Jordánsko
Země ve které člověk uvidí něco a řekne si že už nic hezčího neuvidí, ale další místo to ješte překoná!
Cestopis z roku 2021 napsal Low-cost cestovatel
1. den směr Wadi Rum
Pohodlný a cenově velice dostupný let do Jordánska z Prahy za 1200kč(zpáteční) s přistáním v hl. městě Ammanu načal náš velice vydařený trip po této malebné zemi. Ihned na letišti jsme si vypůjčili vůz a za velice přijatelnou cenu 25Jd/ den(730kc) jsme neotáleli a vyrazili směr jih(Wadi Rum)... po cestě jsme se seznamovali s krásnou přírodou a hrůzostrašnými šoféry(nejhoršími co jsem kdy zažil) Jordanci opravdu moc na pravidla nedbají... Výhodou cesty na jih byla cesta podel mrtvého moře😍 opravdu krásná panoramata a naproti přes moře Izrael... My jsme využili soukromé pláže za 5jd (120kc) na osobu v ceně jsme měli kromě vstupu do vody místní skvělý čaj(Jordánci mají skvělý čaj a moc je nezajímá, že je celý rok vedro.. prostě ho mají rádi😅) a sprchu což je velmi důležité jelikož se ve slané vodě po koupeli logicky dostaví štípání... no a samotné mrtvé moře? asi nemusím rozepisovat... zážitek na celý život. Dlouhá cesta skončila večer příjezdem do pouště Wadi Rum
Konec 1. dne - start 2. dne
Ve večerních hodinách jsme se přesunuli do pouště Wadi Rum! Do místa, kde jsou v noci hvězdy jako nikde na planetě, do místa.... asi nemá cenu dále vysvětlovat.. každý se o tom rozepsal, youtube.... já vám dám jen typ... Jakožto Low-c cestovatel s omezeným budgetem jsem měl problém využít nabídky za 100-130Jd(3 až 4tisíce) a s beduíny jsem si dopisoval velice intenzivně celý týden.. Nakonec jsme usmlouvali cenu na 30Jd/os a ušetřili v 5ti okolo 12 tisíc... Oni na oplátku chtěli 5/5 recenze naprosto všude+ doporučování... pokud někdo má také omezené peníze doporučuji!
v ceně:
Transfer
Ubytování
Večeře/snídaně formou bufetu
Noční čaj a hudba s Beduíný
4 hodinová Jeep Tour po poušti
Konec 2.dne - start 3. dne - Dana/Petra
Aby jsme nemuseli platit za další noc, když už jsme vše v poušti viděli a neměli čas, tak jsem hledal ubytování v Petře jenže jak tomu bývá, tak ubytko u sedmého divu světa nebylo zrovna cenově dostupné a tak jsem hledal až jsem našel! Cestovatelé tohle si pamatujte a dejte na mou a zažijte to co my!! vesnička Dana!! místní unikátní místo kde nasajete atmosféru pravého Jordánska
1) pěkné ubytování za 130kč na osobu
2) v ubytování místní shisha a majitel hraje ve společ.místnosti na buben a zpívá
3) všude opuštění krásní pejsci
4) oslové, velbloudi, kozy
5) nedotčená příroda... místní děti se mě ptali, co má moje přítelkyně s očima a nechápali(poprvé viděli na živo asiata)
3. Den Petra+ přesun do Ammánu
Brzy ráno došlo k přesunu z Dany do Petry(7 div světa) asi netřeba opět slov... totálně unikátní a šokující místo o kterém si uděláte obrázek sami na internetu ale doporučuji to zažít... v místních krámcích smlouvejte o 100/6 odejděte když nepřijmou smluvní cenu.. doběhnou vás a vezmou jí...
4.den Ammán
Pak že se to nedá stihnout... Trip končí tam, kde začal ... večer přijíždíme do Ammanu a já chci oslavit, že jsem neboural s tím jak to tam vypadá je to zázrak.. a tak jsme zašli v metropoli do typické restaurace na Shishu a jejich místní mňamky ✌🏽 po ranní snídani v Hotelku u Palestincu (20Jd noc) jsme měli celý den na to poznat tuto metropoli jelikož letadlo jelo až v brzkých ranních hodinách následujícího dne, tak jsme toho stihli opravdu spoustu. Amman je jeden velkej chaos a je tu furt co dělat !
Obecně lze říci, že je Jordán bezpečnou zemí.. což je milé zjištění když vezmeme v potaz, kde se nachází.... Čemu se nevyhnete, tak to je feminismus ... Na blízkém východě normální věc ale dá se to přežít... napr: pokud platí žena když je u ní muž, tak to nechápou vrací peníze chlapovi a kroutí hlavou...
Hrozný řidiči, všude retardéry ...
Špína, bordel jak v Indii všude...
to jsou takové negativa která by zdaleka neměla předčít pozitiva... Protože to co zažijete je fenomén... Za mě jedna z top 3 zemí z těch 20 cca co jsem kdy navštívil.
Low-cost cestovatel procestoval 40 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 2 lety a napsal pro tebe 6 úžasných cestopisů.
Super, tak nas zkouseli jen natahout👍🏻👌🏼
Super, tak nas zkouseli jen natahout👍🏻👌🏼
Cena co jsi ve Wadi Rum platil, tak je bych rekl standard. Ted jsem platil 170 jod za 5 lidi a navic jsme meli i obed. Byla to cena, o kterou si beduin rekl na prvni dobrou.
K tomu horkemu caji - arabove vedi velice dobre, proc ho maji radi. V zime zahreje a v horku ochladi. Osali receptory a telo naopak nemusi zahrivat vnitrek tela na provozni teplotu, pokud pijes studene.
Díky za zkušenosti, ale bereš to trochu hopem, když říkáš, že po 4hodinové jeep tour a jedné noci jsi v rezervaci Wadi Rum viděl všechno a že už byl čas odjet jinam :-).
S manželkou jsem přijeli březnové odpoledne, takže po odvozu do kempu jen malé courání a těšení se na tradiční večeři, připravovanou xx hodin v zemi. Večer byl program s místním hudebníkem, tancovali jsem místní tance, do toho jsem předvedli něco z našich tanečních, ... krásná uvolněná atmosféra v magickém místě. Druhý den All day jeep tour s obědem, což byly zbytky od večeře a snídaně, ale díky místu, ohni a celkovému pojetí dne to bylo opět dokonalé. Po návratu krásný západ slunce z duny vedle kempu - jedno z top míst v celé poušti pro sledování západu, opět vynikající večeře, čaj a kulturní program totožný jako předchozí den a druhá noc. Po snídani odvoz do vesnice a rozloučení a náš pěší špacír "okolo vesnice". Takže 2 noci, vynikajícího jídla až nad hlavu, celodenní jeep tour a to vše za 80 JOD pro 2 osoby. to vše bez smlouvání, protože beduíni jsou zdravě hrdí a nesmlouvají - deal is deal a to mám rád. Měli jsem skvělého řidiče - závodníka rally, takže náše transfery lanďákem byly skoro vždy jako závod s jinými vozy prohánějícími se po poušti a bylo vidět, že náš řidič se držel hesla, že je lepší být mrtvý než druhý :-) Opravdu jsem se bavil a měl hubu od ucha k uchu. Místo samo o sobě je čarokrásné a má obrovskou moc a sílu. To se musí vidět, zažít, procítit. Popisovat jednotlivá zastavení nemá vůbec smysl, jedno lepší než druhé.
Co se týká té hvězdné oblohy - opakovat, že je to nejhezčí pohled na hvězdy na světě a čím dál od vesnice, tím lepší, .... je jen takové trochu hloupé klišé. Čím jste dál od vesnice, tím jste více na jih a tím blíž k městu Aqaba, které je velmi moderní a osvícené tak, že i v poušti vidíte světlo z tohoto velkoměsta na obloze. V rezervaci není zdaleka taková tma a hvězdné nebe, jak mnoho cestovatelů nekriticky píše resp. to psali asi v době, kdy Aqaba nebyla tím, čím je dnes. Ale i tak je to tak krásné a silné, že kdybych v ten moment umřel, umřel bych šťastný. Přemýšlel jsem nad tím, co řekl I. Kant "Dvě věci naplňují mysl vždy novým a rostoucím úžasem a úctou, čím častěji a více o nich člověk rozjímá: hvězdné nebe nade mnou a mravní zákon ve mně." a myslím, že jsem sám pro sebe na něco přišel :-).
K výběru kempu mám jednu poznámku. Na pohled vypadají všechny stejně, ale kriterium pro mě bylo, když jsem si na mapě našel polohu. V chladných měsících, kdy spíte ve stanech při teplotě blízko nuly, ... přijde každému vhod, když je kemp v místě, kde je brzký východ slunce a to zároveň zapadá co nejdéle. V létě to bude naopak.
Dana byla v našem termínu ještě uzavřená a tak ji máme na seznamu pro další návštěvu a určitě využijeme doporučení na ubytování. Jen by se hodil nějaký link na konkrétní ubytování. Také máme sen, jít pěšky Jordantrailem z Dany do Wadi Rum přes Petru ...
My sehnali ubytko přímo v Petře, na poměry standartní cena + možnost topení PB zářičem, což přišlo vhod. Někde okolo 20 jod pro dva se snídaní. Měli jsme 2 noci, ale snídaně byla tak bohatá, že nám stačila jedna na obě rána a to jsem si udělali ještě svačiny do Petry. V Petře jsem nachodili za 2 dny cca + 70000 kroků, a i tak jsme neviděli ani půlku toho, co bych chtěl. Můj sen, jakožto amatérký nevěřící student Bible s povědomím o biblických příbězích, byl výšlap na horu Hór (Jabal Harun). To se ale nepovedlo vzhledem k omezenému času.
Cíl v Ammánu jsme měli taky a stejně jako ty jsem doslova oslavoval, že jsem dovezl auto po cca1400 km bez vážnějšího poškození. Jen na střeše byl viditelný hrbol od mé hlavy po přejezdu jednoho přehlédnutého retardéru v cca 90 km/hod rychlosti a poškozená aretace zrcátka, které nám někdo poškodil při parkování ve Wadi Rum nešetrným zaklopením. Přes první odpor (mám to paušálně vůči všem městům) jsem si Ammán neskutečně užil i s celodenní a celonoční teplotou v ubytování a vody nepřesahující 9 stupňů celsia :-) . Naprosto úžasná dovolená, ze které jsem se vrátil dobitý jako pes, lehčí o pár desítek tisíc, ale plný něčeho nepopsatelného. Teprve tam jsem si uvědomil, jak zoufalé životy žijeme v naší končině, jak směšná je naše honba za bohem tisícikorunou, v jak schyzofrenní, profízlované a neradostné (přes věškerý přepych) zemi světa žijeme. Těch 12 dnů v Jordánsku změnilo můj pohled na svět, lidi, náboženství a život jako takový.