Jak jsme cestovali z Manily do Tagaytay (Taal Volcano)
na vlastní pěst z Manily do Tagaytay a to šílenou filipínskou dopravou.
Cestopis z roku 2018 napsal tka222
V podstatě máte 3 způsoby jak se dostat z Manily do Tagaytay a to
- Autobus
- Domluvit si řidiče s minivanem
- Půjčit si auto
protože jsme chtěli ušetřit a hlavně poznat filipínskou dopravu, tak volíme autobus. V Manile jsme byli ubytovaní ve čtvrti Makati a to v AVIDA TOWERSMAKATIWEST tower 1 https://www.airbnb.cz/rooms/177377
Nedaleko našeho ubytování se nachází autobusová stanice LTR Gil Puyat Station (Buendia) a jak se dostat do Buendia? Jednoduše nasedáme do Jeepney směr Buendia! využívají snad všichni filipínci – snad kromě těch, kteří jezdí na kole… Sazba od našeho ubytování k autobusovému nádraží je 8 Pesos to je asi 2.5 Kč na osobu
Řidič jeepney nás vysadí, ale teď nastává celkem zmatek, protože přesně nevíme na kterou stranu se máme vydat, proto se ptáme jedna z miliónu „security“ chlápků ten nás odkazuje, ať jdeme ještě kousek dále, že stanici uvidíme… no, stanici jsme sice neviděli, ale za to akorát dorazil autobus z Tagaytay, ptáme se řidiče, kterým směrem se máme vydat ten odpověděl, ať si nastoupíme, že nás na nádraží odveze asi po 4 minutách jsme na nádraží, vystupujeme z autobusu a ihned se nás ujímají „naháněči“ autobusových společností, ptají se kam jedeme a posílají nás dál a dál, až konečně najdeme ten správný autobus ve směru Tagaytay. Autobusy ve směru (Nasugbu, Balayan a Lemery v Batangasu projíždí Tagytay). K výběru máte nejméně ze 3 společností (DLBT, San Augustin a Jam Trafic). Autobus společnosti DLTB má pouze 3 volná místa, takže čekáme na další. Filipínci jízdní řády moc neřeší - autobus pojede, až bude plný nebo alespoň z poloviny plný takže čekáme asi 15 minut vyrážíme !
Náš autobus sice splňuje předpoklady dálkového autobusu, ale rozhodně to dálkový autobus není. Zastavuje prakticky pořád, stále někdo vystupuje stále někdo nastupuje, nehledě na to, zda je tam zastávka či ne. Přichází k nám „cvaklístek“ který si od každého účtuje cca 80 Pesos (30kč), kvůli extrémním zácpám ve všech vesnicích jedeme více než 2h 30 minut. Taky počítejte s tím, že s cestujícími nastupují a vystupují prodejci všemožných pochoutek – od brambůrků, oříšků atd…
V Tagaytay nás autobus vysadil vedle nového nákupního centra Fora Rotunda Tagaytay, který je jen tak pro zajímavost z 70% prázdný.
Ubytování jsme sehnali celkem slušné, jako vždy přes AirBnb – https://www.airbnb.cz/rooms/1982...amp;#8220; jedná se o komplex budov Avida West Towers Tagaytay, byli jsme ubytování v 20 patře, výhled byl naprosto úžasný A to celé cca 220 Kč na noc/pax, v blízkosti bylo vše potřebné 7 Eleven (24/7), bankomat. Vzdálenost od centra Tagaytay cca 2.5 km. Nebylo problém se kamkoli dostat jak pomocí tricyclu nebo jeepney.
tka222 procestoval 35 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 9 lety a napsal pro tebe 2 úžasné cestopisy.