ITÁLIE za KAČKU
road trip: Bergamo - Milano - Janov - Pisa - Florencie - Bologna - Benátky - Murano - Burano - San Michele - Padova - Verona = 1 000 km, 9 měst, 3 ostrovy, 3 dny = DOLCE VITA ♥
Cestopis z roku 2019 napsala CESTUJI za KAČKU
TERMÍN: srpen 2019
PROČ ITÁLIE?
Itálie = dolce vita..
Itálie není žádná exotika, o tom žádná. Asi už je opravdu jenom málo těch, kteří ji osobně neznají, ale i tak nemůže cestopis Itálie za Kačku chybět. Už kvůli tradici. Možná také pro malou inspiraci, nebo jako ukázka toho, že to jde opravdu levně. Navíc Itálie, jedno z nejkrásnějších evropských měst, za sepsání pár řádků rozhodně stojí. Já osobně už si nepamatuji, pokolikáté nyní v Itálii jsem. Každá cesta v minulosti byla trochu jiná.. jiná místa, jiný parťák na cestě.., ale hlavně – jiné (mo)mentální rozpoložení. Nyní je přede mnou Itálie coby ROAD trip v doprovodu tří přátel. Vzájemně se až tak moc neznáme a nikde jsme společně zatím nebyli. Někteří se mezi sebou neznají vůbec😂Čeká nás poznání nových míst a měst, lidí, jeden druhého, ale také zase o kousek víc sebe sama, protože většinu z této cesty strávíme v autě všichni pohromadě, a i když zjistíme, že jsme třeba každý úplně jiný, budeme to muset společně zvládnout až do cíle. A nejen zvládnout - užít si to na plný plyn, protože i cesta je mnohdy víc než cíl..
LETENKY DO ITÁLIE?
Jak už je u mě klasika - jak jinak než s http://www.ryanair.com. S přáteli jsme se domluvili, že pojedeme na nějaký krátký evropský trip. Samozřejmě za pár korun. Potřebovali jsme, aby to bylo přes víkend a abychom měli všichni volno. Vyhledávací parametry byly tedy jasné – daný víkend a co nejlevnější letenka. Vyhrálo Brno, které mám 0,5 hod. od domu a cílová destinace Bergamo. Ono z Brna moc na výběr ani není… Cena letenky byla výborná, 778 Kč na osobu. Samozřejmě bez přikoupení priority, zavazadel nebo volby sedadla. To jsou ale detaily, které u levných letenek neřeším nikdy. Mimochodem, jeden z naší party si priority přikoupil (víc jak polovina ceny letenky!!), aby viděl Alpy.... A ten zbytek - přestože byl co osoba, to jiná řada a vždy na sedadle uprostřed - než se vzlétlo, seděli jsme u sebe a mohli sledovat Alpy i bez příplatku. Totéž cesta zpět. Jinými slovy - je zbytečné připlácet za místa, v letadle se vždy nějak domluvíte a přesadíte. Totéž platí o zavazadlech. Pokud cestujete na pár dní, stačí vám 30 l batoh a ten po vás nikdo připlatit nechce. Jen neberte nikdy kufr, ani ten nejmenších rozměrů.
DOPRAVA V ITÁLII?
Rozhodli jsme se pro ROAD TRIP! Jelikož máme omezený počet dnů, v podstatě prodloužený víkend, a chceme za pár kaček vidět co nejvíc (vlastně 7 velkých měst!), rozhodli jsme se pro nejpohodlnější dopravní prostředek, tedy auto. Není nad to, být pány svého času a udávat si vlastní směr a tempo. Pro 4 osoby značka ideál, protože to vyjde srovnatelně jako MHD, ale co do komfortu a možností - tisícinásobně líp.
Dále jsme využili MHD jen v Benátkách a to na cestu z ubytování (s ohledem na cenu a dostupnost MHD jsme byli ubytovaní mimo centrum Benátek) a Vaporeto (lodní dopravu) přímo v Benátkách.
Bus jsme nakonec zvládli zadarmo, protože jsme dle rad nemohli koupit jízdenky u řidiče (neprodával je), ale to jsme zjistili až jsme nastoupili a dveře autobusu se zavřeli... ;)
Vaporeto jsme zvolili jako celodenní jízdenku za 20 euro osoba - byť hodně peněz, ale pohodlné přestupy dle libosti. Jedotlivá jízda stála 7,5 euro, takže už tři jízdy a vyplatila se (dali jsme 4).
Už z pohodlí domova jsme si zamluvili a zaplatili auto s vyzvednutím hned po příletu na letišti v Bergamu a odevzdáním na stejném místě v den odletu. Děleno 4 osobami nás půjčení auta vyšlo na 480 Kč na osobu a celý trip, což zní skvěle a skvělé i bylo. Jelikož už nás víc má zkušenost takovou, že když si současně koupíme pojištění, při vyzvednutí auta na letišti nám oznámí, že toto předražené pojištění zakoupené v ČR (mnohdy je cena skoro stejná jako vlastní půjčení auta), je naprosto zbytečné a pro danou autopůjčovnu stejně není akceptovatelné. Už máme zkušenost, že si pak obvykle musíme dokoupit ještě jejich vlastní pojištění, což je dablování nákladu. Proto jsme tedy při rezervaci auta zvolili/zaplatili auto zcela bez pojištění a pojistku auta jsme si dokoupili až na místě při přebírání vozu. Všem doporučuji, ušetříte tak opravdu nemalé peníze a máte platnou pojistku.
Půjčení auta ale není ten hlavní výdaj v rámci dopravy. Je to v podstatě to "nejmenší".... Pojistka nás vyšla na 3 dny na 140 euro (což je ranec právě s ohledem na samotné půjčovné!!) a kompletní náklady na benzín, parkovné takřka ve všech městech a hlavně - neskutečně předražené a nervy drásající placené úseky cest, na 8 000 Kč/auto. Tedy kompletní cestování, v podstatě 4 dny na cestách, 9 velkých měst, za 2 500,- /osoba.
UBYTOVÁNÍ V ITÁLII?
...tak to v létě, tedy ve vrcholu sezóny, za kačku moc není... :) Ale i tak se dá cena dost srazit, pokud se neubytujete přímo v centrech velkých měst (hodně turistů = vyšší poptávka než nabídka = vysoké ceny), ale na periferii.
Poprvé jsem zažila rezervaci ubytování přes airbnb. Rezervaci jsem nedělala já, ale kamarád. Požadavkem bylo ubytování pro 4 osoby, vlastní kuchyň, koupelna, dostupný internet a samozřejmě co nejblíž centra s vlastním parkováním. 3 noci za 1455 Kč na osobu ve 3 velkých městech Itálie považuji za výborný nákup.
JÍDLO V ITÁLII?
Kapitola "Jídlo v Itálii" je v podstatě totéž co kapitola "Proč Itálie?".... Je pravda, že na něj nebylo moc času a taky jsme chtěli držet režim "za Kačku", ale to, co jsme si dali, nemělo chybu. Za sebe hodnotím risoto s mořskými plody v Benátkách za to nejlepší, co jsem poslední dobou jedla :)
Jinak jsme v nízkonákladovce jeli hlavně v levelu Lidl, protože Lidl je levný :D Například láhev Fragolina 1,4 euro, láhev Spumate dokonce 1,2 euro, láhev Prosecca 3 eura... Vajíčka, pečivo a oříšky kešu jako u nás ;)
ITINERÁŘ CESTY
BERGAMO - MILANO - JANOV - PISA - FLORENCIE - BOLOGNA - BENÁTKY - MURANO, BURANO, SAN MICHELE - PADOVA - VERONA - BERGAMO
= 1 000 km
DEN Č. 1 - BRNO - BERGAMO - JANOV
Cesta do Bergama nezabere ani hodinu a půl letu z Brna a za cenu zpáteční letenky 750,- Kč jste tak v Itálii nejen během chvilky, ale i za pár kaček✌ Ihned po přistání vyřizujeme půjčení auta, doplácíme pojistku, my holky se rozplýváme nad naším mercedesem ,🙈👌✌😂a vydáváme se k prvnímu našemu dnešnímu cíli. Není jim nic jiného než město Bergamo. Hodně lidí využívá toto letiště k cestě do Milána a Bergamo minou. Chyba! BERGAMO je nádherné městečko s úžasnou atmosférou, historickým centrem a nejlepší zmrzkou široko daleko👌Jezdí zde lanovka do historického starého města, které je na kopci a nabízí úžasnou vyhlídku na nové město i dominantní hory všude kolem.. Lanovku jsme nevyužili a kopeček jsme vyšlápli. Rychloprohlídka města a hrneme dál..
BERGAMO
Z mého pohledu je Bergamo rozhodně zajímavější než Miláno, kvůli kterému většina lidí do Bergama přistává. V Bergamu, ve staré historické části, jsme ani ne za 0,5 hod. Zaparkujeme auto a vydáváme se bloumat místními nádhernými uličkami s cílem toto město ochutnat a prožít. Já už ho vidím podruhé, nicméně pořád stejně krásné..
Nasedáme do auta a vyrážíme směr Milano. Čas kvapí, bude to jen fofr zastávka, ale na Milano není potřeba víc než hodina, protože většina památek Milána se nachází v centru města. ...
MILANO
Zastavujeme na parkovišti přímo v centru a míříme na náměstí Piazza del Duomo. Milano je město módy a jedno z nejbohatších měst Itálie, hlavním turistickým cílem je bezesporu Duomo Santa Maria Nascente. Pětilodní bazilika z bílého mramoru je postavena ve stylu pozdní gotiky a vejde se do ní na 40 tisíc lidí. Dóm překvapivě nemá zvonici. Na náměstí je i Královský palác a kousek dál jedna z nejslavnějších oper světa - La Scala. Její budova ale není nijak impozantní a krásná, což mě dost překvapilo. Na hlavním milánském náměstí je i obrovské prosklené nákupní centrum zvané Galleria Vittorio Emanuele. Zastřešená nákupní pasáž z 19. století nabízí nespočet obchodů luxusních značek a restaurací. Pod hlavní kopulí je na podlaze zobrazen symbol města – býk. Prosklený průchod spojuje náměstí před dómem s náměstím Piazza della Scala, kde je zmíněná opera. Jinak na konci pasáže je i muzeum Leonarda Da Vinciho. I když je vstupné předražené, určitě je to super cíl pro každého dobrodruha s romantickou duší. Já byla v minulosti a právě díky ceně vstupného nyní neopakuji...
Další cíl v pořadí je Janov. Zde jsem ještě nikdy nebyla, přestože má poslední italská cesta měla přes Janov mířit. Takže se třeba tentokrát dočkám :)
JANOV
Posledním cílem prvního dne je Janov a po asi dvou a půl hodinách jízdy jsme zde. Ubytování máme moc hezké, ale z našeho krásného bytu je to další půlhodinová jízda autem do centra. To znamená, že Janov zažijeme hlavně v jeho noční tváři..
Janov je přímořské město, jeden z největších přístavu Itálie vůbec. Pro mě byla před cestou hodně zajímavá informace, že městu Janov vděčíme za název džíny. Prý to byly právě Janovští námořníci, kteřísi na své výpravy oblékali kalhoty z levného pevného modrého materiálu, a protože francouzské označení města Janov je Genes a američané to zkomolili, vznikly legendární JEANS. No a taky je naše dnešní adresa rodiště Kryštofa Kolumba, Niccola Paganihi či Giuseppe Garibaldiho, což je minimálně dobrý vědět. Janov je také, narozdíl od Říma, Neapole nebo Benátek, méně turisticky frekventovanou destinací. I v prostřed sezóny se zde dá chodit uličkami svobodně bez davů. Nejzajímavější místa, která stojí za vidění, jsou ulice via Garibaldi a via Balbi a komplex starobylého paláce Palazzi dei Rolli, který byl se svými 42 paláci zařazen na seznam světového dědictví UNESCO. Z Janova jsme toho moc nestihli, myšleno po stránce památek, takže máme dojmy opravdu povrchní. Ale na druhou stranu - tím, že jsme se nesoustředili na památky a nechali se jen intuicí městem vést, nasáli jsme možná tu nejvíc autentickou atmosféru. A asi budu mluvit za všechny - Janov nijak nenadchl. Hlavně po stránce pocitu bezpečí ztratil hodně plusových bodů, a i když je zde bezesporu krásných a námi neobjevených věcí mrak, cítit se bezpečně je v dnešní době na každé mé cestě priorita. Pomáhají k tomu obvykle i místní lidé - jejich úsměvy a ochota, ale ani toho tady nebylo nějak...dost. Janov je místo, kam už se nepotřebuji vrátit a s tímto pocitem ráno zvedáme kotvy a jedeme dál.
Jinak nejhezčí z Janova byla večerní procházka s poslechem živé kapely u jedné ze zahrádek místní restaurace. Určitě k tomu pomohla i hladina alkoholu v krvi a vůbec pocit, že tahle parta náhodných neznámých na tomto krátkém italském road tripu je super kompaktní celek, který si sedl jak hrnec na prdel. A když to tak je, dá se projít i opravdu černou uličkou hrůzy, kde se člověk lusknutím prstu přenese z evropského přístavního městečka do prostřed "noční Afriky", ale i tak - s humorem a úsměvem od ucha.. po bránici.
Ráno se loučíme s Janovem na jeho jednoznačně nejkrásnějším místě - u moře s teplounkým černým pískem, rybářem a kopou lodí v pozadí.
DEN Č. 2 - JANOV - PISA - FLORENCIE - BOLOGNA
PISA
Po velice brzském ranním probuzení (dnešní noc měla jen 3 spánkové hodiny) a doucelení našeho pohledu na Janov v ranním světle jsme opět usedli do auta a popojeli zase o kousek dál. Na poslední chvíli jsme do našeho itineráře zařadili Šikmou věž v Pise. Hlavně proto, že jsme ji nikdo (já🙈🙈😂) neviděl a taky proto, že Pisa je jenom kousek od Florencie, kam máme namířeno..
V Pisa byla zastávka na Náměstí Zázraků s hlavní dominantou - Šikmou věží. Je zde ale i krásné babtysterium a dóm. Prý je tu i úžasný středověký hřbitov - Camposanto, což ale osobně nepotrvdím. Náš čas má mantinely a Pisa je jen vsuvka..
Každopádně je tu krásně, navíc jenom 15 kilometrů od města moře.. Lidé se zde více usmívají, je tu bezpečno, čisto a Šikmá věž vám vezme dech...👌Pisa je prostě místo, kam určitě není chyba vyrazit a zavelí-li osud, tak se i vrátit...
FLORENCIE
Florencie má být podle průvodců jedno z nejromantičtějších měst světa a prý je zde i třetina všech uměleckých pokladů Itálie. S Florencií je také spojena spousta známých jmen – Dante, Machiavelli, Michelangelo, Galileo..a historické centrum je /jak jinak/ zapsáno na seznamu kulturního dědictví UNESCO.T o byla základní charakteristika města nastudovaná na internetu a byla naprosto dostačující proto, aby byla Florencie zařazena do našeho itineráře.
Co jsem nevěděla z internetu dopředu, ale zjistila až na místě, je to, že z Florencie pochází Carlo Collodi, autor Pinocchiova dobrodružství🤥💛. Město je na to jaksepatří pyšné, takže na žádném stánku se suvenýry tato dřevěná postavička nechybí. Právě to, že jsem zde Pinocchia viděla na každém rohu mě dovedlo k chuti zjistit souvislost s Florencií a musím říct, že i kvůli této figurce na Florencii jen tak nezapomenu..
Tím nejkrásnějším z památek je vlastně celé hlavní náměstí Piazza del Duomo a dechberoucí katedrála Santa Maria del Fiore. U ní je i samostatně stojící zvonice Campanile. Úchvatný pohled! Vstup do katedrály je zdarma, vstup do krypty nebo kupole je zpoplatněn. My jsme tedy ani vstupu zdarma do katedrály nevyužily, protože jsme měli plné ruce/sklenice (život je otázka priorit✌🙈) a čas nás tlačil. Ale i zvenku je budova přenádherná. Další nádhernou stavbou je Battistero di San Giovanni. Těch jedinečných památek – kaplí, muzeí, nádherný budov - je zde opravdu nespočet a já už teď vím, že Florencie rozhodně stojí za samostatný euro trip..
A až se jednou, třeba i za pár let, do Florencie vrátím, ihned si vzpomenu na dnešní prohlídku centra z okýnka auta s touhle partičkou. Taky na koně, kterého jsme tak trošku “vybržďovali" a on nám za to oblízl zadní sklo našeho Mercedesu (to se nedá popsat, to se musí zažít ). Stejně tak si vzpomenu na parkování “za Kačku” pár metrů od zvonice, skleničku Prosecca v ruce a vůbec na dvě hodiny jednoho prosluněného (nejen kocovinkou po večerním mejdánku) letního dne, kdy sice nezvonila zvonice Campanile, ale náš nepřetržitý smích rezonoval celým náměstím. Náš čas rychle vypršel, takže po uklidnění se, že nemáme botičku na autě coby odměnu za boží parking a nástupu na palubu našeho fešáka se skleněnou podlahou (prázdné láhve od Fragolína) nezbývá, než se zase posunout o kousek dál.
S Florencií se ale velice těžko loučí...
BOLOGNA
Bologna má neuvěřitelnou atmosféru, a to hlavně kvůli místní zvláštnosti – cca 30 kilometrům podloubí. Množství hlavních ulic i uliček je jím lemováno a poskytuje zejména v horkých dnech stín pro odpočinek.
Ve středu města je nádherné hlavní náměstí Piazza Magiore, uprostřed něj velký palác Palazo di Re Enzo. Je zde i bazilika San Petronio a fontána del Nettuno.
My jsme do Bologni přijeli opět k večeru, takže jsme tu první den moc neviděli. Ráno jsme se to rozhodli napravit a zrealizovali jsme opravdu krutý budíček..🙈😂Výsledkem bylo, že jsme po 7. hodině ranní stáli uprostřed boloňského náměstí Piazza Magiore, samozřejmě se sklenicí Fragolina na v ruce✌, no a právě díky tomu jsme zažili jeden z nejhezčích momentů celého tripu…
Vidět ani ne tak probouzející se město, jako ještě úplně spící město, to byl opravdu úžasný a mimořádný zážitek. V ulicích jsme byli v podstatě jenom my. Procházet se kolem neuvěřitelného podloubí, vnímat město, které pominku víc a víc zalívá sluníčko a hra stínů tak odhaluje dokonalou krásu budov, jejich balkonů, oken a hlavně sloupů a podloubí...to bylo vážně Něco Něco!💛I když jsme možná přišli o atmosféru města, kterou mnohdy městům dodávají právě jeho obyvatelé, bylo to boží a tenhle zážitek - tiché a liduprázdné město - bych nevyměnila za nic. Mít město jenom pro sebe…komu se to podaří?!
Jinak o tom, že je Bologna opravdu nádherná, není potřeba vypisovat dál. Určitě stojí za návštěvu, a to i přes pozdější zjištění, že boloňské špagety vůbec s tímto městem nesouvisí..🙈😂
DEN Č. 3 - BOLOGNA - BENÁTKY
Dnes přesun cca hodinu a půl do Benátek...
BENÁTKY
Po ranní procházce liduprázdnou Bolognou jsme se přesunuli 160 kilometrů na#sever.. O tom, kde je sever, víme my ženy opravdu hodně..🙈😂
Dvě hodinky jízdy a jsme v Benátkách! Nejprve jsme se ubytovali (je hloupost bydlet v centru, když je to na periferii za kačku a síť MHD všudypřítomná), vyhodili batohy a odstavili Mercedes až do zítřejšího odjezdu u našeho dnešního domova. Nasedli jsme na místní MHD a za 30 min. jsme byli v centru Benátek. Jelikož jsme byli bytnou informováni, že si jízdenku koupíme u řidiče a ten jízdenky neprodával, jeli jsme zadarmo. To je ještě lepší jak za Kačku …👌🙊
V místním coopu jsme nakoupili vše potřebné – Prosecco a Fragollino – a vyrazili na průzkum města. V Benátkách jsem podruhé, takže moc dobře vím, že dnešní jediný den, vyhrazený pro toto město, musíme dobře rozdělit. Je velkou chybou většiny návštěvníků města, že svůj pobyt soustředí jen na hlavní historickou část. Benátky totiž nejsou jen okolo Canal Grande, ale rozprostírají se na desítkách menších ostrůvků, kde se procházíte autentickými úzkými uličkami nebo si dáte jen tak relax u vody..
Grand kanál protínají čtyři mosty. Ten nejkrásnější je Ponte di Rialto a je v geografickém středu města. Je to bezesporu hlavní turistická atrakce celých Benátek. Tou další je náměstí Sv. Marka s Dóžecím palácem, s nádhernou Bazilikou sv. Marka a s nejvyšší budovou Benátek - Campanile. Celé Benátky se dají projít pěšky, všechny paláce, muzea a kostely se nachází v jednotlivých čtvrtích propojených množstvím úzkých kanálů a uliček. Není zde prakticky jediné místo, které není fotogenické, každé zákoutí má kouzlo a atmosféru. V podstatě stačí jen chodit a cvakat fotoaparát.
Nádherné domy, romantické uličky, spletitá síť kanálů, gondoly, všudypřítomná vůně místních dobrůtek, stylové restaurace a jejich zahrádky… To všechno jsou Benátky!⛵🍸💛
Island hopping
Alespoň na jeden den si kupte celodenní lístek na lodě - vaporeto (20 EURO), podívejte se na mapu linek a nevynechte tři místa: SAN MICHELE, MURANO, BURANO...
BURANO
BURANO - je malý ostrůvek známý svou tradicí výroby krajek. Už od středověku byla benátská krajka fenoménem. Čím však dnes Burano zaujme nejvíce, to jsou nádherné pestrobarevné domy, které lemují zdejší kanály a šikmá věž na náměstí, která je snad víc šikmá, než ta v Pise...🙈🤣
Nejblíže Benátkám se nachází ostrov MURANO, který byl v minulosti věhlasný výrobou benátského skla. Ve středověku byly Benátky hlavním sklářským monopolem v celé oblasti dnešní Itálie a na ostrově Murano 10 minut jízdy lodí od centra Benátek je sklářství dodnes hlavní obživou. Funkční sklárna, kterou můžete navštívit, už je tu sice jen jedna, ale obchodů s neuvěřitelnými výtvory tady najdete stovky. Jen se procházejte a kochejte…Ke všem třem ostrovům odjíždí vaporeto č. 12 z přístavu Fondamente Nove, který najdete ve čtvrti Cannaregio.
OSTROV SAN MICHELE - je opravdu netypický ostrov, kam většina návštěvníků Benátek nikdy nezavítá. Já jsem v Benátkách podruhé a podruhé sem mířím jako PRVNÍ... A co vím jistě - až pojedu do Benátek potřetí, opět tady budu stát ♥...
Asi normálního návštěvníka při návštěvě Benátek nenapadne, kde zde pohřbívají své zesnulé, když místa není nazbyt, a navíc do tvrdé půdy města je to téměř nemožné. Mě jo 🙈Hluboké hroby se vykopat nedají kvůli zpevněnému podloží i mělké vodě, která by mohla být infikována. Ostrov San Michel, ostrov, který slouží jako Benátský hřbitov, je tedy řešením. Tento hřbitov, "plave na vodě". Ostrov je rovnoměrný, velikost 400 x 500 metrů a je z většiny stran obehnán vysokou zdí. Díky tomu působí už z Vaporeta tajemně a romanticky. Protože se jedná o jediný hřbitov v Benátkách, jsou zde pohřbíváni lidé různého vyznání. Hřbitov je rozdělen na katolickou, ortodoxní a evangelickou část. Jeho kapacita ale nestačí.. Z nedostatku místa i z důvodu vysokých nákladů na pohřbení se tak tento ostrovní hřbitov stal místem posledního odpočinku pouze pro bohaté. Je to totiž jediný hřbitov na světě, kam jsou lidské ostatky přiváženy po vodě lodí a každá ojedinělost má svou cenu..
I když tu ale cena pohřebního místa převyšuje cenu rodinného domu 😧, ročně je zde i tak pohřbeno několik set mrtvých. Ale ani ti zde neleží věčně 🙈 Pouze po dobu, kdy slouží jako zdroj dusíku pro uměle vysazenou zeleň a stromy. Poté jsou zbylé ostatky vykopány a umístěny v místní kostnici, aby tak uvolnily místo pro nová pohřbívání... Fakt drsný...!
Každopádně stojí za to zde z Vaporeta vystoupit, projít se, zavzpomínat třeba i na "vlastní mrtvé" a popřemýšlet o opravdických hodnotách. Aspoň já to tak mám. Hřbitovy jsou pro mě místa, které miluju. Navštevuji je a obdivuji pro ticho, nádherné nahrobky, zeleň, pro každý národ rozdílnou hřbitovní architekturu...ale taky proto, že jsou místem, kde si uvědomím, že až jednou budu ležet v hlíně já, nebudou ( a ani teď nejsou!) podstatné peníze, domy, veledíla za mnou zanechaná. Jediné podstatné, co zde chci nechat, je jeden obyčejný, ale náplno odžitý život. Nepřežívat za živa, ale opravdu žít. Dokud to jde. Taky tady chci nechat lidi, kteří na mě budou vzpomínat s láskou a úsměvem na rtu. Ne s jizvou. (Třeba mi ten malej smrad 💛 jednou ty moje slunečnice zaleje!). A když si tohle uvědomím, dojde mi, že obě dvě věci k zanechání zde můžu ovlivnit hlavně já sama. Tím, jak se k lidem chovám a tím, že si nikdy nedovolím vstoupit do té strašidelné fronty strašidelně zbytečných životů, které běží všude kolem.. Vím, že i tohle je drsný, ale je to tak.
Ostrůvek nepatří mezi typická turistická místa, vlastně zde uvidíte vystupovat jen staré babičky s konvičkami...(ten italskej kocour, co jel s pugétem květin na Vaporetu s náma, tady nevystoupil 🙈🙊😂), ale i přesto (nebo právě proto) je toto místo TO, které bych z celých Benátek doporučila nejvíc... 💛
DEN Č. 4 - BENÁTKY - VERONA - MILANO - BERGAMO - BRNO
Poslední den..
PADOVA
Padova, univerzitní městečko (Padovská univerzita jejedna znejstarších na světě), poutní místo a jedno z nejstarších italských měst vůbec. V Padově se odehrává Shakespearova komedie Zkrocení zlé ženy, což je moje nejoblíbenější utopie :) Jinými slovy - vede-li cesta z Benátek na letiště v Bergamu přes Padovu, nejde nezastavit!
Jsem zde už podruhé. Minule bylo zataženo a ponuro dnes nádherný slunečný den. I pár minut stačí na prohlídku Duomo di Padova (baziliky svatého Antonína). Je to terakotová stavba, jež vznikla obnovením starší stavby v roce 1260. Vejdeme dovnitř a já jen žasnu nad rozlehlostí stavby... Nemáme moc čas, protože náš odlet se blíží a my chceme ještě zastavit ve Veroně, takže víc než tuto stavbu nestíháme. Každopádně nevadí, i tohle za to stálo!
VERONA
Když se řekne Verona, vybavila jsem si jediné - Shakespeara a jeho Romea a Julii, příběh "lásky až za hrob", který se zapsal do dějin.. Verona je další město na trase Benátky - Bergamo a já jsem strašně ráda, že jsme zde udělali stop. O Veroně jsem si totiž dopředu nic nezjistila, věděla jsem totiž, že krom auto-turistiky nebude na nic víc čas. A možná nevědomí bylo to, co mě z celého tripu dostalo nejvíc. Od města jsem nečekala vůbec nic a o to víc mě dostalo. Ať už se do Benátek, Burana nebo do Florencie - těch TOP míst tohoto tripu, které jsem si zařadila do seznamu "prozkoumej detailněji" , podívám kdykoli, ve Veroně chci do roka a do dne stát. A ne jen ve Veroně, chci stát na jednom konkrétním místě. Tím je naprosto unikátní stavba Arena di Verona (veronský amfiteátr). Arena di Verona je třetím největším amfiteátrem v celé Itálii., sloužil ke gladiátorským soubojům, zábavním představením i veřejným popravám a pojme více jak 20 tisíc diváků. Co mě ale dostalo nejvíc bylo zjištění, že se zde od roku 1913 konají každý rok slavná operní představení. Procházíme kolem obvodových zdí a já žasnu nad divadelními rekvizitami poházenými kolem... Taky nad cedulemi/plakáty k jednotlivým operám, datujícími se od zmíněného roku 1913 až po současnost. Taková tradice a já o ní vůbec nevím!!! Co ale vím, a to naprosto jistě - to příští operní představení TADY uvidím!!! ♥
ROZPOČET?
Kompletní náklady na 4 denní pobyt/road trip v Itálii:
- letenka Brno - Bergamo - Brno: 778,- Kč / osoba
- ubytování 3 noci/osoba (Janov, Bologna, Benátky): 1 455,- Kč/ osoba
- půjčení auta na 4 dny (z letiště na letiště): 480,- Kč / osoba,
- doprava autem (benzín, placené úseky cest, parkovné): 2 000,- Kč / osoba
- ostatní doprava: MHD, vaporeto na 24 h:20 euro - tedy 520,- Kč / osoba
- jídlo, pití a aktivity: 1 200,- Kč / osoba
Celkem tedy za 4 dny/3 noci, tisíc kilometrů, 9 dech beroucích italských měst, 3 benátské ostrůvky a nespočet nezapomenutelných chvil -) na osobu: 6 433,-
ZÁVĚREM?
...3 dny, 1 000 kilometrů v kovové schránce, 9 měst, 3 ostrovy, pouze 1 teplé jídlo :D , nespočet láhví Fragolína/Prosecca, ale hlavně - 4 lidé svedení osudem na jednu cestu. Každej jinej, každej svoje priority, sny, svoji minulost, svoje bolesti a radosti. Každej oblíbený jiný drink - víno/Fragolino/ Prosecco/ Spumati/ vodka s džusem!! Přes veškerou rozdílnost a náhodnost tohoto setkání to byly tři dny DOLCE VITA. Možná už se v téhle společnosti víckrát nesejdeme, možná zůstanou někteří v ♥ a životě druhých právě díky této cestě zapsaní už navždy rudou PERMANENTNÍ fixou... Čas ukáže, tak jako vždy. Každopádně nemělo to chybu a nelituju ani jediné minuty, jediné skleničky (láhve) vína, jediného slova, jediného kroku.... A na to Prosecco zapomenuté v autě (Niki!!) a klíče od benátského bytu (Richarde!!) jsem už taky skoro zapomněla :D :P ♥
Itálie, jedna z mých nejhezčích cest roku 2019.
CESTUJI za KAČKU procestovala 58 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 6 lety a napsala pro tebe 41 úžasných cestopisů.
Čte se to dobře, ten komentář Karla docela dobře vystihuje i můj pocit z cestopisů Katky, je to pozitivní, radost a nadšenost z toho úplně tryská :-).
A přesně jak píše Karel, obyčejná destinace podaná zábavným způsobem, že si to člověk s chutí přečte.
Dobré máš i odpovědi na ty rýpance, to taky pobaví :-).. z toho bych zvláště vypíchl odstavec týkající se nákupu v supermarketu v ČR :-).
A jak už se to x-krát řešilo, dovolené je málo, míst a příležitostí na cestu je hodně, takže takové ty nahuštěné programy na prodloužené víkendy-můžou být východiskem, dělám to vlastně stejně..
Moc děkuji Tondo za podporu a milá slova. Váží si toho.
Jsem moc ráda, že pár nedokonalých řádků, gramaticky ne úplně harmonických, sem tam s dablovaným odstavcem, obsahem vlastně dost daleko od slova "dovolená"....dokáže vyvolat pozitivní pocit a současně přenést moje nadšení a radost z každé cesty. V mém případě je opravdu jedno, kam vyrazím, umím se stejně těšit i z té cesty do Kauflandu :D Klidně bych o tom tady napsala i cestopis, ale obávám se, že v mám případě by to rozhodně nebyl KAUFLAND za KAČKU :D
Mějte krásný večer a cestujte přesně tak, jak to máte rád :)
Moc děkuji Tondo za podporu a milá slova. Váží si toho.
Mějte krásný večer a cestujte přesně tak, jak to máte rád :)
Jestli nechceš, aby čtenáři vyhlásili na každý pátek stávku za stvoření cestopisu Kaufland za Kačku, tak už bys měla začít psát. 😁😁
:D :D :D
Myslím, že Kaufland za Kačku je level, kam se musím ještě propracovat :D
Ale je fakt, že když jsem se před pár lety vrátila po měsíci z Kuby a vstoupila do Kauflandu, tak při pohledu na přetékající regály, třeba jen 7 druhů fazolí v konzervě a v hlavě regál "v Karibiku" s brambůrkami Pringles, cukrem, rýží a dvěmi druhy rumu....se mi rozbušilo šokem srdcem do tachykardických hodnot a s e 4 ks rohlíku jsem zažila svůj nejvíc Kaufland za Kačku. Jinými slovy - jde to! :)
:D :D :D
Myslím, že Kaufland za Kačku je level, kam se musím ještě propracovat :D
Věřím tomu, že šikovný Kubánec by i z Pringles, cukru, rýže a rumu dokázal stvořit něco uchvancancujícího. 😁 Momentálně bych ty regály přetékající hovadinama (konkrétně v Tescu, ať nehaním Kaufland...) s radostí vyměnil za kubánskou nabídku. Konkrétně bych potřeboval zázračné levné letenky na Vánoce. 😂
Zrovna dnes jsem na Kubu vzpomínala a říkala, že se tam jednou vrátím :)
Ale na Vánoce to nebude, to budu korzovat za Kačku mezi levádami ;)
Jinak kubánská nabídka je nenapodobitelná!! Hlavně co do palety místních rumů :D
Zrovna dnes jsem na Kubu vzpomínala a říkala, že se tam jednou vrátím :)
Ale na Vánoce to nebude, to budu korzovat za Kačku mezi levádami ;)
Pěkný cestopis, souhlasím i s Martinem V a Karlem (až na to, že samotný itinerář na pohodu není, spíš je to z mého pohledu šílenost, ale někdo to tak má rád a zvládne to, tak proč ne). Já bych nad italskými městy nos neohrnul, podobná španělská a portugalská jsem si letos užil.
Jen je mi záhadou, jak někdo zvládne ještě řídit auto, když jsou i přes den plné ruce sklenic s vínem, podlaha auta plná prázdných lahví od vína a večerní mejdánky, po kterých se spí 3 h.
Odpočinek je samozřejmě pak někdy potřeba, ale při čtení odstavce zkopírovaného níže jsem si říkal, že ani nepotřebuješ, Kateřino, jezdit nikam daleko. Stačí se domluvit s pár kamarádkami a zajet někde v ČR k supermarketu u vody:
"Za mě je Burano jedním z nejhezčích míst celého našeho tripu, a na tom shodli všichni čtyři účastníci našeho zájezdu. Asi i proto jsme zde přestali řešit čas a s lahvinkami Fragolina prostě jenom "sedli k vodě"... Pro mě byl tenhle relax odměnou za celý trip. Prostě jen sedět, srkat vínko a nic neplánovat, neřešit. Teda kromě zapomenutých klíčů od ubytka.. 🙈🙊🙉 I když se nedělo nic vyjímečného a nebyli jsme ani na žádném náměstí nebo u speciální památky, přesto bude právě tenhle kousek ostrůvku Burano - pár metrů od sámošky s Fragolinem a ještě kousek od místní "benzínky" místem, kde až navštívím Burano příště, přesně si TENHLE moment TOHOTO tripu s TĚMITO lidmi vybavím... Některé věci na cestách totiž nejsou za Kačku, ale zadarmo...Obvykle jsou ale těmi nejcennějšími.."
Ještě k tomu plnému pojištění. Pojištění přímo od půjčovny má mnoho výhod a i když je dražší než externí pojistky, může se vyplatit. Minimálně ušetří čas při přebírání a vracení auta a pokud se něco stane, ušetří spoustu vyřizování. Je ale pak výhodnější si auto rezervovat přímo na webu půjčovny včetně tohoto pojištění. Na místě je většinou výrazně dražší. Není pravda, že jiné pojistky jsou na nic. Jen je pak třeba vyšší depozit na kartě, který půjčovna využije na úhradu spoluúčasti (nějaká základní pojistka je v ceně půjčovného snad vždy). Škodu pojišťovna obvykle časem proplatí.
Když jsme si četli s manželkou Kateřinin cestopis z Malty (naše srdcovka), tak jsme si společně řekli: "Jo! už víme, co našim cestám chybí k dokonalosti. To víno vžy a všude !!!" :-) Takže za mě palec nahoru za tu inspiraci... :-D
Hezký den Libore. Už jsem si myslela, že ti nejde wifi… 😂😂 Dal sis hodně na čas, takže určitě i dost práce s odpovědí, proto ji nemohu jenom tak přejít.
Supermarkety navštěvuji v České republice docela ráda. Ale nesmí to být Kaufland a středa 😂😂 Mimo vína, které u nás v ČR nakupuji většinou ve vinotéce, zde nakupuji i ovoce, zeleninu, pečivo… Také velice ráda uklízím, v košíku mi tedy obvykle nechybí ani čistící potřeby. Kdyby tě v tomto směru ještě cokoli zajímalo, neváhej se zeptat! ✌️
Stran tvého postřehu– alkohol, spánkový deficit, řízení auta… Možná jsi jen přehlédl, že jsme byli 4.. Řidič samozřejmě alkohol nepil, spal dostatečně a byl tolerantní k nám, své ženské posádce. 😊 Hýčkaly jsme jej a občas byl i vystřídán. Naprosto s tebou souhlasím nad pohoršením se nad kombinací alkoholu a řízení – to je něco, co je pro mě naprosté tabu, to mi věř.
Co se týká pojištění vozu, přiznala jsem, že mám zkušeností opravdu málo, jednu horší jak druhou, a pořád se učím. Děkuji za tvé dovysvětlení, věřím, že to někomu může pomoc. (Tento odstavec je naprosto bez ironie.)
No a co se týká hektičnosti cesty, i zde s tebo souhlasím. Už když jsem sepisovala naše “dolce vita dny”, bylo mi jasné, že to většina lidí odsoudí… Průlet jak v rychlíku. I já mám raději místa, kde jenom tak v klidu sednu a užívám atmosféru (umím to dokonce i bez sklenice vína 💪😂), nekoukám na hodinky a nechávám čas volně plynout. Bohužel, s ohledem na moji cestovatelskou vášeň musím s komoditou zvanou “čas” hodně šetřit. Jelikož se hodně často objevují levné letenky do řady italských měst, naplánovala jsem tento trip právě tak, abych jich co nejvíc alespoň z toho okna auta viděla a mohla si udělat alespoň trošku bližší názor na to, zda třeba do Bologni nebo Florencie zaletím na samostatný euro víkend ( jinými slovy, zda mi to místo za mojí nejcenějším měnu – čas – stojí = v podstate registrace Itálie). V tomto mi tato cesta opravdu pomohla. Vím díky ní, že Janov už vidět nemusím, naopak Florencii, Veronu a Benátky určitě uvidím zase, a to i s větším klidem a časovým prostorem.
Mám ráda lidi, kteří mají inteligentní protinázor. Tebe sleduji v komentářích a vím, že inteligentní připomínky máš. Čtu si tvé komentáře obvykle se stejnou chutí, jako některé cestopisy. Jiný úhel pohledu je pro mě obvykle motivace, důvod k zamyšlení se. Líbí se mi, jak jsme - my lidé- různí. Co se mi ale nelíbí je to, když si lidé myslí, že jenom jejich názor a úhel pohledu je ten správný a vyžívají se v “zakaždoucenu” hledání “chyb”. Já osobně bych si taky nikdy nedovolila hodnotit někoho, podle toho, kolik času kde stráví. Jeden si potřebuje dát hodinové kafe každou druhou hodinu a dvou hodinový oběd někde mezi tím, druhý musí vidět každý obraz v každé galerii, projít všechny památky, které si před cestou v dané lokalitě vygooglil. No a třetí může jenom tak přistát uprostřed Veronskýho náměstí, vlastně ani nevědět, co tam za památky je, dát tomu místu slabou půlhodinu a odjíždět stejně “uspokojený” jako ti “druzí”. A řeknu ti něco, co tě možná překvapí – ve mě se mísí z každého něco. Někdy mám cestu precizně naplánovanou a mám v ní zahrnuto dost času jak na aktivity, tak na relax. Někde nakonec siestičkuji (viz tebou zmíněné Burano) aněkde se prostě jennáhodou objevím a jenom žasnu 😉 Tak to tak ber Libore - já jsem prostě jiná než ty. Nejsem horší ani lepší. Stejně jako nejsi ty.
Těším se na tvé další komentáře a přeji ti krásný den. Katka
Těším se na tvé další komentáře a přeji ti krásný den. Katka
Ahoj Katko, nevím proč hned tolik ironie vůči mně - k malému pošťouchnutí ohledně popíjení u supermarketu sis hned vzpomněla na předchozí ohledně úklidu a pěkně to spojila :-)
Jen jsem napsal, že v jedné věci s Karlem nesouhlasím, ale že někomu to vyhovuje, tak proč ne. Sám taky někdy cestuju rychleji, zvlášť když mám půjčené auto (i když toto už by bylo na mě příliš) a třeba se pak vrátím tam, kde se mi líbilo a chtělo to víc času.
O řidiči ani zmínka a na fotkách taky není. Domníval jsem se, že šlo o partu 4 žen, které si cestu užily stejně.
Na rozdíl od Bali jsem žádné chyby nepopisoval (ani nehledal a neviděl až na to upřesnění, jak je to s pojistkou) a cestopis jsem připojením se ke slovům Martina V a Karla pochválil. Na čas jsem si nedal. Prostě jsem si cestopis přečetl a rychle zareagoval.
Martine, váš komentář mě rozsekal :D Smíchem a dojetím současně. Navíc vaše věta - To víno vždy a všude - ta vejde do dějin! Do mých určitě! A s Maltou to mám stejně - srdcovka! Byla jsem tam dvakrát a nejraději bych v zimě zase.... Ale jedině s nonstop nalitou skleničkou vína!!!
Děkuji za milá slova a přeji hodně krásných vin(n)ých cest :)
Libore - všechno dobré ;) Líbí se mi, že sis duchaplně spojil i ten úklid! :D Jsi vnímavej a pozornej, to mám ráda ;) a už se těším na tvé další komentáře! Velká výzva pro mě :D
Děkuji za milá slova a přeji hodně krásných vin(n)ých cest :)
Zajímalo by mě, jestli jste po sobě ten text četla alespoň jednou. :D Neříkám, že to bylo špatné, ale přijde mi, že není vůbec sjednocený. Neustále se vám střídají slovesné časy a trochu to člověka při čtení mate. Hrubek a překlepů se najde jen pár, ale třeba o takových Benátkách si můžeme přečíst rovnou 2x! (Doslova a do písmene. Tak si to prosím opravte.) :) Co se týče fotek, jsou takové nic neříkající. Je jich kvanta, ano, ale třeba popis by jim neuškodil. Asi to tak máte ráda, ale já jako potenciální cestovatel bych se dle vašich rad s tímhle nikam moc nedostala. Jediné, co jsem si asi tak odnesla - tak takhle to fakt nechci. Méně je někdy více. :D
Věřím ale, že jste si road trip užili a prostě jste to tak plánovali. Proč ne.. :)
Aničko, máte naprostou pravdu… Nečetla jsem to po sobě a ani to dělat nebudu. Nemám na to čas. Už sepsat to, protřídit fotky, nahrát… To dá docela dost práce. Nevím, zda jste někdy něco podobného dělala vy… Nezištně, jen tak, pro inspiraci a třeba ulehčení cestování druhých… I tak si vaší zpětné vazby vážím. Je vidět, že jste to poctivě pročetla až do konce. Chvályhodné! Jste tedy lepší, než já… 😂 mě stačí, že jsem si to prožila. Sepsala jsem to na pochodu a je na každém, co si z toho vezme nebo nevezme.
No a k vašemu závěru – je dobré vědět, co chcete a co ne. Také dobré vědět, že každý člověk to má nastavené trochu jinak. Vy tak a já zas takto. A ještě jedno moudro - opakování je matka moudrosti 😂 a Benátek není nikdy dost! ✌️👌
Ano, paní Kateřino, kdybyste koukla na můj profil, tak byste viděla, že jsem cestopis napsala. (Ale na to zřejmě taky nemáte čas.) Takže vím, jak je to těžké, zvlášť když hledáte všechny ty informace, co by se mohly hodit pro ostatní. :) Neříkám, že jsem lepší jak vy, jen jsem podotkla, že tam máte 2x to samé. Že si to tam s klidem necháte i tak, klidně, jen jsem upozornila. :) Vaše moudro na závěr je trochu zcestné, ale děkuji, ráda se tam podívám.
A že jsi to ty, Aničko - kolegyně cestopisec, ten zdvojený text o Benátkách, co tě tak rozhodil, jsem smazala ✌ Ať máš hezčí den 😊
Jinak sladké mám taky ráda a tvůj cestopis si přečtu večer. Už se na něj těším.
Jinak sladké mám taky ráda a tvůj cestopis si přečtu večer. Už se na něj těším.
Super! ta pozitivní energie a dobrá nálada, kterýma je cestopis nabitý, se přenáší přímo na čtenáře. Hezké fotky, zajímavé místa a postřehy, to doplňují. Příjemně strávený čas čtením a prohlížením fotek :-). Díky a těším se na další.
Moc děkuji Martine! Přesně díky lidem, jako jste vy, mám pocit, že energie a čas do této činnosti vložený, má smysl. Děkuji za to! Mějte krásný den, dobrá nálada ať vás neopouští a hlavně - spoustu krásných cest 😊
Klasický "Kačkovský" na pohodu cestopis. Žádná exotika, standartní destinace, nad kterýma (mám ten pocit) spousta místních cestovatelů znuděně ohrne nos.
Nicméně popsáno čtivě, fotky to hezky doplní, cenové informace taky potěší. A hlavně se mi líbí, že z těchto cestopisů na mě hezky působí (až dětinská :D ) radost z vlastního cestování. Jak občas zmíniš, takové to nadšení z faktu, že za pár stovek je člověk za pár hodin, klidně i jen na pár hodin, tisíce km daleko a tím v jiném světě a kolikrát i v jiném století.
Já jsem spokojený, příjemné počtení k obědové pauze.
Já jsem spokojený, příjemné počtení k obědové pauze.
To je ale krásný komentář! Děkuji. Jsem ráda, že tu radost jde přenést i psaným slovem. Opravdu tam je! Hezké poobědové trávení, hezké dny A spoustu krásných vlastních cest. 😊
Ať už do exotiky, nebo někam, nad čím kdokoliv jiný ohrnuje nos 😉
Ať už do exotiky, nebo někam, nad čím kdokoliv jiný ohrnuje nos 😉
Cestopis pěkný, ale s tím pojištěním jsem to taky moc nepochopil. Obvyklá praxe je taková, že dokoupení na místě u autopůjčovny je naopak to nejdražší pojištění, které může být. Půjčovna vám samozřejmě vždy bude tvrdit, že jakákoli externí pojistka (a téměř vždy výrazně levnější) je k ničemu, na vás je jim neuvěřit a vytrvat...
Konkrétně v Bergamu jsme posledně vytrvali u pojistky z ČR a pak jsme se nestačili divit....Nyní jsme odevzdali auto bez jakékoli buzerace (narozdíl od jiných bez "místní pojistky") a hlavně bez podpisu přebíracího formuláře, který nás stál posledně pár tisíc zpětně. Ale nevím, z půjčením vozu mám jen pár zkušeností, vždy katastrofa. Každopádně horší než pojistka byly placené úseky a na ty návod "za Kačku" není...
Další cestopis od místní celebrity co na cestách nenosí kalhotky - nestyda jedna.
Ta rada s tou autopůjčovnou a pojištěním je opravdu za všechny prachy, nechat se ojebat na místě autopůjčovnou není opravdu dobrý nápad. Tohle se řeší předem online, na místě jim pak předáš jen potvrzenou objednávku a se všemi příplatky co ti dodatečně cpou je pošleš někam.... A v textu máš pár hrubek.
Katko, děkuji moc za cestopis, četla jsem jedním dechem - super, nadchl mě a o to víc jsem se začala těšit, že v adventu Itálii navštívím.
Ježiš, to je hezký ♥
Ať už v Itálii míříte na jakékoli místo, užij(e)te si to!! Slibuju :)
Ježiš, to je hezký ♥
Ať už v Itálii míříte na jakékoli místo, užij(e)te si to!! Slibuju :)
To my víme, ještě teď vzpomínáme na Bari a naši oblíbenou pizzerii. Kdyby nám někdo chtěl dát tip na podobný podnik v Bergamu nebo Římě, budeme rádi. 😊 https://goo.gl/maps/aP93y5VF7416u9iv6
Trattoria Luzzi, Via Celimontana, 1, 00184 Roma RM, luxusní ceny, výborné jídlo... víceméně v římě jinde nechodíme...
Dík za tip, vyzkoušíme.
Dík za tip, vyzkoušíme.