Izrael a jordánská Petra
Cesta po Izraeli spojená s výletem do Petry.
Cestopis z roku 2018 napsala Zuzana _6
Jelikož mám ráda teplo, tak jsme o jarních prázdnin nejeli na hory, ale na Blízký východ. Dne 15. února jsme odletěli na letiště Ovda. Předem jsem si zabookovali shuttle bus z letiště (jede kolem hodiny), který vás v Eilatu vyhodí přímo před Vaším hotelem. My bydleli přes Airbnb. Na letišti jsme si vystáli kratší frontu na víza, zeptali se na náš program, jestli se nebudem zdržovat na Palestinském území, když jsme řekli že budem i v Jeruzálemě, chtěli vědět kde přesně budeme bydlet. Nicméně, ptají se všech, není to nic neobvyklého. Po tomto krátném rozhovoru jsme místo razítka do pasu dostaly malý papírek, který hlavně neztratit.
16. 2. 2018 - Jelikož jsme přijeli do Eilatu v noci, program začal až následující den. I přestože byl únor, teplota vzduchu byla krásných 25°C, a tak jsme se vydali městskou hromadnou dopravou na zastávku Field School bus č. 15, kde jsme šnorchlovali na nejsevernějším korálovém útesu. Moře nebylo úplně teplé, ale za ten zážitek to stálo. Vstup na pláž je zpoplatněný, dalo se platit kartou (70 NIS/2 osoby), lze zapůjčit i vybavení (56 NIS/2 osoby) a můžete tam být třeba celý den.
Poté jsme se vrátili pro věci na ubytování, vyrazili na první pořádný kebab a poté se vydali na autobusové nádraží směr jordánské hranice. Autobusová zastávka Rabin Border Crossing je poblíž hranic, pak cca 10 min chůze. Na hranicích jsme ani dlouhé fronty nestáli, ale museli jsme navštívit několik úředníků. Už si nepamatuji, kolik stál poplatek za výstup z Izraele (něco kolem 100 NIS/os), a po jeho zaplacení jsme dostali razítko do pasu, poté nám kontrolovali zavazadla, museli jsme vyplnit formulář, který jsme si nechali kvůli potvrzení v Petře (díky tomu máte levnější víza), poté nás ještě jednou zkontrolovali a byli jsme v Jordánsku.
U hranic panuje taxikářská mafie, někdo vás ihned navede do taxíku a jedete. Náš cíl byla autopůjčovna Europcar v Akabě, kde jsme měli předem rezervované auto. Platili jsme debetní kartou, protože jsme zapoměli PIN od kreditní, a vyrazili směr město Wadi Musa a hlavně skalní město Petra. Průjezd Akabou byl dost šílený. Jinak silnice byly parádní, a cesta byla jednoduchá, rovně po dálnici, potom odbočit a zase rovně po už horší cestě.
17. 2. 2018 - Další den ráno jsme vyrazili do skalního města Petra, kde byl vstup opravdu drahý, ale stálo to za to. Platili jsme 1500,-/osoba, nechali jsme si potvrdit formulář, odmítli jsme nabídky místních, kteří nabízeli svezení na oslech či koních, a pak jsme se nechali pohltit krásou města. Za jeden den jsme Petru prošli úplně celou, až k té druhé pokladnici, která opravdu stojí za to vidět, je o dost větší než ta známější. Večer jsme si došli na místní specialitu do restaurace Al Wadi Restauran, a tak jsme v Jordánsku strávili 2 noci, a to i kvůli levnějšímu poplatku za víza. Takhle to vyjde nejlíp.
18. 2. 2018 - Třetí den brzo ráno jsme vyrazili zpět do Akaby vrátit auto, přešli jsme hranice, zaplatili víza, berou pouze jordánskou hotovost, ale dá se směnit i na hranicích. Nasedli jsme do taxíku směrem k další autopůjčovně v Eilatu s názvem Eldan. Tady už vyžadovali kreditní kartu a také zde byl vysoký poplatek za půjčení auta na méně jak 3 dny, tak jsme si ho půjčili na 4 s tím, že jeden den bude stát prostě někde na parkovišti v Jeruzalémě. Vyrazili jsem na cestu do Red Canyonu, který nám zabral tak max. 1 hodinu času. Cesta pokračovala do Mitze Ramon, kde mají vyhlídku zdarma a večer jsme dojeli do Ein Gedi.
19. 2. 2018 Další den ráno jsme vyrazili na Masadu, cestu nahoru jsem si vyšlápli pěšky, a na to, že bylo kolem 9 hodin ráno, bylo už dost horko. Výstup nám zabral asi hodinu. Masada je větší, než jsem čekala, a naštěstí tam byly všude pítka, takže lahve s sebou. Na cestu dolů jsme si zaplatili lanovku. Poté nás čekalo Mrtvé moře, ale když jsme tam byli my, pláž v Ein Gedi byla zavřená kvůli propadlé silnici. Vrátili jsme se tedy více na jih do Ein Bokek, kde je městská pláž skvělá a zdarma. Únorové teploty okolo 30°C nám den příjemně zpestřily. Pláže nahoře na severu, blízko Jeruzaléma, jsou prý přeplněné a špinavé, takže doporučuji tuhle. Odpoledne jsem nasedli do auta a vyrazili do Jeruzaléma přes palestinské území. Cesta byla úplně bez problémů, není se čeho bát. Akorát Jeruzalém je dost zacpaný, takže je potřeba hodně trpělivosti.
20. 2. 2018 Celý den jsme strávili v Jeruzalémě. Díky autu jsme se mohli podívat i do vzdálenějšího muzea holocaustu Jad vašem, poté jsme si prošli Staré město. Nejlepší na světě je čerstvě vymačkané granátové jablko, které bylo k dostání na každém rohu. Místní trhy jsou famózní, plné čajů, ovoce a koření. Jinak staré město je opravdu nádherné.
21. 2. 2018 Další den jsem vyrazili autobusem č. 231 do Betléma, kde na konečné zastávky čekali naháněči a taxikáři. Byli dost neodbytní, ale dalo se to zvládnout. Pěšky jsme šli na náměstí max. 20 minut, díky čemuž jsme prošli i místní trh. Při zpáteční cestě bylo zvláštní, že na hraniční kontrole při opouštění Palestinského území všichni místní vystoupili z autobusu, a nás turisty si šli prohlídnout vojáci. Nic nechtěli, jenom prošli autobusem, ostatní prolustrovali, vrátili se a jeli jsme dál. Večer jsme se přesunuli autobusem do Tel-Avivu.
22. 2. 2018 Měli jsme celý den na toto hlavní město Izraele, Tel-Aviv, a bohatě to stačilo. Začali jsme ve starém města Yaffo, zdřímli si na pláži a prošli si pár památek. Je to prostě klasická světová metropole.
23. února jsem se ráno vraceli do Prahy z Tel Avivu. Při boardingu s námi pohraničníci vedli dost zajímavý rozhovor ohledně toho, zda naše zavazadla jsou opravdu naše, jestli jsme si balili samy, jestli nám někdo něco nedal, jak dlouho jsme s přítelem spolu, jestli bydlíme spolu, kde pracujeme, kde všude jsme byli. No, jsou hodně podezřívavý a důkladní, ale to už vychází z jejich ne zrovna veselý minulosti. Jediná nepříjemná chvíle byla způsobena teplotním šokem, a to z 20°C do -5°C,. Jinak bylo vše co se týká bezpečnosti naprosto v pořádku, lidé byli neuvěřitelně milí. Tuto krásnou zemi doporučuji všemi deseti.
Zuzana _6 procestovala 27 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 6 lety a napsala pro tebe 8 úžasných cestopisů.
Ahoj,
diky za clanek a inspiraci. Chystame se do Izraele letos pres Vanoce a Silvestra. Mel bych dotaz , jestli je mozne s pujcenym autem v Izraeli zajet na par dni do Jordanska a beztrestne se vratit?
Diky za odpoved,
Jirka
Ahoj,
Diky za odpoved,
Jirka
Ne.
Ne.
Přesně jak říká @Petr76, nejde to. Ať se Vám tam líbí :)
Přesně jak říká @Petr76, nejde to. Ať se Vám tam líbí :)