týden ve vnitřní kajutě v oknem na promenádu nás stál 15.000,- na osobu s all incl.bez alkoholu. Pro ty co si plánují plavbu užít se vším všudy, si mohou alkohol připlatit buď zvlášť nebo předem ve výhodnějších balíčcích.
Pokud vás plavba a loď jako taková nezajímá, tenhle odstaveček přeskočte :) Pro ty, kteří nad podobnou cestou váhají, jako původně já, určitě vyražte a tady je stručný popis toho, co čekat a jak loď vypadá. Loď je obrovský kolos, vlastně město na moři. Servis a jídlo perfektní. Je to takový dostupný luxus. Prozatím jsme byli dvakrát s Royal Caribbean a myslím, že je to jedna z nejlepších společností. Na palubě (asi 15ti palubách) je vlastně naprosto vše. od velkých bazénů, přes ty dětské, wellness, fitness, divadla, kina, ledové plochy, surfarena, minigolf, basketbalové hřiště, přes různé restaurace, bary, kluby, diskotéku, pizzerii, kavárny, velkou obrazovku, přes spousty a spousty aktivit, které jsou každý den od rána až do noci pro děti i dospělé. Každý den předem dostanete do kajuty noviny na příští den se všemi informacemi o ostrově, na který ráno připlujete, a stejně tak i s celodenním programem co se kde děje od rána až do večera.. Na těchto lodích se nudit opravdu nedá :) Pokud chcete na ostrov, můžete vyrazit hned ráno a večer zpět na loď, kdy si můžete koupit výlet přímo na lodi anebo si jít po svých a ušetřit spoustu peněz, tak jako my. V každém přístavu na vás čeká spoustu místních, kteří vás rádi odvezou kamkoliv. A stejně tak můžete zůstat i na lodi a užívat si drinků a sluníčka na palubě :) Své si tu najde naprosto každý a v každém věku.
Večer zvedáme kotvy a hned druhý den ráno připlouváme na první zastávku, na Svatého Martina. Tenhle ostrov je známý asi hlavně pláží Maho beach, nad kterou těsně přistávají letadla a youtube je z ní plný videí :) My jsme se rozhodli ostrov vidět z koňského hřbetu, takže jsme si projeli část ostrova na koni, kdy nám přebíhali leguání přes cestu. Místní jsou z nich prý nešťastní, jsou tu přemnožení a my byli nadšení, přece jen tak často velké leguány někde nepotkáte. Zbytek dne jsme strávili právě na Maho beach, ale měli jsme smůlu a žádné velké letadlo zrovna nepřistávalo ani nestartovalo. Takže jsme ponaučeni pro příště, určitě se koukněte do letového řádu, ono tam totiž moc letů nelétá. Hlavním městem je Phillipsburg, kde je i přístav a za mě je to jedno z nejhezčích městeček obecně. Kupujeme si místní rum, procouráme ještě pár uliček a vracíme se zpět na palubu a večer odplouváme dál.
Druhá zastávka je St.Kitts neboli Svatý Kryštof. Na tomhle ostrově jsme se rozhodli strávit den na pláži Cockleshell Bay beach a to jak s pivem na lehátku, tak trošku aktivněji na vodním skútru. S malými zastávkami po ostrově a na různých vyhlídkách jsme se vrátili na loď a vyrazili na ostrov Antigua (a Barbuda), který byl další zastávkou v našem karibském tour de ostrov.
V přístavu na ostrově Antigua jsme opět poměrně brzy ráno, nasnídáme se s výhledem na karibik, vypijeme mimosu a vyrážíme si zaplavat s rejnoky. Protože miluju pozorovat zvířata ve volné přírodě a ty vodní ještě víc, bylo tohle snadný rozhodování, jak strávit den na Antigue. A protože jsme vyfasovali olihně, kterými se rejnoci živí, během chvilky opravdu připlavali, a protože jejich zvědavost byla silnější, naprosto dobrovolně se za námi připlouvali "mazlit", každou chvíli jsme je měli za krkem, plavali přes nás, na nás, pod námi.. :) Takže pokud sem zavítáte, tenhle výlet je fajn.
Další zastávkou je Svatá Lucie. Tenhle karibský ostrov je známý díky Doktorovi Doolitlovi a Pirátům z Karibiku, kteří se v přístavu Marigot Bay točili. Ostrov jsme projeli téměř celý z jednoho konce na druhý, pokochali se s pivem v ruce výhledem právě na Marigot Bay, na známé hory The Pitons a na pár hodin jsme se zaparkovali na pláži Anse Chastanet, která je sice u soukromého resortu, ale je krásná a naštěstí přístupná, kde zbytek dne šnorchlujeme a užíváme si sluníčka.
A to nejlepší na konec, Barbados :) Na poslední zastávku jsme se těšili nejvíc. Ostrov známý díky Rihanně. Procházíme se v přístavu v Bridgetown a okolí, pro změnu nakupujeme místní rumy, projíždíme ostrov na opačnou stranu, několik hodin strávíme na nádherné pláži Bottom bay Beach, po cestě zpět se zastavíme ještě na Carlisle beach, která už je nedaleko přístavu a čeká nás předposlední večer na lodi. Poslední den trávíme na moři a naše cesta končí opět v Puerto Ricu. Z přístavu jedeme rovnou na letiště a čeká nás poslední noc na Guadeloupe, tentokrát na opačnou stranu ostrova, ať toho poznáme co nejvíc a odpočatí se vracíme domů. Už na začátku téhle cesty nám bylo jasné, že se sem co nejdřív vrátíme, ale o tom až příště :)
Mája procestovala 17 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Afriku. Na Cestujlevne.com se přidala před 10 lety a napsala pro tebe 4 úžasné cestopisy.
Pěkné a jak to čtu asi nejdostupnější způsob, jak procestovat Karibik. Teď jen počkat na vakcínu, až z podobných lodí nebude jen plovoucí koronténa :D
Ti rejnoci jsou parádní. A ta cena za plavbu? Nikdy bych neřekla, že může být přístupná pro normální lidi. Jinak máte nádherné fotky.
Za fotky moc děkuju :) Royal Caribbean mají dost často různé cenové akce, takže když se vám povede levná letenka, máte super dovču v karibiku levněji než v létě týden v Řecku.. teď už jen aby byla doba koronavirová někde pryč..