Jednodenní výlet z Madridu do Toleda
Toužíte při svém pobytu v Madridu poznat i jeho okolí? Toledo je ideální na jednodenní výlet z této metropole.
Cestopis z roku 2023 napsal Jakub V.
Jak se dostat z Madridu do Toleda? Při naší 4 denní návštěvě Madridu jsme chtěli poznat ne jen samotný Madrid, ale i to co se skrývá v blízkém okolí této metropole. Jako nejideálnější varianta se jevil jednodenní výlet do Toleda a fakt to stálo za to! Do Toleda se dá dostat dvěma způsoby, tou první je vlak. Cesta vlakem z Madridu do Toleda trvá pouze něco kolem 30 minut, na této trase totiž jezdí rychlovlaky společnosti Renfe. Jízdenky na vlak jsou oproti využití autobusového spojení dražší, za zpáteční jízdenku jsem platil 22,20 €. Vlaky jezdí přes den na této trase většinou 1x za 30 minut. Doporučuji si jízdenky zakoupit online zde: https://www.renfe.com/es/es. Vlaky odjíždějí ze stanice Atocha, na které se dostanete snadno madridskou veřejnou dopravou nebo pokud máte ubytování v centru tak je to 20 minut pěšky. Doporučuji být na nádraží c klidně i půl hodiny před odjezdem, bude chvíli trvat než naleznete nástupiště, z kterého vlak odjíždí a je třeba brát i ohled na to, že před nástupem do vlaku projdete bezpečnostní kontrolou a kontrolou vašich jízdenek.
Zvolit lze i cestu autobusem, je sice levnější, ale za to cesta trvá déle a autobusy neodjíždí z centra Madridu, více informací lze nalézt na stránkách dopravce https://www.alsa.com/en/web/bus/...id-toledo.
Co vidět v Toledu?
Vaše putování po Toledu začne až už přijedete vlakem nebo autobusem u vlakového nádraží. Do centra Toleda (které je zapsáno na seznamu UNESCO) se dostanete za 15 pěšky, proto není ani třeba využívat veřejnou dopravu, taktéž se vyhněte autobusům typu Hop on, Hop off. Centrum Toleda nabízí spoustu nádherných historických míst a uliček, ve kterých se dá toulat celý den a nasávat historickou atmosféru tohoto místa. Přináším pár tipů, co při návštěvě Toleda nevynechat:
Další tipy a mapku můžete dostat v informačním centru na této adrese: Plaza de la Merced 4, Toledo. Strávili jsme v Toledu cca 7 hodin a nachodili jsme spoustu kroků a stálo bylo co vidět, doporučuji si sednout někam na místo s krásným výhledem (kterých není v Toledu málo) nebo do dobrého baru či restaurace a nechat se unášet atmosférou města.
Jakub V. procestoval 18 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Afriku. Na Cestujlevne.com se přidal před 1 rokem a napsal pro tebe 1 úžasný cestopis.