Jak jsme jely pařit do Chorvatska
Cestopis z roku 2022 napsala Denisa Nedvědová
Já a Ebi jsme docela rebelky a když jsme spolu je to docela jízda.. :) Na jedné dovolené jsme už spolu byly, ale jednalo se spíš o poznávací aktivní trip. Tentokát jsme chtěly zahodit za hlavu všechny starosti a prostě si jen užívat.
Je to asi možná zvláštní, ale letos jsem byla v Chorvatsku úplně poprvé.. Je to tím, že vyhledávám ne tolik Čechy ,,profláklá" místa a dovolená v Chorvatsku ve mě evokuje narvané pláže a řízky s chlebem. Letos jsem zahodila předsudky... musím říct, že moře bylo fakt krásné a průzračné.. až na ty proradné ježky. 🦔
Na druhou stranu asi to byla jen zkouška a do Chorvatska už nezavítám..zdražuje se sice všude, ale tady to byl velký extrém a určitě za to ty peníze nestály a raději je příště investuju jinak. Takže pokud by tato destinace nevyšla tak draho, tak ano..proč ne.. asi ale stejně zůstanu věrná severu 😍
Odjezd..
Využily jsme levných letenek z Vídně, do které jsme se dopravily autem. Ve Vídni jsme se šly podívat na zámek Schönbrunn a pak si zašly na oběd do restaurace vedle zámku. Už jsme se chystaly vstát a vyrazit pomalu na letiště, když přišla SMS od WizzAir, že náš let byl posunut o tři hodiny. Co jsem slyšela, WizzAir má tohle poslední dobou v oblibě. S časem odletu si hrál ještě měsíc před odletem a my byly jak na trní. Pro všechny případy jsme na letiště jely tak jako tak, kdyby se zas něco změnilo a odlet by byl dřív.
Odlet byl opravdu až po 21. hodině večer, ale to nás už netrápilo, jelikož jsme si zvedly náladu vínem.. :) Po příletu jsme nasedly do taxíku a dorazily do místa ubytování. Zvolily jsme Airbnb. Paní majitelka tam bydlela s námi a nebyla to moc příjemná hostitelka. Chtěly jsme si jen sundat batoh a vyrazit ještě ven, ale paní majitelka nás nepustila, dokonce nám řekla, ať jdeme spát a neustále opakovala "be quiet". Nebyla zlá, ale zapomněla, že není naše matka a že jsme na dovolené.
Split a Bačvice..
Druhý den ráno bylo ošklivo a pršelo, ale to nás netrápilo. Autobusem jsme dorazily do centra Splitu a kochaly se památkami. Split je pěkné město, byla jsem až překvapená. Pak jsme se vydaly do města Solin, kde je archeologické naleziště. To bychom ale nebyly my.. Bylo zavřeno. Tak jsme se vrátily do ubytování, převlékly se a vyrazily na pláž Bačvice, kterou nám doporučila paní majitelka.
Nic extra hezkého jsme na ni ale nenašly. Obyčejná pláž a plno betonu. Promenáda byla ale příjemná, všude byly bary, tak jsme si zašly na drink. Po drinku nám vyhládlo, tak jsme se rozhodly přesunout se do restaurace. Měly jsme krásný výhled na moře, pily jsme víno, jedly pizzu a bylo nám fajn.
Večer jsme chtěly jít brzy spát, ale cestou zpět nás stále rozesmíval taxikář a nějak jsme usoudily, že začíná být docela zábava, tak jsme se zastavily pro další víno do obchodu a já Ebi přemluvila, že půjdeme do klubu. Tak jsme šly. Bylo to tam úplně narvané a taky dost drahé. Seznámily jsme se s pár lidmi z Anglie, hodně se opily, tančily a do ubytování jsme přišly v pět ráno.
Kasjuni..
Vstávaly jsme asi ve 12 a šly na jinou pláž, která byla o moc hezčí. Po třech minutách ve vodě jsem šlápla na ježka a rozbila si nohu o kámen. Bodliny jsem nedokázala vytáhnout, byly moc hluboko a musela jsem s tím v Praze na pohotovost, když už jsem nemohla na nohu došlápnout. Pan doktor mi vyndal 12 bodlin :) Celý den jsme relaxovaly na pláži. Večer se za námi stavil jeden klučina z Chorvatska, co bydlel vedle v pokoji a pozval nás na večeři. Bylo to moc fajn.
Pláž Kasjuni opravdu vřele doporučuji, je to hezké místo i na procházku, nebyla to typická přervaná pláž a bylo tam čisto.
Krátký přejezd Bosnou..
Druhý den ráno jsme musely vstát velmi brzy a vydat se autobusem do Dubrovníku. Autobus (Flixbus) přijel o půl hodiny později, řidič byl velmi nepříjemný a cesta 200 km ani ne, trvala 5 hodin. Na hranicích s Bosnou jsme musely předkládat doklady, pak jsme na chvíli zastavily ve městě Neum, jely dalších 15 min a byly jsme zas v Chorvatsku. Opět kontrola dokladů, Ebi tam dokonce asi půl hodiny držely.. Asi se jim nezdálo, jak je potetovaná :)
Dubrovník..
V Dubrovníku jsme měly asi tři hodiny čas, je to strašně hezké město, moc se nám tam líbilo, mohu jedině doporučit. Jestli někdy zavítám do Chorvatska, Dubrovník nevynechám. Poté jsme se vydaly na letiště, kde náš let měl opět zpoždění, tak jsme se seznámily s nějakým mlaďochem, daly si víno a bylo nám to zas jedno. :) Málem jsme nestihly autobus z Vídně do Prahy. Musely jsme utíkat průvodčímu, protože jsme bohužel neměly čas koupit si jízdenku na jednu zastávku. (jups) Autobus už zavíral dveře, ale přece jen jsme to stihly a bezpečně dorazily do Prahy.
Chorvatsko jsem chtěla vyzkoušet, zajímalo mě, proč jsou ním Češi tak posedlí, co je tam tak výjimečného. Bohužel jsem na to nepřišla. Moře mě překvapilo čistotou a průzračností. Dubrovník je krásné město, ale nic jiného mě nenadchlo. Ale je možné, že o ostrovech byla třeba mluvila jinak.. :)
Denisa Nedvědová procestovala 33 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 3 lety a napsala pro tebe 12 úžasných cestopisů.