ÍRÁN v páru - ubytka, doprava, jídlo (3. část)
Další praktické info. Zde už budou jen detaily ohledně ubytování, náš výběr dopravy a ukázka nějakých těch tradičních jídel. Všechna jsme nestihli. :)
Cestopis z roku 2023 napsala Rorýs
Konečně... V této třetí (a nejspíš poslední) části blíže uvedu ubytka, způsob dopravování se mezi městy/místy a nejen tradiční jídla.
- Předchozí části:
- Jak získat víza a jiné basic rady: https://www.cestujlevne.com/disk...vek-166928
- 1. část - praktické info: https://www.cestujlevne.com/cest...-cast-2866
- 2. část - vyprávění: https://www.cestujlevne.com/cest...-cast-2886
Ubytování
Není zde možnost najít ubytko přes obvyklou platformu booking. Kde tedy hledat ubytka?
- Tripadvisor appka - výhoda, že i při špatném netu se dobře načítala.
- Hostelworld - největší klasika.
- 1stquest - též klasika a jsou zde i tours a další.
- Couchsurfing - pouze, pokud máte předplacený účet. V Íránu prý nelegální a my s ním nemáme zkušenosti. Různí průvodci však vřele doporučují a je to fajn způsob, jak ušetřit pár kaček a poznat místní lidi. :)
Úplně si nepotrpíme na nějaká extra luxusní ubytka a přišlo nám i dle průvodců, že v Íránu v podstatě nemůžete šlápnout vedle, ať už si vyberete cokoliv. Celkově jsou ceny/noc/osoba velice nízké a v ceně jsou zpravidla i snídaně. Spali jsme třikrát v hostelu a jednou v hotelu, takže úplně nemůžeme porovnávat napříč. Poměr cena/kvalita byl ale vždy velmi dobrý, vše čisté, recepční vstřícní a pokaždé byl zajištěn přístup k jejich skvělému černému čaji 24/7. Fotky našich ubytek vždy odpovídaly realitě. Obecně bych si dovolila doporučit přespávání především v hostelech, jelikož máte větší šanci narazit na další turisty a je to skvělá příležitost pro získání kontaktů nebo nápadů pro další plánování cesty. Taky v hostelech mívají kontakty na průvodce atd. za lepší ceny než v hotelech, kde tato služba buď chybí úplně nebo je cenově dost přepálená.
Naše ubytka
Předem jsme měli rezervováno ubytko pouze na první noc a byla to dobrá volba, jelikož nikdy nevíte, kde se vám zalíbí nebo odkud budete chtít hned jinam. Pokud byste chtěli zůstávat delší dobu, než jste si stanovili, neměl by být problém to na recepci zkrátit nebo prodloužit. Kdyby měli plno, jsou většinou velmi ochotní a rovnou vám zavolají do nějakého jiného ubytka a zařídí vám tam přenocování i odvoz. Nikdy se nás nikdo neptal, zda jsme sezdaní (jenom policejní kontrola při přejezdu hranic provincií).
- Heritage Hostel - prý hodně oblíbený Evropany a Čechy obecně. Pokud tedy chcete pokecat a nabrat tipy, co vidět, máte ideální příležitost. My tu potkali Poláky a Němce. Je to nejlevnější hostel, který jsme na hostelworld našli v poměru cena/kvalita. Mají i samostatné pokoje se sdílenou i vlastní koupelkou. Zatím je tato síť hostelů jen v Tehránu a Isfahánu. Dá se předpokládat, že do budoucna jich bude po Íránu více.
- Tehrán - u stanice metra Baharestan. Fajn lokalita a poblíž je i muzeum s největším diamantem světa. Obecně jsou zde lidé více otevření a v pohodě s tím, že nebudete mít šátek na hlavě. Ani samy recepční to příliš neřešily.
- Isfahán - poblíž největšího náměstí a vesměs v dobré vzdálenosti od památek. Je trochu z ruky co se týče metra i busového nádra. Hned u ubytka je rychlé občerstvení, kde si můžete dát kebab,... za docela rozumné peníze. Tady už jsou však konzervativnější a šátky dodržují i turistky.
- Sefid Hotel v Bandar Abbas - sem jsme se dostali v podstatě náhodou, jelikož byl víkend a náš vyhlídnutý hostel měl plno. Recepční byl zlatý a dal nám poslední volný pokoj pro 4 se slevou, takže to vycházelo jako dvoulůžák. Tak jako tak nás to ale stálo asi 12 milionů rijálů. Snídaně byla super, měli tu míchaná vajíčka s mletým masem, cizrnovou polévku a pak klasika - placka, zelenina, marmoška a kozí sýr.
- Khorram Garden Hostel - Kerman - v pohodě a čisté ubytko. Jediné mínus bylo v opravdu velmi nedobrém černém čaji. Měli tu možnost dovozu tradičních "kermánských" jídel i uprostřed noci, což nám po celodenním výletu udělalo velkou radost. :D Jídlo obecně je v téhle části Íránu poměrně drahé, ale chutnalo nám tu asi nejvíc.
Měla jsem vyhlídnutý hostel přímo na ostrově Hormuz, který nám následně doporučil zdejší průvodce i pár Poláků - Qalha House. Bohužel kvůli zpoždění našeho letu Tehran - Bandar Abbas jsme nestihli poslední trajekt ve 21 h a přespávali v BA na pevnině v Sefid Hotelu.
Doprava napříč Íránem
Írán je velmi rozlehlá země a pro nás bylo cílem se dostat jak ke Kaspickému moři, tak na ostrov Hormuz i do pouště Lut. Využili jsme tedy krom vlaků snad všechny běžné způsoby dopravy. Je tu poměrně dobrá síť MHD, vnitrostátních letů a u cest autobusem je fajn, že vám zastaví doslova kdekoliv, kde si řeknete.
Autobusy
Pokud chcete ušetřit čas při přesunech mezi městy, které obvykle zaberou 6-8 hodin, je ideální využít noční VIP busy. Zpravidla z velkých měst, jako Tehran, Shiraz, Isfahan, Bandar Abbas,... odjíždí poslední busy ve 21 hodin. Z menších měst jako Yazd, Kashan a Qom pak jedou poslední busy do velkých měst v odpoledních hodinách (cca v 16 h vyjíždí poslední), tak na to pozor, aby vám to nezkřížilo plány. Většinou jen stačí přijít na nádraží a prostě si koupit jízdenku. Vždy vám někdo pomůže a domluvíte se i pomocí kalkulačky. :)
Je trochu nepraktické, že ve městech většinou budete velmi brzo ráno. Nám se jednou poštěstilo při trase Shiraz - Kerman být na místě v 6 ráno a vyzvednout nás měl náš průvodce až okolo 8. Sám byl překvapen, že jsme dorazili tak brzy. Naštěstí je to ale vždy o domluvě a průvodce byl tak zlatý, že pro nás přijel už na 7.
- Busová doprava je zde poměrně klíčová a dobře spojuje vesměs všechna turisticky navštěvovaná větší i menší města.
- Dělí se na obyč busy, jaké známe, a VIP busy s velkým prostorem na nohy a polohovatelnými sedačkami.
- Vždy berte VIP busy pokud možno. Jsou rychlejší, pohodlnější, téměř nejsou kontrolovány policií a stojí jen o píď víc než ty obyč.
- Při troše štěstí dostanete ve VIP i vodu zdarma nebo nějaké místní sušenky. Nám se poštěstilo jen dvakrát, prý už to není moc obvyklé.
- V obyč buse je to dost bída (špinavé a zničené) a pokud bus zastaví policie na hranicích provincií, je možné, že provedou poctivější prohlídku. Nám se to stalo jednou při přejezdu mezi Kermanem a Yazdem, kdy si policista prohlížel každou stránku našich pasů a dlouho se zdržoval nad razítkem z Jordánska. Důležitý je, že tam nebudete mít Izrael... USA vůbec nevadily. Taky se ptal, zda jsme manželé, tak jsme jen řekli ano a dál to neřešil. Víza ho také nezajímala.
- Řidiči vám tu zastaví doslova kdekoliv, kde si řeknete. Uprostřed pouště, v koloně aut i u metra, když je to zrovna kolem.
- Busy nemají wc, musíte požádat řidiče a on vám někde při dobré příležitosti zastaví.
- Pokud jste hladoví, taky by neměl být problém požádat řidiče o nějakou zastávku. Většinou to ocení i ostatní cestující a krátká zastávka se protáhne klidně i na půl hodiny.
- Nemusíte se bát, že by bez vás odjeli, většinou si dobře hlídají zasedací pořádek a čekají na všechny.
- Na jízdence je uvedený vždy čas a datum odjezdu našimi číslicemi. Vše ostatní včetně čísel míst na sezení je ve farsi.
- Pokud je bus připraven k odjezdu, procházejí zpravidla řidiči uličkou a kontrolují zasedací pořádek.
- Obvykle jsou zde řidiči dost šílení a doprava taktéž. Doporučuju se nekoukat skrz čelní sklo, ale kochat se radši přírodou (opravdu krásné hory) nebo uličkama měst. Párkrát jsem se probudila v noci a už neusla, když jsme řezali zatáčky horama a mlhou v protisměru, ačkoliv se bus pokaždé tak "příjemně" rozhoupal...
- Autobusová nádraží
- Taky kapitola sama pro sebe... Jsou různě velká a zpravidla zde najdete wc, občerstvení, většinou nějaká okýnka společností prodávajících jízdenky, místa na sezení a čerstvý čaj. Často se vám stane, že sotva přijdete k nádru, už na vás halda Íránců křičí různé názvy měst a ptají se, kam jedete. Stačí říct prvnímu chlápkovi, kam chcete, dodat slůvka VIP a dovede vás ke správnému okénku. V 99% případů se nepokusí vás obrat, ačkoliv tuší, že nemáte ponětí, kolik jízdenka stojí.
- Některá nádraží mají hezky označená nástupiště, jinde je to trochu chaos. Je ale super, že v podstatě komukoliv v davu ukážete jízdenku (ideálně nějakému řidičovi), pokusí se vám pomoct váš autobus najít nebo vás aspoň někam nasměruje.
- Pouze jednou se nám stalo, že autobus odjížděl poměrně včas - asi 10 minut po plánovaném odjezdu. Zpravidla se však čeká na všechny cestující, což může zabrat klidně i 1,5 hodiny. Občas je to výhodné - viz brzké ranní příjezdy...
Letadla
Pokud chcete hned po příletu do Tehranu letět do jiného města v Íránu a máte koupené letenky, musíte se dostat na severní vnitrostátní letiště Mehrabad z jižního letiště IKA (jižní letiště IKA je pouze pro mezinárodní lety). Jsou velmi dobře propojené metrem, ale lze se mezi letišti pohybovat i snappem, taxi,... Metrem pojedete z IKA po červené směr Tajrish a přestoupíte na žlutou ve stanici Darvazeh Dowlat směr Bimeh/Mehrabad. V Bimehu ve stanici metra je na sloupech napsáno, na jaké stanici je jaká letecká společnost. Metro jezdí cca každých 20 minut. Ve špičce si dejte pro snapp/taxi rezervu alespoň dvě hodiny, mimo špičku by to mělo být okolo hodiny. Metro to dá odhadem tak za 1,5 hodiny.
- Koupě vnitrostátní letenky
- Pozor na to, že některé společnosti neprodávají letenky cizincům.
- Letenky si koupíte nejlépe tak, že požádáte důvěryhodného místního, který to zaplatí svou kreditkou a vy mu dáte cash.
- Pokud byste si zařizovali místní kreditku, mělo by to jít koupit i touhle vaší. Dokud však neumíte farsi, stejně budete potřebovat pomoc. Ačkoliv lze webovky aerolinek přeložit do AJ, stejně tam bývá stále dost textu ve farsi a především, informace jsou zprava doleva. Špatně se pak orientuje zejména v kalendářích.
- S koupí vám pomůže kdokoliv na recepci zpravidla za malý poplatek + cca 10 % z ceny.
- Letenky stojí různě v různé časy/dny, kdy například z Tehranu na jih do Bandar Abbas nás jednosměrná letenka v 19 hodin večer vyšla na 9 milionů rijálů/osoba. Let trval 1 hodinu 20 minut.
- Pokud byste kupovali letenky přes prostředníky jako 1stquest apod., jsou často o něco málo dražší.
- Letiště vnitrostátní
- Jsou přehledná a malinkatá. Zpravidla se na letišti dá sehnat něco k snědku a hlavně - čaj. Většinou tu nikdo z personálu nerozumí ani ň anglicky. Již při vstupu na letiště je první rentgenová kontrola zavazadel. Nevadí jakkoliv velké množství tekutin vnesené ani dovnitř letiště ani na palubu. Ženy a muži mají oddělené kontroly. Ženy vždy kontroluje žena za plentou. To zní trochu blbě, ale jen odhrnete šátek, prošmatají vám kapsy, zkontrolují pásky, pas a jde se dál. Před nástupem na palubu je druhá kontrola úplně stejná jak již zmíněno, jen navíc ukazujete letenky a víza.
Odbavení probíhá až na letišti u přepážky, kde se odbavují i místní. Letenky vám vytisknou na základě ukázání té vaší elektronické. Pokud nic neodbavujete, čeká vás stejný postup u přepážky a dostanete vytištěnou letenku.
Check-in jsme tuším vůbec neřešili, úplně nebylo jak a problém s tím nikdo u přepážky neměl.
Trajekt
Pokud poplujete na některý z ostrovů na jihu, jezdí to z přístavu Bandar Abbas, nikoliv Haqani (odtamtud jezdí nákladní lodě). Přístav BA je rozdělený na dvě části a je dobře značený. Vlevo je odjezd směr Qeshm a vpravo Hormuz, ale raději se dívejte po cedulích na stěnách. Stoupnete si do fronty na lístky a čekáte. U přepážky budou chtít pas a vízum. Pas si opíší a dají vám lístek. Stálo nás to jako VIP bus, tedy asi 2 miliony za osobu. Úplně jsem nepochopila časy odjezdů, ale viděla bych to tak, že trajekty vyplouvají podle množství lidí. Čím víc, tím častěji nehledě na nějaký rozpis. Zpravidla jezdí častěji přes jejich víkend (náš čt a pá) a v dopoledních hodinách. Na trajekt se vejde cca 40 lidí a celou dobu buď sedíte nebo se můžete podívat na "střechu", když uděláte smutná očka. Při západu slunce je to hezký zážitek. Pluli jsme asi 1,5 hodiny. Nevím, jak dlouho to pluje na Qeshm, ale tipovala bych asi 2 hodiny+.
Auto s řidičem
Pokud uvažujete o půjčení auta a nejste úplně ostřílení řidiči, spíše doporučuju si zařídit jednu z níže zmíněných variant. Vyjde vás to možná i levněji a pokud ne, určitě si ušetříte nervy z místní chaotické dopravy. Označení měst jsou tu naštěstí psána jak farsi, tak latinkou, ale z dvoupruhu máte rázem čtyřpruh, uprostřed všeho najednou někdo zastaví a čeká, další někam odbočuje... No bordel. Pro vlastní klid i odpočinek, jelikož přejezdy jsou tu často stakilometrové, xhodinové a mapy občas vypadnou, jsme radši zvolili průvodce. Je zcela běžné, že vzadu nejsou bezpečnostní pásy.
- Snapp - efektivní způsob dopravy za velice levno. Principem jako náš uber a objednává se též přes appku s názvem Snapp!. Stáhnout se aplikace dá snad jen z internetu, v appstore ani google play není. Snappy najdete snad vždy a všude a doveze vás kamkoliv si řeknete. Výhoda je, že v appce předem vidíte částku, kterou zaplatíte za cestu. Občas mají označená auta jako taxi, ale nenechte se zmást.
- Taxi - dražší varianta snappu, kterou jsme nevyužili. Pokud nasedáte na taxi, je dobré si říct cenu předem a ideálně si ji i někam napsat. Rádi šulí a ukecávájí jiné ceny, než bylo řečeno na začátku.
- Průvodce - většinou u velkých památek, na busácích, letištích atd. narazíte na partu řidičů, kteří se s vámi dají do řeči a budou vám nabízet tours nebo vám doporučí svoje kamarády z jiných měst, kam se chystáte. Určitě bych neváhala využít, pokud chcete vidět různě skrytá místa, mít vlastní výklad a dostat se diskuzí k zajímavým tématům. Tours se pohybují okolo 20 - 60 dolarů/den podle stráveného času, počtu památek atd.
- Tuktuk - ideálka na ostrovech. Za celý den s průvodcem jsme platili 10 milionů rijálů/2 osoby.
- Skútry - též ideál na ostrovech, my jsme ale nevyužili.
- Půjčení auta
- Co jsem různě z cestopisů pochopila, je téměř nemožné najít zde půjčovnu. Dovolím si zmínit info od jedné cestovatelky, kterou jsem kontaktovala. Byli v Íránu prosinec 22/leden 23. Půjčovnu zvolili Europcar.ir. PP: "Stánek je přímo na letišti Mehrabad. Je to jediná auto půjčovna na letišti. Depozit byl 600 euro a pujčení 345 e. V této částce jsme měli kompletní pojištění ( vždy když cestujeme autem si žádáme o to nej pojištění) Vše musí být složeno v hotovosti. Musíte mít mezinárodní řidičák. Máme ho oba dva pro jakýkoliv případ. A hlavně zkušenost v řízení v hustém provozu…to se týká hlavně měst. Oni jezdí totiž i v protisměru a ze tři pruhů jsou schopni udělat i 6. S parkováním není ve městě problém. Stojí se podél silnice. Pozor na pokuty, všude jsou radary. Jednu jsme si vysloužilý a ta stála 30 e…byla stržena z depozitu. Na cestách je mnoho betonových retarderů….tak opatrně." Cena benzínu je tu opravdu nízká, asi 2 Kč/litr. Pokud by se vám stalo, že vám uprostřed ničeho dochází palivo, jsou místní ochotní vám odlít z vlastního za díky. :) To je zase zkušenost jednoho páru, který jsme tam potkali. :)
- Roadtrip s vlastním autem/motorkou
- Určitě fajn nápad a pro inspiraci doporučuji tyto dva polské páry, které se vydaly z Polska směr Indie skrz Blízký východ. Jedni jeli dodávkou - Kampermaniak a druzí na motorkách - Onemoready. Oba mají instagram a snad i FB. Kampermaniak mají hezká videa na youtube.
- Ostrovy s vlastním autem/půjčeným
- Pokud byste měli vlastní nebo půjčené auto, na Qeshm se s ním pravděpodobně dá dostat - to ale nevím jistě, jen dle zkušeností turistů, které jsme potkali. Pokud poplujete na Hormuz, tam vás s vlastním autem nejspíš ani nepustí (je to malinkatý ostrov oproti Qeshmu) a budete ho muset nechat v přístavu BA za poplatek asi 1 milion. Přímo v areálu přístavu v BA je bezpečné velké parkoviště za vysokým plotem a bránou a v pohodě tam takto parkují i místní. Obecně spíš doporučuji zde auto nechat a ostrovy projet s průvodcem. Přeci jen vědí nejlépe a na ostrovech jsou i místa, kde snadno zapadnete.
Jídlo
Hned první den jsme měli možnost ochutnat místní oběd a popravdě jsem se pak bála, co tu budeme další dny jíst... Jejich jídla jsou obecně hodně olejová, vždycky k nim dostanete hromadu jejich placatého chleba a syrové cibule. Fastfood je tu docela dobrý, ale hranolky vzácností a moc je tu neumí. Narazit tu na kavárnu je docela umění i ve velkých městech, ale výborný čerstvý černý čajík vám nabídnout i na busáku v odlehlé vesnici nebo v horách u silnice. :) Předem se omlouvám za kvalitu fotek, ale občas jídla ani tak nevypadala úplně nejlépe. :D Rozhodně stojí za to něco ochutnat, my jsme ale jeli styl obdének, kdy jeden den jsme dali tradiční, další fast food a tak dokola.
- Hlavní jídla
- Většinou tu máte na výběr z jehněčího nebo kuřecího. Příloha je pak rýže (s máslem a šafránem) nebo jejich placatý chléb. Přílohy je vždycky obří hromada jak pro 3 lidi. Chleba si lze doobjednat většinou zdarma. Často se tu setkáte také s hustými omáčkami a jídly z jednoho hrnce. Frčí tady hodně sója, cizrna, fazole, jogurtová pitíčka s bylinkami, hummus atd. Zpravidla k masu dostanete kopec syrové cibule, bylinky a kyselý pomeranč na zakápnutí masa. V podstatě tu nenarazíte na těstoviny a vzácnost jsou vegetariánská jídla. Sami místní vegetariáni mají celkem problém se tu najíst. Viděla jsem tu v jednom cestopise z Íránu věnovaný pouze jídlu, tak se více rozepisovat nebudu. Jsou tam mnohem rozmanitější jídla a lepší popisy, tak se raději koukněte tam. :)
- Fast food
- Místní fastfood je zde oproti našemu západnímu ještě stále ve vývoji. Umí si s tím ale vyhrát a taky se z toho najíte. Pro vegetariány jsou občas někde v nabídce fallafel mňamky. Hranolky tu skoro neexistují a když ano, je to spíš z nouze ctnost. Pokud by vás napadlo dát si fastfood na letišti IKA, tak spíše nedoporučuju zdejší burgery ani kuřecí. Kuře ala KFC byl spíš jen olej s olejem. Dobře vypadala akorát pizza, ale tu jsme si bohužel nedali. :)
- Snídaně
- Vždycky v ceně ubytování. Klasicky jejich placka a měkký kozí/ovčí sýr, jablíčka, mandarinky, datle, zelenina, džem z mrkve, tahini, turecký med, černý čaj, sušenky, vařená vejce, sem tam nějaký míchaný mix ala vajíčka s kečupem nebo luštěninová polévka. Sranda je, když si chcete v heritage udělat vlastní míchaná vejce. Vezmete si hliníkovou misku, do ní klepnete vejce, mícháte na vařiči a přidržujete si misku kleštěma, pač nemá žádné chytátko. :)
- Ostatní mňamky
- Íránci milují chipsy a oříšky. Na trzích tak mají místo pytlů s bramborama pytle s křupkama. :) Zbytek je tak nějak klasika. Co bych ještě vyzdvihla, tak pokud znáte španělské churros, mají to tu ve větším provedení a je to fajn mňamka do ruky. Kdo neznáte, je to v podstatě trochu větší a hranatější kobliha s cukrem. :)
- Ovoce a zelenina
- Pozor na to, že jsou tu mnohem benevolentnější v používání chemikálií a celkově nám bylo místními doporučeno vše vždy pořádně opláchnout a ideálně oloupat. Nejvíc tu frčí mandarinky, okurky, jablka a rajčata. Mandarinkou nepohrdne nikdy žádný průvodce, je to taková fajn pozornost od vás. :)
Rorýs procestovala 42 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 2 lety a napsala pro tebe 4 úžasné cestopisy.
Hezká série článků. :) Byli jste tam ve stejný čas jako já, ale já tedy (bohužel) musel zůstat většinu těch čtyř týdnů v Teheránu. Takže už je v plánu cesta číslo dva.
Jak je to prosím s boarding pasem, řeší se předem nebo ho vystaví až na letišti? Máme letenku Teheran - Bandar Abbas, letíme z Mehrabad s odbaveným zavazadlem. Díky za informace
Pardon, že odpovídám tak pozdě, úplně tu nefungují upozornění. :/ Tak snad do budoucna někomu pomůže...
Každopádně odbavení probíhá až na letišti u přepážky, kde se odbavují i místní. Letenky vám vytisknou na základě ukázání té vaší elektronické. :) Pokud nic neodbavujete, čeká vás stejný postup u přepážky a dostanete vytištěnou letenku.