Island - co může nabídnout za 20 tisíc?
Dvacka na osobu sakumprdum. Jde to i levněji, důležitý byl ale termín 5 dní na konci října a také vyšší komfort. Bude polární záře?
Cestopis z roku 2021 napsal Standa 009
Termín a další parametry
Termín je jasný. Chceme ušetřit 1 den dovolené a chceme vidět i polární záři. Proto letíme z Wroclavy v úterý 26.10. odpoledne a odlet z Keflavíku zpět je v neděli 31.10. v nočních hodinách. Doma jsem byl kolem páté ranní. No co, spánek se přeceňuje, takže ráno hezky ke strojům!
Itinerář se musí plánovat s ohledem na denní světlo. Od východu slunce do západu slunce je na konci října pouze 8 a 1/2 hodiny času. Proto jsem podstatnou část přejezdů plánoval za tmy.
Kritérium pro ubytování je především dobré hodnocení, vlastní pokoje, ideálně snídaně i vlastní koupelna. Z posledního požadavku musíme dvakrát slevit. Auto velikosti nákupní tašky také nechceme. Proto si půjčujeme Suzuki Vitara 4x4.
Úterý - 160 km
Odlet v 15:05, přílet v 17:10 místního času. Nebudu tady řešit věci spojené s covidem. Pouze zmíním, že přímo na ostrově byly roušky k vidění jen sporadicky a žádných omezení jsme si nevšimli.
Protože z letiště vycházíme již po západu slunce, hned první den využíváme k delšímu přejezdu k prvnímu ubytování cca 160km za velice silného větru. Náttúra Yurtel (https://www.booking.com/hotel/is...tal&#_ )
Středa - celkem 125 km
Ubytování v jurtách je jedno z nejlepších, navíc zážitkových. Krásné, prostorné a pohodlné jurty s podlahovým topením, velice pohodlné postele, kvalitní a dostatečná snídaně. Klidný a tichý areál. Ráno nás příjemně překvapil výhled až na gejzír Strokkur. Plně doporučuji!
Čekají nás 4km jízdy ke gejzíru Strokkur, blízko kterého je otec všech gejzírů, Geysir. Ten již není tolik aktivní, avšak tryská vodu do výšky i 80 metrů. Podle wiki dosáhl v roce 1845 výšky až 170 metrů. Každých cca 7 minut tryská vodu gejzír Strokkur do výšky cca 35 metrů.
Dalších 10 km jízdy k dalšímu TOP, vodopádu Gullfoss. Celkem 32 metrů vysoké vodopády z velkým průtokem vody propadající se jakoby do pekla.
K termálnímu koupališti Secret Lagoon to máme dalších 35 km. Vstup je za nějakých 500 Kč (varianta včetně osušky za 700 Kč). Teplotu vody odhaduji na 39°C. Vtipný byl místní lifeguard v outfitu skládajícího se ze sněhulí, teplé zimní bundy, šály, rukavic a beranice.
Zbytečná zajížďka 80 km na další ubytování The Highland Center. Zbytečná, protože se mělo jednat o výchozí bod k průjezdu Duhovými horami. Bohužel už byly zavřené. Místo toho se mohlo přejet rovnou do ubytování, které je plánované až další den. Je zde společenská místnost a malá sauna, která stačí jen díky malému počtu ubytovaných. Jinak poměr cena/výkon je podprůměrný. (https://www.booking.com/hotel/is...s=1&#_)
Čtvrtek - celkem 335 km
Vzhledem k tomu, že jsme se museli vyhnout Duhovým horám, jeli jsme rovnou (115 km) k podle mě nejhezčímu vodopádu, 65m vysokému Seljalandsfoss a v jeskyni schovanému Gljufrabui.
Cestou jsme si zašli na oběd a koupili Hákarl - islandskou delikatesu. Kdo nejste slabá nátura, kupte si ho v supermarketu. Jsou to několik měsíců připravované, hluboce fermentované žraločí kousky pronikavé vůně a chuti. Hlavně to neotevírejte na pokoji! Pro srovnání: ovoce durian, které smrdí a chutná jako ho.no, je proti Hákarlu voňavá chuťovka. Ten smrdí i chutná jako měsíce neuklízené pisoáry v největších parnech. Buďte rádi, že smrad a chuť nejdou vyfotit.
Gljufrabui.
Seljalandsfoss 65 metrů vysoké vodopády
Od vodopádů nás čeká 220 km do dalšího ubytka. Cestou jsme se zastavili na skok ve Víku, u rozbouřené Black Sand Beach. Krásný kostelík Hofskirkja na nás čeká až u ubytování Adventure Hotel Hof. Pěkné pokoje s umyvadlem a dobrá snídaně. Ale sprcha s toaletou jsou společné pro celé patro. (https://www.booking.com/hotel/is...map_closed)
Pátek - celkem 240 km
Poslední ubytování bylo zvoleno strategicky blízko Diamond Beach (38 km). Je zde ledovovcové jezero pod známým ledovcem Vatnajökull, ve kterém plují ledovcové kry. Ty pak dále pokračují do moře, kde se ještě více lámou a vyvržené na pláži tvoří nádherné křišťálové útvary. Také jsme zde poprvé potkali lachtany. Než ty potvory stihnu vyfotit, tak zmizí nebo jsou moc daleko.
Svínafellsjökull (53 km) je jeden z ledovcových splazů Vatnajökullu, na který se jde relativně snadno dostat.
Svartifoss je pouze o 5 km dále. Musí se zde zaplatit parkovné. Nic drahého, levnější než v Praze - 133 Kč. K vodopádu se jde zhruba 2 km pěkným výšlapem.
Puffin Hotel Vík je 140 km daleko. Příjemný malý hotýlek kousek od pláže, s velmi slabými zdmi - sousedi jsou až moc slyšet :) (https://www.booking.com/hotel/is...cfs=1&)
Sobota - celkem cca 100 km
Hodně lidí se diví, jak úžasní jsou islandští koně. Oni musí. Jakmile má některý kůň špatné chování k lidem nebo dalším koním, tak jde do salámu nebo na koňské steaky. Koňská krev se používá na plazmu pro výrobu léků.
Na Reynisfjara Beach to je sice vzdušnou čarou 2 km, ale autem 11 km. Zde potkáváme další lachtany. Nádherné místo.
Zhruba o 20 km dál jsou útesy Dyrhólaey.
Popojedeme dalších 27 km k šedesátimetrovému vodopádu Skógafoss. Nahoru a dále proti proudu vede pěší cesta, podél níž je každých pár set metrů další a další vodopád. Je strašně těžké si říct dost, otočit se a jít zpátky. Bohužel není čas to projít celé.
Před západem slunce nám zbylo trochu času a tak se vracíme zhruba 9 km zpět. Aby jsme navštívili vrak letadla Dakota DC-3 z roku 1973. Z parkoviště volíme cestu pěškobusem (2*3,5km). Jiná varianta stejně není možná. Vlastním autem se tam nedá a autobus teď nejezdí.
Jedeme se ubytovat do 25 km vzdálené chaty Ásólfsskáli Cottage uprostřed místní farmy (https://www.booking.com/hotel/is...s=1&#_). Má vlastní venkovní vířivku napájenou vlastním vrtem 48°C, který se ředí vodou z místního vodopádu. Idylka. Především nám ale vyšel jeden z hlavních cílů, tedy polární záře. S pomocí mobilní aplikace Aurora jsme si vyhledali místo s nejvyšší šancí na její pozorování. Přesto není lepšího fleku k jejímu sledování, než z vířivky :-). Během největší aktivity byla větší oblačnost, která nám stejně nadšení ze sledování Aurory borealis nekazí. Pro informaci doplňuji, že vše bylo foceno na Samsung Galaxy S20 FE.
Neděle - celkem 210 km
Protože jsme stihli Seljalandsfoss a Gljufrabui v předchozích dnech, má poslední den volnější program. Loudáme se směr letiště. Zastavujeme se u vulkánu Geldingadalir, který byl v letošním roce několik měsíců aktivní. Doposud se ze sopky a puklin lávového pole kouří, ale již se po něm dá procházet.
A teď už opravdu na letiště Keflavik, který je na severoamerické tektonické desce. Zatímco většina Islandu je na euroasijské tektonické desce.
Náklady za 4 osoby - celkem 80.000 Kč
- Zpáteční letenky z Wroclavy - 12.000 Kč
- Náklady na auto ČR - Wroclav - 2.000 Kč (palivo, parking Wro)
- Pronájem auta - 10.500 Kč (Suzuki Vitara 4x4)
- Palivo 6.800 Kč (včetně několika zbytečných zajížděk najeto cca 1300 km)
- Pojištění auta na místě - 3.150 Kč (nejvyšší varianta, pořád jsou ale výluky například na vylomené dveře)
- Ubytování 2 jurty Náttúra Yurtel - 7.150 Kč včetně snídaně
- Ubytování 2 pokoje The Highland Center - 7.900 Kč včetně snídaně a sauny
- Ubytování 2 pokoje Adventure Hotel Hof - 4.400 Kč včetně snídaně
- Ubytování 2 pokoje Puffin Hotel Vík - 5.300 Kč včetně snídaně
- Ubytování 1 chata s vířivkou Ásólfsskáli Cottage - 4.250 Kč bez snídaně
- 2* večeře včetně panáka místní kmínovice a pivka
- 1* oběd
- Útraty v obchodech za jídlo a pití.
- 1* vstup Secret Lagoon
- Duty free Wroclav - 3 lahve něčeho ostřejšího a sváča
- Duty free Keflavík obdobně jako ve Vratislavi
- 1* Parking v NP
- Suma sumárum to vyšlo na cca 20.000 Kč na osobu.
Určitě se dá ušetřit - tisíce jak za letenky, tisíce za auto, tisíce za ubytování tisíce i za jídlo a kapesné. Na lowcost cestování v případě Islandu jsme už ale rozmazlení (cestuji-li s manželkou :-))
A dojmy? Jedno velké wow! Vidím 2 zásadní problémy - musím se omezovat ve focení, baterka v telefonu nevydrží všechno. Přitom je toho tolik! A navíc to za mě potom nemá kdo promazávat, vybírat ty nejlepší snímky. Fotil jsem na Samsung Galaxy S20 FE.
Hodně tu fouká a tak jsou občas auta omlácená od lítajícího štěrku a kamení. Všechna auta mají pneumatiky s hřebíky, takže hučí a počítejte s vyšší spotřebou paliva. Je potřeba si dávat pozor na vylomení dveří silným větrem - nevztahuje se na to žádné pojištění.
Brennivín je místní kmínová pálenka - překvapivě dobrý chlast.
Pěkný článek o polární záři (co to je a jak ji ulovit) je napsaný například zde: https://marekrybar.cz/polarni-za...predpoved/
Standa 009 procestoval 43 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 6 lety a napsal pro tebe 8 úžasných cestopisů.
Pecka! Na Island bych se vrátila hned. Byla jsem tam pro změnu v půlce června, takže možná příště takhle na podzim.
Taky se tam budu muset vrátit, přece jen toho tam je k vidění mnohem více. Ale naopak budu nejspíš preferovat tu půlku června, abych zažil Island zelený :-)
Dobrý den, já bych rád věděl, kde bylo to skopové za 300,- Jedu za pár dnů a ta cena je super, na to bych skočil :-)
Omlouvám se, nevšiml jsem si zprávy
Sice uz je asi pozde, ale bylo to zde https://maps.app.goo.gl/otsQrU6qzskvEofA8
Ať jsem přesný, stálo to 1750 isk. A bylo to v rezimu vem si kolik snis.
Omlouvám se, nevšiml jsem si zprávy
Sice uz je asi pozde, ale bylo to zde https://maps.app.goo.gl/otsQrU6qzskvEofA8
Ať jsem přesný, stálo to 1750 isk. A bylo to v rezimu vem si kolik snis.