Jordánsko a Izrael sólo
5 chýb za ktoré som zbytočne zaplatil.
Cestopis z roku 2020 napsal Matúš Bartko
V upršanom novembri som začal hľadať kam si odskočiť do tepla. Keďže študujem a pracujem musel som si zosúladiť cestu tak, aby som všetko stíhal. Začal som pátrať a našiel letenky do Eilatu, Budapešť - Eilat - Bratislava, jedna cesta s Wizz druhá s Ryanair, samostatné letenky 9,99 € tam a 9,99€ naspäť. Nie je o čom, kupujem. V Izraeli som už bol Tel Aviv a Jeruzalem mám za sebou, takže Eilat vyzerá byť fajn a keďže tu už je viac cestopisov Izrael a Jordánko dokopy tak som sa nechal inšpirovať a spojil si to tiež. Cestu som si začal plánovať tesne pred odletom, tak isto aj ubytovania napísal couchsurferom a začal riešiť ubytovanie a presuny.
Keby som ale vedel, že to nie je celkom ultra lowcost a spravil chyby, za ktoré som musel zaplatiť.
Keď cestujete do Izraela sám pripravte sa na trošku viac otázok (ale tiež to je o tom aký majú deň a či sa im chce alebo nie). Konkrétne to boli prečo cestujete sám, často cestujete sám, máte nejakých známych v Izraeli alebo Jordánsku, ak áno tak chcú dokonca ich mená. Bol som na to pripravený a vedel som, že ma to čaká. Všetko ale prebehne bez komplikácií a vy idete na bus, ktorý vám zastaví asi 500 metrov od Jordánskej hranice. Už to tu bolo spomenuté, hranica nie je otvorená 24/7 ale od 06:30 - 20:00 nedele až štvrtky a 08:00 - 20:00 piatky a soboty. Za hranicou stoja taxíky a čakajú presne na každého jedného turistu, ktorý prekročí hranice aby ho mohli zviesť. Určite sa dohadujte na cene, dohodnite sa dopredu. Prvá ponuka bola za 15,- JD dohodli sme sa na 11,- JD a zaplatil som mu iba 10,- JD myslím si, ale že som to mal ešte znižovať a za taxík (hoci bol piatok večer) som zaplatil veľa.
Chyba prvá.
Ak sa rozhodnete spojiť Jordánsko a Izrael, určite odporúčam letieť do Ammánu a potom ísť do Izraela. Dôvod sú poplatky. Ak opúšťate Izrael, ste povinný zaplatiť 101,- ILS (36,- USD). Ak už teda sa rozhodnete aj tak ísť najprv do Izraela a potom až Jordánsko tak choďte aj tak najprv vyskúšať či vás nepustia bez platenia poplatku a ak vás nepustia tak sa vrátite a zaplatíte poplatok.
Pre mňa ako aj pre väčšinu je asi najväčším lákadlom Petra. Pre vstup do Jordánska potrebujeme víza a vstupenku do Petry. Ja som zvolil Jordan pass ktorý stál 75,- JD čiže dva dni v Petre, plus víza za podmienky ale, že sa zdržím v Jordánsku 4 dni/3 noci.
Keďže sa mi nepodarilo nájsť žiadného schopného couchsurfera, musel som spať v hosteloch, jednu noc v Aqabe dve noci v Wadi Musa a zasa jednu noc v Aqabe. Na cestovanie som si vybral JETT buses, to mi aj odporúčali miestni a tak isto že chodia na čas a každý deň.
Chyba druhá.
Keďže na stránke JETT Bus nájdete všetko potrebné, kupoval som lístky tam. Kúpil som ale dva jednosmerné lístky, keďže na ich stránke nie je možné pri spiatočnom lístku vybrať iný deň návratu. Písal som im aj email, či si môžem kúpiť spiatočný keďže je výhodnejší ale ešte mi neodpísali ... Ak si teda budete kupovať lístok s JETT Bus je možné kúpiť spiatočný lístok s tým, že sa vrátite iný deň ako ste prišli. Napríklad kúpite lístok s odchodom z Aqaby 10.02. a príchod 10.02. ale spiatočnú cestu využijete až 11.02. Táto informácie nie je ale oficiálna, preto odporúčam kúpiť si lístok na mieste deň pred odchodom napríklad a spýtať sa priamo pracovníka. Ja som sa spýtal, že či to bolo nevyhnuté kupovať si dva jednosmerné povedal, že nie, že som mohol kúpiť jeden spiatočný a vrátiť sa iný deň.
Petra je nádherné mesto a má čo ponúknuť, je to asi najväčšie lákadlo všetkých turistov, ktorý idú do Jordánska a podobne to bol aj môj hlavný zámer prečo som chcel navštíviť toto mesto. JETT Bus odchádza z Tala bay o 07:30 a z Aqaby pri hoteli Movenpick o 08:00 lístky sa dajú kúpiť aj priamo na mieste nie je potrebné kupovať dopredu. Približne o 11:00 ste vo Wadi Musa pri parkovisku v Petre.
Vo Wadi Musa som videl viacero reštaurácií a keďže kade chodím tade jem, tak som si aj tu vybral jednu kde som chcel ochutnať miestne jedlá. Cena obedu v reštaurácií bola 16,- JD ale určite to stálo za to. V blízkosti som tak isto po ceste zahliadol jeden maličký fast food, ktorý ma vtiahol a za 1,- JD ste dostali celkom veľkú porciu humusu s falafelom, alebo plnenú pitu rôznymi vecami, o ktorých som nemal šajnu ako sa volajú a ako by som ich nazval.
Chyba tretia.
Noc som strávil v hosteli Capsule Petra, kde bolo možnosť dokúpiť si raňajky za 4,- JD. Obrovská chyba, za tie peniaze si viete bez problémov nájsť jedlo v malých obchodoch, ktorých tam je veľa. Tiež akože si sumy vymýšľajú a jeden deň som za veci platil 1,- JD a na ďalší pomaly za to isté 2,- JD.
Chyba štvrtá.
Na Petru stačí úplne 1 noc, teda dva dni. Mesto Wadi Musa vám toho veľa neponúka a Petra sa dá prejsť v pohode za jeden celý plný deň. Ak si to chcete pozrieť celé a prejsť všetko čo sa dá tak odporúčam radšej dva dni a neponáhľať sa, užiť si to tam a potom ísť k moru sa slniť.
Petru opúšťam večerným busom o 16:00 z Petri a vraciam sa späť do Aqaby. Určite odporúčam navštíviť v Aqabe fast food Tatbileh najlepšia shawarma akú som kedy jedol ! Cena bola tak isto zaujímavá keďže som za jednu zaplatil 1,25 JD.
Na hranicu som sa presunul zasa taxíkom z centra mesta ale už iba za 8,- JD.
Potešenie prvé.
Pri výstupe z Jordánska sa platí poplatok 10,- JD tak isto ako keď opúšťate Izrael, no ako som písal vyššie treba ísť skúsiť bez platenia. Tento krát to vyšlo a ušetrených 10,- JD
Chyba piata. Posledná.
V Jordánsku som úplne zabudol na to, že potrebujem nejaké šekle na lístok z hranice do centra mesta. Uvedomil som si to až keď som bol na hranici a cesty už späť nebolo. Našťastie som sa ale zarozprával s jedným Nórom a ten mi kúpil lístok a ja som mu dal 1,- JD takže to dopadlo ešte dobre.
EILAT
Veľmi som si užil túto časť cesty, bol som ubytovaný v hosteli Palma Diving Sea view. Stretol som tam ale veľa cestovateľov s ktorými som si sadol a už čas plynul ináč. Hneď po príchode som sa vybral na pláž a zmenil mood z poznávanie na oddych. Lehátka na pláži nie sú zdarma a platí sa poplatok celodenný 20,- ISL za jedno. Celý deň na pláži bol super pocit, nasal som lúče slnka a na ďalší deň sme sa vybrali pozrieť Red Canyon. Úplne pohodová 3 hodinová túra, keď už vás omrzí len ležať na pláži a nič nerobiť. Vybralo sa nám z hostela 5 a busom sme sa dostali na začiatok cesty. Lístok stál 12,50 ISL jeden smer, vstup je free, pri vstupe si je možné zobrať mapu možných trás aké tam sú a idete. Busy ale nechodia tak často, ako by ste chceli a teda si je potrebné overiť dopredu aký je schedule. Pri ceste naspäť do Eilatu, sme ale využili lepší spôsob cestovania a to stopovanie. Najprv zastavilo jedno auto nasadli dvaja z nás a potom sme si stopli o pár minút ďalšie a išli sme my traja.
Na ďalší deň ráno som už ale musel opustiť Eilat a vraciam sa domov, busom za 4,20 ILS na letisko Ramon kde ma čaká ďalšia kontrola pred odletom. Snažil som sa trošku poflirtovať keďže niektoré ženy v uniforme ma tam brali, ale ani mrvou nepohla.
Matúš Bartko procestoval 27 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 7 lety a napsal pro tebe 9 úžasných cestopisů.