GDAŇSK za KAČKU
Hanzovní pestrobarevné domečky, bílé písečné pláže a tyrkysové moře, boží "za Kačku" jídlo a neskutečné muzeum II. světové války. Prostě Gdaňsk. Polskej Karibik dostupnej za pár korun Flixbusem!
Cestopis z roku 2020 napsala CESTUJI za KAČKU
TERMÍN:
21. - 25.8.2020KOMPLETNÍ CESTOPIS ZDE:
PROČ POLSKO - GDAŇSK?
Tak původně Polsko v plánu vůbec nebylo. V plánu byly Athény! Jenomže člověk míní, semafor mění. A ten athénský, resp. řecký, se pro nás, české občany, zhruba týden před mým plánovaným odletem rozsvítil do červených barev. Tedy povinný Covid test před příletem do Řecka. Musím říct, že raději nechám propadnout letenku za 550 Kč, než si dělat dobrovolně test. Nejde mi jen o cenu testu, ale hlavně o skutečnost, že by mi mohli třeba opravdu vrátit pozitivní výsledek. Ne že bych se cítila nemocně nebo pozitivně, což jsou mimochodem dvě naprosto rozdílná slova a pojmy, ale jak všichni víme, testy nejsou moc spolehlivé obecně. Rozhodně by pro mě bylo horší jak vynaložené 2 000 Kč mít černé na bílém, že jsem Covid pozitivní. Tím bych zřejmě dolétala. Osobně je mi jedno, jestli pozitivní v tomto směru jsem nebo ne, pro mě pozitivita není nemoc a já se až na spáleninu na noze od skútru a puchýře po této cestě cítím zdravá. Jenže není to tak dlouho, co pozitivní covid test vyšel i ananasu a maracuji, jak nás hbitě informovaly novinky na Seznamu. Přesně v ten moment jsem přestala všechny další covid články číst. Přesně v ten moment zmizelo téma Covid z mého života. No a úplně stejně to má moje kamarádka Jíťa. I když se těšila stejně jako já, v tomto jsme se shodly okamžitě - Řecko rušíme.
S odkladem Řecka musíme najít jiný cíl. V tu chvíli si vzpomenu na něco, o čem už mluvím minimálně 3 roky a stále jsem nebyla schopná si toto přání realizovat. Je to totiž “obyčejné” polské moře. Je to Balt. Je to Gdaňsk a okolí. Je to jedno konkrétní místo tam, které ve mě právě před třemi lety, kdy bylo postaveno a otevřeno veřejnosti, vyvolalo ten největší záchvěv “tam musím”!
Taky se přiznám, že z Polska znám na vlastní žabky akorát polskou stranu Sněžky, jinak je to pro mě země nepolíbená. Je to dost ostuda, když vezmu, jak je blízko a jak snadno je dostupná.
Takže je předposlední srpnový víkend, tedy ideální doba, kdy si to baltské moře zkusit aspoň na pár vteřin zažít. Plán by byl, Jíťa souhlasí.
Semaforový folklor: po zakoupení cesty do Polska, tedy dva dny po prohlášení nutnosti Covid testu do Řecka, byl semafor opět upraven a podmínka Covid testu do Řecka byla zrušena. Je to stejně sranda v tom dnešním postapokalyptickém světě. Opravdu se nedivím, že to hodně lidí od cestování odradí. Zmatky nad zmatky. Každopádně my dvě s Jíťou máme jasno. I když můžeme letět do Řecka, volíme Polsko. Jen pár nakouknutí do map a Gdaňsk byla láska na první pohled.
VĚNOVÁNÍ:
Michalovi, kterej si nestihl přečíst ani Santorini... :D
Ivetě k ranní káve do pracovního procesu.. :D
Joxovi za věnovaný PC, díky němuž můžu psát ♥
Jíti za skvělou spolujízdu... :)
No a hlavně Verči z Plzně, která mě dojala na nádraží v Malborku svým e-mailem... Snad se nenaštve.. Každopádně ještě jednou DÍKY za nakopnutí. Za krásnej den ve vteřině. Za pocit, že ty hodiny sepisování všech těch nesmyslů za to stojí. Přesně to jsem potřebovala. V tu chvíli víc než dřív...
CESTA DO GDAŇSKU
Koukám na své oblíbené nízkonákladové letecké spojení a zjišťuji, že z České republiky do Gdaňsku nic neletí. WizzAir nenabízí lety ani z Vídně, Ryanair ano, ale bohužel v našem termínu je nejlevnější letenka za 1750 Kč. To je trošku hodně, říkám si. Plus cesta do/z Vídně, tedy plus 600 Kč na hlavu.
Další varianta, která se nabízí, je cesta autem. Bohužel, Jíťa neřídí a já se na těch 14 hodin za volantem opravdu necítím. Ostatně mám problém dojet do 20 km vzdáleného Brna, že… A navíc – tak dlouho si odpírat skleničku vína – to by mě snad zabilo! Vůbec nemluvím o svém Knightovi. To auto je sice Bůh, o tom žádná, ale tahle cesta by byla asi jeho poslední… A pohřbít Rumuna v Polsku, to by bylo faux pas! Klakson už mu netroubí, klimatizace neklimuje, zvuky z pod kapoty a okolí motoru už nejde přehlušit ani rádiem na plný pecky…prostě terminální stav… Jako budiž mu jednou země lehká, ale ta naše - česká země. Doprava autem je tedy vyloučená.
A pak si vzpomenu na veřejnou dopravu. Googlím nejlevnější možné spojení a je to tady! Jízdenka přímo z Brna, a to až do Gdaňsku, v našem volném termínu, a ještě za docela slušnou cenu - to je FLIXBUS.
Přesně zde koupíme za 598 Kč jízdenku z Brna do Gdaňsku, délka cesty 13 hodin a 25 minut, s jedním přestupem (stejné nádraží), odjezd ve čtvrtek v 18:30 a příjezd do Gdaňsku v 7:55 v pátek ráno. Žádné další zbytečné náklady (za přesun z Brna do Prahy nebo do Vídně, tedy v našem případě ušetřeno 300 Kč na osobu, také ušetřeno za jednu noc v autobuse). Příjezd do Gdaňsku máme tak brzo ráno, že na město bude prakticky celý den! A noc :) Dokonalé!
Návrat zpátky volíme v pondělí, a to ve 21:30 hodin, abychom opět celý den využily naplno a stejně jako při příjezdu - ušetřily za noc. Jízdenka za 548 Kč – opět nádhera!
Celková cena zpáteční cesty, a to naprosto pohodlně s třemi cestovními lahvinkami Prosecca přímo z Brna, žádné přesuny, řízení, starosti a taky žádné strachy stran leteckých limitů zavazadel - vychází na 1 146 Kč na osobu. Mimochodem, Pražáci to mají ještě levnější – jízdenka v jednom směru se dá koupit i za 399 Kč, takže za 798 Kč zpáteční cesta.
No a pro mě je přede mnou spolu se za koupenou jízdenku autobusem opět další výzva! Tou výzvou je cesta autobusem, která mě dřív ani nenapadla, ale která vlastně po přihlédnutí k faktům nemusí být marná. Navíc se naprosto ztotožňuje s režimem ZA KAČKU.
Jo a ty fakta jsou následující:
CENA letecky: letenky 1 750 Kč + 600 jízdenky Brno - Vídeň - Brno, tedy 2 350 Kč X autobusem: 1 146 Kč =) ROZDÍL: BUSEM O POLOVINU MÉNĚ
DOBA NA CESTĚ letecky: v 8:30 z Brna do Vídně, v 18:15 Gdaňsk = 11 hodin a 45 minut X doba na cestě busem: 13 hodin a 25 minut =) ROZDÍL MINIMÁLNÍ
- při příletu do Gdaňsku - další náklady (a čas) na přesun z letiště do centra, při cestě busem - vystoupíte přímo v centru
- no a v neposlední řadě - narozdíl od letadla - v autobuse dobijete telefon, připojíte se zdarma na zelenou wifi, narovnáte záda + obkouknete město Katowice (odkud to mimochodem taky slušně lítá do všech světových stran) při dvouhodinové zastávce
DOPRAVA V POLSKU
Dopravu v zemi jsme řešily využitím veřejné dopravy – vlak především, taky tramvaj a autobus. Všechno dostupné, levné a hlavně - přesné odjezdy dle jízdní řádů.
vlak Gdaňsk - Malbork - Gdaňsk: 144 Kč
vlak Gdaňsk - Gdyně - Gdaňsk: 80 Kč
Vlak Gdyně - Hel - Gdyně: 196 Kč
jízdenka MHD na 1 hodinu jízdy s libovolnými přestupy: 2,2 zlaťáku, tedy 14 Kč (využity 2 ks)
Postřehy:
1/ Budete-li cestovat vlakem, jsou rozdílné ceny na jedné cestě podle typu vlaku, a to až trojnásobné! Vybírejte regionální vlaky - jsou levnější a rozhodně ne výrazně pomalejší.
2/ Budete-li nakupovat jízdenku před odjezdem vlaku, nečekejte, že fronta o třech lidech bude odbavena během 5 minut a vy stihnete vlak, co vám jede za deset minut… Na jednoho člověka počítejte asi 8 minut :D Tisk jízdenek a vůbec systém zadávání ze strany prodejců polských drah je naprosto dokonalou zkouškou asertivity!
3/ Jízdenka na MHD se označuje v autobuse, platí hodinu, lze přestupovat. Koupíte ji buď v trafice nebo v automatu na některých zastávkách (červený automat, platba možná jak cash, tak kartou). Nekoupíte ji ale u pláže a u řidiče bez zlaťáků taky nezaplatíte - my jely na černo, ale s ohledem na cenu je to zbytečnost. Kupte o jednu dvě jízdenky navíc, nikdy nevíte…
4/ V MHD je v Polsku povinná rouška, my ji neměly ani vteřinu, nikdo se na vás ani nepodívá - naopak, postupně ji sundá celý vagón..
5/ V autobuse vedle turniketu na označení jízdenek mají USB pro nabíjení telefonu - BOŽÍ!!
UBYTOVÁNÍ V POLSKU
Ubytování jsme zamlouvaly přes booking vždy jeden den dopředu. Jednak jsme byly vytrestány rezervací ubytování v Athénách s týdenním předstihem, také jsme měnily cestovní plán ze dne na den. Ceny ubytování byly okolo 500 Kč za noc, vyhýbaly jsme se smíšeným společným pokojům - tedy vždy samostatný dvojlůžkový pokoj. Samozřejmě dražší bylo ubytování v pátek a v sobotu večer, naopak cena z neděle na pondělí byla suverénně nejlevnější. To reflektuje návštěvnost města – o víkendu se sem sjíždí opravdu kdekdo!
Bydlely jsme 2 noci v Gdaňsku a 1 noc v Gdyni. Pohledem zpátky bych nyní volila ubytování pouze v Gdaňsku, tedy bez zbytečných přesunů, odkud se lze kamkoliv bez problémů a levně přepravit vlakem. Gdyni bych zcela vypustila.
Nejlepší ubytování, které jsme během našeho pobytu měly, které doporučuji všema deseti a kde se ubytuji příště, až se sem vypravím, to je: https://www.booking.com/hotel/pl...id=2068368 . Pokud si zarezervujete víc dopředu, dá se noc sehnat za 330 Kč/osoba. Ubytování je na samém kraji centra města, za vstupní branou do této historické nádhery. Současně ale na straně, která je nejblíže k vlakovému i autobusovému nádraží. Umožní vám zde nechat zavazadla prakticky nonstop, v našem případě hned od rána, přičemž check in je až od 14 hod. Stejně tak při odjezdu, kdy jsme se od ubytovaly v 10 dopoledne, jsme mohly zázemí tohoto hostelu využívat do 21 hod. večer, včetně úžasných pohovek ve společenské místnosti, kuchyně, sprch… Jedním slovem dokonalost. V kuchyni je nejen kompletní zázemí, ale k dispozici je také (zdarma) káva, cukr, čaj. Všechny recepční, které jsme zde za ty dva dny potkaly, byly neskutečně ochotné a milé. Pro mě jeden z nejpříjemnějších vjemů z tohoto města.
Jinak pro mě ještě jedno velké poučení. Raději si budu rezervovat ubytování v hostelu, dokonce i v nějakém společném sdíleném pokoji, kde je nonstop otevřená recepce, než apartmán nějakého soukromého hostitele, který žádnou recepci nemá. Říkala jsem si to už několikrát, ale nyní – v Gdyni – jsem si to slíbila už jednou provždy. Hledat o půlnoci ubytování, které je špatně označené a nemoci se dovolat hostiteli, přičemž máte ubytování zaplacené, to je fakt zbytečnost.
JÍDLO V POLSKU
Tak tohle je kapitola sama pro sebe! Myslím, že by šlo napsat cestopis ryze o jídle. A rozhodně by nebyl kratší, než všechny mé standardní. Jinými slovy – v Polsku jsme jedly jako už dlouho ne. Vlastně mi to dost připomínalo Lvov. Kdo má rád i tuhle část cestování, tedy gastronomii, komu záleží na rozpočtu, ten ať jede do Gdaňsku! Jídlo na každém rohu, jedna větší dobrota než druhá a ceny stejné jako u nás.
Z mých nejlepších zážitků vedou žebra za 298 Kč v restauraci Velkopopovického Kozla hned za vstupem branou do historické části města.
Luxusní je restaurace STEAKOWNIA, na opačném konci středu města, kde si Jíťa dala burger snů a já za stovku luxusní tatarák!
No a to, co musí zažít každej, to je MLÍČŇÁK! Resp. mléčný bar. Připomnělo mi to kombinaci zašlé slávy mlíčňáků z dob komunistických řízlou restaurací Ikea. Rychlé odbavení, náhledové talíře, super ceny, super porce, jídlo naprosto luxusní. Prošly jsme dva bary a doporučuji tento: Stagiewna Bar mleczny.
Na ostrově Hel vás dojme pohled na ceduli ČESKÉ PIVO za 9 Kč. Ovšem ceny už české nejsou, takže 56 kaček :D
Ale jinak je Hel cenově bezkonkurenční, jídlo si zde dáte za 120 Kč a tím jídlem je třeba luxusní porce lososa.
Vůbec jsou tu ryby na každém kroku, hlavně udírny plné ryb..
Naprostý strop a hlavně emotivní tečkou je pro mě bar WIŠNIEWSKI. Připomnělo mi to opět Lvov a Opilou višeň… Kdo nezažil, nepochopí, kdo zažil - už kupuje jízdenku do Gdaňsku. Sklenička višňáku za 70 korun sice není málo, ale i tak si jich tam dáte klidně 5! Ostatně je to “dobry na wszystko”.
CENY V POLSKU:
K cenám v Polsku si dovolím malou kapitolu. Hodně často slýchávám, že je Polsko brutálně levnou destinaci. I přesto, že odjíždím se skvělým dojmem, plným břichem všelijakých dobrot – což se mi běžné nestává – rozhodně si nemyslím, že je Polsko extrémně levnou destinací. Myšleno výrazně levnější, než naše poměry. Jsou věci, kde mě cena mile překvapila – třeba vstup do muzea války nebo veřejná doprava. S jídlem je to plus mínus stejné jako u nás. Ale třeba tác žeber zde vyjde na 290 Kč – v Brně bych si ho dala U Vlka o stovku levněji…
Co asi hodně ovlivnilo můj názor na ceny je cena vína. Zde si opravdu víno za 1,5 € láhev (jako na Bari) nekoupíte. Nejlevnější víno bylo za 12 polských zl., což je okolo stovky a byl to patok první kategorie, kterému nepomohl ani Sprite. Sehnat navíc takto levnou láhev není jednoduché. Průměrná cena vína se pohybovala okolo 24 zlaťáků, což je 150 Kč.
Ubytování v průměru za pětistovku na noc v nejlevnějším hotelu bylo určitě ovlivněno rezervací na poslední chvíli, nicméně ani tak si nemyslím, že je to levnější než např. v Praze. Jinými slovy – Polsko není ani dražší, ani levnější.
ITINERÁŘ:
DEN 1, čtvrtek 21/8/2020: BRNO - GDAŇSK:
DEN 2, pátek 22/8/2020: GDAŇSK - MALBORK - GDAŇSK
DEN 3, sobota 23/8/2020: GDAŇSK - HEL - GDYNĚ
DEN 4, neděle 24/8/2020: GDYNĚ - GDAŇSK
DEN 5, pondělí 25/8/2020: GDAŇSK (WESTERPLATTE, PLAZA STOGI) - BRNO
ROZPOČET:
jízdenka Brno - Gdaňsk - Brno: 1 146 Kč
doprava v Polsku (Gdaňsk - Malbork - Gdaňsk 144 Kč, MHD Watterplate a pláž 27 Kč, Gdaňsk - Gdyně - Gdaňsk 80 Kč, Gdyně - Hel - Gdyně 196 Kč): 447 Kč
vstupy (152 Kč muzeum války, 50 Kč muzeum hraček, 60 Kč vyhlídková věž, 180 Kč noční koncert v kostele): 442 Kč
jídlo a pití: 1 000 Kč
ubytování 3 noci/osoba: 1 500 Kč
Celkem za 5 dní v Polsku 4 535 Kč na osobu sakumprásk.
KOMPLETNÍ CESTOPIS ZDE:
ZÁVĚREM?
Tak tohle místo je TOP STROP! Tohle město už pro mě bude vždycky synonymum neskutečně čistého moře s neskutečně bělounkým pískem "kousek od domu"! Moře půl hodinky jízdy autobusem z centra neskutečně krásného Gdaňsku. Za 24 kaček! Tohle je perfect world plnej mlíčňáků, skvělejch restaurací a kaváren! Taky dechberoucí vyhlídky na architektonický skvost - všudypřítomné hanzlovní domečky, na které se s němým úžasem a neustálým výdechem spojeným se slovem “Páni” díváte nejen na každém kroku (doslova) face to face, ale poté ještě z radniční věže, kde už žádná slova nestačí. Gdaňsk je pro mě opravdu perla Baltu, navíc už navždy zapsaná do nejintenzivnějších cestovatelských vzpomínek. To “písmo”, které za to může, to je muzeum války. Bylo pro mě asi tím nejsilnějším tady vůbec. Místo plné hrůzy, nelidskosti, absolutního zmaru...Ale současně jednoznačná demonstrace toho, co dokáže čas. Nejde zapomenout, nejde smazat. Ale jde poučit se. Čas od času je dobré nahlédnout do stránek jedné z nejsmutnějších knih lidstva, kapitoly tak strašné, že se při pohledu na každou černobílou fotografii s lidmi v pruhovaném černobílém pyžamu dech zastaví. Vnímat nejen to šílenství, ale i to, jak se dokázal svět změnit. Posunout. Prozřít. A pak si tady, v tom nejcitlivějším a nejkrásnějším památníku největšího smutku v klidu na chvíli sednout a nemyslet jen na zvěrstva minulosti, ani na ta, která se dějí nyní, ale vypnout hlavu a uvědomit si všechno krásné, co teď můžu žít, prožívat. Na každou moji cestu, na každého cestovního parťáka, na moje kocoury, psa a všechny doma, na sladkou chuť manga v Karibiku před pár měsíci nebo na ledově vychlazenou skleničku vína po vyčerpávajícím stopu před nedávnem v Toritto..
A to si tady z toho polského Karibiku odvážím především. Uvědomění si, že těšit se na ZÍTRA a pak si to zítra odžít jak to jen jde, to je ten největší dar.
Gdaňsk je nejen kombinace úžasných cen, úžasné kuchyně a dechberoucích pohádkových domů! Je to taky místo, kde se na vás každej usmívá. Vůbec tu neplatí pověry o přísně katolickém Polsku, protože tady vaše krátké šaty odmění úsměvem i v kostele a nad šroubovací sklenicí na víno vám zde na každém kroku skoro tleskají. Když tu korzujete městem krásným jak Praha sama se sklenicí vína v ruce, každej se na vás usměje a když zrovna sedí na nějaké místní zahrádce, zvedne tu svou"číši" a s úsměvem vám připije.
Gdaňsk je prostě PERLA Baltu a pro mě už navždy srdcovka, kde si dám pirohy kdykoli! Kdykoli, ráda a bez ohledu na kalorie!!
Jo a to moře je tu teplý jako kafe!!
...kafe zapomenutý v únorovém ránu na zahradě
CESTUJI za KAČKU procestovala 58 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 6 lety a napsala pro tebe 41 úžasných cestopisů.
Tvoje tempo a nadšenost jsou neskutečně nakažlivý. Prosím tě, co tam máš na ty víkendy až do listopadu? Potřebuju nějakou inspiraci, přijde mi, že to jde všechno do pr *e :D
Tak tuhle "nakažlivost" beru! ✌😂 Jinak nově mi nahradil Madrid Krakow, kam se fakt těším. Hlavně na opilou visen, že. Jinak mě čeká Lisabon - Sicilie (reebok Malty) - Bari a Apulie podruhé - zmíněné Polsko - Tenerife - Alicante (snad už bude ve Španělsku po druhé vlně) - Zakynthos - Lvov - Barcelona - Tel Aviv - Marakes....
Do konce tohoto roku? Tak to držím palce 😀 Já se bojím už o Jerevan v lednu, Maroko v únoru nebo Kazaň v březnu 😁 Z nejbližších mi dělá starost záříjová Apulie, Kréta a Santorini z Vídně 😂
Já se sice všude těším, ale starost mi nedělá nic 🙃 Co se má stát, stane se a co ne...tak za pár týdnů nebo měsíců.
HLAVNÍ JE SE Z TOHO NEPO.RAT 😉 Já osobně třeba tleskám Wizzair za jejich přístup. Téměř všechny letenky, které jsem u nich v tomhle postapokalyptickém čase koupila (mimochodem většinu za 550 Kč), mi posunuli o pár minut (nebo i pár dní) a tudíž mi tak dali možnost reagovat na zhovadilosti jako třeba Covid test na Maltu. Tedy neakceptovat změnu až do samotného odletu a pak - třeba jako nyní s Maltou - rebook z Malty na ostrov Corrada Cattaniho 😍
Myslím, že jsme se všichni naučili vnímat koupenou letenku spíše jako koupenou "možnost letět", nikoli jistou cestu a díky tomu už kopu věcí řešíme s větší lehkostí... Třeba ubytování. Já osobně si myslím, že jestli nás všechny Covid něco naučil, tak to není jen šití a vyvařování roušek, ale hlavně VDĚČNOST za každou možnou cestu. Kamkoli! Mě osobně je úplně fuk, zda si dám zase na maltské farmě Pepka námořníka degustační skleničku vína v ceně vstupenky nebo se poštrachám na Sicílii na Etnu. Užiju si oboje ♥ A věřím, že i ty! 🙃
Tak se, Michale, neboj a těší se, jak ti s tvým cestami osud řízlej Covidem zamíchá!
Tak já ty lety mám z kreditu ze špekulací a některým kvůli tomu ležím v žaludku. K tomu aspoň 80% letů z toho už má nějakou změnu, tak jsou to plně otevřené letenky 🙃 Ale to nic nemění na tom, že těm letům jaksi přestávám věřit, že půjdou s chutí proletět. Rebookovat je o +2 měsíce nebudu a většinou mi nedává smysl ani změna lokality 😉
Přístup Wizzairu je super, když oni udělají změnu. Ale jakmile tam žádnou nemáš a zavedou se opatření, začneš s láskou vzpomínat na Ryanair, který umožňuje jakž takž flexibilitu, když podlezeš pod jimi nakreslenou čarou, co sami rádi pořád překreslují a ani ti o tom neřeknou 😁
Komu ležíš v žaludku je problém toho, komu ležíš v žaludku, ne tvůj. Kdybych měla řešit, komu ležím v žaludku já, mám...žaludeční vředy. Rozlezlé z žaludku od hlavy až k patě ✌🤣🤣
Jinak já mám teď problém vždy jen s Ryanair. Posunul let, já to nechtěla a možnost to zdarma posunout na jiný termín byla tak komplikovaná (chudák Jox nad chatem s operátorem seděl hodiny!!), že jsem si raději koupila novou letenku! Takže od nich už nekupuju nic. Wizz mi naopak z každé letenky udělal tu FLEXI, a ta Sicílie poprvé místo Malty potřetí, to je prostě paráda! Navíc Sicílie za cenu původní letenky, tedy za 550...
Sicílie je fajn. V prosinci jsem si dal vánoční trhy v Catanii a to byly ty nejkrásnější trhy, co jsem kdy viděl, ačkoliv tam netekla ani kapka alkoholu nebo jiné na vodě založené tekutiny. V zimě byla za 30 €. Sice Vídeň-Catania-Berlín, ale i tak fajn 🤞
Kačko, teď jsem to dočetl. To byla jízda 😀 Já měl štěstí na počasí a před 2,5 týdny tam bylo přes 30, což bych si rád s tebou vyměnil 😂 Moře mrazilo kotníky, ale venku fakt hic. Tvůj cestopis mi tam dává důvod se vrátit. Ani podruhé jsem nestihl radnici nebo brány. Gastronomicky jsem to měl slabší, protože jsem byl upečený a kámoš radši mekáč. Mít ale tyhle tipy... 😋 A kde jsou levené ryby na Helu?
Škoda, že jste nedaly Sopoty. Ty jsou o celou galaxii lepší jak Gdyně (ale zase taky dražší). Na té fakt jsou jen lodě. Já zas nestihl Malbork. Hel mi zabral celý den. Příště bych doporučil jedno svezení vodní tramvají. Ať už třeba na Westerplate nebo někam dál. Ten výhled na přístav za to stojí 😉
Takže už jsem ve skluzu jen jednoho kousku 😁
Takže už jsem ve skluzu jen jednoho kousku 😁
Je vidět, že jak se pohrozí, ledy se pohnou 😂 I ty baltský, po kotníky!
Takže máš pochvalu za přečtení, ale taky velký mínus za Santorini. Takže nula k nule pojde že ..
Soboty dám příště. A hlavně- vím, že příště bude.
Na počasí nenadávám, protože azur v srpnu na Helu zažije kdekdo, ale déšť a vichr a následně umřivší vlak - to jde jen za KAČKU!
Hele, doprava lidí za 50 zlaťáků nebo busem tam i zpět za 4, 4?! Ona i ta Vdaňská terifeka ústí za to.
Je vidět, že jak se pohrozí, ledy se pohnou 😂 I ty baltský, po kotníky!
Soboty dám příště. A hlavně- vím, že příště bude.
Já zažil 20 minut zpožděný vlak v Helu, když tam bylo jako v hellu, heč. Roušku si v té sauně sundal i průvodčí. Čekalo se v Helu na nádraží na rozpáleném slunci, bez vzduchotechniky jen s malinkatými okénky k otevření. A venku 30 :D
V těch Sopotech je ještě něco jiného k vidění kromě mola a přilehlého okolí? Že o nich tak básníte...
Vidím to stejně @Mirjur ✌ Zabrzdit v Sopoty by asi nebyl problém, ale jedno molo, navíc tuším placené - to raději den v muzeu války Vv Gdaňsku 😊 Každopádně příště dám i ty Sopoty, ať si to ještě osobně potvrdím 😂
Vůči Gdyni to jsou nebe a dudy. Krásné lázeňské město, udržované domky, parky, molo a pláže bez bince (ty placené nejsou). K tomu tam máš Křivý domek a maják s vyhlídkou 😉 Plážoví povaleči to můžou protáhnout na celý den, ale nám ostatním na to i s koupačkou budou stačit tři hodiny.
No dobrá dobrá! ✌🤣🤣Píšu si SOPOTY na seznam cestovatelských snů! Hned za Bora Bora 🙏😂
Tak my strávili v Gdyni celý den... Blyskawica, Dar pomorza, muzeum polského námořnictva :-). A při zpáteční cestě jsme navíc, místo na hlavním nádraží v Gdaňsku, vystoupili v Gdansk Wrzeszcz, tak nás čekala dvouhodinová proházka nočním Gdaňskem :-)) ještě, že bylo krásně teplo.
Ježiši, ty to na nás valíš. Ještě jsem já ostuda nestihla přelouskat ani Santorini, a už je tu Gdaňsk. Já to tvoje tempo nestíhám ani za monitorem :D :D (ale příští týden bude v práci nuda, tak to snad doženu)
Okamžitě mi pošli kontakt na své vedení!!! Co je tohle za bordel??! Nejen že tě nenechají pít v práci bublinky, ještě tě nenechají ani číst cestopisy?? Myslím, že tohle je na inspektorát práce! :D
Díky za pěkný cestopis a spoustu inspirace :-). V PL jsem párkrát byl, ale až k Baltu jsem nedojel. Třeba jednou dojedu i tam.
Opět děkuju Kačko za skvělý cestopis, také už několik let nad Gdaňskem přemýšlím, ale zatím se nemůžu dokopat, i když jezdí z Prahy přímý flixák :D ale nadchlo mě to tak, že bych to i přežil :D
Ježiš nepřemýšlej a jeď!!! Dokud je tam teplo! Z Prahy je to z Flixem za 399!!! To se vyplatí i na dvě noci! Jinak cestu určitě přežiješ - narozdíl od paluby letadla - na palubu "zelenejch" si můžeš vzít tekutiny i ve větším než 100 ml balení ;)
Gdaňsk a výlet na Hel - za pár kaček hodně muziky!!!
A taky moc děkuji - za zpětnou vazbu.
Gdaňsk a výlet na Hel - za pár kaček hodně muziky!!!
A taky moc děkuji - za zpětnou vazbu.
Jako vždy skvělý životopis, vždy obdivuji kolik jsi toho schopná zvládnout za tak málo dní. Respekt za tu cestu autobusem, já se do Gdaňsku vydal minulý rok přímým vlakem z Ostravy a ty polské vlaky se vůbec nedají srovnat s českými, tolik prostoru není ani v první třídě ČD... Příště doporučuji navštívit taky Sopoty, krásné lázeňské město, jinak díky za inspiraci a skvělé čtení k ranní kávě. :)
Moc děkuji za milou reakci. I když často slýchám "jako vždy", pořád je pro mě zpětná vazba moc důležitá.
Jinak s tou cestou mě přeceňuješ - opravdu to byl veget. Dvě osoby na zadní "pětce" - to je jak spací vagon :D Na Sopoty nezbyl čas a ta blízkost Gdyně nás taky trošku děsila :D Ale jak říkáš - třeba příště!
Jsem moc ráda, že byl pro tebe cestopis inspirací a doufám, že s ohledem na jeho délku a zmíněnou kávu - nejsi předávkovanej kofeinem na rok dopředu :D
Hezký den .)
Hezký den .)
Až na ten autobus to muselo být super! Ještě nyní mám v živé paměti, jak mě kamarádka před osmi lety hned po výjezdu z Prahy polila celé kalhoty horkou čokoládou, takže mě čekalo 16 hodin v klimatizovaném (čti vymrzlém) autobuse v mokrých kalhotách s hnědými fleky všude možně. Od té doby mám k autobusům na delší trasy dost averzi. :D
Jsem ráda, že tentokrát opět došlo na jídlo! Vypadalo to luxusně. Celkově Gdaňsk vypadá moc fajn, jednou bych se tam ráda podívala, ale asi autem. Myslím, že v Polsku je dost pěkných míst, kde se dá cestou zastavit, tak bych toho ráda využila, protože jsem toho z Polska zatím kromě Krakowa a okolí a nějakých průjezdů moc neviděla.
Díky za inspiraci!
Díky za inspiraci!
A to je zajímavý, že jsi naštvaná na autobus a ne na tu čokoládu :D :D
Jinak já jsem do téhle cesty taky nad touto formou přesunu nepřemýšlela, ale po výletě musím potvrdit, že pokud nemáš letiště u domu a musíš se k němu za další nemálé náklady a hlavně s velkým časovým předstihem přepravit, pak je bus nakonec srovnatelný i do délky doby na cestě. A za mě pohodlí a atmosféra jízdy - 1A.
Polsko mě mile překvapilo, Gdaňsk mi doslova vyrazil dech. Vůbec jsem takovou krásu nečekala.Já se naopak těším, že jakmile bude chvilka, otočím konečně i ten Krakow!!
A ano - jídlo jsem se kvůli vám tady fakt snažila... Na váhu nelezu měsíc! :D
Díky za motivaci!
A to je zajímavý, že jsi naštvaná na autobus a ne na tu čokoládu :D :D
A ano - jídlo jsem se kvůli vám tady fakt snažila... Na váhu nelezu měsíc! :D
Díky za motivaci!
A co zrcadla a skleněné výlohy v obchodech? Co soudnost? Co zadýchání se při zátěži?!
..já chci jít 14 dní pustinou a nést si vše na zádech - nemůžeme táhnout nic nejvíc ✌🙈😂
To jsou všechno spojené nádoby. Je potřeba najít kompromis mezi různými hledisky. Když budeš vychrtlá, neuneseš náklad a neujdeš to. Když budeš tlustá, neuneseš sebe a taky to neujdeš. Nicméně hlavní je, aby se člověk cítil dobře sám se sebou - fyzicky i psychicky.
13 hodin v buse?! Tak to je nasazení, to nechápu. Zrovna hledám, jak se dostat do Gdaňska a nemuset sedět 8 hodin v autě, nebo v vlaku :-o .
Tak na to, že to byl neplánovaný výlet, tak si toho stihla skoro víc, jak já v plánovaném a navíc týdením :-O výletu, to muzeum jsem navíc nedal, protože bych už asi s juniory nevydržel.
Škoda jen, že vám nevyšlo to moře, minulý rok v tuhle dobu, bylo fakt teplý, jako v Chorvatsku u Omiše :-)).
Prostě zase parádní jízda. Naprosto souhlasím, že Polsko je super.
P.S. : Až budeš chtít prozkoumat další polské krásné město, Krakov, tak stačí dorazit jen do Ostravy, dál máš cestu zajištěnou :-).
P.S.2. Ten Lisabon si užij, je to super město :-)
Prostě zase parádní jízda. Naprosto souhlasím, že Polsko je super.
P.S.2. Ten Lisabon si užij, je to super město :-)
Náhodou to vůbec nebylo špatný! Ono je rozdíl řídit 8 hodin auto, nebo jet 13 v autobuse se skleničkou vína v ruce🍸 a novými přáteli kolem sebe. Navíc nám fakt vyšla pětka tam i zpět, takže regulérně vyspané. Až pojedu GDAŇSK příště, opět na zelené vlně ✌🙃
Králové zrovna plánuji! Jak od ostravy zajištěnou? Vám tam jezdí něco o čem nevím?? 😂
Jinak moře jsme si nakonec zažily v Gdaňsku poslední den a bylo to TOP. A na Hel aspoň jen tak nezapomeneme. Hlavně na cestu vlakem do Gdyně 🙈😂
Polsko bylo obrovské překvapení, muzeum války TOP STROP. To musíš priste dát!
Na Lisabon se těším, jen to dnes nějak stihnout naplánovat 🙈😂
A děkuji! Za zpětnou vazbu...🙏😊
Polsko bylo obrovské překvapení, muzeum války TOP STROP. To musíš priste dát!
Na Lisabon se těším, jen to dnes nějak stihnout naplánovat 🙈😂
A děkuji! Za zpětnou vazbu...🙏😊
Máš ode mě nasdílenou mapu s krakovskými mlíčňáky, tak doufám, že tam nebudeš držet dietu. 😉
Podle toho, co jsem o Krakowě četla a slyšela - zase dojedu plus 5 kg :D
Podle toho, co jsem o Krakowě četla a slyšela - zase dojedu plus 5 kg :D
Udělej kompromis - vyměň žebra za bigos. To je samá zelenina... skoro. A zapiekanki jsou taky strašně dietní. 🙂
Znamením bigos za vzduch omasteny větrem!!!! 🙈🙈😂
Znamením bigos za vzduch omasteny větrem!!!! 🙈🙈😂
" Jak od ostravy zajištěnou? Vám tam jezdí něco o čem nevím?? 😂" Jo naše V6 ... To byla taková nemotorná nabídka na společný výlet. 😁 🥂
Beru! Mám volnej víkend 19-20/9 a pak listopad ✌😂
Beru! Mám volnej víkend 19-20/9 a pak listopad ✌😂
Tak domluveno, 19. vyrážíme společně směr Krakow. 👍😁
Tak domluveno, 19. vyrážíme společně směr Krakow. 👍😁
Doufám, že řídíš líp jak já 🙏😂🙈
Jízdenka do Ostravy koupená, takže...kostky vrženy 😉
Doufám, že řídíš líp jak já 🙏😂🙈
Jízdenka do Ostravy koupená, takže...kostky vrženy 😉
Neříkej, že až do listopadu máš na každý víkend letenku 😂 Já mám v plánu do konce roku ještě čtyři cesty a ještě mi je nejspíš dost osekají státní zákazy 😅 Ale šest letenek a dvě v plánu zrušit. Nějak tomu Ohridu a Lisabonu v září nevěřím a radši si ty dny převedu na rok 2021...
Ji,do listopadu nemám volno 🙈😂 A víš co to znamená?? Jsi v háji! To nedočteš ani do dalšího milénia 🙈😂
To je dobrý termín, měli jsme Madrid, ale nic z toho nebude.... jinak se obávám, že ani z Alicante. 😞
Měli jsme mít společný MADRID...😑 A nebude. S Alicante to vidím stejně..
Děsná doba!
Měli jsme mít společný MADRID...😑 A nebude. S Alicante to vidím stejně..
Děsná doba!
Autobusem??? Tak to je překvapení dne. To je jasné, žes byla polomrtvá... o to víc je neskutečné, že už jsi to sem hodila, to už začíná být mimo mé chápání.
♥
...co bych pro Michala a Ivetu neudělala že :D :D
No musím říct, že už je to trošku na dřeň...Na druhou stranu vím, že když to nesepíšu (a neroztřídím fotky) hned...bude Lisabon a už Polsko nebude. Holt disciplína no! My horalky z Prahy na Moravu naplavené - my umíme máknout! No a nejvíc mě nakopla Verča z Plzně a její e-mail, vo tom žádná! :)
♥
...co bych pro Michala a Ivetu neudělala že :D :D
Tu cestu autobusem tak daleko taky obdivuji. Tu bych nedal. Za střízliva ani po lahvi vodky :D
Ježíš Michale!! Stačily 3 sedmičky Prosecca a cajk!! 😂
Vy chlapi jste moc citliví ... 🙈
Ježíš Michale!! Stačily 3 sedmičky Prosecca a cajk!! 😂
Vy chlapi jste moc citliví ... 🙈
Dnes jsou lidi nějak zhýčkaní. V devadesátkách se jezdilo busem na dlouhých trasách běžně. Letenky byly drahé. V roce 1995 jsem pár týdnů po návratu busem ze Sicílie jel do Sýrie. V úterý v 18 h. jsem vyrazil z Prahy, ve čtvrtek dopoledne jsem byl v Istanbulu, kde jsem si koupil jízdenku do Aleppa na bus odjíždějící za pár hodin s pár hodinovým přestupem vpodvečer. Když jsem dorazil v pátek (asi před polednem) do Aleppa, už jsem si tak zvykl, že jsem si říkal, že bych jel klidně dál.
Libore, taky pamatuju cestu do Paříže busem... Jako bylo to ve své době super, ale když tam dnes můžeš za pár stovek letět... Každopádně ten GDAŇSK by mě časově vyšel skoro stejně a cena dvojnásobná, takže jsem to zkusila. Musím říct, že to bylo fakt super, tedy rozhodně nic, kvůli čemu by měl člověk získat obdiv nebo lítost. Ale tu Paříž už bych asi busem nedala no 🙈😉 Není to o zhýčkanosti, je to prostě posun vpřed. Dřív jsem lítaly se stohy papírů a map, dnes vše v mobilu. Mapy měly kouzlo adrenalinu, vlastní nachystané poznámky zas kouzlo toho, že ta stránka, kterou jsi hledal,vždy záhadně zmizela... Byly to super časy, ale i tak - díky za vše, co cestování ulehčí 🙏
Hezky a poutavě napsaný cestopis, který pro spoustu lidí může být díky velkému množství praktických informací klasickým cestovním průvodcem. Skvělá práce, Kačko!
Velký respekt a obdiv k tvému nasazení, to je fakt je mimo mé chápání, tohle bych nenapsal ani za několik měsíců..;-)
Prostě tvůj vysoký standard, jako vždy.
I mně se Gdaňsk hodně líbil, my to vzali z Prahy autem do Wroclawi, tam noc a den a pak letadlem do Gdaňsku.
Začínáš tady tvořit podstatnou část kvalitního obsahu a píšeš každý týden aktuální cestopis, David tady má v tobě docela poklad.:-)
Prostě tvůj vysoký standard, jako vždy.
Děkuji Tondo! Nicméně lví spolupodíl na výsledku máte vy všichni, co mi zde radíte, posíláte svoje doporučení a postřehy a já už pak jen s naprostou jistotou zařadím do svého itineráře. S jistotou, že to prostě bude dobrý. Protože vždycky je. A mít tuhle jistotu- to je k nezaplacení, to je hlavní výhra v loterii, to je nad poklady Davida 😉
Tobě konkrétně vděčím za madeirskou lanovku do zahrádkářské kolonie, to nej z celého ostrova vůbec. Taky za par TOP tipů na započatý Lisabon! O Gdaňsku, se kterým jsi mi pomohl opravdu intenzivně, ani nemluvím.. Jinými slovy - nepodceňuj se coby autor,protože ty cestopisy vlastně píšeš(te) tak trošku se mnou.. A já o tom, že ve vás poklad mám, vím 😊