Island - Ring road a západní fjordy
Země gejzíru, sopek, ledovců a vodopádů - ráj pro všechny dobrodruhy!
Cestopis z roku 2018 napsala Nollisek
Sny se mají plnit a naším cestovatelským snem bylo navštívit Island. Když se na jaře začaly objevovat cenově příznivé letenky, mé srdce zajásalo a o dovolené bylo rozhodnuto.
Vybrali jsme si let z Wroclawi s návratem do Prahy, bohužel poslední letadlo, které do Prahy z Keflavíku dorazilo, alespoň prozatím. Už z letadla to byla nádherná podívaná, obrovský ledovec, malé sopečné kopečky, fjordy.... Už z letadla jsme vycházeli natěšení a ani nám nevadilo, že je venku 8 stupňů, zatímco v ČR vládnou tropy.
Pár cestovatelských tipů hned pro začátek. Naše cesta probíhala začátkem června, což mohu jen doporučit. Počasí nám vyšlo, většina cest již byla přístupných, avšak turistická sezóna byla teprve na začátku, což mělo obrovskou výhodu. Několikrát jsme byli přes AirBnB ubytování v guest housu, který jsme měli jen pro sebe a ani u největších taháků nebyly velké davy lidí. Čím víc na sever, potažmo východ pojedete, tím víc budou davy řídnout.
Pokud nevíte, jak cestu naplánovat, nám se osvědčil průvodce od Lonely planet, je sice drahý, ale naleznete tam spoustu informací a tipů pro cestu. Také jsou zde přehledně řazena zajímavá místa podle jednotlivých regionů.
Bez auta se určitě neobejdete. V půjčovně většinou dávají "zákaznickou" kartu k určitému řetězci čerpacích stanic, což doporučuji využít. Je tam nějaká ta sleva na benzín, ale dostanete také slevy na jídlo či kafé úplně gratis. Pečlivě zvažte pojištění auta, většina Ring road je bez problémů sjízdná, ale k některým zajímavým místům vede vedlejší nezpevněná silnice plná prachu, kamení a štěrku. V dešti nic moc.
Na nákupy potravin doporučuji řetězec Bonus, který lze poznat podle růžového prasátka v logu. Cenově je to příznivé, ovšem na islandské poměry. Mají však různé otevírací doby, což lze ověřit na jejich stránkách. Skoro všude se dá platit kartou, takže hotovost u sebe mějte v rozumné míře. Dále jsme navštívili ještě řetězec Netto, který nás také nezruinoval.
Další super vychytávkou jsou stránky https://hotpoticeland.com , což je mapka čerpacích stanic, ale především volně přístupných jezírek s horkými prameny, kde se můžete vykoupat.
Pozor také na vítr, někdy fouká tak silně, že je potřeba při vystupování z auta přidržet dveře, aby je vítr neurval.
Určitě s sebou přibalte opalovací krém, sluníčko pálí i tady. A mějte ho po ruce, i když to ráno nevypadá na azurovou oblohu. Počasí se hodně mění, mraky se drží kolem vrcholků hor, takže často se stává, že jen přejedete kopec a mlha s mraky jsou pryč. Ze stejného důvodu radím i vrstvit oblečení a počítat i s mokrou variantou, takže mít s sebou i něco nepromokavého. A určitě plavky po ruce, všude je spousta možností koupání v přírodních jezírkách, které je až na úplné výjimky zdarma.
S alkoholem je to složitější. V běžném obchodě seženete pivo. Pokud chcete něco tvrdšího, musíte do specializovaných prodejen ( nemáme vyzkoušeno) a také se trochu prohne vaše peněženka. My to vyřešili tak, že jsme v duty free v Keflavíku koupili za celkem solidní cenu láhev a tu popíjeli při dlouhých slunných večerech a plánování zastávek na další den. Duty free na letišti je poměrně velké, takže si asi vybere každý.
Co se týče stravování, tak restaurace na Islandu jsou, ovšem poměrně drahé. Dají se využít bistra, která jsou součástí benzinek, nebo doporučuji v lokalitě, kde se zrovna nacházíte použít Google maps, kde jsou často recenze podniků i s vyfocenou nabídkou včetně cen. Mají vynikající párky v rohlíku a také jsou tam velmi levné Pringles (doporučuji s sebou pro strýčka příhodu, nás jednou spolu s energeťákem zachránili před hladem v kamenité poušti, kterou jsme projížděli asi 3 hodiny a široko daleko nic). V opuštěných končinách se vyplatí plánovat nejen zastávku na tankování, ale i na jídlo, pokud je potřeba.
Vstup na většinu krásných míst je zdarma.
První den jsme zahájili výletem na zatopený kráter sopky Kerid. Nutno ještě zmínit, že jsme na celou dobu měli půjčené auto z půjčovny Budget. Parkoviště je hned u kráteru a byla to jedna z mála věcí na Islandu, kde se platilo vstupné. Pohled do kráteru je magický, modrá voda a až skoro červená půda kolem tvoří krásný kontrast. Dále jsme pokračovali ke Geysíru. Už při příjezdu nás okouzlila všudy stoupající pára z horkých pramenů. Kolem chlouby tohoto místa - tryskajícího gejzíru Strokkur postává hlouček lidí s nachystanými fotoaparáty, protože pramen tryská v nepravidelných intervalech. Dnešní putování jsme zakončili u vodopádu Gullfoss, který určitě stojí za vidění. Při návštěvě doporučuji nepromokavé oblečení, neboť padající masa vody vytváří krásný deštík.
O Islandu platí, že i cesta je cíl a vyplatí se mít oči otevřené. My na svých cestách objevili několik krásných vodopádů, o kterých v průvodcích nebyla ani zmíňka nebo spoustu míst s krásnými výhledy po okolí. Určitě doporučuji navštívit vodopád Skogafoss - pokud vám vyjde slunečné počasí, můžete zažít píseň Somewhere over the rainbow na vlastní kůži. Zde doporučuji vytáhnout pláštěnku, protože padající masu vody si lépe vychutnáte s ní. Černá pláž Reynisfjara a skály trčící z vody působí magicky.
Další den jsme pochopili, proč se Islandu říká země ohně a ledu. Čekala na nás Glacier lagoon s tyrkysově modrýma ledovcema a pár kroků od této krásy Diamond beach, na níž se nachází kry vyplavené při přílivu, které připomínají diamanty. Tohle místo určitě nevynechávejte! A když budete mít štěstí, třeba potkáte i tuleně a zjistíte, proč jsou některé kry špinavé a jiné ne.
Další místo, které určitě mohu doporučit je Hverir. Pokud jste měli sen projít se po Měsíci, tak tady se k tomu minimálně přiblížíte. Plno kráterů s probublavajícím bahnem a výpary síry. Poté jsme využili místní lázně u Mývatn, kterým se přezdívá Blue lagoon severu. I zde se nachází modrá voda a polopřírodní bazén s příjemnými cca 37°C a vaše peněženka nebudete tolik krvácet, protože vstupné není tak vysoké (ale rozhodně to není za pusu). Jezero Mývatn jsme bohužel jen rychle projeli, protože kdykoliv jsme vystoupili z auta, pustilo se do nás hejno much. Také měl své výhody fakt, že sluníčko sice zapadlo, ale celou dobu bylo světlo. Nic tak nebrání objevování Islandu i v nočních hodinách.
Na severu jsme navštívili město Akureyri. Město je dostatečně velké, takže ideální pro doplnění zásob. Jen pozor na parkování, na hodně místech je první hodina zdarma, ovšem v půjčovně nám nepřibalili parkovací hodiny, takže jsme pokutě unikli jen o fous (alespoň doufáme). Doporučuji se na serveru zastavit ještě u Hvitsekur, skály trčící z moře. My dorazili při odlivu, takže jsme si místo mohli prohlédnout pěkně z blízka. Jen pozor, dolů vede poněkud strmá cesta. A pak už byl čas přesunout se na západní fjordy.
Hned na začátku je potřeba říct, že cesta přes západní fjordy je především o výhledech. Odměnou vám však bude krásná příroda, ticho a klid, protože sem většina turistů nejezdí. Cesta je ovšem zdlouhavá, fjordy se musí objet, protože tu nejsou žádné mosty ani transfery lodí. Zase vám ale budou dělat společnost ovečky. V červnu měli zrovna mladé, takže o zábavu postaráno. Pozor tedy na cestách, většinou mají mláďata dvě, takže pokud uvidíte osamělé mládě,tak zbystřete a předpokládejte, že se bude chtít dostat za maminkou, která je často na druhé straně silnice. Doporučuji netroubit, pouze se pomalu přiblížit a většinou odejdou sami.
Zde bych doporučila koupání v Drangsnes. Horká voda a výhled na moře je ideální kombinace. Nás trochu zklamala Rauðasandur beach, ale možná proto, že předtím hodně pršelo a foukal vítr. Navíc jsme dorazili v době odlivu, takže jsme museli jít cca kilometr pěšky mokrým pískem, který nebyl úplně růžový. Ale výhled na hučící Atlantik za to stál. Naopak doporučuji stavit se na Ptačí skálu v Látrabjarg a pozorovat roztomilé papuchálky.
Poté jsme se ještě s pár zastávkami na vybraných místech začali přibližovat k Reykjavíku. Cestou jsme udělali zastávku v národním parku Þingvellir. Zde můžete vidět vodopád, nejstarší parlament na světě, kostel s domečky, které sloužily jako letní sídlo premiéra a hlavně se zde střetávají litosférické desky, takže můžete stát jednou nohou v Evropě a druhou v Americe.
Reyjkavik je menší město s krásným historickým centrem. Profláknutý je kostel, plastika Sluneční jezdec a opera Harpa. My se ještě vydali na výlet lodí sledovat velryby. Měli jsme štěstí a viděli plejtváky a delfíny. Kousek od Reykjavíku leží Reykjadalur, řeka, kde se slívá horký pramen se studeným a v určitém místě je ideální teplota na koupání. Cesta k tomuto pramenu je cca 4 km kopcovitým terénem, takže relax v horké vodě je zasloužený.
A pomalu se blížil konec našeho výletu. Míst jsme navštívili samozřejmě víc, ale to by asi nikoho už nebavilo číst :-). Každopádně klidně se ptejte, ráda na otázky odpovím.
Nollisek procestovala 14 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 6 lety a napsala pro tebe 1 úžasný cestopis.
Ahoj, chtel bych se zeptat jak dlouho jste tam byli a na kolik vas cely vylet prisel? Chteli bysme se tam s pritelkyni letos podivat, tak abysme vedeli kolik si musime usetrit. Dekuji 😀
Ahoj, my byli dva na 15 dní a stálo nás to +- 70tisíc (v červnu 2016) ... největší položky byly 19 000 letenky, 20 000 půjčení auta, cca 6000 benzín, cca 6 000 ubytování v kempech a asi 4000 za alkohol :-D ( ne, že bysme tam tak chlastlali, ale za 4000 jsme měli asi 20 piv a láhev vína :-D ) ...
Dá se ušetřit na letenkách, já je kupovala měsíc před odletem, takže byly drahé... a taky pokud jedete v autě 4, tak se vám rozpočítá půjčovné a benzín mezi 4lidi :-D - na tom lze taky ušetřit...
Jídlo jsme měli nějaké hotovky sebou + nákupy v supermarketech, v restauraci jsme byli jen jednou na polévku z mořských plodů a to nás stálo asi 1200kč...
Neplatili jsme si žádné výlety za velrybama, procházky po ledovci, ani plavbu loďkou mezi ledovými krami na Jokulsárlónu - což bylo lákavé, ale to by jsme si museli přibalit dalších 20-30tisíc...
Takže asi záleží jak moc jste nároční :-)
Takže asi záleží jak moc jste nároční :-)
Ahoj, na Islandu jsme byli ve dvou celkem 13 dní. Byla to naše vysněná dovolená, takže jsme se úplně neomezovali, ale zase ani nevybírali nejdražší varianty. 😊
- letenky cca 10 500 za oba včetně zavazadel
- auto cca 11 000 + pojištění
- benzín cca 10 000 - ale objížděli jsme celý ostrov včetně západních fjordů
- ubytování cca 28 000 - ale nebydleli jsme v kempech, většinou přes Airbnb, tady by se dalo ušetřit hodně ( ale zase některá stála fakt za to a byl to zážitek)
- útrata cca 20 000 - nákupy, jídlo, výlet za velrybama pro oba + 1x jídlo v restauraci pro oba- drahé, ale vynikající
Je potřeba si uvědomit, že na Islandu je všechno drahé a počítat s tím. Tím, že mají celkem přísné normy ohledně dovozu potravin, tak se moc nedá ušetřit na jídle. S některýma položkama jako auto, benzín, nákup potravin apod. se levněji jít moc nedá.
A červen mi přišel jako ideální, cesty jsou otevřené, ale není tam ještě tolik turistů jako přes letní prázdniny, takže se od toho odvíjejí i některé ceny. I když jsme někdy byli ubytovaní v guest house pro více lidí, většinou jsme měli celou nemovitost pro sebe, protože vrchol sezóny je až červenec 😉
Jak už řekla kolegyně přede mnou, záleží na tom, jak jste nároční a co od toho očekáváte 😉
- letenky cca 10 500 za oba včetně zavazadel
- auto cca 11 000 + pojištění