Ideální dovolená - 3 týdny v ráji na Bali.🌏🏝🌋
Byla nebyla jedna ideální dovolená s překvapivou žádostí o ruku. Sjížděli jsme divokou řeku uprostřed džungle, brodili se skrytým kaňonem, šnorchlovali,rybařili...
Cestopis z roku 2018 napsal Lukáš Bláha
Byla nebyla jedna ideální dovolená - 3 týdny v ráji na Bali.🌏🏝🌋
Při cestě jsme si dali zastávku v Singapuru a navštívili okolní ostrovy s nejhezčími plážemi na světě. Sjížděli jsme divokou řeku uprostřed džungle, brodili se skrytým kaňonem, šnorchlovali,rybařili, jeli na skútrech v tom největším lijáku a zažili plno dalšího dobrodružství. Poznávali jsme místní kulturu a ochutnávali tradiční jídla. Viděli jsme mnoho krásných míst - chrámy,vodopády,nádhernou rozmanitou přírodu a vystřídali několik krásných ubytování...
Video sestřih - Hudební cestovatelské video (Záběry ze země i z dronu ve 4K) - https://www.youtube.com/watch?v=yd7wXO9qg1c
Zásnuby -.žádost o ruku, která se prostě neodmítá💑👍 V Ubudu jsme se také zasnoubili. Pro Barču jsem jako překvapení přichystal pobyt v jejím vysněném resortu Beji Ubud resort o kterėm do poslední chvíle netušila, že jej navštívíme. Po balijské masáži přišla romantická večeře u infinity bazénu se žádostí o ruku, která ptostě nešla odmítnout. ☺
NUSA PENIDA - Ostrov vedle Bali, s těmi nejhezčími plážemi na světě🗾🏝️🌍 -
Tento ostrov nesmíte při návštěvě Indonésie vynechat. 3-4 noci jsou ideální doba na prozkoumání celého ostrova a dvou menších, okolních ostrovů - Nusa Lembongan a Nusa Ceningan, které jsou spojené ikonickým žlutým mostem.
Itinerář na celé tři dny 😉
➡️ 1. Den - Broken beach, Angels Billabong, Kelingking beach, Seganing Waterfall
➡️ 2. Den - Crystal beach, šnochrlování s Mantami, Ostrovy Lembogan + Ceningan
➡️ 3. Den - Goa Giri Putri Temple, Atuh beach, Atuh Raja Lima, Teletubbies hill
👉Na Nusa Penida vás z Bali(Přístav Sanur nebo Padangbai) odveze fast boat(Lístky můžete koupit online na http://www.penidago.com, zpáteční lístky stojí 150K rp za osobu) 👉Skůtr si můžete půjčit hned v přístavu(My se dostali na cenu 60K rp/skůtr) 👉Polohu ubytování tolik řešit nemusíte, všude je to kousek (Já můžu doporučit Ramwan guest house nusa penida)
🌍Strávili jsme zde 4 noci a stihli navštívit vše podstatné ze zdejších ostrovů. Tady je seznam hlavních míst s menším popiskem, něktére můžete vidět na fotkách níže...
➡️Kelingking beach - Nejhezčí pláž na světě s útesem ve tvaru T-Rexe, krkolomným názvem a ještě krkolomnější sestupem dolů. Cesta dolů a nahoru se pojí i s prvky horolezectví a v těch nejvyších vedrech je dost vyčerpávající, takže cestou potkáte dost lidí na pokraji sil, ale když to nevzdáte tak vás jako odměna čeká nádherná, skoro prázdná pláž, která je jak z jiného světa.
➡️Broken beach - Krásný přírodní úkaz, kdy oceán proniká tunelem v útesu do jezírka. Kousek vedle je přírodní bazének Angel's Billabong. Smaragdové jezírko ve skalních útvarech, kde si může každý vybrat svůj vlastní bazének.
➡️Peguyangan Waterfall - Jestli jste byli na Kelingking beach a zbyl vám nějaký čas, tak můžete navštívit tyto vodopády, které jsou směrem k severní straně ostrova.
➡️Jeskynní chrám Goa Giri Putri - Cestou na Atuh beach si nemůžete nechat ujít tento velký jeskynní chrámový komplex. Dovnitř se dostanete pouze malou škvírou v jeskyni, ale prostory uvnitř vás poté ohromí.
➡️Atuh beach - Druhá nejhezčí pláž na Nusa Penidě. Přístup k ní je po vytesaných schodech o mnoho snažší než na Kelingking beach. Vlny tu jsou také celkem velké, ale můžete se aspoň schladit v přirozeně vytvořených bazéncích podél celého pobřeží. Navštívit můžete i pláž z levé strany, která je lépe přístupná a vhodnější pro koupání nebo vyhlídku Atuh Raja Lima z pravé strany, kde si můžete zarezervovat přes Airbnb i stylové ubytování v korunách stromů s výhledem na útesy u Atuh beach.
➡️Teletubbies hill - vyhlídka za zapadlou vesničkou na zelené kopce, které vypadají přesně jako z Teletubbies.
➡️Crystal beach - Pěkná pláž na jihu ostrova, vhodná hlavně na šnorchlování.
➡️Šnorchlování - šnorchlovací plavba zpravidla začíná v některém jížním přístavu a pokračuje se přes Crystal beach do Mantí zátoky, která je hned vedle Broken beach. Když budete mít štěstí a bude teplá voda, můžete si zašnorchlovat i s mantami obrovskými nebo želvami.
➡️Lembogan a Ceningan - Lodě z Penidy vás zavezou přímo pod žlutý most, který spojuje oba ostrovy. Na ostrovech najdete několik pěkných pláží a útersových útvárů, doporučuji hlavně Blue Lagon na Ceninganu a Devil's Tear na Lemboganu. Po cestě mezi ostrovama můžete také vidět mangrovníkové lesy, které jsou na severní straně Lemboganu. Jen si při plánování návštěvy těchto ostrovů dejte pozor na to, že poslední loď zpět na Penidu odjíždí už v 17:00.
Ubud(Bali) - Srdce a kulturní centrum samotného Bali
Ubud - Srdce a kulturní centrum samotného Bali, kde můžete nají plno skvělých restaurací, trhů, center jógy apod. Skutečné kouzlo Ubudu je však schované na okrajích města, kde najdete vodopády, skrytý kaňon, terasovitá rýžová pole, zavlažováné mnoha malými potůčky a říčkami. Je zde také mnoho zajímavých chrámů a posvátných hinduistických míst, které si můžete projít a vynechat byste určitě neměli sjíždění divoké řeky na raftu.
➡️ Rýžové terasy Tegalalang - Pravé balijské rýžové terasy, které můžete vidět na fotkách níže. Kromě procházky zde můžete také vyzkoušet zdarma ochutnávku všech možných druhů kávy a čaje a koupit si i nejdražší kávu na světě Kopi Luwak (každý rok se dostane na trh pouze 227 kg kávy). Můžete si podívat i na celý proces výroby této kávy, včetně samotného chovu cibetek(kunovitá šelma). Česky se nazývá cibetková káva a doporučuji ji určitě vyzkoušet - má velmi výraznou chuť, ale přitom není vůbec hořka.
➡️ Procházka (Campuhan Ridge Walk) - Pěkná procházka, krásnou přírodu blízko centra Ubudu. Celá cesta má asi 2-3 km, můžete jít pěšky nebo na kole a vychůtnávat si místní scenérie.
➡️ Ztracený kaňon (Hidden Canyon Beji Guwang) - Pokud jste dobrodružnější povahy, můžete se vydat na brození se skrytým kaňonem. Místami je to sice dost obtížné - musíte překonávat silné proudy, skákat z kamenu na kámen, šplhat po skalách a brodit se, né zrovna čistou vodou, kde nevidíte ani kam šlapete. Obtížnost brození hodně závisí na aktuálním počasí a vydatnosti srážek. Voda v kaňonu totiž hodně kolísá a večer při vydatných deštích může být v kaňonu klidně o 3 metry vody výš. Jestli by vám nestačila základní trasa, která je asi na hodinu a půl, tak si ji můžete prodloužit a pokračovat dál dvou až tří hodinovou delší trasou.
➡️ Sjíždění divoké řeky na raftu (Telaga Waja River Rafting ) - Super zážitek, který určitě můžeme doporučit. Scenérie, kdy sjíždíte divokou řeku uprostřed držungle je úžasná. Průvodci jsou šprýmaři, a tak si po cestě užijete i plno srandy. Samotné sjíždění je v pohodě, ale místama to chce občas dávat trochu větší pozor, mě se třeba při jednom sjezdu povedlo vypadnout z raftu po hlavě do vody, naštěstí bez újmy :) Obtížnost sjíždění zde také záleží na aktuálním stavu vody, když jsou předchozí dny vydatnější srážky, tak můžete počítat s adrenalinovějším sjezdem :). Při domlouvání sjíždění s průvodcem se vyplatí co nejvíce smlouvat. My jsme usmlouvali cenu za sjezd na 200 000 IDR za osobu, včetně neomezeného bufetu po jízdě a zjistili, že naše německé spolusjezdaře natáhli s úplně stejným, zážitkem, za který platili rovný milion IDR na osobu.
➡️ Chrám na jezeře Pura Ulun Danu Batur - Další místo je již sice trochu dál od samotného centra Ubudu, ale můžete si zde také udělat jednodenní výlet, k jednomu z nejstarších chrámu na Bali, který stojí za to navštívit. Při delších výletech, ale musíte počítat také s nevyspitatelností počasí. ČÍm více jste ve vnitrozemí, tím je vyšší pravděpodobnost srážek. Nás zde po cestě nazpět zastihla bouřka, kterou jsme v životě nezažili - skútrama jsme doslova pluly po silnicích, které se změnili skoro v řeky. Přes cesty na několika místech navíc spadli obrovské stromy, takže některá místa jsme objížděli po zaplavených polňačkách a ve finále utopili dva mobily, dokonce i můj do té doby voděodolný telefon :) Když vám vyjde lepší počasí než nám, tak můžete po cestě navštívit i vodopády nebo další rýžové terasy.
➡️ Vodopád (Tegenungan Waterfal) - Krásný a veliký vodopád. Můžete se vykoupat v chrámovém bazénku poblíž vodopádu, zhoupnout se na houpačce nebo se vyfotit v dalších blbinkách okolo vodopádu, který patří k těm nejznámnějším na Bali a proto je nejlépe ho navštívit brzo ráno dokud zde není tolik lidí.
👉Další místa, která stojí za návštěvu:
👉Restaurace - Je zde spousta zajímavých a gurmánských restaurací, kde můžete ochutnat tradiční Balijská jídla. Hlavně doporučuji Dewa Warung, přímo v centru Ubudu, kde vaří super jídla za tu nejlepší cenu . Z místních klasik doporučuji ochutnat zejména pokrm Kolo Bak - vepřové masové kuličky ve sladké omáčce. Když už se vám přejí tyto indonéská jídla a máte dost Nasi a Mia Goreng (Smažené nudle - rýže) můžete si zajít do některé z restaurací na klasické evropské jídlo, třeba pizzu nebo si zajít na vodní dýmku. My můžeme doporučit na ochutnání šíšy podnik XL Shisha Lounge, kde si můžete mimo jiné také vychutnat i živou hudbu ve večerních hodinách, stejně jako v mnoha dalších restauracích v Ubudu. V těchto typech restaurací ovšem musíte také počítat s vyššími cenami, které jsou mnohdy vyšší než u nás a někdy také ke konečnému účtu připočítávají DPH, toto ovšem musí mít vždy označené už v jidelním lístku (Většinou malým písmem vzadu).
➡️Opičí lesy - míst, kde můžete navštívit opice v Ubudu je hned několik, ale opice v Ubudu patří k těm nejdrzejším, proto doporučuji lesy spíše vynechat, opic si užijete na plno dalších místech na Bali.
Kintamani (Bali)- jezerní oblast pod sopkou Batur
Celkový počet obyvatel v oblasti Kintamani je 15 000 a kromě zasídlené oblasti u jezera jej tvoří několik dalších vesniček. Narozdíl od jížnějších částí Bali je zde nutno počítat, že se jedná o jednu z turisticky nejméně navštěvovaných oblastí. To má samozřejmě své nevýhody a výhody. Mezi výhody patří, že zde mimo hlavní oblasti nepotkáte téměř žádné turisty a v odlehlých warungech si vás klidně vyfotí jako unikátního bílého návštěvníka :) Mezi nevýhody patří, že zde těžko zapůjčíte skůtr narozdíl od všech ostatních částí na Bali, ačkoliv zde potkáváte na každém kroku i šestileté děti, kteří se takto dopravují do školy, ale žádný postih jim nehrozí, protože policie zde prostě není. Silnice jsou v dezolátním stavu, ačkoliv v době naší návštěvy zrovna probíhala masivní výstavba nové asfaltové silnice z Ubudu.
Sopka Batur - hlavní turistická aktivita, pro kterou lidé navštěvují tuto oblast je výšlap na sopku Batur. Můžete si vybrat od průvodců několik variant výšlapů od krátkého tříhodinového po osmihodinový, kdy kromě ranního výšlapu na vrchol Baturu pro východ slunce jej pak sestupujete druhou stranu, která není tak strmá, ale je delší. Po cestě také uvidíte další vrcholy sopky, které byly aktivní v minulých letech. My si vybrali delší osmihodinový trek a stálo to za to:)
Kintamani's Hot Springs - Horké lázně
Po náročném výšlapu na sopku není nic lepšího než navštívit teplé prameny v lázních přímo u kraje jezera s výhledem na sopku. Jsou zde jak teplé tak studené bazény a jedná se o moderně vytvořené lázně, které jsou rozděleny zvlášt pro cizince a pro místní obyvatele.
Ubytování - Bunbulan Hill Hostel
Tohle ubytování doporučuji hlavně pro otrlejší povahy, co se nebojí zažít trochu dobrodružství. Samotná cesta jsem po rozbitých a úzkých silnících je silný adrenalinový zážitek. Od samotného ubytování nečekejte, žádný luxus, ale je zde čisto. Výhodou je bar s kuchyní přímo ubytování, kde většinou najdete také majitele tohoto ubytování a místního samozvaného krále celého Kintamani - Krišnu - Tohle byl nejzajímavější člověk, kterého jsme na Bali potkali, energický a upovídaný člověk, který zde měl celou oblast pod palcem. Některé jeho příběhy je nutno brát s rezervou, ale zařídí vám výstup na sopku, odveze vás zdarma do léčivých pramenů nebo třeba vezme na večerní modlení do místního chrámu s výkladem a vysvětlením všech fungujících náboženství a života na Bali.
Sestřih z Kintamani: https://www.youtube.com/watch?v=oWDE77Vi1bA
Jih Bali:
Candidasa:
🌍Záznam, mapa a itinerář z našeho 3týdenního Tripu po Bali
„Další cestovatelské články a plánované cesty, ke kterým se můžete přidat najdete na: www.cestaspolu.cz“
Lukáš Bláha procestoval 14 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 6 lety a napsal pro tebe 4 úžasné cestopisy.
Super článek. My hodláme přesedlat z Thajska, které jsme již 6x navštívili právě na Bali a tvůj článek nám pomáhá čerpat inspiraci. Díky
Vaší přítelkyni nevadí, že všude vystavujete její pozadí?
Vaší přítelkyni nevadí, že všude vystavujete její pozadí?
Člověče tvoje starosti bych chtěl mít .Bud rad, ze se muzes kouknout. Nebo myslis, ze by ji ho někdo mohl vykoukat a mas starost? ;-) Zřejmě nechápeš, ze je to součást kompozice, bez které by ta příroda a ten zbytek nebyla tak cool :-)
Děkuji za článek, určitě tyto informace využiji až tam se synem pojedu, doufám že příští rok. A ty fotky? Bude deset lidí a každý bude mít jiný názor
227kg kopi luwak rocne? Tak urcite :D
227kg kopi luwak rocne? Tak urcite :D
Dej si to do Google , je to obecně známá informace převzata na mnoha webech ... Zdroj třeba zde: https://www.stream.cz/svetoverek...a-na-svete
Nádherné napsaný článek , jsme taky na Bali teď a určitě jsem dostala nakou další inspiraci! Fotky jsou nádherné a vůbec ne kýčovité jak tady někdo psal; bohužel lidi závidí a nedokážu ocenit když někdo má něco pěkného , fotky jsou super úžasný také mě to baví a hraju si stema barvami , super
Děkuji. Jojo bohužel, je to přesně jak píšete... nejhorší na tom, že tyto negativní komentáře jsou od lidí co neumí fotit/ upravovat fotky a jen si tímhle způsobem léčí své mindráky :) Tohle je strašně subjektivní a individuální věc, mě se to takhle líbí a je to můj styl ...
Spravne napsano, je to velmi subjektivni a individualni vec. Mel by si tak respektovat nazor ostatnich a nekastovat tu hned lidi na zamindrakovane a nezamindrakovane podle toho komu se tve fotky ne/libi. Proc by ten, komu se ty fotky nelibi, nemohl napsat duvod?
Ano, neumim fotit, respektive jsem se to ani nechtel nikdy naucit, jsem na to linej a nemam techniku. I presto mam narok na nazor. Take se mi tyto fotky moc nelibi. Osobne hledam v cestopisech spise autenticnost, kterou mi silne upravena fotka nemuze poskytnout.
Stando, jde hlavně o způsob, jakým se ten názor napíše. Respektuji, když to někdo napíše normálně, třeba jako ty ... Ale řeči typu o kýčovitých fotkach, to už prostě ani nemá cenu takovým lidem odepisovat
Zdravim, myslite ze je nutne upravovat tak kycovite ty fotky? Bali je prece hezke i bez tech filtru.
Tak to ti tak neolajkujou.... A taky sem mohl dát tu fotku s obarvenými kuřaty, co měl na FB.
Jak jsem si s chuti přečetl cestopisy Kateřiny, tak jen při pohledu na fotky, komentáře po letmém pročtení typu “tuto zadost o ruku nemohla odmítnout” a “nejhezčí pláže na světě” ( v okolí Bali :)), me přešla chuť to vůbec číst. Ale své čtenáře si to jistě najde :).
Co se týče úpravy fotek, jak jsem psal výše - Tohle je strašně subjektivní a individuální věc, každému se líbí něco jiného a mě se to líbí takhle, je to můj styl. Každému se člověk prostě nezavděčí... Ano obarvená kuřata z Ubudu, na jednu stranu chcete reálné Bali bez filtru , ale za fotku z realného balijského života bez růžových brýlí, mě pomalu ukamenujete :D ... Nemám v úmyslu nikoho pohoršovat, cestopis jsem přidal s fotkami a videema, kvůli inspiraci a snažším plánování pro ostatní cestovatelé, kteří plánují zavítat do těchto končin :) ... Ano v okolí Bali jsou nejhezčí pláže na světě, třeba - Kelingking beach, bývá takto označována. To je mi líto, že jsem se vám netrefil do vkusu, někdo prostě rád nudnější čtení... :)
Hlavně se nenechat strhnout na temnou stranu ;) Mě se třeba více jak tři čtvrtě fotek líbí. Některé obsahují více kontrastu, než si zaslouží, ale jiné jsou zase naprosto perfektní!
V umění mají dva tři názory, tak to prostě je a bude.
V umění mají dva tři názory, tak to prostě je a bude.
Dobry den,
Chtel jsem se zeptat na kolik to vyjde zhruba celé finančně.diky
Dobry den,
Chtel jsem se zeptat na kolik to vyjde zhruba celé finančně.diky
Zdravím, nepočítal jsem to přesně, nejdražší položka jsou letenky, jinak fajnová ubytka se snídaní zdarma a u moře nebo s bazeném se dají sehnat kolem 200Kč za pokoj na noc, skútr 90Kč na den a hlavní jídla 30-40 kč, u výletů smlouvat co nejvíc - průměrnej výlet pak stojí cca 300Kč na osobu ...
Zdravím, po přečtení Vašeho cestopisu a komentářů, mi to nedá a musím reagovat. Za poslední čtyři roky jsem byl na Bali čtyřikrát (nejenom na Bali, ale také na jiných místech Indonésie), naposledy září 2018 a udivují mě ceny které zde uvádíte.,, Fajnové ubytko se snídaní, s bazénem, nebo u moře za 200 Kč pokoj" tzn. pod 8€ - to myslíte vážně? Po zadání náhodného termínu v říjnu (čas Vašeho pobytu) na Booking a nebo třeba Agoda mi takové vyskočilo jedno, respektive tři a nemyslím si, že zrovna Fajnové. Dle mého názoru slušný pokoj se snídaní a sprchou začíná na Bali někde na 25 €, standart 40 € a výše, samozřejmě záleží na lokalitě, mimochodem ani jedno z Vámi uváděných ubytování není za cenu pod 8 €. Hlavní jídlo za 30 - 40 Kč? Nechodím do žádných honosných restaurací, normální warung (otevřená zastřešená jídelna, talíře, příbory) kde Nasi goreng začínalo na 30 k IDR a ryby končily na 50 k IDR.
Při kurzu 1 k IDR = 1,5 Kč jsou ceny jasné a myslím, že za dobré jídlo pro nás velmi nízké, ale na ty Vaše nemají. Stravoval jsem se už na Bali v různých stáncích pro místní v papíře a bez příborů, ale na těch Vašich cenách to možná začínalo. Taky o ceně výletů by se dalo polemizovat, tam už se pouštět nebudu. Nezlobte se na mě, ale když se Vás někdo zeptá na cenu tripu a Vy mu poskytnete takové zavádějící informace, hraničící s nemožným, přijde mi to hodně neseriózní. Ten člověk se podle toho zařídí, přiletí na Bali a nebude se stačit divit.
Loni jsem byl na agrofarmě kde produkují Kopi Luwak, známí to chtěli vidět a bavil se se synem majitele. Je to malá výrobna, kterých je na Bali spousta, produkuje měsíčně cca 100 kg cibetkové kávy tzn. 1200 kg ročně a dá se předpokládat, že to prodají. Tu obecně známou informaci o 227 kg ročně slyším poprvé, brát si za zdroj médium Stream mi přijde úsměvné. Nakonec ještě k těm fotkám. Fotografování je můj velký koníček, fotím zrcadlovkou vyšší střední třídy a dovolím si tvrdit, že fotit a upravovat umím, nejsem zamindrákovaný, právě naopak a přesto se mi Vaše fotky nelíbí. Při úpravě je třeba šetřit s barevností, nasyceností a hlavně kontrastem, píšete, že je to Vaš styl, věřím že na Instagramu a Facebooku to je in, ale jinak jsou ty fotky v podstatě nepoužitelné. Aby jsme jenom nekritizoval, videa z dronu máte super...
No každý má asi jinou představu, co to je fajnové ubytko. Já jsem byl na Bali před 14 lety a ani tehdy jsem ve ve fajnovém ubytku s bazénem za 200 Kč nebydlel. A když se zamyslím, taK s bazénem ani nikde jinde po Indonésii a že jsem navštívil tak 15 ostrovů. Také nikomu nezávidím ani nejsem zamindrákovaný a fotky se mi nelíbily. Bohužel dnes je moderní reagovat na kritiku tím, že dotyčného nařknu ze závisti nebo z toho, že tomu nerozumí. Ale to je běžná reakce dnešních "Miléniálů", jak jsem v diskuzích vypozoroval. "Kdo není s námi, je proti nám" :))))
Každopádně Petr St má pravdu v tom, že když si neznalý přečte tento cestopis a ty ceny, tak po příletu bude čumět jako vejr :)
Zdravím Petře, v pohodě, diskuze je od toho aby se diskutovalo, tak pojďme na to :)
Nejsem žádná cestovka a další návštěvu na Bali již neplánuji, jde mi hlavně o to popsat stručně a jasně místa, která stojí za to navštívit podle mě. Také inspirovat ostatní cestovatelé a usnadit jim plánování jejich cesty.
Co se týče cen samotných, které jsem psal v komentáři výše - komentář jsem psal narychlo a ve stručnosti a je pravda, že jsem uvedl ty nižší ceny, ale nikoliv nereálné. Hlavní problém je v tom, že jsem si nerozepisoval všechny výdaje, protože někdy jsem platil za skupinu (Jeli jsme dva páry) a někdy jen za mě a přítelkyni, navíc jsem platil v hotovostí a dalšíma třema platebníma kartama, takže pro přesný rozpočet bych celou dovolenou jen počítal :)
Pojďme si tedy rozebrat jednotlivé ceny, začneme ubytováním. Vyberu třeba ubytování Budi House Bungalows, kde jsme byli ubytování 4.11.-8.11. 2018 - krásné ubytování přímo v centru samotného Ubudu, krásný samostatný domek s terasou přímo u bazénu a vedlejšího jezírka s kapry, snídaně zdarma, příjemný personál, prádelna, půjčovna skútrů atd.. Cena za 4 noci pro dva pokoje byla 2605 Kč, navíc registrováno přes booking se slevovým poukazem 25e(650 Kč) (To platilo pro každé ubytko, protože jsem je rezervoval přes různé účty) Takže výsledná cena za pokoj na noc činí rovných 244 Kč. Bydleli jsme samozřejmě i v dražších ubytování, na druhou stranu třeba ubytování v Kintamani s bazénem a snídaní zdarma bylo určitě levnější než tohle. My navíc střídali ubytování po 2-4 nocích a v některých ubytování vám poskytnou třeba při delším pobytu ještě třeba týdenní slevu...
K ceně jídel - můžeme zůstat opět u příkladu v Ubudu. Zde jsme jedli v plno dalších restauracích, kde nás jídlo vyšlo i dráž než u nás, navíc po připočtení DPH (Na to, ale také upozorňuji v mém cestopise). Ale naprostá klasika, co jsme jedli nejvíce - Mia a Nasi Goreng, opravdu ve všech oblastech stála většinou v rozmezí 15K- 30K IDR. Pro příklad jak zmiňuji v mém cestopise - restaurace Dewa Warung přímo v centru Ubudu, v krásné uličce, kousek od našeho ubytování (Hodnocení 4,2 a více než 340 recenzí na googlu mluví za vše). Přikládám náhled jídelního lístku - https://imgup.cz/image/L2ak .... Ceny hlavních jídel od 17K do 25K IDR, velké a chutné porce, třeba můj doporučovaný pokrm v cestopise výše - Kolo Bak - vepřové masové kuličky ve sladké omáčce za 25,5 Kč :) A to jsme nikdy nejedli v žádných špinavých Warungách, které popisujete. Ryby jsme si dávali také poměrně často a tam ceny startují na těch 40K IDR...
K ceně výletů. Rozepíšu pár základních výletů, které jsme absolvovali. Sjíždení řeky na raftech - zde jsme usmlouvali cenu na 200K IDR (300 Kč) za osobu - v ceně navíc doprava, průvodce, vybavení a neomezený obědový raut). Pro představu Němci co s námi byli na stejném raftu zaplatili za stejný výlet 1 250 000 IDR za osobu!!! Šnorchlování s Mantami na Nusa Penidě, opět 200K za osobu, základní výšlap na Mount Batur s průvodcem a dopravou nám nabízeli také za 200K IDR, my akorát zvolili dražší variantu s delším sestupem z druhé strany. Dále rybaření v Candidase na soukromé lodi (5 hodin a ryby co jsme chytli jsme si mohli nechat) dokonce 150K IDR za osobu. Brození se skrytým kaňonem vycházelo při přepočtu ze skupiny na osobu, dokonce jen za 70K IDR (Kratší 2hodinová varianta s průvodcem). To je jen výčet pár základních výletů, takže naprosto nechápu vaše rozhořčení, zřejmě jste akorát naletěl stejně jako výše zmíněný němci :)) Samozřejmě, že ceny uvedené ve všech hotelech a v letáčcích na ulici jsou uvedeny u většiny těchto výletů jako 40-50 USD, ale proto uvádím, že je důležité smlouvat, jestli se chcete dostat na nižší cenu...
Kopi Luwak - hlavní nedorozumnění podle mne tkví v pochopení té věty, že jen 227 KG se dostane na TRH. Stream je normální internetová televize, spadající pod seznam, která tuto informaci převzala z dalších zdrojů (Pro příklad další zdroje uvedu na konci odstavce) , pár lidí ze streamu znám a pořád je to důvěryhodnější zdroj než vaše tvrzení z loňské návštěvy agrofarmy od syna majitele :) Které, ale nezpochybňuji, je možné, tu tunu klidně vyrobí. Já byl v malé výrobně přímo u rýžového pole, kde nám taky majitelka ukazovala cibetky a popisovala jak náročný je celý proces výrob. Přesná čísla už si bohužel nepamatuji, ale určitě to nebyly čísla, která popisujete níže,. Říkala, že některé dny až třeba týden neprodukují kávu vůbec, když jsou třeba ve stresu apod., takže si nedokážu představit kolik cibetek by muselo vyprodukovat 100 Kg kávy měsíčne... Ale nejsem na to žádný odborník, tuhle informace jsem jen čerpal z dalších zdrojů prostě, je pak na každém ať si porovná s dalšími zdroji.
Pro příklad, již uvedený stream, pořád - Světové rekordy - https://www.stream.cz/svetoverek...a-na-svete
Kniha : Top 100 Food Plants - https://books.google.cz/books?id...ak&f=false
Facebook - https://www.facebook.com/Jezkonc...477559909/
Dokonce i na nejznámnější zahraniční stránce o Kopi Luwak, je tato informace uvedena ve FAQ - http://www.most-expensive.coffee...faq/#where
To je výčet pár zmíněných, co jsem během chvilky našel na googlu...
K fotografiím - fotíte zrcadlovkou vyšší střední třídy - a to právě bude nejspíše ten kámen úrazu. Tohle vše je na focené na malou bezrcadlovku Sony A5100 se základním objektivem, kterou jsem pořídil za rovných 5000Kč z bazaru. Nejlíp hodnocená fotografie (Se slunečním paprsky u infinity bazénu) je dokonce focená na mobil, který jsme koupili přímo v Ubudu za stejnou částku jako výše uvedenou zrcadlovku :) Ano jak píšete, záleží hlavně kde se fotky publikují. Pro mě jsou právě hlavní média Instagram a Facebook, kde to je prostě IN mít barevnější fotografie. Pár fotografií z loňských dovolených už mi vysí, různě po domě na plátnech a zde jsem samozřejmě volil decentnější úpravy pro kvalitnější tisk..
Na druhou stranu třeba jen samotné album z Nusa Penidy, které jsem sdílel na mém fcb profilu získalo dohromady přes 3500 lajků, 260 sdílení, několik stovek pozitivních komentářu a také mi psalo několik stovek lidí, že se jim to líbí, že je to inspiruje a se žádostí o další informace o Bali. A proto, jsem se rozhodl napsat i tento cestopis. Je velmi snadné napsat nojo, jen další honič lajků, ale každému jsem poctivě odepisoval, podělil se se všemi užitečnými tipy, které mě napadli a nestydím se za to, že to má prostě úspěch... K tomu zamindrákování, už jsem to vysvětloval výše, záleží jakým způsobem člověk tu kritiku napíše samozřejmě. Co se týče vaší kritiky mých fotek, tak je to naprosto v pořádku a plně to chápu, ale jak jsem již psal výše - jsou případy, kdy se naopak s barevností a kontrastem tolik šetřit nemusí :) A za videa z dronu díky :)
Kniha : Top 100 Food Plants - https://books.google.cz/books?id...ak&f=false
Facebook - https://www.facebook.com/Jezkonc...477559909/
To je výčet pár zmíněných, co jsem během chvilky našel na googlu...
Pane niemandos
K ceně bydlení, přesně jsem to rozepsal v komentáři výše, stačí jen umět hledat a využívat dostupné služby a cenové akce :) Booking, Airbnb a další slevové kódy mám přímo v článku na mém webu: - Jak najít pohodlné a levné ubytování: https://www.cestaspolu.cz/cestov...%A1n%C3%AD
Stejně tak jsem již výše rozebral rozdílné názory na fotografie... Jde hlavně o způsob jakým člověk vyjádří svůj opačný názor a vaše reakce: "Ale to je běžná reakce dnešních "Miléniálů", jak jsem v diskuzích vypozoroval. "Kdo není s námi, je proti nám" :)))) .... No nevím,nevím, jedna z definic mileniálů uvádí: Tato generace je mnohem tolerantnější k rozdílům, nebojí se následovat svoje sny a mívá mnohem větší ambice než předchozí generace. Typický je pro ně větší optimismus a komunikace s lidmi z ostatních koutů světa přes sociální sítě.
Zdroj: https://it-slovnik.cz/pojem/mile...ampaign=cp
Ale však to znáte: Potrefená husa...
Pane niemandos
Zdroj: https://it-slovnik.cz/pojem/mile...ampaign=cp
Ale však to znáte: Potrefená husa...
Zdravím Lukáši, mohu se prosím zeptat jakou si používal techniku, foťák, drona na tak úžasný fotky? Děkuji za odpověď. Petra
Ahoj, tohle byl takovej cestovatelskej lowcost - Sony A5100, gimbal Feiyutech G6 plus, dron Dji Spark ... Teď se chystáme v lednu na tři týdny na Filipíny se Sony A7rII, dron Dji Mavic air a akční kamera Dji Osmo action