Istanbul
Perla Turecka
Cestopis z roku 2022 napsala Šárka Skrbková
Istanbul
město, které dělí Evropu a Asii
Dříve byl též nazýván Konstantinopol, žije zde přes 15 milionů obyvatel. 1,5 x více obyvatel než v České republice v jednom městě !! Je to 14. největší město na světě.
Měna – turecká lira, 1TL je 1,24 Kč
Istanbul má o 2 hodiny více než ČR
Letenka – let trvá 2,5 hodiny. Původní letenka odlet 25.11. ve 14:05 a přílet 18:35, zpáteční letenka 28.11. 12:35 a přílet 13:20, let 2:45, nová letenka „tam“ odlet 19:35 přílet 23:35
Ubytování – volila jsme hostel, pokoj jsme sdílely 4 holky a měly jednu společnou koupelnu, snídaně byla v ceně, 3 noci vyšly na 47,58 EUR, 1157 Kč, Istanbul Terrace Hotel najdete na bookingu
Co vidět:
Podzemní cisterna – Bazilika Cisterna – je největší z několika starověkých cisteren. Byla postavena v 6. stolení za vlády císaře Justiniána. Jedná se o obrovské podzemí podepřené 336 mramorovými sloupy. Prostor působí impozantně, střídají se studené a teplé barvy, chodíte po lávce a pod vámi je průzračná voda. Ano, točila se zde závěrečná scéna filmu Inferno (ve filmu plavali, ve skutečnosti by vám voda byla sotva po kolena). V minulosti sloužila jako zásobárna vody pro město.
Věž Galata neboli Kristova věž, dříve byla součástí opevnění a sloužila i jako maják. Po výstupu (část výtah, část schody – nic náročného) se vám naskytnou krásné výhledy na celé město.
Trhy – velký bazar - největší a nejstarší komplex krytých tržnic na světě, který má více než 58 krytých pasáží a přes 1200 obchodů. Denně ho navštíví 250-400 tisíc turistů. Zaměstnáno je zde asi 20 tisíc osob. Před vstupem budete procházet detektorem kovu. Pozor, v neděli je zavřený.
Egyptský bazar též nemůžete minout. Hromada krámků se vším možným, koření, sladkosti, fake značkové oblečení. Nachází se poblíž vody.
Přístav a projížďka lodí – za mě super zážitek, vidět město z vody, ceny 60-100 TL. Projížděk je několik a můžete si vybrat kratší nebo delší variantu. Byla to jediná atrakce, kde se nedalo platit kartou. Na mostě přes řeku sídlí několik malých restaurací, kde můžete ochutnat především mořské plody.
Hagia Sofia – pro mě trochu zklamání, ale když už tam jste. Je extra dlouhá fronta, ale nenechte se odradit, nakonec jsem tam stála cca jen půl hodinky. Dovnitř musíte projít přes detektor kovu, a není povoleno vnášet žádné nápoje ani jídlo. Uvnitř jako v každé mešitě je povinnost se zout a ženy musí mít zahaleny vlasy (na většině míst vám šátek případně půjčí). Jedna velká místnost se zeleným kobercem má impozantní strop a je osvětlena několika lampami a svíčkami. Přezdívaný je též jako chrám Svaté Moudrosti a byl postaven mezi roky 532 a 537.
Modrá mešita – v současné době se opravuje, tedy vevnitř není extra nic vidět, ale za to se neplatí vstupné
Istiklal Street – vyražte sem na nákupy, hlavní turistická destinace. Naleznete zde obchody s oděvy, živá představení, malebné uličky s kavárnami
Kočky – těm se nevyhnete, dá se říci, že je to symbol města. Jsou v celém městě a lidé se o ně krásně starají, všude mají misky s granulemi a jídlem.
Nastřelování vlasů – Istanbul je tím proslulý, takže až budete potkávat pány s obvazy nebo červenými tečkami na hlavě, jedná se právě o tuto proceduru
Kolik to stálo: původní letenka 2422 Kč, nová letenka (tím se nebudu chlubit)
Cesta z letiště 35 TL autobus, 150 TL taxi k ubytování, Cesta na letiště – 50 metro card, a 50 TL kredit – něco mi tam zbylo
Ubytování - 47 EUR
Turecké lázně – 55 EUR, 175 TL vstup věž, 190 TL vstup podzemí
Jídlo - 105 kebab s džusem, 170 – jídlo, čaj a cola
Suvenýry – káva 35, káva s příchutí 100 TL, hrníček 35, mlýnek na kávu 90, čaj 112 TL, pohledy, propisy a panák 147 TL, tričko 100 TL
Metro card – 50 TL, nabila jsem tam 50 (díky přestupům jsme z toho velkou část utratila)
Den 0
Přijela jsem na letiště a zapomněla udělat online check in. Neptejte se mě, letěla jsem 100x a teď to vypustila z hlavy. Byla více jak hodina do odletu, myslela jsem, že to ještě stihnu, případně mi pomůžou na přepážce. Ta bezmoc, když jste tam, letadlo je tam, zbývá 40 minut a nikdo vám nepomůže a vy víte, že poprvé v životě vám uletí letadlo (a to jsem jeden rok byla letuška). Posílali si mě od pobočky k pobočce, s tím že oni ne, ale jinde mi určitě pomůžou. A ta se postupně minul čas, až poslední člověk z Menzes mi sdělil, že mám prostě smůlu, že mě tam nepustí. Kamarádka mi řekla, že statisticky se to jednou stát muselo a že je zázrak, že se mi to stalo až po 17 letech, co lítám. Zaplatila jsem si tedy předraženou letenku a do Istanbulu se stejně vydala o 5 hodin později. Z letiště jsem jela busem za 35 TL, vyhodili mě na druhé straně města, protože bylo po půlnoci, tak jsem si za 150 TL zaplatila taxíka až k ubytování.
Den 1
Vstávám a jdu si dát ranní běh. Wau, to město žije, chápu těch 15 milionů obyvatel. Všude jsou krámky se vším možným a každý druhý barák je hotel. Proběhnu i kolem velkého bazaru, jsem se musím ještě vrátit. Pozor, velký bazar je v neděli zavřený, takže pokud máte víkend, návštěvu neodkládejte. Procházím zahrady sultánského paláce Topkapi až dojdu k Hagia Sofia, ta fronta mě skoro odradila, ale já se nedám. Hned naproti je Modrá mešita, sice se opravuje, ale pro mě trochu zklamáním. Areál – náměstí je „oplocený“ a je tam pouze několik hlídaných vchodů. Naopak mě nadchla podvodní cisterna, která se nachází hned naproti. Často se zde konají koncerty, to teprve musí být zážitek. Na pozdní večeři zapluji do místní restaurace. Nechce se mi domů, a tak courám městem, kolem univerzity, přes hromadu krámků, které většinou nabízí fakeové zboží (Gucci, Calvin klein, Louis Vuitton a podobně.). Jo a ještě jednu věc mají super, koloběžky mají zámek, takže když zaparkuje, „přivážete“ ji ke sloupu a ony se pak všude neválejí.
Den 2
Razím na delší běh. Běh v novém městě je super, poznáte toho hodně a za kratší čas než chůzí. Obdivuji místní baráčky, hotely jsou na každém rohu, proběhnu opět kolem hlavních památek modré mešity a Hagia sofia a mířím k moři. Galatský most přes řeku (bosporský záliv) je super, můžete jít spodem mostu, kde jsou restaurace. Na druhé straně to žije, běžím největší nákupní třídou Iskar, až doběhnu na Taksimské náměstí. Při cestě zpět se stavím na Galata tower, vstupné 175 TL/233 Kč, ale rozhodně doporučuji, je odtamtud nádherný výhled. Domů to vezmu přes turecké lázně, má je každý lepší hotel a je to 90 minut luxusu, obsahují masáž, saunu, a poté peeling a masáž bublinkami, nakonec vás umyjí a usuší. Stud stranou, po většinu času budete nazí. Z průvodce doporučují i plavbu po Bosporu. Je to jediná věc, kde se nedalo platit kartou, a tak kvůli 60 Tureckým lirám vybírám hotovost, ale rozhodně to stálo za to. Jela jsem až za tmy a výhledy na osvětlené město byly impozantní. Poté si zajdu na kebab – jaké jiné jídlo v Turecko zvolit a už jen kupuji suvenýry, courám městem, a užívám si místní atmosféru. Většinou na město 2 dny stačí, tady bych uvítala klidně i o den navíc. Istanbul si získal moje srdce, rozhodně návštěvu doporučuji, jen si nenechte uletět letadlo, aby se vám víkend neprodražil.
Den 3
Jsem vystresovaná, že mi uletí i tohle letadlo. V noci se několikrát budím a přenastavuji budík, abych měla dostatečnou rezervu. Ráno vyrazím přecpanou tramvají, poté trajektem a pak 2x přestupuji v metru. Zkuste najít rovnou zastávku metra M4, je to přímé metro na letiště Sabiha Gokcen. Letiště je trošku nepřehledné a dlouhé fronty, proto si opravdu nechte více času.
Měl to být levný víkend, díky mojí hlouposti se mi trochu prodražil. Zase si to budu pamatovat :D Ale ani tak toho nelituji, Istanbul za to rozhodně stála. Jedno z TOP měst, co jsem navštívila. Ráda cestuji, před lety jsem podnikla 2 měsíční výpravu do Jižní Ameriky, cesta byla dlouhá a plná zážitků a tak jsem o tom nesepsala jenom cestopis, ale celou knížku. Pokud by Vás to zajímalo, můžete mě podpořit:
bez Vás a Vaší podpory knížka nevyjde :D Děkuji.
Šárka Skrbková procestovala 70 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 7 lety a napsala pro tebe 32 úžasných cestopisů.