ISLAND na 3 dny v říjnu
z Keflavíku po Jökulsárlón aneb co vidět a zažít na Islandu za pouhé 3 dny
Cestopis z roku 2022 napsala IvanaBl
Levné letenky na Island jsem schválně dlouho přehlížela ze 2 důvodů: 1) je tam draho, 2) je tam zima. Ale stále častěji jsme slýchávali: "Cože? Vy jste nebyli na Islandu??!" Tak jsem tuto zemi konečně začala trochu "studovat". Nejdřív to, jestli je tam opravdu tak draho a opravdu taková zima, jak se říká. Ano, je :) Každý den na Islandu stojí několik tisíc. Ale všechny výdaje se vždy dají nějak snížit. Zjišťuji, že 1.10. začíná na Islandu zima a ceny by měly být 2-3x nižší než v létě. Ověřuji na bookingu, je to tak! V létě 2lůžák se snídaní 5000 Kč/noc, v zimě (= od října) 2500 Kč/noc. A když se objevily letenky z Wroclawi s odletem právě 1.10., beru to jako znamení a poletíme hned 1. islandský zimní den! Prodloužený víkend je pro nás ideální, za 3 dny se dá vidět jižní a jihozápadní (podle mě i nejhezčí) část ostrova.
Island je severský ostrovní stát o rozloze 103 125 km² a se svými 343 000 obyvateli patří k nejřidčeji osídleným evropským státům. Největším a hlavním městem je Reykjavík. Island je nejekologičtější země na světě, pokud jde o energetické zdroje. Leží na rozhraní dvou litosférických desek a to má za následek velmi bohatou geotermální činnost. Island je zemí ohně a ledu - zemí ledovců, sopek, gejzírů, geotermálních pramenů, fjordů a vodopádů.
Příprava
Letenka: z Wroclawi 1.-4.10. za 2040 Kč.
Ubytování: pro 1. noc vybírám to nejlevnější a co nejdál na východ od Keflavíku (kvůli cestě na ledovec další den), snídani si dovezeme. Na další 2 noci volím ubytování s bufetovou snídaní, protože naším hlavním a nejdůležitějším jídlem dne se stanou právě snídaně. Ubytování celkem pro 2: 8100 Kč/3 noci (v létě to samé 13000 Kč!).
Auto: Suzuki Jimny od Avisu za 6200 Kč s plným pojištěním (v létě 14000!).
Itinerář: na 3 dny ve dvou se dělá krásně, zvlášť když kolem celého Islandu vede jedna hlavní asfaltová silnice Hringvegur (nebo Þjóðvegur 1 nebo Ring road), kolem které jsou odbočky k většině nejhezčích vodopádů, trailů, městeček a ledovcových jezer. Ring road je dlouhá 1339 km a dá se objet za týden. My pojedeme jen její jižní část, ze Selfossu asi 400 km na východ, musíme vidět ledovec! Takže 1. den: 5 hodin jízdy k ledovci s několika zastávkami, tam přespíme, 2. den: 5 hodin jízdy zpět s jinými zastávkami, Zlatý okruh necháme na 3. den, Reykjavík ošidíme (já ta města moc nemusím) a večer odlet do Wroclawi z Keflavíku.
Jídlo s sebou: na Island nutné. Kupujeme jídlo do letadla, 1. snídani na Island, trvanlivý chleba, paštiku :), proteinové tyčinky, zalévací polévky a těstoviny, čaj a kafe, ponorný vařič do auta a 3 dny s tímhle musíme přežít. Plán je najíst se pořádně ráno v ubytování, přes den si dát něco v autě a večer si v dalším ubytování pochutnat na výborné instantní polévce/těstovinách :)
Oblečení: počasí v říjnu: zima (2-8°C), vítr (skoro pořád), déšť (15 dní v měsíci) a může už sněžit. Pro mě ideální :), nesnáším zimu, mráz, déšt ani vítr. Ale 3 dny to vydržím, případně budu víc v autě a vždy jen vyběhnu něco vyfotit. Jako vždy balíme jen příruční zavazadla, na Island kupuji jenom pevnou (kvůli větru) žlutou (barva důležitá!) pláštěnku za 180 Kč, chlapecké nepromokavé kalhoty za 160 Kč a teplou čepici. Nutné jsou turistické kalhoty a boty (v tom pojedu), pak 2x termo triko, 2x teplé ponožky, termo spodky, 1x mikina, bunda na lyže, šála a rukavice. Nebereme náhradní obuv - nevejde se.
Den 0.
Bydlení na Islandu je propojeno s přírodou. Okna jsou všude veliká a elektřinou a topením se tu nešetří. Domácnosti jsou vytápěné geotermální energií, i elektřina se vyrábí velmi levně díky stovkám sopek a termálních pramenů. Naše farma pro 1. noc je na samotě, nejbližší město je 10 km vzdálený Selfoss, kde prožila své dětství Björk a je zde pohřben šachista Bobby Fischer. Do ubytování přijíždíme v noci. Venku i uvnitř se svítí, je odemčeno, nikde nikdo. Na dveřích jednoho z pokojů je mé jméno :) Pokoj je malý, hezký, útulný, vyhřátý, je tu praktický věšák na sušení věcí a na stole návod, jak na Islandu spát!? To musíme vyzkoušet. Vypínáme na noc topení a otevíráme okno! a spí se nám v těch peřinkách skvěle! V noci jsou tu asi 4°C a venku 100% ticho a tma.
Den 1.
Vstáváme ještě za tmy. Přijeli jsme sem poslední a odjíždíme první :) Spánkový deficit se dostaví až za pár dní a to už budeme doma. Co je podstatné, neprší!!! Je kolem 7 hod., v příjemné společné kuchyňce si vaříme kafe a čaj a snídáme české koláčky :)
Hned po snídani chci vyrazit na východ, předpověď nevypadá vůbec dobře :( Rychle sbalím (pyžamo a kartáček na zuby), vycházím ven a první, co na Islandu vidím, jsou islandští koně! :) Jdu blíž a oni taky a jeden se nechá pohladit, jsou nádherní! Islandský kůň je nejčistší plemeno na světě. Žije zde od dob Vikingů od 9. stol. Aby byl i v budoucnu zajištěn čistokrevný chov, platí na Islandu zákaz dovozu koní a jakmile kůň ostrov opustí, nesmí se už vrátit. Na Islandu žije 80000 koní (na 350000 obyvatel), z toho polovina je divoká, žije volně, bez dokrmování.
Zatím neprší, skoro nefouká a na chvíli dokonce vykoukne slunce! První vodopád, který na ostrově navštívíme, je Seljalandsfoss. Je vysoký 60 m a jeho zvláštností je, že se dá díky masivnímu převisu celý obejít! Oblékáme si proto pláštěnky a jsme mokří dřív, než za vodopád dojdeme. Je tu pěkný liják a hukot, křičíme na sebe a vůbec se neslyšíme. Po obchůzce vodopádu jsem celá mokrá a tak to jdu ještě jednou :) Chválím nepromokavé chlapecké kalhoty z Decathlonu a převlékám si ponožky. Boty uschnou později.
Svítí slunce!, projíždíme nádhernou krajinou, koukáme zleva doprava, občas zastavujeme, moc se nám tu líbí! A taky pořád chválíme to "naše" malé terénní autíčko. Jimny nám sedí. Ráno se do něj těšíme, večer mu dáváme dobrou noc :), má praktické přihrádky i otevírání dveří, vzadu máme oblečení, suché i mokré a všechno jídlo a vepředu ponorný vařič do autozásuvky a navigaci. Pro 2 na Island je dokonalý. Během prvních hodin vidíme, jak je Jimny na Islandu oblíbený. Na parkovištích parkují Jimny vedle sebe a protože se poznají už zdálky, blikají na sebe a řidiči a spolujezdci si mávají a smějí se :) Jen ten benzín tu stojí přes 60 Kč, ale za to náš Jimny nemůže.
Ovce na Islandu mají stejnou volnost jako koně. Od jara do podzimu běhají volně po celém ostrově a nikdo se o ně nestará. Na podzim se shánějí z pastvin a následuje třídění. Ovce jsou označeny a proto lze bez problémů najít jejich majitele. Narozená mláďata zůstávají u matky, se kterou se majiteli předá i mládě. Na Islandu žije 2,5 krát více ovcí než lidí.
V tomto domečku se na soukromém pozemku nachází malá jeskyně, kterou majitel zpřístupnil všem. Na plotě, přes který vede vstup, je kasička, kam je zvykem za návštěvu hodit malý poplatek. Majitel pak může jeskyni i parkoviště u ní udržovat.
Přijíždíme k vodopádu Skógafoss a objevuje se duha!!! Počasí dnes nemá chybu! Vodopád je 60 m vysoký a natáčel se tu Thor nebo Hra o trůny. 400 schodů nad vodopádem začínají turistické stezky. Jsou výborně značené, udržované a perfektně čisté! A to tu nejsou žádné odpadkové koše. Prostě každý si veškerý odpad dá do pytlíku a zase odnese, a to včetně vlastních exkrementů!, které ničí zdejší přírodu. Vážně.
Vedle Skógafossu je vyhlášený stánek fish&chips, v itineráři s otazníkem. Cena je ale šílená. Skoro 700 Kč za menší porci. Necháváme si zajít chuť a v autě mažu českou paštiku na výborný islandský chleba za 160 Kč :)
Přicházíme na Black Sand Beach, pláž s černým sopečným pískem, jdeme i do čedičové jeskyně. Pláž je nebezpečná, často se tu objevují "plíživé" a životu nebezpečné vlny, platí zde pravidlo neotáčet se k moři zády. Vlny nejsou slyšet, přiblíží se nečekaně a doslova vám vezmou půdu (písek) pod nohama. Několik turistů zde už zemřelo. Dnes se tu ještě můžeme trochu procházet, ale na zítřek je vydán úplný zákaz vstupu na pláž i do jeskyně právě kvůli "plíživkám". Varování nám přišlo na mobil.
Slunce a modré nebe! Žádný vítr, žádné čepice.. Projíždíme oblastí s nádhernými měkkoučkými obřími mechovými vřesovišti. U silnice jsem na jeden vylezla a pak na blízké vyhlídce zjistila, že se to nesmí! No jo, první den na Islandu... A dál už si dáváme pozor a chodíme jen po vyznačených stezkách.
Island je kromě země ohně a ledu také zemí tisíců vodopádů. Několik desítek jich dnes cestou na východ míjíme. A později už projíždíme kolem jednoho z 20 ledovcových splazů největšího ledovce na Islandu i v Evropě! Ledovec Vatnajökull má rozlohu asi 100x150 km a zabírá 10% rozlohy celého Islandu. Z auta vidíme ledovcový splaz Skaftafellsjökul (všech 20 splazů je pojmenovaných), ale tady se zastavíme až zítra.
Dnes zastavujeme u ledovcového jezera Svínafellsjökul. Jsme v říjnu u ledovce, je skoro jasno, teplo (ve stínu 12°C) a bezvětří, k jezeru jdeme jen v mikinách a slunečních brýlích :) Island je prý dobré navštívit v každém českém ročním období, ale nejkrásnější barvy jsou právě ty podzimní. Poprvé v životě vidíme plovoucí ledové kry tajícího ledovce. Úchvatný pohled!
Přijíždíme ještě za světla k jezeru Jökulsárlón. Veliké ledové kry si pomalu plují po jezeře směrem k moři, občas se srazí nebo někde v dálce hlasitě odtrhnou. Světle modré kry jsou čerstvě utržené, šedá barva ukazuje na stálou sopečnou činnost (30 aktivních sopek!). No, koukám, ani nedutám, jen tu stojím s otevřenou pusou. Já ani nevím, jak dlouho byla otevřená, nikdy v životě se mi to (asi) nestalo. Konečně chápu výrazy "spadla mu brada" a "stát v němém úžasu". Tomuhle místu dávám 1! Nejhezčí místo na světě, kde jsem zatím byla. Nechci odsud pryč, ale zároveň chci ještě za světla vidět nedalekou Diamantovou pláž.
Diamond Beach je hned vedle laguny Jökulsárlón. Sem plují ledové kry z jezera, které moře brousí na "diamanty". Pláž je pokaždé jiná, neustále se mění počet, velikost i tvar ledových bloků. Další krásné místo na Islandu!
Dnešní plán splněn na 100% :) Dojmy nepopsatelné. Jak někdo může říct, že na Island musíte minimálně na týden, když i za jeden jediný den můžete vidět tolik nového!?
Do ubytování (na samotě u hřbitova) přijíždíme zase až po tmě. Opět nás čeká vyhřátý pokojík, peřinky a čistá společná koupelna. Příjemná majitelka nám hned nabízí kávu, čaj a vařící vodu na zalití večeře. Takhle se tu stravuje většina cizinců. Průměrný plat na Islandu je 140000 Kč. Islanďané ví, že je to hodně, a nás ostatní chápou. Ještě krátká procházka po nočním hřbitově a pak už zkušeně vypínáme topení, otevíráme okno, zachumláme se a spíme.
Islanďané jsou velmi hrdí na svoji zemi, národ, kulturu a jazyk. Už od dob osídlení ostrova tvoří vlastní slova, nepoužívají ta mezinárodní. Islandské děti tak dokážou číst islandské texty takřka tisíc let staré! Pro "cédéčko" vznikl název složeninou slov paprsek a talíř, tedy talíř popsaný paprskem. Místo slova "tradice" říkají hefđ, tedy něco, co máme. Pro počítač vymysleli název tölva, složený ze slov tölur (čísla) a völva (vědma). Ze slova "počítač" je tak slyšet dřívější domněnka v jejich nadpřirozené schopnosti. Prý jediné slovo, které Islanďané bez poznámek převzali, bylo „amen". Islanďané jsou hrdí na své vikingské kořeny a mnoho z nich může vysledovat svůj původ až k prvním osadníkům, jejichž jména jsou zapsána v Knize osadníků. Nejdůležitější na Islandu je křestní jméno, podle kterého jsou tu řazeny i telefonní seznamy. Dítě dostává místo příjmení jméno svého otce s příponou -dóttir (dcera) nebo -son (syn). 75% exportu tvoří ryby. Místo českého „ty vole“ se islandští teenageři titulují „ty tresko“ :) Prohru připodobňují ke skládání vesel a pokud něco stojí za málo ryb, stojí to česky za houby. Věřit na skřítky je na Islandu naprosto normální. Elfy či neviditelné lidi (huldufólk) mnoho Islanďanů vidělo a všichni ví, že není dobré je rozzlobit.
Den 2.
Vstáváme zase za tmy, ani dospat nemůžeme! Neprší!!! Paní domácí nám připravila jednoduchou bufetovou snídani. Dáváme si její teplou ovesnou kaši, domácí džemy (např. mrkvovocitronový s chilli) i jablečné pyré, které sama vyrábí, salámy, vejce, wafle, všechno. Je ráda, jak nám chutná a tak pořád krájí a nosí na stůl a my si pořád přidáváme, protože to bude nejlepší jídlo dnešního dne a ona to moc dobře ví :) Okolí statku si prohlížíme až ráno.
Plán je jasný, nejdřív musíme ještě jednou za světla vidět Jökulsárlón. Jezero se stále zvětšuje, jak ledovec taje. Nyní má kolem 20 km². A správně je to laguna, protože je s mořem spojená krátkou (250 m dlouhou) řekou. Kry jsou dnes úplně jiné a jinde než včera a pořád cestují. Tolik se tu od včerejška změnilo, skoro je mi líto, že jsem o to spánkem přišla (taková škoda, že člověk musí 1/3 života prospat). Zase tu stojím, mlčím a zírám na tu krásu a objevuji ve vodě černé skvrny, ty tady včera nebyly!? Kouknu se pořádně... jsou to TULENI!! Přehodnocuji a dávám tomuto místu 1* (hvězdička za tuleně :) ). Za chvíli přicházíme i na to, proč tu včera nebyli. Protože teď je příliv a tuleni sem do laguny plují z moře - momentálně tedy po proudu. Jsou jich desítky, vidíme i mláďata! Později si najdu: "tuleň vousatý, váží až 300 kg a pro potravu se potápí nejčastěji do hloubky kolem 100 m." Tak proto musím tak dlouho čekat, než se znovu vynoří :)
U jezera/laguny jsme zažili i okamžitou změnu počasí. Najednou se zatáhlo, objevily se mraky, mlha, všechno utichlo a zešedivělo, i voda přestala téct, jakoby se zastavil čas... bylo to strašidelné! A za minutu se vše rozplynulo a bylo zase hezky. Kdybych to neměla na fotkách, nevěřila bych tomu.
Diamond Beach také podruhé. Dnes tu kromě "diamantů" pozorujeme i tuleně, kteří si to díky přílivu míří přímo do laguny. Pláž je také jiná než včera, mé oblíbené kousky ze včerejška už roztály a jsou tu jiné. Našla jsem si diamantový náramek. Škoda, že nevydrží. Krásný kontrast ledu s černou vulkanickou písečnou pláží. Na parkovišti stojí náš Jimny zase vedle brášky a my fotíme mapu, kde jsme. Reykjavík je asi 400 km na západ.
Další zastávka je u jezera Jökulsárlón. Projížďka na obojživelné lodi musí být skvělá!
Ledovcové jezero Fjallsárlón pod jiným ledovcovým splazem. Neprší a chvíli je zase ta krásná, fotogenická mlha.
Odbočujeme z hlavní a zkoušíme, jak Jimny zvládá brody. Je to zábava a Jimny je jako prase, snad bude pršet. A nesmí chybět foto mého koutku v autě: tady vařím, suším, naviguju, nejlépe vše najednou. Mimochodem ponorný vařič do autozásuvky je výborná věc nejen na Island.
Vydáváme se na krátký trail k ledovcovému splazu Svínafellsjökul. Takhle barevný je Island jen v zimě.
Na odbočce ke každé vesnici je mapa všech domů. Pošťáci to tu nemají jednoduché, vesnice jsou vzdálené i desítky kilometrů od sebe. Přesto doručují i dopisy bez čísel, jen s mapkou nebo nedávno s názvem vesnice a popisem: "islandsko-dánský pár se třemi dětmi a hodně ovcemi" :) Jedeme zpět k Selfossu stejnou cestou jako včera, ale dnes děláme úplně jiné odbočky, vše vidíme poprvé. Dnes nám poprvé i prší, ale až k večeru ve městečku Vík í Mýrdal, v překladu "záliv v bažinatém údolí". Jde o nejjižnější vesnici na Islandu.
Poprvé přijíždíme do ubytování za světla. Hotýlek je na samotě, celý prosklený, útulný, je tu krásně teplo a zase se všude svítí. Vítá nás usměvavý recepční, posílá nás na čaj, kafe a sušenky zdarma a ke konvici s vařící vodou (v hotelu! :) ). Dáváme si horkou čokoládu a kafe a čaj a znovu čokoládu. I kvůli tomuhle je hotel na bookingu tak oblíbený, na Islandu stojí kafe nebo čaj kolem 150 Kč. Největším bonusem je ale místní hot pool, termální vířivka. Termální voda má 38-42°C a teče přímo do dna vany. Sympatický recepční za námi přijde i sem a ptá se, jestli nechceme teplejší nebo studenější :) Já ty hotely moc nemusím, ale tady si připadám jako doma. Večeříme v kožené sedačce s výhledem do krajiny (= zalijeme si vařící vodou těstoviny a dáme si další čaj).
Polární záře. Aurora Borealis. Mám načteno. Pro pozorování polární záře je nutné: 1) vysoký Kp index + 2) tma + 3) jasno. Jsme v hotelu, který je ideální pro její pozorování přímo z termální vířivky. Mám stejnou aplikaci na předpověď polární záře, jakou používá náš recepční. Ad 1) oba víme, že dnes je Kp 6, tj. super (0 je malá geomagnetická aktivita a 9 je extrémní geomagnetická bouře). Ad 2) v říjnu je tu samozřejmě v noci úplná tma (proto v létě polární záře nemůže být vidět). Ad 3) bohužel oba z předpovědi vidíme, že dnes v noci budou mraky a polární záři neuvidíme :(
Tohle sem musím dát: "Kp index – logaritmická míra fluktuací vodorovné složky geomagnetického pole vzhledem k jeho klidovému stavu. Tento index je integrálně počítán přes tříhodinový interval, nabývá hodnot 0 až 9."
Večer za tmy přijíždí do hotelu vysmátí a natěšení Japonci s obrovskými kufry a na recepci se hned vyptávají, v kolik hodin přesně ta záře dnes bude? Vidíme, že recepční tuhle situaci už zažil mockrát, přesto se omlouvá a trpělivě vysvětluje, že záře dnes bohužel nebude. Oni to nechápou, mluví o vířivce, že z ní tu záři přece uvidí!? Recepční jim ukazuje tu "naši" předpověď polární záře na počítači a oni pořád nechápou: "Ale my jsme sem kvůli tomu přiletěli až z Japonska!?" a recepční opakuje, že aktivita je OK, tma je OK, ale prostě budou celou noc (ty blbý!) mraky. Japonce konečně přechází úsměv: "A můžeme to aspoň zkusit?" Na to recepční pokrčí s omluvou rameny, kouká na mě, já udělám to samé, usmějeme se na sebe. Japonci stojí jako opaření, jsou touhle zprávou naprosto zdrceni. Takové zklamání jsem u dospělých lidí dlouho neviděla a bylo mi jich vážně líto. Ale jak říkám, štěstí přeje připraveným, není špatné si něco o zemi přečíst, než do ní přijedete. Já byla taky zklamaná, ale vím, že polární záři ani předpověď počasí na Islandu nenaplánujete. Ale na bookingu u našeho hotelu jsou i tyhle úžasné fotky:
Den 3.
Vstáváme zase za tmy, na snídani jsme první a plánovaně se přecpáváme. Čeká nás poslední celodenní putování po ostrově a protože (zase) neprší, můžeme jít na túru s otazníkem (v dešti by to nešlo) k termální řece Reykjadalur. Pak nás čeká celý Golden Circle (Zlatý okruh má asi 300 km), zastávka v Reykjavíku a odlet z Keflavíku.
Na obrovském parkovišti v Reykjadaluru jsme první. Ženeme naším svižným tempem 3,5 km do kopce k termální řece, nikde nezastavujeme, fotím za pochodu, jsme zpocení a těšíme se, až se svlékneme. Čím dále proti proudu jdeme, tím je voda teplejší, na konci pak vařící, tam už se koupat nedá. Převlékárny jsou venkovní, otevřené a společné, Islanďané tohle moc neřeší. V 9 hodin ráno už se úplně SAMI vyhříváme v horké termální řece. Jen my dva a nádherná příroda kolem...
"Kouřové údolí" (Reykjadalur) si užíváme až cestou zpět. Údolí je plné horkých pramenů a bahenních vařících jezírek a je tu cítit síra. U Královnina vrtu (Queen's borehole) vidíme, jak to v útrobách země krásně bublá, hučí a syčí! Cestou zpět už potkáváme desítky lidí a na parkovišti je kromě spousty aut i několik autobusů. Vstávání za tmy se vždy vyplatí!
Hrunalaug Hot Springs jsou jen 5 km od Zlatého okruhu. 3 koupací jezírka s různou teplotou vody a v domečku malá převlékárna. Koupání je zdarma, ale na parkovišti je opět kasička, kam přispíváme islandskému farmáři - majiteli pramene - na údržbu cestiček, domečku, řeky a bazénků. Krásné místo!
Red Hot Lava Soup (v itineráři s otazníkem) je ještě dražší, než jsem četla. Jenže. Mám na ni strašnou chuť už asi měsíc a vím, že až ji sníme, automaticky dostaneme ještě jednu velkou polévku dle našeho výběru zdarma. Nejdražší polévka na světě tedy stojí: 520 Kč! Ale dostali jsme za tu cenu dvě a 260 Kč už tak šílená cena není. První lávová polévka je plná hovězího masa a málem jsem ji nestihla vyfotit (vrhli jsme se na to maso :) ). Druhou vybíráme jehněčí opět s kusy masa a k tomu sníme i celý chleba. Pití je tu zdarma - dostanete skleničky na vodu, kterou si sami natáčíte u baru.
Gullfoss ("Zlatý vodopád") je nejmohutnější a nejnavštěvovanější vodopád na Islandu - hlavně díky poloze u Zlatého okruhu. Průtok až 2000 m³/s. Takový hukot u vodopádu jsme ještě neslyšeli.
Přijíždíme do geotermální oblasti. Vstup je zase zdarma, celou oblast koupil Islanďan a daroval ji státu pod podmínkou, že bude bez poplatku zpřístupněna všem. Geysir - z islandského "geysa", což znamená „proudit“ - dal název všem ostatním gejzírům na světě. Je aktivní, ale nepravidelně, jen každých 8 až 24 hodin vychrlí vodu až do výše 120 m! Tolik času nemáme :) Všude jsou varování a zábrany, smí se chodit jen po vyznačených cestách. Teplota povrchu je v těchto ohraničených místech kolem 100°C, pár cm pod povrchem 200°C atd. Povrch vypadá pevně, ale není. Nahoře je jen tenká krusta, která křupne hned, jak se na ni stoupne a jak si vyzkoušel Ed Sheeran osobně v den svých 25. narozenin. Překročil zábranu, krusta praskla, v mžiku měl roztavenou botu a částečně i nohu, přiletěl pro něj vrtulník, měsíc nechodil a čekala ho transplantace kůže. V létě se tu něco podobného stává v průměru 1x denně!
Strokkur je nejaktivnější gejzír na Islandu. Gejzír se vyskytuje pouze v sopečných oblastech, je jich na světě jen necelý tisíc. Voda, která proteče až 2 km pod povrch, se dostane do styku se žhavými horninami a zahřeje se tolik, že dojde k výbuchu horké vody zpět na zem. Cyklus se s určitou pravidelností opakuje.
Gejzír Strokkur si několik minut jen tak bublá, nafukuje se a vyfukuje a trochu mění barvy. Po 5-10 minutách se objeví krásná modrá bublina (podařilo se mi ji vyfotit až napotřetí, je to mžik), která okamžitě "vybouchne"! Pokaždé jinak, do jiné výšky a pokaždé se leknu :)
Zastávka v Národním parku Þingvellir. Oblast leží přesně na zlomu Severoamerické a Euroasijské tektonické desky. Nachází se tu letní sídlo premiéra Islandu. Fotky z místního WC jen pro dokreslení celého Islandu: teploučko, čisto, krásný výhled a nic se tu neplatí.
Hlavní město Reykjavík jsme cíleně odflákli, navíc se nám až tady, na konci naší cesty, zhoršilo počasí. Je nám zima a fouká fakt silný vítr, bereme si i rukavice. Kostel Hallgrímskirkja je symbolem Reykjavíku a zároveň, díky výšce 74,5 m, nejvyšší budovou na Islandu. Skólavörðustígur je malebná pěší ulice v Reykjavíku s těmi nejlepšími restauracemi. Právě tady nabízí grilované papuchalky, hříběcí steaky a steaky z plejtváka! Sun Voyager na pobřeží připomíná loď, ale i kostru velryby. Prý nejlevnější teplé jídlo v Reykjavíku je párek v rohlíku, tady jehněčí, tak jeden zkoušíme. Už nestojí 90 Kč, ale 110 Kč, ale je dobrý a snědli bychom jich ještě asi tak 5 :)
Za 3 dny jsme ujeli 1250 km a viděli jen malý kousek Islandu. Měli jsme kliku na počasí a smůlu na polární záři. Pláštěnky jsme vytáhli jen 1x, abychom mohli obejít vodopád. Celé 3 dny nám hodně svítilo slunce, pršelo minimálně, vítr byl až před odletem a nebyla ani zima.
Závěr:
Jsem moc ráda, že jsme na Island "nakoukli" a vím, že více dní by bylo lepších. Na druhou stranu lepší 3 dny než nic a i za 1 den na Islandu se dá vidět opravdu hodně. Každý den na Islandu ale něco stojí, nás v říjnu vyšel včetně letenky, auta a benzínu na 7500/2 osoby/den (bez jídla, to bylo z 90% vlastní). V létě bychom se dostali se stejným autem ve stejném ubytování na 15000/2 osoby/den. Byl to náš nejdražší cestovatelský víkend, ale nikdy na něj nezapomeneme. A důvodů vrátit se na Island máme dost, jedním z nich je Aurora Borealis :)
Co nás mile překvapilo na Islandu:
1) úchvatná příroda!
2) čistota! Čistší zemi jsme neviděli. Za 3 dny jsme na zemi nenašli ani jedno smetíčko, ani jeden vajgl! Děti jsou tu odmala vedeny ke sportu a vztahu k přírodě.
3) lidé - přestože žijí v zimě, větru, dešti a tmě a vydělávají v průměru 140000 Kč/měsíc, jsou milí a mají pochopení pro ostatní návštěvníky ostrova
4) že sem jezdí hodně cestovatelů jako my, kteří si vaří v autě na parkovišti a večeří instantní polévky :)
5) počasí v říjnu, ale myslím, že jsme měli extrémní štěstí
6) Island je drahý, ale spousta věcí je tu (na rozdíl od nás) zadarmo: silnice, většina parkovišť, čisté vyhřáté záchody a umývárny, neplatí se vstupné na vodopády, ledovce nebo gejzíry (pouze v parcích je mírný poplatek za parkování se vstupem do parku).
Odkazy na 3 ubytování + mapa:
Country Dream Langholt II: https://www.google.com/maps/plac...11dzdh51v9
Guesthouse Kálfafellsstadur: https://www.google.com/maps/plac...11qpw6gwx3
Hotel Kvika: https://www.google.com/maps/plac...11r10x31tw
IvanaBl procestovala 89 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 1 rokem a napsala pro tebe 20 úžasných cestopisů.
Ahoj Ivano. Přečetla jsem "jedním dechem". Už 3 x jsme se s mužem chystali na Island, 3 x nám ho kvůli covidu zrušili... Plánovala jsem podobnou cestu, ale s víc zastávkama a na víc dní (6 nocí), přece jen už máme "leta". Moc díky za tipy, hlavně ty s koupáním. Těším se na další cestopisy. Šárka
Ivano, prosím doporučte "již osvědčenou" spirálu na vaření vody do auta.... abych nekupoval něco, co by mě zklamalo.
PS: ten poplastovaný hrnek ZULU nemá problém s nažhavenou spirálou? A zároveň připište, jakým mobilem fotíte, tipuju iPhone.... fotky jsou zdařilé. 👍
Děkuji moc. CX
EDIT: kouknul jsem na youtube na tu šílenost X-SCREAM z 2011. Tak na to bych 100% nevlezl !!!!! 😵
Děkuji moc. CX
Zulu hrnek je výborný, i dost velký (400 ml), ten tvrdý plast je plus - nespálíte se. Spirálu jsme koupili tu nejlevnější asi za 120 Kč a fungovala. Teď koukám, že se dělají i malé varné konvice do auta, to je za jízdy trochu bezpečnější, ale zase větší. Mám Samsung S21 a X-scream byla výzva, znovu už bych asi taky nešla :) Užijte si Island!
Ivano. To jste museli mít s tou varnou spirálou šílenou trpělivost. Ta doba, než to začne vařit (300ml) je snad 40min. A to jsem zkusil spirály od dvou výrobců 🫣 To se mi ta voda skoro dříve odpařila, než začala vařit...
24V/200W
Jsem se na to vaření v autě úplně vykašlal 🤕
24V/200W
Jsem se na to vaření v autě úplně vykašlal 🤕
Krásný cestopis! 😇 Mám podobné plány pro návštěvu konkrétních míst. Neměl jsem v plánu jet "až" k Jökulsárlón Glacier Lagoon.... ale teď MUSÍM !!! 😆
Ivano, ty tvoje cestopisy jsou fakt super. Každej přečtu a hned tam chci vyrazit!
Ahoj Alo, moc ti děkuju, je super mít takovou zpětnou vazbu! Hned mám energii psát další cestopis! :) Já ani nic nečtu a pořád mám chuť někam vyrazit :))
Paráda, vytěžili jste z těch 3 dnů zřejmě maximum, dokonce včetně koupání... A oceňuji to nadšení a okouzlení Islandem, je zcela oprávněné. Když jsme poprvé před lety uviděl Jökulsárlón, nevěřil jsem vlastním očím... :-)
Děkuji!! To jsme měli určitě hodně podobné pocity, nejdou moc popsat.. :)
Děkuji!! To jsme měli určitě hodně podobné pocity, nejdou moc popsat.. :)
Opět super cestopis a nádherné fotky! Jsem ráda, že vám takhle vyšlo počasí. Podzim je na severu úchvatný, zažila jsem podobné barvy na treku na poloostrově Kola (sice koncem srpna, ale taky krása), ráda bych si to zopakovala klidně i někde jinde.
Moc hezky report, libila mi cast o jazyku a chovani mistnich. Fotky jsou dechberouci. Diky za sdileni 👏🏻👏🏻👏🏻