Itálie vlakem – za 3 dny 3 města (Bologna, Florencie a Pisa)
Přemýšlíte, že vytáhnete někam do ciziny maminu od malých dětí, která je tím časem bez nich přece jen limitovaná, anebo jen nechcete v práci vybírat moc dnů dovolené, tento článek je přesně pro vás.
Cestopis z roku 2024 napsala Sklenka.vinka
Během tří dnů jsme totiž se ségrou zvládly letět z Prahy do Boloně, odtamtud vlakem přes Florencii do Pisy a odtud zpět letecky do Prahy, kdy jsme si stihly všechna 3 města prohlídnout a troufám si tvrdit, že žádnou z hlavních zajímavostí, jsme rozhodně nevynechaly a objevily i něco navíc.
Boloňa
V březnu jsem vychytala levné letenky Praha – Bologna a po krátkém přemýšlení a vymýšlení našeho dámského výletu, jsem se rozhodla, že na Boloni stačí jeden den a pak je čas zvednout kotvy zase o kousek dál. Bologna je totiž skvělým místem, odkud se dá pokračovat vlakem snad všemi směry.
Cesta z letiště v Boloni a doprava po městě
Bologna má výbornou polohu a je možné se sem dostat letadlem, autem i vlakem. My jsme využili leteckou dopravu a rozhodně bych neměnila. Jedná se o přímý let, který z Prahy trvá cca hodinu a půl. Bologna BLQ letiště se nachází jen kousek od samotného centra města.
Z letiště je možné se dostat automatickým vláčkem do centra města za cca 6 minut. Jedna jízdenka stojí 12,80 Euro, tak pokud nechcete ztrácet čas, určitě to za to stojí. Tento automatický vláček – Marconi Express je nejrychlejším a nejpohodlnějším způsobem, jak se dostat z/na letiště.
Jízdenku je možné si koupit v automatu a stačí jít podle šipek. Překvapilo mě, že se opravdu jedná o malý vláček, který nepřepraví velké množství lidí, a tak je potřeba počítat s tím, že bude pěkně narvaný.
Dojely jsme tak snadno na vlakové nádraží, odkud už jsme během pár minut došly na ubytování. A ano, kdybych nás nejdříve nevedla na druhou stranu, na ubytování bychom dorazily ještě o něco dříve.
Po městě je možné využít autobusy, ale to nám přišlo zbytečné – Bologna není zas tak velká, aby se hlavní místa nedala prochodit pěšky a navíc člověk tak objeví i místa, na které by jen těžko narazil, pokud by se pohyboval autobusem.
Zajímavé na Boloni je, že všude je hromada podloubí, a tak mi její návštěva přijde super v létě, kdy je horko a vy si můžete projít město, aniž byste byli na přímém slunku, anebo klidně i v dešti, kdy se máte snadno kam schovat.
Ubytování v Boloni
Jak už je u mě zvykem, našla jsem ubytování přes booking. Konkrétně se jednalo o Bed & Breakfast CENTRALE, kde jsme si rezervovaly pokoj na jednu noc. Velkou výhodou tohoto ubytování je, že leží jen pár minut pěšky od vlakového nádraží.
Pokoj nás vyšel na cca 2 500 Kč a to jsme měly ten dražší, který měl vlastní koupelnu. U tohoto majitele je možné si pronajmout i levnější pokoj, který má ovšem koupelnu mimo pokoj a to bych ségře neudělala. Díky tomu, že jsme zde byly mimo sezónu, tak nás ubytování vyšlo přece jen levněji, než za co je dostupné nyní.
Co vidět v Boloni
Byla jsem přesvědčená, že dopředu jsem koupila vstupenky na Le Due Torri. Což jsou 2 vedle sebe stojící věže, které patří k neznámějším symbolům města. Nebylo těžké je najít, ale když jsme k nim došly, všude okolo nich byl plot a probíhala tam rekonstrukce. Ať jsme obešly věže z jakékoliv strany, vůbec jsem nechápala, jak se na vyhlídku máme dostat.
Naštěstí včas jsme přišly na to, že vstup máme zaplacený na Torre dell’Orologio, což je věž s hodinami na náměstí Piazza Maggiore a právě z tohoto místa je krásný výhled nejen na celou Boloni, ale také na Le Due Torri.
Vstup je nutné koupit online dopředu a kupuje se na konkrétní čas – my přišly o chvilku dřív a vůbec to nevadilo. Koupit lístky na místě nešlo, protože už byly vyprodané. Vstup pro dospělou osobu je 10 Euro.
Až po návratu jsem se dočetla, že vstup na Le Due Torri momentálě nejde koupit z důvodu rekonstrukce, ale po její dokončení by se tam snad mělo dát opět dostat.
V Boloni je také vodní kanál Finestrella, takže i zde si člověk může připadat jak v Benátkách. Na náměstí Piazza del Nettuno se nachází moc pěkná fontána – Fontana del Nettuno.
Z Boloně jsme měly v plánu se přesunout do Pisy, kam nejezdí přímý vlak a je nutné přestoupit ve Florencii. Zde jsem dopředu neplánovala, jak přesun provedeme – jestli pojedeme z Florencie rovnou do Pisy, anebo si Florencii aspoň trochu projdeme. No jak už je z názvu jasné, tak i ve Florencii jsme pár hodin pobyly a bylo to moc fajn.
Vlakem po Itálii
Vlakové nádraží v Boloni – Bologna Centrale je docela dost dlouhé a tak se pořádně podívejte na tabuli, odkud přesně vám vlak jede. Jsem zvyklá, že u nás vlak jede buď ze severu, nebo jihu. Tady to může být i západ a východ.
Všechny jízdenky na vlak (a to i při nedávné návštěvě Benátek) kupuju přes mobilní aplikaci Omio online. Je to jednoduché, rychlé a zatím jsem s tím neměla žádný problém. Levnější jízdenky, kdy vlak jede cca hodinku a půl, je možné koupit již zhruba za 500 Kč, ovšem je možné využít i rychlejší vlak, který jede cca 40 minut, ale zde už jsou jízdenky dražší (cca 1 700 Kč / osoba). Všimla jsem si, že když si člověk koupí jízdenku dopředu, může něco málo ušetřit.
Z Boloně jsme vlakem dojely do Florencie, kde jsme si užily jedno dopoledne a o návštěvě Florencie a o mé druhé návštěvě Pisy je celý článek na mém blogu:
Sklenka.vinka procestovala 10 zemí světa světa, nejvíce Evropu. Na Cestujlevne.com se přidala před 1 rokem a napsala pro tebe 10 úžasných cestopisů.