IRSKO 7/2022
Cestopis z roku 2022 napsala Jana _38
1. den PŘÍLET-KILDARE
- ubytování přes Airbnb v Kildare
- busem z letiště délka: 1,5h
- cena: 20E/za oba (meziměstské jízdenky se dají u řidiče zaplatit kartou nebo koupit online jízdenka, ale cca 3hod předem, trochu levnější)
2. den KILDARE-AUTO+OBR.CHODNíK+CARRICK-a-REDE-KILDARE
bus 300 do Red Cow Tallaght, to je takový meziměstský autobusák
- délka: 35min
- cena: 10E/za oba
- koupit jízdenku v den příletu!!!
tramvaj Red line Red Cow (u zastávek bývá automat na jízdenky, lze platit kartou, 1,7E když jedete krátkou trasu a 2,5E když přejížídte více pásem)
- směr Tallaght/Saggart
- délka: 5min
- cena: 5E/za oba
- z Belgard pěšky do Toyota 20min (půjčovna v Toyota autosalonu, vše vyřízeno přes aplikaci v mobilu, nemají web, my jsme si půjčili auto od čtvrtka a vraceli jsme v sobotu do 14hod, v neděli mají zavřeno, cca 90E/den, normálně jsme všude viděli 130E/den a docela jsme se tomu hledání věnovali. Vše klaplo naprosto perfektně.
Obrův chodník
- z Toyoty 257km (3h), do Kildare 317km (3h18min)
- přejezd mimo EU (pas, mýto apod.) cca 3E za dálnici, dá se vyhnout. Nikdo nás nekontroloval.
Carrick-a-Rede (15min) od Obrova chodníku - nestihli jsme, měli do 17hod
3. den KILDARE-MOHÉRSKÉ ÚTESY-KILDARE
- 213km po M7 a R353 (3hod)
- hezčí trasa k Hlavě Čarodějnice, my byli až kolem 16hod, méně turistů. Zaparkovali jsme na centrálním parkovišti, v ceně parkovného byl i vstup. Hledala jsem levnější variantu, ale vzhledem k vzdálenosti jsem nic časově přijatelnějšího nenašla. Chytli jsme tam nádherné počasí, cca 24 stupňů, jasno. Cestou domů zastávka v Athlone v Sean´s baru, údajně nejstarší bar v Evropě z roku 900. Tam pinta pivka a cider (sladký), krásná atmosféra.
4. den KILDARE-WICKLOW MOUNTAINS+AUTO+HOWTH CLIFF WALK-KILDARE
- ráno budíček v 7 a rychle do hor na 3hod trek Miners Way. Tam jsme chytli irské počasí, déšť, ale v mikině a pláštěnce to bylo v pohodě.
- vrátit auto do 14hod
- směr Howth Summit
do Howth Summit stop 707
- délka: 38min
- cena: cca 5E20/za oba
- šli jsme asi hodinovou trasu od majáku k majáku, krásná procházka, všude ostružiny, vřesy atd.
Kildare
- směr Dublin Arlington Hotel
do Bachelors Walk, stop 316
- délka: 55min
- cena: 10E/za oba
- koupit jízdenku v sobotu!!! bohužel trochu jsme vystydli na Red Cow "autobusáku", protože byl ten den am.fotbal a fanoušci narvaný v tramvajích, 4 jsme museli nechat ujet, nikdo se nevešel, až 5. dopadla. V neděli to jelo snad 1x za 30min.
Dublin - moc času nám nezbylo
- Ha´penny Bridge
bus 700, 782, 784
do Dublin Airport
- délka: 45min
- cena: 5E20/za oba
- odlet 17:25 (na letišti cca 16:30)
- nutno odjet z centra cca 15:30
Tady začni psát svůj cestopis...
Jana _38 procestovala 15 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Jižní Ameriku. Na Cestujlevne.com se přidala před 5 lety a napsala pro tebe 6 úžasných cestopisů.
K Dublinu a Temple Bar - my jsme tou čtvrtí byli DOST zklamaní. Všude velké množství hodně opilých lidí, někteří leželi na ulici, dlouhé fronty do všech podniků.
Takže nám jako oáza doslova přišla hospoda Cobblestone s živou hudbou:
a ze starých hospod pak návštěva stylové Long Hall:
Cobblestone hodnotím dokonce jako nejlepší zážitek z Dublinu vůbec, naplánované hudební vystoupení plynule přešlo do vystoupení místních štamgastů. Super zážitek.
Takže nám jako oáza doslova přišla hospoda Cobblestone s živou hudbou:
a ze starých hospod pak návštěva stylové Long Hall:
Taky bych si nechala před odletem víc času, letěli jsme v červenci pred třemi týdny v neděli odpoledne, bus měl interval 30 minut, extra narvaný nebyl, ale na letišti fronta až ven a na security jsme chytli frontu s namátkovou ruční kontrolou každého cca třetího zavazadla a opravdu s ní ne-po-spí-cha-li. Nevím,jestli se tam situace už zklidnila, začátkem prázdnin to byl dost chaos.
Díky za itinerář, třeba při příští cestě jeho část využiju. Párkrát jsem v Irsku byl (naposledy před měsícem) a mám následující poznámky:
- Vstupné na Cliffs of Moher se neplatí. To co jste platili je za parkové, za vstup do návštěvnického centra apod. Pokud tedy "jen" jdete pěšky po útesech (třeba z vesnice Doolin, nebo přijedete linkovým busem k Visitor Centre apod.), vstupné se neplatí.
- Jet z centra na letiště 2 hodiny před odletem bych po nedávné zkušenosti neriskoval. My letěli v pondělí kolem 20 hod. a z centra jsme nakonec museli taxíkem: narvané autobusy nám nezastavily, další měly velká zpoždění a ve finále u letiště byla nekonečná zácpa. Takže jsme na busové zastávce strávili ~45 min., cesta taxíkem v zácpách trvala taky ~45 min., na security jsme čekali ~30 min. Tedy skoro přesně 2 hodiny z centra za security . A to jsme měli štěstí, protože na security můžete v této době čekat i dýl.
Vim, ze na Cliffs of Moher byla cena za parkovne, bohuzel jsme honili kazdou minutu a nebyl cas jit pesky z vedlejsi vesnice, tim ze jsme meli pujcene auto jsme nad cestou busem neuvazovali. Cesta z Kildare pres 3hod a busem trochu vic. Zvolili jsme auto a cestu pres vesnicky a Athlone. Na letiste jsme jeli cca ve 14hod z Dublinu a odlet jsme meli v 17:25. Smer Praha-Dublin byl klidnejsi, to jsme na gate byli skoro 2hod bezprizorni.
Nejak jsem nepochopil, kdyz jste jeli na sever proc jste se hnali zpet do Kildare a pak nejproflaknutejsi atrakce Irska o prazdninach Kdyz uz jste byli nahore na severu tak se k tomu primo nabizi Donegal ,pripadne pak Achill Island, a pres Athlone zpet Nebo pak Connemara a pres Galway zpet do Dublinu ,ale to uz je kratjy cas , navic se vracet zpet misto okuhu mi prijde divne Mozna znami v Kildare nebo tak neco , Asi bych volil z Dubllinu ten Antrim, kdyz uz jste chteli sever ,pak Donegal a pres Achill se vratiů rovnoiu do Dublinu, kdyz jste meli prakticky i s priletem a odletem 5 dnu To by tak bylo i kdyz letem svetem na ty 4 noci ,kazda jinde pochopitelne
Jinak k tomu letisti v Dublinu uz se to zlepsilo .ale stejne me ve 4 rano trvalo hodinu a ctvrt nez jsem se procedil na gate ,pochopitelne z letiste ne z mesta Podle hodnoceni letist uz se dokonce Dublin vysvihl na 4 misto z hlediska zpozdeni a zrusenych letu tedy jako 4 nejlepsi
No, jelikoz jsme meli u Airbnb nevycerpany voucher s koncici platnosti za 1x zrusene Irsko kvuli covidu, tak jsem ho pouzila a zapkatila ubytovani v Kildare. Nejsme priznivci hotelu, mame radeji samostatne ubyt. Kdybychom nemeli ten voucher tak bych asi resila ubytovani na miste a kazdy den na jinem miste. Takze asi tak. Samozrejme "nechapu, proc jste nejeli..." je kazdeho vec. Kazdy chce videt neco jineho...
Nemyslel jsem to zle ziju v Irsku 20 let Tak jsem jen projevil nazor
Nemyslel jsem to zle ziju v Irsku 20 let Tak jsem jen projevil nazor
V pohodě, já jen dovysvětlila :-)
V pohodě, já jen dovysvětlila :-)