Hurá do Asie! aneb poprvé bez cestovky
Rozhodl jsem se společně s bráchou a taťkou vyrazit do Thajska na vlastní pěst, neboť už jsme byli znuděni každoročními předraženými zájezdy s cestovkou. Tak se pojď ponořit do našeho příběhu!
Cestopis z roku 2019 napsal Pan Zaoral
Ve čtvrtek 7. 3. léta páně 2019 vyrazilo mé nadšené osmnáctileté já společně s mladším bratrem a tátou směrem k vídeňskému letišti. Doporučuji parkoviště Parktiger za 4 éčka za den poblíž vlakové zastávky Schwechat. V 10:55 nadešel dvouhodinový odlet do Kyjeva. V letadle jsme dali řeč se slovenským bratrem. Ten nás upozornil, že na slovenských portálech jdou letenky koupit ještě levněji, tudíž jsme mohli ušetřit okolo 700 Kč/os. Tak se taky nezapomeňte podívat např. na Pelikán.sk a další.
Let do Thajska měl 2 hodiny zpoždění a navíc vedle nás neustále chrápal jeden Rus :) . V Bangkoku Vás do nosu okamžitě udeří hutný vzduch. Nejlepší je nasednout do autobusu S7, který jede z Gate 7 v přízemí. Cesta stojí 60 bahtů/os. Takže dost ušetříte na rozdíl od jízdy taxíkem za 500. My jsme měli namířeno do baťůžkářské oblasti Khaosan. Ubytování jsme měli zabookované v hotelu Mango Lagoon Place v ulici Soi Rambuttri, ale příště by to klidně šlo řešit až na místě. Vše tam bylo OK, akorát si dejte bacha na to, že klimatizace má přišroubovaný zčásti kryt, tudíž na prostředního bude neustále foukat studený vzduch. Většina lidí nás odrazovala od delšího pobytu v hlavním městě, ale my jsme se nenechali zviklat. Celkově jsme zde strávili 5 dní, přičemž mezitím byla 4 denní pauza na ostrově.
V Bangkoku je rozhodně výhodné jezdit místní dopravou. Když vás to ale omrzí, není špatné zkusit ani tuk tuk či taxi. My jsme si nejvíce užívali jízdy pohlavním toku Čao Praya. Pozor na výletní projížďky po kanálech, kdy se Thajci budou snažit cenu vyšroubovat zbytečně vysoko. Dalším super místem je i Chatuchak market, který sice neustále zdražuje, ale i přesto to se tam můžete levně najíst a koupit i pár suvenýrů. Zajímavá je sekce s domácími mazlíčky, kde je více místních a oběd tady koupíte od 35 bahtů.
Siriraj medical museum je věc, již na 100% nesmíte vynechat. Vstup je 200 bahtů za osobu. Student jen 25. Pro slabší nátury to nemusí být zrovna příjemné, neboť jsou zde i černobílé fotky skutečných sebevražd atd. Klidně se tedy tomuto oddělení patologie vyhněte.
Vyjeli jsme taky do místa zvaného Ayutthaya, přičemž jsme si koupili "zájezd" za 450 bahtů/os. Při spočítání dopravy nás to nakonec vyšlo takto lépe, a navíc jsme navštívili 4 další chrámy. Typický thajský oběd byl v ceně a moc jsme si pochutnali.
Prolezli jsme ještě Jim Thompson Museum, které bylo ze všech nejdražší. Stálo to ale za to ! Jako bonus jsme zde potkali Mirka a Zdeňku z Plzně, kteří cestovali po Thajsku skoro měsíc. Určitě doporučuji i Snake Farm, kde si můžete sáhnou na žlutou krajtu či pozorovat odběr jedů. Je taky důležité si zjistit kdy probíhají představení, protože samotné muzeum je sice zajímavé, ale hadi hlavně spí. Výše zmíněný odběr jedu či představení váš zážitek mnohonásobně umocní. Sem tedy spíše v dopoledních hodinách.
Chrámů jsme v Bangkoku navštívili nepočítaně, tak už je spíše na vás co si vyberete. I ty malé mají své kouzlo. Bohužel je zde často zaveden takový nešvar. Asijští turisté nemusí za vstupy platit, ale pokud jste běloch vždy tam necháte minimálně 40 bahtů.
Byli jsme také na ostrově Koh Chang, který není tolik objevený turisty. I zde se ale hrnou Rusové, což naznačují i ruské jídelní lístky. Ubytování na tři noci jsme našli na místě v hotelu PK 208 v části Kai Bae Beach. K nádherné písečné pláži to bylo kousek. Moře je teplé a bez plastů. Po cestě jsme pozdravili i koupající se slony a těšili se na to, že uvidíme opice. Ty se naneštěstí vyskytují pouze poblíž pláže Lonely Beach a navíc hlavně v lese. Nakonec jsem jich pár viděli i u cesty, ale do pralesa jsme se kvůli absenci očkování nehrnuli. Ostrov je vážně super a jeho východní poloha v kombinaci s troškou turistů mu propůjčuje auru originality.
Po návratu do Krung Thep aka Bangkoku nás opět zaskočila hektičnost tohoto místa. Ještě jsme vyzkoušeli pár street food jídel. Ale zatím nic nepřekonalo kuřecí maso s rýží a 2 pikantními omáčkami v Chatuchaku. Zkuste se vyhýbat předraženým stánkům v hlavních ulicích a tzv. tourist traps v podobě různých drahých jídel (např. brouci, krokodýl na grillu atd.) Díky tomu bude Vás zážitek z jídla úžasný. Ne nadarmo se říká, že Bangkok je Mekkou streetfoodu.
Poslední den jsme ještě nakoupili čaj a kávu domů a pak už hurá směrem na letiště. Malý dodatek: V Thajsku je časový posun 6 hodin a docela nás tedy potrápil jet lag. při zpáteční cestě jsme uvažovali, že bychom si napříště koupili např. melatonin. Vzhledem k tou, že s tímto nemáme žádné zkušenosti, uvítám Vaše postřehy a připomínky v diskuzi.
Co byste si tedy měli odnést? Určitě si myslím, že je fajn vyjet ze zajetých kolejí a nedávat hned velké peníze cestovním agenturám. Nejel jsem sice úplně naslepo a sám, ale ten zážitek stál za to. Vycestování mě hodně motivovalo a nyní už mám koupené letenky na Island a v létě se sám chystám na 5-denní trek. V dnešní době už dávno neplatí, že cestování je drahé. Zbývá tedy jen zabalit batoh a užívat si cizinu!
Pan Zaoral procestoval 26 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Afriku. Na Cestujlevne.com se přidal před 5 lety a napsal pro tebe 3 úžasné cestopisy.
Flexibilní letenka....můžete měnit datum odletu. Stojí 2x tolik, než běžná. Cca...
Poradíte, jak zajistit (pojištěním?) možnost pozdějšího odletu z destinace z pracovních, nebo ze zdravotních důvodů ??? Tedy legální možnost takřka libovolného, pozdějšího návratu? Samozřejmě respektujeme, že letadlo není tramvaj MHD :) Děkujeme
Z pracovních důvodů si dovedu představit nutnost dřívějšího, ale ne pozdějšího odletu z destinace. Pokud by vás zaměstnavatel povolal z dovolené dříve, koupíte si novou letenku a on by ji měl proplatit. Ohledně zdravotních důvodů si přečtěte pojistné podmínky (nebo se zeptejte v pojišťovně), na co se pojištění vztahuje (záleží taky, jaké si vyberete).
Flexibilní letenka, nebo jednosměrná, nekupovat předem, ale až budeš znát přesné datum.
Pojistka pracovní důvody nekryje.
Pojistka pracovní důvody nekryje.