Italská Apulie, Bari, slunce a pláž
Cestopis z roku 2019 napsala Zuzana Matějková
Cestovat v lednu do Itálie? Rozhodně ano. Příjemných 13 stupňů, slunce a minimum turistů. Cílovou destinací byla jihovýchodní Itálie, oblast zvaná Apulie. Italsky Puglia, chcete-li parla italiano. Apulie nebo celkově jižní části Itálie jsou velmi odlišné od dovolenkových destinací na severu vmnoha směrech. Najdete tu spoustu malých historických městeček súzkými křivolakými uličkami a krásnou architekturou. Životní tempo a styl tu plyne velmi specifickým tempem a kuchyně je jednoduchá, lehká, zato vynikající.
Nejjednodušší dopravní spojení je letecky zPrahy do Bari. Bari je centrální město Apulie, využijte ho rovnou jako základnu k ubytování a výchozí bod pro výlety do okolí.
Náklady na cestu
- 1300 kč zpáteční letenka
- 3500 Kč ubytování na 3 noci (za celý objekt)
Itinerář výletu
Celkový počet dní v Apulii:
- 1. den podvečerní přílet do Bari
- 2. výlet do Polignano a Mare
- 3. výlet do Alberobello a Locorotondo
- 4. Bari a odlet do Prahy
Po příletu na letiště Bari máte několik možností dopravy do centra města. Cesta vlakem je pravděpodobně nejjednodušší, stojí 5 eur a vlak Vás cca za 20 minut doveze na centrální nádraží vBari (využili jsme při cestě zpět). Dá se využít i autobusové linky, když nestihnete vlak a nechcete čekat. Ovšem busem č. 16 raději nejezděte, jede 40 minut a staví snad úplně všude (vlastní zkušenost). POZOR, vlakovou jízdenku je třeba vždy označit ve žlutém validátoru před vstupem na nástupiště !
No, když jsme zmíněným výletnickým busem č. 16 dorazili do centra Bari, šli jsme se rovnou ubytovat. Ubytování jsme si našli v historickém centru města Bari veccia, odkud bylo vše v pěší dostupnosti včetně centrálního nádraží (cca 15 minut chůze). Lokalitu hodnotím skvěle a k dispozici nám byl celý dům jen pro nás. Město Bari pro nás byl spíše výchozí bod než hlavní program. Přes den jsme jezdili do jiných měst na výlety a Bari procházeli většinou až večer.
Co ochutnat?
Na zmrzlinu si v Bari zajděte do Gelateria Martinuci, je výborná.
Pokud chcete ochutnat místní kuchyni, dejte si Orecchiette srajčatovou omáčkou (zjednodušeně řečeno). Případně různé těstovinové varianty s mořskými plody. Za oběd/večeři v restauraci zaplatíte v průměru 9-12 eur.
Předem se psychicky připravte na:
Absenci jasně daného řádu. Rozklíčovat systém otevíracích hodin restaurací a podniků je tu nelehký úkol a nám se to za 4 dny nepovedlo. Někde otevírací hodiny nemají uvedené vůbec, ale i tam kde ano, to není žádnou zárukou. Před 12:30 se nenajíte prakticky nikde, kolem jedné odpoledne se pomalu začínají oprašovat stoly a pro vás se tím naskytne šance najíst. Avšak promarnit ji nesmíte nejpozději cca do 15.00, to už se zase zavírá. V některých restauracích otevírají znovu kolem sedmé večer, některé zůstávají zavřené. Logiku nehledejte. V některých ulicích byly obchody celé dny zavřené a pak najednou v pondělí večer otevřené. Tak nás to rozhodilo, že jsme zabloudili :D Plyne z toho, že pracovat v Itálii nebo minimálně v Apulii nemusí být vůbec zlé, jednoduše pracujete, když se vám chce. Řídíte se pocitově.
Polignano a Mare
Je krásné, malé historické městečko s ikonickým pohledem na domky postavené na skále u moře. U této slavné zátoky je malá pláž, která bývá v létě přeplněná turisty. Další výhoda cestování v lednu mimo sezónu, protože skoro žádní turisti tu nejsou. Cca na dvě hodinky vás tu zabaví bloumání historickými uličkami, které tu jsou opravdu krásné. Potom lze dojít dolů na pláž či na skalnatý útes, kde se dá posedět a koukat na moře s výhledem na město.
Jak se sem dostat? Vlakem zBari Centrale přímým vlakovým spojením 30 minut. Jednosměrná jízdenka stojí 2,50 eur.
Alberobello
Vesnice s velmi netradiční, historickou, zato typickou architekturou. Jedná se o architekturu domů s názvem Trulli. Jsou stavěné z kamenů bez použití malty, natírané bílým vápnem. Střechy jsou do tvaru kužele a mívají specifickou věžičku a kresbu. Trulli jsou i na jiných místech než v Alberobello, jen po cestě vlakem jich může bystrý cestovatel spatřit několik, ale Alberobello je jediná vesnice, kde se dochovaly v ucelených ulicích a je jich tu nejvíce.
V původním plánu bylo navštívit ještě nedaleké město Locorotondo (už jenom kvůli tomu názvu), avšak člověk míní, pán Bůh mění. Standardně jede vlak z Bari Centrale přímo až do Alberobello a pokračuje dál do Locorotondo. Nicméně vč ase našeho pobytu zde byla výluka na trati a vlak končil už ve stanici před Alberobello. Zde byl nutný přestup na náhradní autobusovou dopravu. Celková doba cesty se tak vyšplhala na 2,5h a busy ne vždy navazovaly na vlak, takže nezbyl čas na Locorotondo. Cesta vlakem taky není zrovna za odměnu, neboť vlak staví snad v každé vesnici, kterou projíždí a vlastně stojí každou chvíli kdekoliv po cestě, třeba uprostřed pole. Důvod neznámý.
Alberobello je díky trulli domkům atypická podívaná, nic podobného u nás nemáme a to mě baví. Určitě stojí za navštívení, nevím ale jestli to za to stojí v době této výluky. Jednosměrná jízdenka vyjde na 5 eur.
Pozor si dejte v Bari při hledání správného nástupiště. Vlak nejede z klasické nabídky perónů, ani na odjezdové tabuli není evidován (panika, stres). Jede z nástupiště Bari Sud, je třeba použít podchod nalevo od nádraží, ten vás tam dovede. Je to otázka chviličky, jen je třeba s tím počítat.
Bari
Má poměrně velké historické centrum, v jehož uličkách se dá courat do aleluja. Shodli jsme se ale, že v noci má větší kouzlo než přes den. Tak nějak vypadá všechno lépe, přes den už se neubráníte pohledu na bordel v ulicích nebo pomalované zdi.
Při jedné z procházek po Bari jsme objevili jedno místo, které mě nadchlo. Zcela náhodné objevení této na první pohled obyčejné ulice je můj osobní highlight výletu! Babči z této ulice totiž snad v každém domku dělají domácí těstoviny orecchiette, typické v Apulii. U toho si povídají, pak je suší na ulici před domem a prodávají (1/2kg se mnou letělo domů). Jedná se o ulici Strada Arco Basso, určitě ji navštivte. Pocítíte domácí atmosféru a trošku nasajete život místních obyvatel.
Apulie je fajn místo na prodloužený víkend, víc než 4 dny bych tomu ale nedávala. Určitě je ale klíčové nebýt jen v Bari, ale vyjíždět do okolí. Pokud nemáte až tak v lásce přeplněná hlavní města, bude se vám tu líbit.
Víc na instagramu @matezuza
Zuzana Matějková procestovala 19 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 5 lety a napsala pro tebe 5 úžasných cestopisů.
Ahoj jedeme tam v dubnu. Nějaké tipy kde koupit jízdenky do Alberobella a kde najdu jízdní řád na sobotu ? Některé aplikace to vůbec nenajdou nebo najdou jen jeden spoj apod. V neděli co jsem zjistil na tom jihu už nefunguje nic :D
Ahoj, jo to se nám taky stalo , že nám na netu ukazovalo jen 1 spoj někdy strašně ráno a pak už nic :D Zkus tuhle stránku https://www.trenitalia.com/tcom-en ta mi aktuálně ukazuje správně jízdní řády. Anebo zlatá jistota je přímo na stanici Bari Centrale, kde si kupuješ jízdenky sám v kiosku..tam si to můžeš naťukat, vyhledat a přímo koupit :)
jen pro upřesnění... z Bari jede do Alberobella í přímý autobus za myslím 4.50 a jede něco přes hodinu.. odjíždí ze zastávky za vlakovym nádražím těsně po 8 ráno... zpátky jede myslím 15.20..taky je škoda že jste nejeli do Matery-pro mě jedno z nej měst v Itálii...stojí za to tady í jednu nebo dvě noci prenocovat a jet odtud pak přímým busem na letiště...3-5 euro a cesta něco málo přes hodinu...
Věřím, je tam spousta hezkých míst, která stojí za návštěvu! Ten přímý bus jsme taky našli, ale nějak nám zrovna neštimovaly časy odjezdů, tím že jel jen jednou denně tuším
Dobrý den, řeším dopravu z Bari do Allberobello a do Polignanu a Mare... Pokud se nepletu, tak do Allberobello jede z Bari autobus z BARI LARGO SORRENTINO, je to tak? Je možné to stihnout v jeden den a jet z Allberobello do Polignanu? Děkuji za odpovědi..
byli jsme letos v únoru a jeli jsme tím busem co zmiňuješ - jen pro upřesnění - musíš projít pod vlakovými kolejemi úplně na druhou stranu nádraží, a jak vyjdeš tak zastavuje přes cestu vlevo, na rohu budovy, je tam myslím i označená zastávka, ale raději se ptej i místních.. bylo to trochu nepřehledné a autobus přijel i o 10 minut později, tak jsme si mysleli, že stojíme už špatně.. zpátky jsme chtěli taky do Polignana, určitě se to dá stihnout (na Aberobello ti stačí 2-3 hodiny max), když zjistíš ty autobusy.. nám se to nepodařilo..:( Měly jet v nějakou dobu a nic... Jen ještě, kdyby už jezdily do Alberobella vlaky (byla tam nějaká oprava), tak si myslím, že to je lepší varianta (jel jsem tak loni..). Možná zvaž návrat z Aberobella zpátky a pak sjet zase z Bari do Polignana vlakem po pobřeží.. a pokud budeš mít čas tak pěkné jsou i Monopoli.. kdyby náhodou, jsou hned vedle..
Dobrý den Lucko, nedoporučuju si dát obě města na 1 den. Obě města jsou moc pěkná a Allberobello je poměrně daleko. POdle mého názoru by to bylo příliš ve spěchu.