Faerské Ostrovy - dechberoucí krása ovčích ostrovů uprostřed oceánu
Faerské ostrovy , kde to je? Je to země? Spousta otázek ohledně mé destinace mě ujistila , že tady dovolenou tráví málokdo. Země, která je nezávislá autonomní oblast Dánska vás nadchne svou krajinou.
Cestopis z roku 2023 napsal Petr78
- 🌍Severní Atlantik,, no super " sever , drahý, krutý a chladivý sever . Dovolená kdy se drží letní teploty přes den i na 8°c ? To můžou být negativní stránky Faerských ostrovů. Které vám řeknou těch pár osob co o Faerských ostrovech už možná slyšeli, ale dost možná je budete hledat marně nebo si je budou pléct s jinými ostrovy. Ta stránka druhá? Pozitivní?➕
- Příroda jakou byste si ve snu ani nevysnili. Hory oblokopené jezery a oceánem. Nádherná zeleň upravená pastvinami tisíce ovcí Těch mají Faerské ostrovy víc než obyvatel. I v té nejmenší vísce se zelená fotbalové hřiště s dost možná kostelem uprostřed hor a oceánu do , kterého padá ze skal některý z vodopádů. Nad útesy létá společně s racky až tisíce papuchalků s barevnými zobáky a v místních vodách lze objevovat dokonce velryby. To jsou vážení přátelé, Faerské Ostrovy. Ostrovy uprostřed Severního Atlantiku v trojúhelníku mezi Islandem Norskem a Velkou Británii. A komu by to dobrodružství nestačilo může využít jako dopravu dokonce vrtulník.🚁
Den první: přistání na jedné z nejkratších ranvejí v Evropě.
Začít musíme jak jinak než cestou. Na té se budu snažit být maximálně LOW COST . Tedy za ,, relativně malé " peníze vidět co nejvíc. Létat v sezóně se však nevyplácí atak mi někdo z vás možná napíše no já tam byl za 4000 apod. ,🙂🙂No jasně! Byl jsi byl! Sehnal si sehnal! Nicméně někteří tu taky létají za dost vyšší částky.
Letěl jsem z Islandu dopolední let, letenka stala 7500 Kč u místní Aeroliniemi Atlantic Airways . Let je velice pohodlný i přes , že se tu Jedná o jednu z nejkratších ranvejí v Evropě jejichž délka je omezená na 1200 m. A 30 m šířky. Místo standartní 3-5 km ranveje. V ceně letenky jsou standardně dva odbavená zavazadla palubní WiFi nebo zásuvky v letadle. Ani jedno z toho dnes ještě stále nebývá zvykem. Díky délce Ranveje tu nemůžou přistát ani klasické nízkonákladové společnosti se svými letadly jako je Wizzair či Ryanair.
Letadlo letělo na čas. Autobus odjíždějící 15 minut po mém letu jsem však díky čekání na mou krosnu i tak nestihl. Atak mě nezbývalo nic jiného než si počkat na další. Autobusy na Faerských ostrovech jezdí velice dobře podle pevných jízdních řádů. Některé menší linky jsou pak obsluhovány mikrobusy. Některé malé vísky jsou obslouženy autobusem na zavolání to však dnes funguje podobně už i u nás v republice. Díky akční slevové nabídce pro turisty se tu autobusová doprava nestává tak předraženou jak by se mohlo zdát . Slevové týdení karty pro celou oblast koupíte hned při nástupu do autobusu a kromě trajektu na ostrov Mykines platí i na trajekty. Týdenní stojí 500 DKK (asi 2500 Kč) 4 denní potom 200 DKK (asi 1600 Kč).
V rámci dovolené jsem využil obě tyto nabídky a doprava po celou dobu na ostrovech mě stála asi 5000 Kč.💶 Po asi hodinové ,,čekačce" na letišti přijíždí pohodlný ,,zájezdový/dálkový" autobus 🚌místního dopravce. Na minutu podle jízdního řádu odjíždíme do hlavního města Tórshavnu. Ten získal své jméno podle boha "Tór" a přístavu. ("havn"). Při čemž v hovorové Faerštině se dost často Tór dnes vypouští a říkají jen zkráceně přístav. Nejde o žádné velkoměsto celá země tvořená z 18ti ostrovů má asi 50 000 obyvatel. Město Torshavn asi 14000 a 5000 v přilehlých obcích spadající do aglomerace. Jde tak například společně s Grónským Nuukem o jedno z nejmenších hlavních měst světa.
Na kemp přijíždím kolem 7. Hodiny večerní. Stavím stan. A začínám se seznamovat s místním počasím. V noci tu bylo i pouhých 7°c a zažil jsem den kdy vítr dosahoval až 50km/h. 🌬️🍃
Den druhý vodopád Múlafossur a vesnička Gasadalur
Druhý den ráno v 8 jsem se vypravil autobusem zpět na letiště, ale jen zdánlivě. Čekal mě tam přestup na autobus směr Gásadalur. Přestupy jsou na Faerských ostrovech zařízeny velmi dobře, protože všechny autobusy na sebe navazují a když se nějaký opozdí řidiči skutečně na sebe čekají. Takže žádný problém. Čekal mě výjezd do vesničky Gásadalur dnes s pouhými asi 15ti obyvateli. 👦 Před tím než dal místní parlament vybudovat tunel se tu chodilo přes vysoké hory pěšky a i dnes je vesnička poměrně odříznutá od světa. Dostat se sem dá jediným tunelem . Je tu krásně a klid. Vysoké břehy kdysi před tunelem nedovolili ani lodím, dostat se příliš blízko a museli se držet u sousední malebné obce Bøur. Například pošťák 📩tady cestu šel třikrát za týden. A nebavíme se o nějaké dávné historii tunel byl vybudován až mezi lety 2003-2006.
- Do obce Gásadalur přijíždím na čas autobus společně s dalšími dvěma turisty nás nechává na požádání těsně za tunelem odkud je to k vodopádu o kousek blíže.
- Vodopád Múlafossur v Gásadalur je malebný a snadno dostupný. Při návštěvě Faerských ostrovů ho musíte vidět.
- Důvodem, proč sem zavítat, je vidět vodopád Múlafossur s kulisou vesničky Gásadalur a hory Árnafjall (722 m), (nejvyšší horou Ostrova Vágar)
Místo je velice kouzelné vesnici uprostřed hor na útesu, pod níž vytéká vodopád, ten vypadá jako by ztékal přímo od vesnice a vyléval se z ostrovů jedním slovem nádhera.
Spatříte tu také velké množství racků papuchalků, po procházce nad útesy jsem viděl několik ovcí nebo Místní Faerské pleno koně Ponny. Nazpět autobus odjížděl asi za 3 hodiny a zastavil i v malebné vesnici Bøur . Tentokrát jel přímo až do Torshavnu.
Tu jsem využil poprvé místní MHD, která je zdarma. A už si vařil večeři. teplé jídlo jsem po dobu mé dovolené vyřešil většinou (z nějakých 80% dní) firmou Adventure menu a nakoupil si dehydratovanou stravu. Nechci dávat reklamu. Je to jen typ jak ušetřit. Restaurace tu vyjdou draho. Jeden den jsem za rybu dal klidně i 900 Kč". V přepočtu " je to jen možnost jak si spetřit stravu jiným jídelníčkem a vyzkoušet ten severský. Adventure menu stojí na porci asi 250 Kč. Takže se dá krásně ušetřit na další letenky.
Den třetí Viðareiði a trail (skoro až ) na Enninberg 🥾⛰️
Dneska jsem jel autobusama asi 4 hodiny do obce Viðareiði a zpět dva velké zájezdové klasicky používané na hlavních trasách na Faerských ostrovech a dva minibusy respektive jeden ten samý co pro mě dojel. Jde o zajímavou alternativu, autobus takřka nemá zastávky kromě konečné a počáteční stanice. Funguje na zavolání na Ostrov do vesničky Kunoy. A jinak zastavuje na ,, mávání " hned se mě tedy řidič ptal, kde chci nabrat na zpáteční cestě. Jedinou nevýhodou je, že do této vesničky jezdí asi 3* za den. Autobusy na Faerských ostrovech jsou jinak celkem dobré kvality obsluhující spousta obcí. Za týdení jízdenku jsem zaplatil v přepočtu asi 2500 Kč a platí i na některé trajekty. Na hlavních trasách lze platit také bez problému kartou. Na větších stanicích pak fungují relativně moderní čekárny. Minimálně v závětří a nebo dokonce vytápěné.
- VIÐAREIÐI
- viðareiði je nejsevernější osada na Faerských ostrovech a leží na ostrově Viðoy, který patří do regionu Norðoyar
Ráno jsem se rozhodoval jestli tu vůbec jet a nakonec jsem vyjel. Ačkoliv bylo teda hodně větrno a nedošel jsem až na samý mys Enninberg .
- Enniberg je mys na severu ostrova Viðoy, který je nejsevernějším bodem Faerských ostrovů. Nejbližším sídlem je Viðareiði. Svislá skalní stěna na Ennibergu dosahuje výšky 754 metrů nad mořskou hladinou. Je tak druhým největším pobřežním útesem v Evropě po Hornelenu na norském ostrově Bremangerlandet, který je však povlovnější.
Došel jsem těsně před něj cesta na něj je však velice kluzká a ve větru by byla zrádná. Kde jsem však došel je, ale třetí nejvyšší hora Faerských ostrovů Villingadalsfjall (841 m). Z níž už jde na Enninberg vidět. Atak o výhledy nebylo nouze. Trek má asi 7 km a vede uzavřenou ohradou pro ovce na strmém svahu. Normálně se platí asi 200 DKK💸. V takhle větrném počasí se však nikdo neodvážil vybírat. A bylo to na dobrovolné bázi systémem vhoď to do schránky. Samozřejmě jsem tam v přepočtu 700 Kč za trek po strmém svahu a louce nehodil. A dal jsem tam nějaký drobák ještě k tomu Islandské měny 🤣. Takže jsem defacto nelegálně ušetřil. Otázka jak moc je legální vybírat vstup na svůj kus louky ikdyž s jedinečným výhledem.
Večer jsem se vrátil zpět do Torshavnu. A stále velice foukalo. Zažil jsem také jednu z největrnějších nocí. Se stanem to dokonce,, cukalo " až jsem se bál o tyče, ale ustál. 🌬️🍃🥾⛰️⛺
Den čtvrtý trail Trjørnuvík-Saksún 7km
Dneska jsem šel horskou túru (trek) Tjornuvik Saksun ten je dlouhý asi 7 km.
Do Tjørnuviku jsem dojel minibusem z vesničky Oyrarbakki kam jsem se nakonec neplánovaně i vrátil.
- TJØRNUVIK
První úsek túry je poměrně strmý, protože z vesnice okamžitě stoupáte nahoru. Trasa je horský průsmyk, který se vine mezi vrcholy Melin (764 m) a Heyggjurin Mikli (692 m). Nejvyšší úsek průsmyku má kolem 500 m, během túry je dosaženo přibližně do poloviny. Je to 500 m nahoru a pak 500 m dolů! Jakmile zmizí Tjornuvik z dohledu, terén a krajina se stanou typicky faerskou divočinou. Pro mě je jen málo míst na světě, kde se cítíte tak izolovaní, vzdálení a osamocení jako Faerské ostrovy. Je to kouzelné místo, které se cítí na okraji světa. Mlžné podmínky také umožnily neuvěřitelně atmosférickou túru, zejména chůzi vedle malé říčky tekoucí po úbočí hory s veškerým zeleným skalnatým terénem mizejícím v mlze.
- TJØRNUVÍKSSKARÐ
Jakmile se dostanete do nejvyšší části průsmyku, na horské Sedlo tjørnuvíksskarð je to sestup dolů do Saksun. Saksun je oblíbeným místem pro místní obyvatele a turisty, protože je to jako přírodní amfiteátr, obklopený 3 stranami hor a přílivovou lagunou Pollurin na jeho západní straně. Z výšky to vypadá úžasně.
- SAKSUN
Jakmile se dostanete do Saksunu, je spousta skvělých budov a kostelů, kolem kterých se můžete projít, stejně jako potenciální procházka kolem laguny, která vede také na otevřené moře. K dispozici je také muzeum Duvugardar, které poskytuje snímek života na farmě od středověku až po současnost.
Ze Saksùnu neexistuje však žádná veřejná doprava, která obsluhuje Saksun, takže jednou z možností (pokud jste náročný turista) je vrátit se přes horský průsmyk zpět do Tjornuviku.
Nejbližší vesnice, která je obsluhována autobusem, je Hvalvik, což je na konci dlouhé větrné silnice, která obsluhuje Saksun. Mezi těmito dvěma vesnicemi je to asi 9km . Můj plán byl byl nejprve dojít trailem zpět . Po náročném stoupání jsem se rozmyslel , s tím že autobus z Tjornuviku jede stejně až po 3. Hodině a měl jsem v plánu dojít do vesničky Streymnes (9 km vedle vesničky Hvalvik).
Po zjištění, že autobus jede až za hodinu jsem došel dalších 3.5 km zpět do vesničky Oyrarbakki. S dalšími 7 km do centra a u centra Torshavnu jsem ušel 26 km (7km+9km+3km +7km ). Časově mě to však neohrozilo . Po 3. Odpoledne jsem dojel do kempu v Torshavnu k odpočinku.
Den 5. Plavba na ostrov Nolsoy
- NOLSOY
Další Den jsem se vypravil na Ostrov Nolsoy
Ten se nachází východně od největšího a nejlidnatějšího Faerského ostrova Streymoy a na něm hlavní město Tórshavn. Je zde pouze jedna osada se zhruba 250 obyvateli na rozlohu zhruba 10km² rozlohy ostrova Nólsoy, která je na severu ostrova. Ve vesnici je pevninská šíje která spojuje ostrov na dva poloostrovy. Jsou zde 4 vrcholy, z toho nejvyšší Eggjarklettur měřící 372 m. Na jižním pobřeží je maják Borðan a na jihovýchodě maják Øknastangi. Majáky byly postaveny v 18. století. A vede tudy ,,horská " cestička , kterou jsem se vypravil.
0,4 % rozlohy ostrova tvoří voda. Nejvíce z toho tvoří jezero Halavatn.
Přijel jsem tu lodí Ternan z Torshavnu. Stejnou jsem pak odjížděl. platí tu stejná karta jak na autobus atak jsem nemusel řešit cenu. Dát za týden 2500 Kč nezní na severskou zemi kde je jinak 3* dráž tak špatně. Je to zároveň jediný den na Faerech kdy jsem nepoužil autobus a pouze loď.
Den 6.
(v půlce dovolené)
Původní plán MYKINES
Ze zápisků: Dnes to byl zas den. Původní plán Ostrov Mykines.
MYKINES
Mykines má rozlohu asi 10 kilometrů čtverečních a je nejzápadnějším ostrovem Faerských ostrovů. Populace Mykines je asi 10 až 15, ačkoli na ostrově je asi 40 domů. Před 60 lety byla populace Mykines 160 až 180.
Na ostrově je škola, která byla postavena v roce 1894 a kostel, který byl postaven v roce 1879.Letní měsíce přivádějí na ostrov více lidí, navštěvují místní i cizinci.Mykines má velkou populaci ptáků a více než 1 000 ovcí.🐧🐑
Ostrov je známý také díky známému faerskému umělci Sámalovi Joensen-Mikinesovi (1906-1979) který je jedním z nejznámějších faerských umělců nejlépe známým pod jménem Mikines.Narodil se v Innistova.Dnes jeho dílna slouží k ubytování návštěvníků pod názvem Mykinesstova. Hnízdí tu tisíce papuchalků.
Papuchalkové (Fratercula) jsou vodní ptáci z čeledi alkovitých, kteří mají v období páření výrazně zbarvený zobák. Žijí ve velkých koloniích na útesech nebo ostrovech a vajíčka kladou mezi kameny nebo do děr na zemi. Dva druhy, papuchálek chocholatý a papuchálek černobradý, žijí v severním Tichém oceánu, zatímco papuchalek severní žije v severním Atlantském oceánu. Za mě můžu mluvit klidně o rackovi. Za letu je téměř k nerozeznání. Až na ten zobáček.a černé tělo. Jenže křídla racka bývají ze spoda tmavé taky. Rozdíl je že tvoří hnízda na zemi v útesech. Dva dny zpět jsem do jednoho malém vstoupil . A div nesletěl 😀. Papuchalky naštěstí uvidíte i na hlavních Faerských ostrovech (např. U Gasadalur jich několik létalo) jen jich nebude tisíce a pokud nebude měsíc hnízdění, těžko do nich ,,šlápnete" ).
Když jsem ráno viděl zrušení trajektu jiného času než mého na Mykines měl jsem obavy. Nicméně jsem vyšel na autobus jelikož se zdálo fakt hezky a myslel jsem si , že to bude platit jen pro ,,extra výlety " . No nakonec se ukázalo , že mě zrušili trajekt taky a já velice rychle změnil plán. Lepší než na Mykinesu uvíznout přes noc (klidně se může stát to kdyby ráno trajekt jel a odpoledne kvůli zrušení zrušili) . Takže je lepší si vzít s sebou na mykinec aspoň spacák ten jsem vezl a zbytečně!.
MIÐVÁGUR
Inu změna plánu stejným autobusem jsem vyjel do obce Miðvágur.Miðvágur (dánsky: Midvåg) je největší sídlo na ostrově Vágar, k 1. lednu 2020 zde žilo 1130 obyvatel.Zřejmě nejzajímavější budova v Miðváguru je Kálvalíð, což je dům, který byl postaven pravděpodobně na konci středověku. Je to jedna z nejstarších budov na Faerských ostrovech, v současnosti je to muzeum..
TRÆLANÍPA (148 M)
Mnohem zajímavější je horský trail Trælanípa (148 m). začíná se u jezera. Jezero Sørvágsvatn je někdy známé jako jezero Leitisvatn nebo jezero nad mořem a je největším jezerem na Faerských ostrovech. Zde se vám naskytne fantastický výhled, na který jen tak nezapomenete. Kromě toho se vám naskytne i výhled na vodopád BØSDALAFOSSUR 🐳⛲, který vytéká z jezera do moře. Stezka vás také zavede na Trælanípu (horu otroků), což je skalní stěna, která se tyčí 142 metrů kolmo od moře. Předpokládá se, že skalní stěna získala své jméno v době Vikingů, kdy byli otroci vrženi přes okraj a přímo na smrt.
Jedná se o plavbu asi sedmipodlažní lodi Smyril 🚢. Spadající pod místní dopravní služby. Platí tu tedy i moje. autobusová karta místního dopravního podniku. Plavba trvá asi 2 hodiny. Z lodě jdou vidět poměrně dobře i okolní ostrovy Dímun (2 ostrůvky) , Skúvoy, Sandoy, Hestur i Koltur. Vidět lze i Nolsoy a hlavní Faerský ostrov SUÐUROY.
Stezka vede ohradami pro ovce jak je na Faerských ostrovech běžné. Negativum je nutnost zaplacení turistického poplatku 200 DKK za vstup to je cca ( 700 Kč) nicméně je škoda se sem nevypravit a když už mi budou vráceny peníze za trajekt na Mykines proč ne 🙂.. Trail má asi 7 km .
Jsem v půlce dovolené takže zítra bude volnější den :)).
Den 7. Volný den
Den jsem strávil v Torshavnu jakožto hlavním městě. Lze jej vyplnit také například prohlídkou ostrova Kalsoy nedaleko Klaksvíku. Na Faerských ostrovech je však krásné všade a nudit se určitě nebudete.
Den 8. Ostrov SUÐUROY
Tento den proběhla plavba na ostrov🏝️ SUÐUROY.
Jde o poměrně pohodlnou plavbu do přístavu Krambatangi na okraji vesnice Øravík.Ten je vzdálený od města Tvøroyri po souši asi 4 km. Většinou však jezdí autobusy k průjezdům lodě.
Nejvyšším bodem ostrova je hora Gluggarnir, měřící 610 m, ale známější je rozhodně hora Beinisvørð, která je na západ od vesnice Sumba. Pouze 0,1 % rozlohy ostrova tvoří voda.
*Největšími městy jsou:
- Vágur 1 420 obyvatel
- -Tvøroyri 1 170 obyvatel
- -Hvalba 663 obyvatel
- -Trongisvágur 410 obyvatel
- -Porkeri 357 obyvatel
Na ostrově Suðuroy byl v roce 1892 založen nejstarší fotbalový klub na Faerských ostrovech Tvøroyrar Bóltfelag, který byl v té době devátým nejstarším klubem Dánska. ⚽ Poté co jsem dojel do města TVØROYRI .
Moje cesta zamířila ke kostelu. ⛪Ten je vidět z dálky, dokonce i z lodě. Byl postaven v Norsku, poté rozebrán, převezen do Tvøroyri a v roce 1907 znovu postaven. Starý kostel tu byl přesunut do Sandvíku. V samotném středu Tvøroyri, přímo nad přístavem, se nachází Hotel Tvøroyri. Mezi přístavem a hotelem je náměstí pokryté plochými kameny. Dříve se tu na slunci sušily ryby.🐟
Tvøroyri a druhé největší město ostrova Vágur se pak střídají v pořádání ročního festivalu Jóansøka, vždy na konci června. Tento festival může být popsán jako menší verze známého festivalu Ólavsøka, který se koná v Tórshavnu..Na večer odjíždím z Tvøroyri zpět do kempu v Torshavnu.
Den 9. Poslední den na ostrově Eyustroy
.Budíček po páté ráno a jedem. Na autobusovém terminálu v Torshavnu v 6.10 . Odjel semnou modrý minibus směr Klaksvík.Ráno byla celkem velká mlha . Zamířil jsem do nejvyšších partyjí Faeerských ostrovů a ostrova Eysturoy.
A to těsně pod horu ⛰️SLÆTTARATINDUR ta je se svou výškou 880 m nejvyšší horou Faerských ostrovů. Nachází se na severní části ostrova Eysturoy mezi vesnicemi Eiði, Gjógv a Funningur. Je to jedna z deseti faerských hor přesahujících nadmořskou výšku 800 m. V mlze jsem se celkem v maličkém minibusu bál tudy projíždět zvlášť když se v protisměru objevilo auto nebo ovce na silnici nicméně jsme vyjeli. Nejprve jsem zamířil do obce Eiði.
Eiði
To je vesnice nacházející se na severozápadním cípu Eysturoy na Faerských ostrovech.. Nachází se 4 km severně od Ljósá a 6,5 km západně od Funninguru. Dá se říct že je typickou Faerskou vesnicí s nádherným výhledem na oceán. Zde jsem strávil asi hodinu do odjezdu dalšího minibusu.🚌
Jel jsem zpět do Oyrarbakki na benzině si koupil Větrové bonbóny páč mě začalo chladem lehce škrábat v krku a nastoupil zpět do stejného minibusu se stejnou paní řidičkou. A odjel téměř stejnou trasou jen s konečnou v obci Gjógv.
autobusová doprava do obce Eidi, minibus jel později i do obce Gjogv, mezi vesnicemi a Oyrabakki různě pendluje
GJÓGV
Ten je nejsevernější obcí na ostrově Eysturoy. Vesnice získala jméno podle 200 m vysoké rokliny, která leží severně od vesnice.. Obyvatelé se tu odjakživa živili rybolovem a prodejem solených sušených ryb (klippfiskur ve faerštině). V jednu dobu vyplouvalo z Gjógvu až 13 rybářských lodí. Za posledních 60 let počet obyvatel však prudce poklesl. Podle sčítání lidu z roku 1950 bylo ve vesnici 210 obyvatel. V roce 1982 byla postavena ve vesnici továrna na výrobu prefabrikovaných betonových prvků. Zaměstnává 6 lidí a je jediná svého druhu na ostrovech. Další průmyslové odvětví je zastoupeno rybí farmou a penzionem včetně tábořiště.
Vznik vesnického kostelu se datuje k roku 1929. Byl prvním, který byl vysvěcen ve vesnici a první, který nabízí služby na Faerských ostrovech. Předtím museli obyvatelé vesnice využívat služeb kostela ve Funninguru. Na druhé straně silnice stojí sousoší jako památník rybářů, kteří zahynuli na moři. Na památníku jsou uvedena jména a věk všech rybářů, kteří zahynuli na moři od konce 19. století do poloviny 20. století. Sousoší matky a dvou dětí vyhlížejících na moře vytvořil Janus Kamban, který vytvořil množství památných soch na Faerských ostrovech. Obecní škola byla postavena v roce 1884 z kamenů a balvanů a najednou ji navštěvovalo až 50 dětí. Nyní ji však navštěvují pouze tři děti. .
Všechny domy ve vesnici jsou podřízeny barevnému stylu domů na Faerských ostrovech, kde převládá červená, bílá a zelená barva. Ve vesnici dodnes stojí okolo 50 domů, ale kvůli rapidnímu poklesu počtu obyvatel jich je asi polovina neobydlená. V Gjógvu se však nachází penzion Gjáargarður, který pojme více lidí, než jich žije ve vesnici. Hezkým důkazem toho byl plný minibus turistů s velkými taškami a kufry na zpáteční cestě z Gjógvu.
Gjógv má jeden z nejlepších přírodních přístavů na Faerských ostrovech. Nicméně lodě musí být vytaženy na rampu, aby byly chráněny proti příboji. Přístav skýtá nádhernou přírodní scenérii a je vyhledávaným turistickým cílem. Důvod proč jsem se vypravil do oblasti Gjógvu hledejte i v jeho okolí.
V okolí je mnoho stezek k horám severně a západně od vesnice. Nejvyšším vrcholem mezi vesnicemi Gjógv a Eiði jsou Slættaratindur (882 m), nejvyšší hora Faerských ostrovů, a Gráfelli (857 m). Ambadalurské údolí leží severozápadně od vesnice Gjógv. Z Ambadaluru je krásný výhled na mořský komín, který místní nazývají Búgvin. Se 188 metry je nejvyšším samostatně stojícím mořským komínem na Faerech a nabízí bezpečné útočiště pro mnoho mořských ptáků. Východně od Gjógvu jsou vrcholy Tyril a Middagsfjall (601 m). Oba vrcholy skýtají nádherný pohled na Funningsfjørður (Funningurský fjord).
Odpoledne mě čekal důležitý úkol ve formě posledního nákupu na ostrovech v obci Oyrarbakki. Budu potřebovat ideálně stravu na 3-4 dny. Mám 4 porce mojí dehydrované stravy, 4 balení malých tortillek po 18 kusech ( jsou maličké) ryby (asi 4 plechovky) půl nutelly a sýr. Tortilla se dá s čímkoliv místo chleba. Jinak budu mít možnost nákupu ve velice malých a drahých potravinách ve vnitrozemí Islandu.
Tak a jak vše zítra klapne tak budu tři dny v pohybu na trailu. Ale o tom víc zítra a zbývající dny mojí dovolené v nějakém dalším cestopisu.
Co to stálo;? (Cena jsou v přepočtu na Kč a odvíjí se od kurzu, je to přibližná částka )
Letenka Island (letiště Keflavík) - ostrov Vagar ( Faerské ostrovy) a zpět 7500 kč
- Doprava pro ostrovech asi 5000 kč ( 2* týdenní travelcard)
- Kempování v Torshavnu asi 3000 Kč
- Simkarta Faerská 600 Kč
- Nákup potravin+suvenýry+ vstup na traily asi 5500 kč
- Celkové náklady asi 21000 kč nutno podotknout že jsem měl pár porcí (asi 5 ) adventure menu dehydrované stravy z domy a neživil jsem se téměř nikdy v restauraci)
Petr78 procestoval 37 zemí světa světa, nejvíce Evropu. Na Cestujlevne.com se přidal před 2 lety a napsal pro tebe 26 úžasných cestopisů.
Nikdo nezkusí místní MHD vrtulníkem… já se tam proletím, až tam budu. Vrtulníkem jsem nikdy neletěl a láká mě to😊
:D hele zrovna mi to už zdražili , kdysi to bylo ,,levný" , dnes už pomalu za trojku jakož to turista, kromě toho jde o hodně nekvalitní let co se týka z přesnosti už místních recenzí, sám jsem ho objevil jak někoho zachraňují nebo něco zkouší nad jezerem tak je jasné , že ten den se zrovna neletělo. Ono to zní dobře, ale využitelnost v praxi je v současnosti už velice malá a ještě méně praktická. O mhd by zrovna taky nemluvil když se tím nedá ani vrátit.
Problém je fakt ta dostupnost… Na těch nejmenších ostrovech východně od Klaksvíku bych fakt nechtěl uvíznout. Atraktivní je letět na Suðurøy, ale speciálně na tuhle linku lze jen 2 dny dopředu (na ostatní týden). A nepodařilo se chytit místo. Nakonec jsme letěli jen Thórshavn - Vágar v jednom směru (2019), tam cizinci relativně nejmíň “zabírají” místo.