ÍRÁN v páru - vyprávění (2. část)
Jak jsme se 9 dní toulali touhle zemí... :)
Cestopis z roku 2023 napsala Rorýs
Úvod
V prosinci byly supr akce na lednové letenky na Blízký východ, což pro nás byla vždycky lákavá destinace. Rozhodovali jsme se, jestli koupit letenky na 9 nebo 13 dní. Samozřejmě i 13 dní je na tuhle rozlehlou zemi málo a účast na plese nakonec rozhodla o kratší možnosti. Občas jsem si přála mít času více, občas jsem byla ráda, že už "zachvíli" jedeme domů. Snažili jsme se z těch 9 dní vytěžit maximum a projet zem alespoň ze severu na jih, když už né pořádně i z východu na západ a skoro vše nám klaplo podle plánu.
Z cestopisů atp. o Íránu se většinou dočtete jen o takové té hlavní trase, kdy "zaručeně sotva stihnete" za týden objet určitě a pouze jen města Teherán, Isfahán a Shiraz, s trochou štěstí pak i Qom, Kashan nebo Yazd. Myslím si ale, že tahle země má mnohem více co nabídnout a obzvlášť v zimních měsících je fajn se podívat i někam bokem, když jsou města zahalená nepříjemným smogem. Zrovna nás na města ani příliš neužije a vždycky radši hledáme méně (avšak zrovna zde stále dost) profláklá místa.
Trochu problém nastal v tom, že je to opravdu obrovská země, takže to chtělo i dost logistického přemýšlení ohledně MHD. Auto jsme si půjčovat nechtěli, ačkoliv zde benzín v době naší návštěvy stál něco málo pod 2 Kč/litr. Představa těch stovek kilometrů, nekonečných přejezdů a šílené dopravy ve městech nebyla úplně lákavá. Pokud se na to ale cítíte, máte dost času a jste už třeba i ostřílení hustou dopravou z nějakých asijských zemí, může to být fajn volba. :) Dovolím si zde postnout informace získané od cestovatelů, se kterými jsem tuto variantu řešila a kteří tam byli na přelomu prosince a ledna. Auto si půjčovali přes "Europcar.ir. Stánek je přímo na letišti. Je to jediná auto půjčovna na letišti. Depozit byl 600 euro a pujčení 345 e. V této částce jsme měli kompletní pojištění. Vše složeno v hotovosti na místě."
Obsah
Cestopis nejdřív stručně představí plán, ten pak bude rozepsán podrobněji i s konkrétními místy a na konci přidám kontakty na pár průvodců. V další samostatné 3. části uvedu naše ubytka, styl dopravy a pár tradičních jídel. O zdejší kuchyni je na tomto webu hezký a obsáhlý článek od jedné cestovatelky, tak doporučuji kouknout tam. :)
- Další části cestopisu:
- Jak získat víza a jiné basic rady: https://www.cestujlevne.com/disk...vek-166928
- 1. část - praktické info: https://www.cestujlevne.com/cest...-cast-2866
- 3. část - ubytka, doprava, jídlo: https://www.cestujlevne.com/cest...-cast-2897
Na úvod ještě info, že názvy památek uvádím tak, jak jsou napsány v google mapách pro lepší dohledatelnost. O památkách atd. se nebudu rozepisovat do úplných detailů, jelikož si každý může sám najít, co konkrétně ho zajímá a už takhle bude článek docela dlouhý. Děkuji za pochopení. :)
Ještě pro představu o cenách - kurz byl v době naší návštěvy cca 450 tisíc/1 euro (leden 2023).
Náš plán stručně
Chtěli jsme rozmanitý itinerář, abychom nekoukali dokola jen na architektonické památky a náboženská místa, ale viděli i krásu zdejší přírody. Cílem pro nás tedy bylo dostat se ze severní části země až na ostrov Hormuz a podívat se na východ na jedno ze dvou nejteplejších míst planety, poušť Lut.
- 1. den přílet brzy ráno a procházka Teheránem.
- 2. den výlet ke Kaspickému moři.
- 3. den zbytek Teheránu a večerní přelet do Bandar Abbas.
- 4. den ostrov Hormuz.
- 5. den ranní příjezd busem do města Shiraz + návštěva Persepolis.
- 6. den ranní příjezd busem do města Kerman a tour až do pouště Lut.
- 7. den přejezd busem přes město Yazd a pak do Isfahánu.
- 8. den Isfahán.
- 9. den přejezd do Tehranu a spaní na letišti IKA.
- 10. den brzký ranní odlet z Tehranu do Istanbulu.
A teď více podrobností
První den a noc jsme plánovali zůstat v Tehránu, trochu si odpočinout a nasát místní atmosféru. Ubytovaní jsme byli v Heritage Hostelu - naprosto super a ochotný personál, dobré snídaně a šance potkat další turisty, se kterými můžete sdílet zážitky. :) Mají tu i dobré kurzy na směnění. Z jedné noci byly nakonec dvě kvůli tomu, že v námi plánovaný den odletu na jih do Bandar Abbas zrovna nic nelétalo. Den navíc jsme strávili výletem do města Chalus ke Kaspickému moři.
- 1. den Teherán - hlavní město má většinou vždy něco zajímavého. Po přistání ve 4 hodiny ráno jsme nebyli úplně fresh a připravení na nějakou velkou procházku, co jsem si původně naivně představovala. Naštěstí jsme zde potkali nějakého místního, který nám nabídl tour tím nej ve městě a vzal nás na tradiční jídlo. Většinu památek tady jsme (bohužel) viděli jen zvenčí.
Památky a zajímavá místa: -
- Tehran Grand Bazaar - většina lidí si myslí, že bazaar znamená to stejné, co bazar u nás. Nope, tady jsou to prostě klasické pouliční krámky. Zrovna tenhle věhlasný teheránský bazar je oproti těm v jiných městech poměrně nehezké místo... Je tu možnost nákupu suvenýrů, prstenů, šátků,... Nás příliš nelákala představa smlouvání atd., tak jsme se tu moc nezdržovali. Kdo na to máte náturu a nevadí vám miliony lidí okolo, směle sem...
> Nezajímavější tu asi byly prohlídky koberců, kdy si vás místní posadí k sobě na bobek a hned vám ochotně rozrolují koberců klidně 20. Ke každému poví pak nějaký ten příběh a nechybí ani nabídka sladkého černého čaje. :) Doporučuju si koberce osahat, pochválit, vzít si vizitku a říct, že se stavíte třeba až poletíte dom. Pokud sami návštěvu neukončíte, nechají si vás tam klidně celý den... - Imam Khomeini mešita - první, kterou jsme zde viděli. Je v podstatě součástí Grand Bazaaru.
- Golestan palace - asi nejhezčí místo, které tu můžete navštívit. Na googlu najdete spoustu fotek, jak místo vypadá. Vstup byl tuším 1,5 milionu rijálů (asi 2,5 eura). Doporučená doba návštěvy pro důkladné prozkoumání je 4 hodiny, ale i 2 jsou ok. :)
- Treasury of National Jewels - zde jsou vystaveny královské šperky a také největší diamant světa, Darya e Noor, známej z filmu Růžový panter. Pozor na to, že je muzeum otevřeno jen od soboty do úterý a ve 14-17 hodin. Vstup byl tuším 1,5 milionu rijálů.
- Tabiat bridge - moderní most ve tmě barevně světélkuje a mění barvy. I přes den je to zajímavé místo na procházku. Dostali jsme se k němu pěšky ze zastávky metra Shahid Hemmat a po projití dvou hezkých parků.
- Museum of the Islamic Revolution & Holy Defense - tohle místo jsme našli úplnou náhodou při procházce k Tabiat bridge. Nemusíte ani jít dovntiř, všude kolem budovy i naproti přes mostek jsou vystavené tanky, pár letounů, nějaké ty rakety, minomety,... samo o sobě docela zajímavé.
- Milad tower - vysílací věž, barevně svítí a je to jedna z ikon Tehránu. Dostupná dobře z metra - zastávka Milad tower.
- Negarestan Museum Garden - od jara do podzimu hezké zahrady. My vynechali, jelikož v lednu tam toho moc k vidění není. :)
- Shahyad Tower - též ikonická stavba. Stojí na takovém větším plácku, který vypadá jako obří kruháč. Uvnitř je muzum. Dostupné ze stanice metra Moeen, stačí vylézt, vlézt do podchodu a přejít párkrát ulici.
- 2. den Chalus - Kaspické moře - kdo by se nechtěl podívat na největší slané jezero světa. Chtěli jsme trochu ušetřit a nenapadlo nás nic lepšího než jet až k letišti Mehrabad a tam se shánět po Snappu, který by s námi dojel až do vysněného cíle. Po chvilce halekání mezi řidiči nám "přidělili" postaršího přátelsky vypadajícího pána a mohlo se vyrazit. Cesta jenom tam měla trvat asi 3 hodiny přes hory zasypané sněhem. Byla to opravdu krásná cesta. Příjezd na pláž jsme stihli tak tak na západ slunce kvůli zácpám a ledu na silnici.
- Tady jsme vypozorovali, že čím starší řidič, tím odvážnější jízda.
- Ačkoliv náš řidič neuměl anglicky, dorozuměli jsme se poměrně v pohodě. Cestou nám koupil sušenky, mandarinky, dolejval čaj a vzal nás na véču na tradiční mňamku.
- Strávil s námi celé odpoledne až do večera, udělal nám hezké fotky a staral se o nás jak o vlastní.
- Cena za tuhle celoodpolední srandu nás vyšla na 75 eur/2 osoby.
3. den odpočinek a večerní přelet do města Bandar Abbas na jihu země. Na vnitrostátním letišti Mehrabad jsme si dali zmrzku a kafe. Obojí dohromady stálo asi 25 kaček. Zajímavý je, že vás v klidu pustí přes gate s litrovou lahví plnou vody a nikdo nic moc neřeší. Let měl hodinu zpoždění, tedy jsme nestihli poslední trajekt na Hormuz. Nejspíš běžnou věcí je, že při letu dostanete balíček s toustem, džusem a vodou. Přiletěli jsme do BA asi ve 23 hodin a došli pěšky k hostelu. Ten byl plný, tak nám mladík u okýnka zavolal a zaplatil snapp, který nás odvezl do hotelu. Ubytko hezký se super snídaní.
4. den ostrov Hormuz a večerní Bandar Abbas - ráno jsme vzali snapp a nechali se odvézt na trajekt mířící na ostrov Hormuz. Silnice podél pobřeží je zdobená spoustou krásných soch, květin a celkově má tohle město příjemnou atmosféru a konečně dýchatelný vzduch. Trajekt nás stál asi 2 miliony za osobu, což nám přišlo poměrně dost. Pani na přapážce si opsala naše údaje z víz, pasu a následně jsme prošli budovou a postavili se do fronty na trajekt. Cesta na ostrov trvala něco přes hodinu. Po vystoupení je možnost si dát kafe a ňamky v kavárně a odskočit si na wc. Wc jsou v bílé budově trochu víc vzadu po pravé straně.
Pár cestopisů mě přesvědčilo o tom, že je dobrej nápad zkusit přejít ostrov pěšky. Celkem to zabere asi 5 hodin, ale už po 15minutách nám bylo vedro a slunce tu fakt hodně i v lednu pálilo. V tu chvíli u nás jak anděl zastavil tuktuk s průvodcem mluvícím krásně anglicky, který měl na korbě evropsky vypadající pár. Po dotazu na cenu jsme neváhali a za 10 milionů rijálů pro oba za celodenní tour se nechali provézt skrz ostrůvek. Cestou jsme kecali s párem, ze kterého se vyklubali docela známí polští youtubeři cestující ve své dodávce už 4 roky s cílem dojet do Indie. Wau. No, povídat si bylo pořád o čem a náš průvodce se nebál otevřít ani zamlčovaná témata.
- Co jsme na Hormuzu viděli:
- Eko vesničku - z dálky vypadala jak šmoulí vesnice. Bydlet zde mohou pouze místní a především vládní.
- Duhové hory - tady jsme procházením se strávili hodinu. Prostě fascinující.
- Duhovou jeskyni - ke vstupu do jeskyně se jde asi 10 minut. Od vchodu ke středu jeskyně musíte prolézt asi 15 metrů "na kačera" a ocitnete se ve velkém barevném prostoru. Špatně se tu dýchá a je tu teplo.
- Solná jezírka a hory - to se neokouká. Z dálky to vypadá jako sníh. :)
- Želví pláž - výhled z útesu na pláž dole a na moře. Nádherný.
- "Údolí" soch - přírodní skalní úkazy ve tvaru zvířátek. Už při příjezdu sem vás přivítají "gorila a ovečka". Od silnice k útesu u moře to je asi 10 minut pěšky. U útesu je socha draka a zpravidla milion lidí pózujících na fotku. Prašnou písečnou cestu lemují koberce místních prodávajících ručně vyráběné šperky, oblečení a suvenýry. Na začátku je taky občerstvení s kdečím.
- Mangrovníky - okolo nich jsou zabydlení bílí krabíci, kteří hbitě zalézají do dírek v písku. Je to celkem sranda pozorovat. Taky zde najdete krásné mušle.
- Červenou a stříbrnou pláž - taky naprosto boží místo. Jsou to spíše červené hory a klasická pláž se střípky magnezitu dodávající stříbřitý šmrnc.
Po náročném a prokecaném dni plném zážitků jsem si u stánku koupila třpytivý šátek, rozloučili jsme se s průvodcem a skvělejma Polákama a vydali jsme se na trajekt vstříc večernímu Bandar Abbas.
- Bandar Abbas se večer probudilo a už to nebylo tak poklidné místo jako se ráno zdálo. Z přístavu jsme to vzali procházkou přes Hindi temple k pobřeží se sochami a krásným barevným nápisem. Zničehonic u nápisu někdo začal pouštět ohňostroj. No romantika!
Prošli jsme se až na autobusové nádraží, odkud jsme se vydali nočním VIP busem do 600 km vzdáleného Shirazu. Více v samostatné kapitole o dopravě.
5. den a probuzení se v Shirazu - naše kroky smiřovaly hned k růžové mešitě, abychom stihli tolik opěvovaná barevná "světýlka". Ještě před otvíračkou nás odchytili dva průvodci s tím, že nám nabídnou svezení za super cenu a dají nám kontakt na průvodce v Kermanu atd. Byli trochu neodbytní, tak jsme byli rádi, když už konečně udeřila osmá ranní a my mohli jako první vkročit do mešity. Po této návštěvě jsme si dali kafčo, koukli se do zrcadlové mešity a šli ulovit snappa do Persepolis. Po Persepolis jsme se ještě prošli Shirazem k citadele a pak zamířili na busák, odkud jsme jeli do Kermanu.
- Co jsme viděli v Shirazu
- Nasir al Mulk - růžová mešita. Ideál přijít na otvíračku, kdy je tu nejméně lidí a skrz barevné vitráže prosvítá slunce. Vstup 1 milion rijálů/os a ženy dostanou úbor čádor. Když budete mít štěstí, ujme se vás místní slečna a udělá vám zajímavé fotky.
> Když přejdete přes nádvoří, je zde vchod do pidi muzea s ukázkou přírodními barvami malovaného umění. Pán nám k tomu i něco málo povyprávěl. - Shahcheragh Holy Shrine - známá jako zrcadlová mešita. Odložíte si věci po pravé straně od hlavního vchodu do mešity a půjdete si stoupnout ke vstupu, kam vám zavolají anglicky mluvícího průvodce. Vše zdarma, můžete dát průvodci dýško. Ženy opět dostanou čádor a jde se na náměstíčko mezi dvěma mešitami a hrobkami dvou bratrů. Uvnitř je to opravdu kouzelné a celý způsob zdobení drobnými kousky zrcadel má hlubší význam.
- Persepolis - snappem jsme se sem dostali za asi 750 tisíc. Vstup byl 1 milion rijálů za osobu. Je škoda, že takto velkolepé místo s bohatou minulostí je už poměrně hodně zpustošené. Jedná se o poměrně rozsáhlý areál s dvěma kobkami "nad" areálem. Příjemná změna vidět taky nějakou jinou architekturu.
- Arg of Karim Khan - citadela z 18. století s jednou šikmou věží. Uvnitř jsme nebyli.
- Eram garden - my v lednu vynechali, ale jindy to může být příjemné zpestření.
6. den Dobré ráno z Kermanu - bus sem měl jet neuvěřitelných 10 hodin, nějakým zázrakem jsme se ale v cíli ocitli už v 6 ráno. Hoďku jsme pak na busáku čekali na našeho průvodce a mezitím aspoň vstřebali značnou změnu ve stylu oblékání místních oproti předchozím městům. Vypili jsme si čaj, posnídali a už nás nabíral náš průvodce. Za celý den jsme měli platit 40 eur za oba. Ačkoliv neuměl průvodce příliš anglicky, dost nám toho povyprávěl, hezky se o nás staral a udělal nám pěkné fotky. Nechali jsme mu tedy 60 euro.
- Co jsme viděli na naší tour
- Rayen citadel - druhá největší stavba svého druhu v Íránu po známé a nedaleké citadele Bam. Je to jak labyrint s nádherným výhledem na 4,5 tisícové hory v pozadí. Vstup 500 tisíc/osoba.
- Shahzadeh Mahan historical garden - v lednu bohužel příliš neuchvátí, ale fakt, že je to oáza uprostřed nejteplejší pouště na zemi, je fascinující.
- Zasněženou mešitu cestou - opět na cestě k nejteplejšímu místu na zemi by mě úplně nenapadlo očekávat sníh. :)
- Poušť Lut - jak již zmíněno, nejteplejší místo na planetě, kde byl v létě rekord přes 80 stupňů! Aspoň pro tohle místo byl leden vyloženě ideálním obdobím k návštěvě. Bylo tu okolo 20stupňů, avšak studený fičák.
7. den v přejezd přes Yazd do Isfahánu. V 10 ráno jsme vyráželi z Kermanu bohužel obyč busem do Yazdu, kam jsme měli přijet ve 14 hodin. Bohužel pro to, že obyč busy jsou velmi nepohodlné a staví snad úplně všude, takže dvouhodinové zpoždění bylo raz dva. Ty dvě hodiny jsme chtěli věnovat prohlídce města Yazd, ale tak tak jsme v 16 hodin chytili poslední bus do Isfahánu. Celý tento den jsme tak strávili na cestě v buse a jak malí se pak těšili do hostelu.
8. den Isfahán po probuzení nás čekala opět skvělá snídaně a pokec s místními turisty. Potkali jsme tu další polský pár s totožným plánem dojet až do Indie, jen pro změnu, tihle jeli na motorkách. Po snídani jsme se šli projít na nedaleké náměstí plné krámků se suvenýry. Zde už bylo hodně znát, že je to turisticky rušnější město. Spousta lidí nás oslovovala a dokonce znala i nějaká ta česká města. Tady jsem se za celou dobu cítila jako turista nejlépe. Na náměstí jsme si dali jehněčí hotdog, dojeli k vyschlé řece, tu pokecali s místními teenagery a vrátili se na ubytko. Večer si nás vyzvedl chlapík, na nějž jsem náhodou našla kontakt v nějaké diskuzi. Studoval v ČR i s bráchou a měli tu obchodní záměry. Pozval nás na shishu a k sobě domů. Tam jsme se setkali s jeho tatínkem, který na nás hned krásnou češtinou zvolal "Dobrý večer, tak jak je v Praze, co novýho?" Byl v ČR snad 50x a celou rodinu naučil pozdrav, poděkování a nějakou tu vtipnou frázi. Dostali jsme domácí bramborák, který byl snad lepší jak u nás a večer se ještě stavili na telecí kebab. Naprosto úžasný závěr v téhle zemi.
- Co jsme viděli v Isfahánu
- Naqsh-e Jahan Square - velké náměstí s mešitou a milionem krámků. Můžete se tu svést v kočáře s koňmi a dát si džusík z čerstvého ovoce.
- Khajoo Bridge - krásný most přes řeku, kde aktuálně není voda. Má to dost smutný důvod. Stavili jsme se na něm i v noci a byl krásně nasvícený.
9. den směr Teherán a letiště IKA. Byla před námi poslední jízda VIP busem do Teheránu. Poprvé a konečně jsme v buse dostali všemi cestopisy zmiňované boxíky se sušenkami a pitím. Uprostřed cesty nám dokonce jeden z řidičů nabídl mandarinku. Neber to. V Teheránu jsme byli někdy před setměním a naše stopy mířily zpět na ubytko Heritage Hostel, kde jsme si koupili pohledy, ty vyplnili, ještě jednou se rozloučili s recepční a frčeli na trhy poblíž metra. Tu jsme nakoupili tradiční íránské sušenky se šafránem a nějaké ty pistácie. Bohužel nám kvůli tomu ujelo poslední metro směr letiště, vzali jsme tedy snapp a aspoň jsme si mohli prohlídnout pár nasvícených mešit a barevná světýlka všude v ulicích.
Čekalo nás asi 5 hodin na letišti přes noc. Dali jsme si véču ve fastfoodu (doporučuji asi jen pizzu, vše ostatní bylo šíleně mastné) a ustlali si na sedačkách. Ráno jsme docupitali k odbavení, dali si poslední íránský čajík a frčeli dom. :)
Kontakty na průvodce
- Hormuz: Ahmed Hormuzi: +98 938 316 85 54. Nej guide a uměl skvěle anglicky. Je ukecaný a není problém s ním po dohodě zvládnout i ostrov Qeshm. :)
- Kerman: Mehdi: +98 914 063 15 25. Moc aj neuměl, ale hezky se o nás postaral a dobře fotil.
- Yazd: Amin +98 937 610 30 92 . Doporučen od Mehdiho, ale my neměli tu čest, Yazd jsme nestihli.
Závěrem
Tahle země má rozhodně co nabídnout a na její pořádné a pohodové prozkoumání byste potřebovali opravdu aspoň dva měsíce. Byla to obrovská zkušenost hlavně v tom směru, že zde nefunguje vše lusknutím prstu jak jsme doma zvyklí a vlastně je to dobře. Je fajn se tu nechat vést tak nějak intuitivně a náhodami, které dokážou přinést krásné zážitky a setkání. Myslím si, že každý si z této země odnese jiné dojmy, vesměs však určitě budou pozitivní a milé především dík přístupu místních a jejich snahy vám ukázat jejich zem jako přívětivou a přátelskou. Zpětně bych se určitě nebála víc využívat nejrůznějších tour. Místní přeci jen nejlépe vědí, kam vás vzít a ani to tolik nestojí. Velmi rádi na tuto cestu vzpomínáme a kdybyste kdokoliv potřeboval s něčím poradit, neváhejte napsat. Ráda pomůžu. :)
Rorýs procestovala 42 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 2 lety a napsala pro tebe 4 úžasné cestopisy.
Díky za krásný a velmi praktický cestopis a super fotky. Jenom ta čeština, to je peklo... V mluvené formě to nevadí, ale číst to, to je za trest. Přimlouvala bych se příště prosím nepoužívat tolik hovorové výrazy. Při čtení slova bejt se mi chce blejt. Promiň
Jsem ráda a vděčná, že si někdo dal takovou práci a k užitku všech dalších cestovatelů sepsal aktuální rady a postřehy do praktického cestopisu, který možná nejenom mně dost pomůže s plánováním cesty. Návod na získání víza mi ušetřil spousty času a nervů. Díky za něj i za cestopis. A jestli se pisatelka rozhodla někde bejt místo být, je mi fakt ganc egál (neboli úplně jedno).
Marti, chápu.. Není to asi úplná pastva pro oči, na druhou stranu mi to přijde méně strojené a aspoň tu gramatiku snad zvládám...😉
Buď v poho, to jsou tu daleko horší záležitosti. Mě tedy rozhodně víc pohoršuje neznalost shody přísudku s podmětem než použití nespisovných výrazů, notabene když je používáš zjevně ze slohotvorných důvodů.
Je to vhodná destinace pro natáčení adult movie?
Je to vhodná destinace pro natáčení adult movie?
😅 Na ostrově Qeshm jsou prý nějaké skryté pláže a v poušti s velbloudama nebo v horách by to asi taky případně šlo... 😅