Holandsko, sbírka zvadlejch tulipánů?
Stejně jako parafrázovaná písnička od Roberta Kodyma, i Amsterdam a celé Holandsko mají své nezaměnitelné kouzlo a jednoznačně hitový potenciál.
Cestopis z roku 2020 napsal Kytarista Kravaťák
Holandsko, sbírka zvadlejch tulipánů?
Za rozkvetlými tulipány
Holandsko jsem s přáteli navštívil již několikrát a naposledy to bylo v období Velikonoc. Mohu Vás tedy z vlastní zkušenosti varovat, že pokud jedete za rozkvetlými tulipány, v tuto dobu ještě nenadešel Váš čas a uděláte lépe, když vyrazíte až začátkem května. Pokud totiž přijedete v dubnu jako my, tulipánů si moc neužijete, a to ani v největším květinovém parku v Evropě, který najdete právě v Holandsku.
Keukenhof zvenku připomíná takovou obří holandskou Zemi živitelku, nebo alespoň tak si ji ze svého dětství v Českých Budějovicích pamatuji. Snad jsem tímto přirovnáním Keukenhof moc neurazil, ale různá místa v Holandsku mi „Budějce“ trochu připomínají. K parkování jsme si vybrali jedno z mnoha okolních placených parkovišť a vydali se do ráje rozkvetlých květin. Park je plný zejména tulipánů všech možných barev a velikostí zasázených do různých obrazců rozesetých po celém rozlehlém areálu. Pokud navštívíte tuto zahradu v dubnu, uvidíte venku květin méně, ale jako cenu útěchy najdete mnoho tulipánů ve vnitřní expozici.
Za větrnými mlýny
Dalším cílem naší cesty byl skanzen historických větrných mlýnů Zaanse Schans. Tato vesnička plná dřevěných domků, dílen a větrných mlýnů na nás působila dojmem Hobitína. Tedy pokud by v Hobitíně často a vydatně pršelo a foukalo. S častými srážkami bohužel musíte v Holandsku počítat. Plánovat vícedenní výlet dle počasí je v tuto dobu prakticky nemožné, a tak je vhodné přijet dobře vybaven. Naše čtyřčlenná výprava byla vybavena čtyřmi reklamními deštníky různých pojišťoven, z nichž bohužel jen jeden byl stále plně funkční, a i ten po pár větrných nárazech plnil už spíše svou propagační funkci. Déšť však přispívá k neopakovatelné atmosféře Holandska, stejně jako rozhlehlé nížiny a všudypřítomné vodní kanály. Naštěstí se v Zaanse Schans vždy dá zajít do některého z dřevěných domků na horkou čokoládu, u které rychle zapomenete na zimu a mokré oblečení.
Za omamnými kouzly Amsterdamu
Po příjezdu do Amsterdamu jsme zaparkovali v The Olympisch Stadion car park. Výhodou je blízkost tramvajové zastávky, a pokud v městské dopravě poctivě celý den „pípáte“ nástup a výstup do tramvají, stojí Vás na konci dne parkování jen 1 euro. Od chvíle, kdy z tramvaje nebo vlaku vystoupíte na nádraží Amsterdam Centraal, ucítíte při každém závanu větru a téměř na každém kroku nezaměnitelnou vůni trávy. Celé centrum města je poseté coffeeshopy a kavárnami, kde máte obrovský výběr trávy, houbiček, koláčků a dalších omamných látek na různé způsoby. Nám se nechtělo dlouho zdržovat vybíráním a balením, a tak jsme zakoupili již ubalený joint s názvem Happy smile, který nejlépe vystihoval naše očekávání od této kratochvíle. Posadili jsme se do nedaleké kavárny s barem a urostlá barmanka se nás zeptala odkud jsme a jaký alkohol si dáme. Odpověděl jsem, že jsme z Čech a jdeme pouze na kávu. Tato kombinace informací se barmance evidentně nezdála a zeptala se, jak můžeme být Češi, když si nedáme ani pivo. Odvětil jsem, že je přece teprve 10 dopoledne, ale na to jen pokrčila rameny a dodala, že to přece není žádný problém. Nakonec jsem souhlasil, že nám může připravit svou vyhlášenou irskou kávu. Irská káva se skládala z malého množství kávy, velkého panáku irské whiskey a dalšího panáku Baileys. Byla to rozhodně nejdražší káva v životě a s přehledem ta nejsilnější, kterou kdokoliv z nás pil. Nicméně na přeháňky a zimu zabrala stejně dobře jako horká čokoláda.
Všude v ulicích Amsterdamu jsou zaparkované i různě poházené hromady kol, většinou černých, což dodává tomuto místu nezaměnitelnou atmosféru. Stejně jako tmavé cihlové budovy a většinou šedá oblačná obloha. Některá kola vypadají, že už na nich nikdo nejel mnoho let, a jsou jen jakousi dekorací ulic. Téměř povinným cílem všech zvědavců je vyhlášená Čtvrť červených luceren plná sexshopů, erotických kin, divadel, popíjejících partiček slavících rozlučky se svobodou a lačně pokukujících po slečnách pózujících v erotickém prádle ve výlohách. Některé z dívek se snaží lákat a svádět kolem procházející turisty, jiné jen znuděně sedí ve výloze a apaticky snáší pohledy turistů.
Pokud máte chuť zažít trochu dekadentní trip, bude pro Vás Amsterdam místem nabízejícím vše pro nezapomenutelnou párty, o které asi nebudete chtít vyprávět vnoučatům. Pokud se však vyhnete pár hříšným uličkám, můžete strávit poklidný den procházkami mezi vodními kanály a popíjením i jiné než irské kávy.
Kytarista Kravaťák procestoval 0 zemí světa světa, nejvíce . Na Cestujlevne.com se přidal před 3 měsíci a napsal pro tebe 2 úžasné cestopisy.