Iasi, utajená rumunská kráska.
Rumunsko, pole neorané, ale lákavé.
Cestopis z roku 2022 napsal Kafíno
Válka je vůl
Všechno zlé je pro něco dobré. Může to znít jakkoli morbidně a hrozně, ale je to tak. Vtrhnutím Putinova Ruska na Ukrajinu, začala nesmyslná válka.Trpí a umírají nevinní lidé. Dopad do Česka krom morálního je ještě ekonomický. Nejen ceny pohonných hmot šly prudce nahoru. A tak jedna, jediná pozitivní věc na tom hnusu je, že u Wizzairu došlo ke změně leteckého plánu a novou cílovou destinací se stalo rumunské Iasi ( česky Jaš) nedaleko hranic s Moldavskem. V životě jsem o tomto městě neslyšel a to přece jen nějaké zeměpisné znalosti mám. Jelikož jsem už loni navštívil metropoli Rumunska Bukurešť, můžu tak potvrdit, že bývalý komunistický vůdce Causescu se na něm pořádně vyřádil. Nechal, idiot jeden, srovnat ze zemí velké množství historických budov a postavit hrůzné paneláky a jiné partajní administrativní budovy. A tak stanula spolu s Kišiněvem na pomyslné první příčce nejméně lákavých metropolí Evropy. Nyní se však naskytla možnost prozkoumat jinou část Rumunska, tak proč toho nevyužít.
Letíme
Letadlo je v drtivé většině obsazené Rumuny. Přeci jen lákadlo Prahy je pro ně podstatně větší než pro Čechy Iasi. Hodina a půl letu a už přistáváme. Pod námi je vše zelené. Ne, není to Irsko, jsou to rumunské lesy a louky. Jestli byla něčím Bukurešť zajímavá, tak zelení a parky mezi paneláky. Letiště se nachází 6 kilometrů od města. Je miniaturní, dokonce postrádá směnárnu a tak řidiči autobusu dávám svoje jedno lei co mi zbylo z loňska a i když je cena dva a půl s úsměvem mě pouští dál. Vyjíždíme, jak jinak než listnatým lesem a za pár minut jsem v centru.
Překvapení
Nečekal jsem vůbec nic a to víc jsem mile překvapen. Vystupuju kousek od centra a spadla mi brada… Upravené historické budovy v kontrastu se socialistickou výstavbou, ale celý to působí patřičně, jako že to tak má být. Příjemná pěší zóna nabitá stánky, obchůdky a kavárnami. Kostely doslova na každém rohu. Křesťanské, pravoslavné, katolické, staré i novodobé. Vše překrásně nasvícené zapadajícím sluncem a o pár minut později i světlem z dílny pana Edisona. No nic, jdu se ubytovat, ještě budu mít spoustu času vše prohlédnout.
Ubytování
Hotel z honosným názvem Continental stojí v centru města. Z venku je to omšelá budova. Je vidět , že už něco pamatuje. Uvnitř je naštěstí i směnárna a působivé mramorové schodiště se zdobným zábradlím. Co jsem však v 21.století v Evropě nečekal je maličká koupelna se sprchový koutem v rohu bez jakékoli zástěny nebo aspoň závěsu. Zkuste se vysprchovat aniž byste nepotopili celou koupelnu. Naštěstí pro ni a naneštěstí pro mě teče jen studená voda a tak pod ní trávím jen nezbytně dlouhou dobu…Později ještě zjistím, že umyvadlo drží na zdi jen silou vůle a nějaké žvýkačky a tak se jen modlím aby se definitivně vytrhlo až po mém odjezdu.
Dopolední Iasi
Probudím se do krásného slunečného dne. Po obědě pojedu vlakem do Moldavska. Ještě předtím si v klidu projdu centrum Iasi. Z jedné strany pěší zóny je komplex několika kostelů a katedrál s názvem Metropolitní. Zajdu do největšího z nich a jsem svědkem právě probíhající bohoslužby. Jsou tu překvapivě na páteční dopoledne mraky lidí i když jsou Rumuni velmi pobožný národ. Po pravé straně kostela se tvoří had lidí, kteří píší u stolku své přání Pánu bohu a o kus dál dopis hází do schránky. Po levé straně, poblíž vchodu zase věřící odevzdávají své ryze praktické dary. K vidění jsou například buchty, olej, cukr nebo sůl. Na druhé straně pěší zóny je překrásná budova národního divadla, kolem jsou upravené parky a zlatý hřeb je na jejím konci . Naprosto monumentální palác kultury s několika fontánami, vodotryskem a opět pečlivě sestříhanou zahradou.
Nádraží
Čekání na vlak si krátím návštěvou nádražního wc, tak jako vždy se mi zvedl žaludek z tureckýho záchodu a pozorováním telefonujícího týpka v džínách, tričku a neprůstřelné vestě…( toho jsem radši nefotil).
Moldavsko
Plán byl celkem jasný. V jednu vlakem kousek za hranice do městečka Ungheni a po pátý zpět. Tři a půl hodiny v Moldavsku. To jsem, ale netušil, že mi do toho hodí vidle rumunští a moldavští celníci a bába na moldavském nádraží s baretem na hlavě a třícentimetrovým chlupem na bradě ( brr), která dle jejich slov za 60 let služby ještě nikdy neviděla českou občanku, vyžadovala pas a nechtěla mi prodat lístek. Zůstala mi tak jen pouhá hodina! Přesněji 71 minut! Tak aspoň jsem prvním Čechem co přešel tenhle Rumunsko- Moldavský přechod! Musím se přiznat, že ty ostnatý dráty a zátarasy ve mě probudili nepěknou vzpomínku na naše hranice před rokem 89! Samotné Ungheni je typické postsovětské, příhraniční městečko s jednou hlavní třídou obsypanou halabala obchody a směnárnami. Nechybí ani nepochopitelné monumenty socialistických umělců a obrovská betonová ploščaď ( náměstí) před městským úřadem. Naštěstí jsem narazil ve školní zahradě na divadelní představení moldavských dětí v národních krojích a shlédl jejich herecké a pěvecké umění.
Na pivu
Cestou z nádraží se ještě zastavím v české hospodě na tři Staroprameny. Není nad naše pivo!
Dnešek patří severu
Severní část města patří univerzitám, muzeím a sportu. Jako první je na ráně vojenské muzeum. Okolo dvaceti kanónů a děl od těch historických až po ty skoro současné je k vidění hned u hlavní třídy. Menší zbraně, uniformy a další rekvizity jsou uvnitř budovy. Vše je přístupné zdarma.
O pár set metrů dál je fotbalový stadion. Iasi ačkoliv je druhým největším městem Rumunska je stejně jako u nás Brno v posledních letech účastníkem pouze druhé ligy. I tak tam nyní směřují moje kroky. U kasy jsou ze mně u vytržení. Nechápou, že někdo z Tchekoslovakai může jít na jejich druhou ligu a tak mi věnují klubovou šálu. Samotný fotbal má slušnou kvalitu a domácí zaslouženě vítězí 3:1.
Hned za stadionem je botanická zahrada. Asi se není čemu divit, že v městě tak flóře zaslíbenému je největší a nejstarší v zemi. Byla založena už roku 1856.
Po dvou hodinách volný krokem směřuji zpět do hotelu. Opět míjím další z univerzit a taky spoustu studentů a studentek, kteří stejně jako starší Iasané nezapřou, že jsou potomci hraběte Drákuly. Jejich nejoblíbenější barvou je totiž černá.
Loučení
Poslední den. Letí mi to až po osmý večer. Času je tedy dost. Mířím do východní části Iasi. Je neděle. A jestli doteď to město žilo, tak kdo dnes zůstal doma, tak jako by nebyl. Všude doslova davy lidí, někteří míří do kostelů a další jen tak korzují ulicemi a k tomu ztrojnásobené počty stánků a pojízdných prodejen. V kostele Svatého Goliáše se seznamuju s pravoslavným knězem a v kostele apoštolů Petra a Pavla se na chvíli přimíchám ke svatbě. Na neznaboha až dost, ale mě ty chrámy prostě fascinujou.
Iasi mýma očima
Kdo by čekal z tepla českého gauče nějaký cikánov musí být hluboce zklamán. Naopak, Iasi je perla Balkánu! Voňavé, čisté a zelené město s řadou zejména církevních památek a příjemným lidmi. Je tu levněji než v Čechách. Dá se velmi dobře najíst jak na ulici, zejména v síťi prodejen Petru s pizzou a pekárenskými produkty. Místní specialitou jsou různé preclíky. Tak i v restauracích. Mě chutnalo v tý naší České, která je v Palas Mallu. Tradiční české jídlo, ale nečekejte, jen pivo. Se svou normou tří až čtyř kafí denně jsem pár kaváren vyzkoušel a nejlepší vaří v Navaru na pěší zóně. Celé město se dá v pohodě projít pěšky a tu a tam spatříte i naše Škodovky. Nebo lze využít tramvaje či autobusy. Iasi je prostě za velká 1 podtržená!
Tipy, rady, vychytávky
Letenka za 1580,00 Kč
Z letiště jede autobus č.50 za 2,5 Ron.
Hotel Continental za 850,00 Kč za noc. Slušná snídaně.
1 Ron = 5 Kč
Vlak do Ungheni za 10 Ron z nádraží Nicolina. Je to motorák jezdící většinou jen jednou denně a v Ungheni končí.
Vstupné na fotbal za 10 Ron, je jedno, kde si sedneš. Nejsou kryté tribuny.
Vojenské muzeum je zdarma.
Lekce rumunštiny ( psáno foneticky) , děkuji - mulcumesk; prosím - te rog; dobrý den - ozibona. Víc jsem nepoužil.
Obchodní centrum Palas Mall je hned vedle paláce kultury a konci pěší zóny. Nelze minout.
Facebook Krásné cestování
Kafíno procestoval 57 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 3 lety a napsal pro tebe 11 úžasných cestopisů.
Hnidopich: česky je to Jasy, nikoli Jaš :) A podložím to čím jiným než wikipedií :)) https://cs.wikipedia.org/wiki/Jasy
Ahoj Kubo, děkuji. Taky mě původně napadlo dojet z Iasi do Kišiněva, ale to bylo časově moc našlapaný. Tak jsem se těšil aspoň na Ungheni a mělo to dost zádrhelů. Ano Iasi je až překvapivě krásný a čistý město s pozitivní atmosférou.✌️🌏
Vypadá to, že jsi měl podobný nápad na 3-denní výlet do Moldávie. Přepokládám, že z Prahy. Já to zvolil z Vídně, zpáteční za 12€, ale po wizz-změně z Kišiněva na Jaš jsem to celé zrušil (už to bylo dříve v březnu), neboť původní plán byla ryze Moldávie. Představil jsem si 150-km trasu z Jaše do Kišiněva tam a zpět a případné čekání na hranicích, že 3 dnů pobytu by se rázem staly 2 dny. Tedy jsem tuto variantu zavrhl. Nevadí, budou další příště.
Jak vidno, Jaš je pěkné a pestré město, a koukám, že i pěkně narostlo. Jak jsi zmiňoval 2. největší v Rumunsku, tedy předehnalo i Kluž a Temešvár ... zajímavé.
Díky za dobrý tip s železničním spojením do Ungheni. To mě vážně nenapadlo. Ona ta pokladní, možná i děžurná, požadovala cestovní pas, neboť EU ID pro vstup do Moldávie zřejmě nestačí. Snad cestovatelé, jež Moldávii již navštívili, napoví.
Dle tvých fotek lze vidět, že sis tento nevšední výlet fakt užil. Zdá se, že i rumunská káva chutnala. A tuším, že obecně obliba kávy také zapříčinila tvou cestovatelskou přezdívku.
Občanka pro vstup do Moldavska stačí (viz https://www.cestujlevne.com/blog...ky-prukaz).
Ahoj, no tak neváhej! Iasi a Bukurešť, to je jako nebe a dudy.✌️🌏
Ahoj, no tak neváhej! Iasi a Bukurešť, to je jako nebe a dudy.✌️🌏
Díky za super cestopis. Na nějaký výlet Rumunsko-Moldavsko pokukuju už dlouho. Měla jsem v plánu spíš hlavní města. Ale po tomhle cestopisu by mi vůbec nevadilo vyměnit Bukurešť za Iasi. :)
Skvěle napsané a doplněné krásnými fotkami. Já i manžel víme, že v Rumunsku je krásná příroda, ale že lze najít krásu i v městech... zprávu o fotbale kvitujeme :)
Děkuji! Jsem rád za jakoukoli zpětnou vazbu, ale za pozitivní víc 😁
Děkuji! Jsem rád za jakoukoli zpětnou vazbu, ale za pozitivní víc 😁