Jordánsko autem
Chceme Jordánsko poznat, extrémní low cost ale odmítáme. Máme rádi i pohodlí, proto jedeme autem a bydlení hledáme nejen v pouštním kempu, ale také v pětihvězdě.
Cestopis z roku 2018 napsal Standa 009
Cestu pro 2 páry začínáme plánovat asi někdy v březnu, kdy Ryanair oznamuje přímou linku Praha - Amman. Nechceme honit cenu za každou cenu a tak už v dubnu kupujeme letenky. Se změnou jejich podmínek se nám daří cenu ještě srazit - rušíme původní rezervaci a kupujeme znova, za levnější peníze. I tak se dá cestovat v jiné termíny ještě levněji.
Odlétáme ve sváteční den, v sobotu 17. listopadu. Cesta probíhá standardně, po přistání nás čeká příjemných 20 a sluníčko. Překvapuje mě, že relativně málo lidí má Jordanpass a většina lidí stojí velkou frontu na běžná víza. Přebíráme auto (ne s úplně plnou nádrží, ale nehádáme se, chceme rychle jet) a s velikým očekáváním vyrážíme poznávat Jordánsko. Hned z počátku si ověřujeme, že tu mimo větší města není hustá doprava. Také, že si s předpisy nelámou hlavu. Vídáme předjíždění přes plnou a s autem v protisměru, jízda na "dálnici" v protisměru, občas si jen tak zastaví uprostřed silnice - netřeba jezdit ke krajnici. Blinkr je tu také sprosté slovo. Ale největší úchylku mají asi na retardéry. Většinou neoznačené. Mám pocit, že se mi o nich bude ještě hodně dlouho zdát. Nutno ale podotknout, že tu jsou všude velmi přehledné úseky.
Listopad není červen
Každé cestě předchází její detailnější plánování. Jsem ten typ člověka, který chce vědět, na co se má těšit. Přesto zásadní chybou jeplánování listopadové cesty již v červnu. Jaksi mi nedochází, že je ve druhé polovině listopadu výrazně kratší den. Východ slunce je v 06:05, západ slunce už v 16:35.
Proto hned první den děláme první změnu v itineráři a od malého Grand Canyonu (Wadi Mujib) jedeme rovnou, již za tmy do Wadi Musa. Je tam Skalní město Petra, jeden ze sedmi novodobých divů světa. Prozatím tedy vynecháváme hrady Kerak i Shobak.
Ubytování máme rezervované na celý týden přes Booking. U Petry nás čekají první dvě noci ve *** hotelu. Překvapivě to je naše nejčistší ubytování v celém Jordánsku. Nabídku jejich večeře za 11,7 JOD a obědového balíčku na cestu za 6,5 JOD doporučuji odmítnout a radši si vše opatřit ve městě.
V nohách 25 kilometrů
Ráno si dáváme snídani hned v 7, ať máme co nejvíce času na Petru. Parkováni tam je zdarma a ani u samotného vstupu nás nečekají žádné fronty.
Na nějaké diskusi jsem četl, že jsou v Petře ti nejotravnější prodejci. Řekl bych, že je vše v normě. Samozřejmě že každý nabízí "vše za 1 dinár" nebo "svezení v ceně vstupného". Stačí si jich nevšímat a jít dále svou cestou. Já si kupuji akorát Kefíju za 3 JOD. Bez kruhů, ty dokupuji později za 2 JOD.
Při naší tůře pozorujeme také osly. Je neuvěřitelné, v jakém terénu a pod jakým tučným nákladem jsou schopni fungovat - především při výstupu k Ad Deir. Každopádně den nám uteče velice rychle. Stále je na co koukat. Celý den jsme v ohromném úžasu při pohledu na památky staré tisíce let.
Ráno přejíždíme do Aqaby. Nespěcháme, volíme proto o něco delší cestu po Jordan Valley Highway. První část cesty je s nádhernými výhledy, druhá vede pod horami podél Izraelských hranic, pouští s písečnými dunami.
Náš hotel má sice psaný check-in až od 16ti hodin, přesto nás bez jediné připomínky přijmou již okolo 14té. Zbytek odpoledne trávíme rekreací na hotelové pláži (voda 23°C, vzduch 29°C) a domlouváním programu na další den. Právě moře bylo jeden z hlavních důvodů, proč volíme tento hotel. Jako základní kritérium byla soukromá pláž, ať se holky mohou slunit i v bikinách bez vyčítavých pohledů místních obyvatel. Zařízení hotelu už má nejlepší léta za sebou a také musíme pořádně vyvětrat, protože tu jsou hodně cítit odpady z koupelny. V tomto kontextu jsou vtipné 4 plynové masky, součást vybavení apartmánu.
Pozor na sprostá slova
Jdeme na večeři do města, kde potkáváme známé tváře z letadla i Petry. Celý týden na různých místech narážíme na turisty, kteří mají podobný itinerář. Pořád si musíme dávat pozor na to, co říkáme. Je tu snad více čechů než v Praze na Václaváku. Zbytek jsou slováci :-).
Hotel nabízí výlet na lodi spojený se šnorchlováním u korálů a vraku lodi, včetně skvělého oběda. Místo avizovaných 4 hodin plujeme asi 5,5 hodin, ale to nám nevadí. Pláže u kterých se dá šnorchlovat jsou sice volně přístupné, volíme ale pohodlí a odškrtnutí dalšího netradičního zážitku. Proto nabídku přijímáme. Loď je krásná. Je na co koukat a také je o nás dobře postaráno. Příště bych raději volil vlastní výlet, protože by na šnorchlování bylo daleko více času.
Večer opět razíme do města. Aqaba je plná života. Spousta lidí, otevřených restaurací a obchodů s nejrozličnější nabídkou.
Příště přezouvat na zimní jedině v Jordánsku
Check-out je možný až ve 12. My máme v plánu ještě navštívit místní hrad a musíme stihnout domluvený odvoz z Wadi Rum Village do kempu. Plány nám hatí píchlá pneumatika. Ochotní jordánci se nám snaží ihned pomoci. Jeden nás dokonce zavede do místního servisu, kde domlouvá cenu opravy - 2 JODy. Je nám skoro trapné dát tak málo za opravu, ale náš "průvodce" striktně odmítá dát něco navíc. Prý je cena férová.
Jordánci jsou velmi milým a ochotným národem. Každý jordánec umí 2 věty: 1) Where are you from? 2) Welcome to Jordan. Většinou s prapodivným výrazem v obličeji, protože moc netuší, kde se naše republika nachází. Záchytné body jsou jména Petr Čech nebo Pavel Nedvěd.
Nejhezčí poušť na světě
Nadšeni z přístupu jordánců, mírně zklamáni z další nucené změny itineráře jedeme rovnou do Wadi Rum Village přesně na stanovený termín. Domlouváme si rovnou několikahodinový výlet po nejlepších místech této pouště. Wadi Rum, neboli Měsíční údolí je jednou z nejkrásnějších světových pouští. Je velmi fotogenická, natáčelo se tu několik známých filmů.
Výlet končí v našem kempu, který je celý náš (krom beduínů a 12ti dalších turistů). Popíjíme čaj, lezeme na skálu nad kempem, kocháme se výhledy a božským klidem. Po skvělé večeři pečené v zemi ještě chvíli vegetíme u ohně a popíjíme čaj. Chvíli posloucháme příběhy dalších turistů a beduín nám připravuje vodnici. Po šíše se mi trochu motá hlava, tak jdu poměrně brzo spát. Je potřeba se připravit na chladnou noc, je asi 10°C. Hvězdy bohužel nejsou vidět. Přišla totiž oblačnost, kterou prosvítá pouze měsíc.
Nádraží uprostřed ničeho
Ráno je snídaně pro všechny v 07:00, povinný check-out a odvoz je ještě před osmou ranní. Vysoký standard večeře byl dodržen i u snídaně a je super výběr. Může se srovnat s leckterými hotely. Čeká nás opět dlouhá cesta, rozhodně ale nebude nudná. Hned u výjezdu z Wadi Rum se zastavujeme u místní železniční stanice na průzkum místního technického skvostu - historický vlak v poušti. V Jordánsku není pravidelná linka. Tratě slouží jen pro nákladní vlaky a jen občas pořádají pro turisty speciálně vypravené vlaky.
Další zastávkou je vesnička Dana, ležící ve stejnojmenné rezervaci. Po dlouhých letech se opět pomalu probouzí k životu. Slouží jako ideální výchozí bod nádherného treku místním kaňonem.
Negativní zkušenost
Od Dany míříme k hradu Kerak, který byl původně v plánu první den. Jedná se o hrad z 12. století, který postavili křižáci. Není zde nic speciálního k vidění. Před hradem narážíme na první a snad jedinou negativní zkušenost s jordánci. Jeden místní filuta nás v místní restauraci pěkně natáhl. Ale bylo naší chybou, že jsme se nezeptali na cenu předem. Za 4 čaje a trochu baklavy si účtoval 20 JOD. Těsně před naším placením se dohadoval i s jedním anglánem, který tvrdil, že se domlouvali předem na celkové ceně, jordánec ale najednou násobil za počet hostů. Zřejmě odrbává každého.
Do hotelu na břehu Mrtvého moře přijíždíme při západu slunce. Cestou krásných 26 stupňů a my přemýšlíme, zda se u nás ještě drží sníh. Najíst se jdeme do bufetu v místním "obchoďáku". Na hotelu si dáme ještě jeden drink (gin+tonic za 6 nebo 7 JOD) a jdeme spát.
Globální oteplování za to nemůže
Ráno se jdeme koupat. Jako první nás "vítá" pohled na ustupující jezero. Jeho hladina klesá zhruba o 1 metr ročně. Je to důsledek zavlažovacích systémů, díky čemuž přítoky nemají tolik vody. Zážitek z koupání je naprosto úžasný. Je překvapivě náročnější potopit nohy, nebo třeba se jen otočit. I když je venku chladno, koupání nás baví, voda má pocitově 25 stupňů. Ven nás žene blížící se silnější déšť. Ten nám také bohužel mění náš itinerář, chvíli tak trčíme na hotelu.
Po dešti vyjíždíme na oběd na Dead Sea Panorama Complex. Je tu krásný výhled a muzeum Mrtvého moře. Cena oběda je přímo úměrná exkluzivitě místa. Pokud by nám šlo jen o vyhlídku, jsou i jiná pěkná místa, kde se platit nemusí.
Poté jsme chtěli navštívit především Ma'in Hot Springs. Bohužel nás odrazuje cena vstupného 15 JODů a tak se kocháme pouze z dálky.
Také chceme navštívit ústí Wadi Mujib do Mrtvého moře. Bohužel, ani tady nám není přáno. Je zavřeno. Prý kvůli počasí. Moc to ani nerozporujeme po posledních zprávách o bleskových záplavách, které se objevily v našich médiích.
Chtěli jsme ještě navštívit alespoň řeku Jordán. Měli jsme tam dokonce k Jordanpassu připlaceno vstupné. Odrazuje nás ale blížící se konec dne. Sami se tam totiž nemůžeme dostat - jezdí tam jednou za čas svozové autobusy a bylo by to pro nás zřejmě veliké zdržení. A tak jedeme radši na hotel, stihnout ještě jednu koupačku a bahenní masku. Pláže jsou totiž při západu slunce zavírány.
Již za tmy jedeme alespoň na poslední večeři do nedaleké vesnice. Menu jen v arabštině, ale ochotná servírka nám jej přeložila. Dáváme si salátový předkrm, čaj, vodu, 4 Pražmy, hranolky a jedno Family menu (smažené krevety, ryby, kalamáry a hora rýže) za krásných 55 JOD. Nešlo to sníst. Bude se nám tady po tom stýskat.
Odlet je už ve 12:55. A tak pouze projíždíme kolem Mount Nebo, kde zemřel Mojžíš. Střídavě prší, přes mraky stejně není pěkný výhled a vzhledem k tomu, že se tu platí vstupné, jedeme rovnou dál, přes Madabu, směr letiště.
Pár faktů za naší cesty:
1) Náklady
- Jordanpass (70 JOD / osobu + 8 JOD za přístup k řece Jordán) = 10.752 Kč
- Letenky (zpáteční, 4 dospělí, 4 Priority boarding, 4 výběr místa, 2 odbavené zavazadlo) = 15.897 Kč
- Auto půjčovné + základní pojištění = 6.412 Kč
- Ubytování 2 noci se snídaní ve Wadi Musa (Sharah Mountains Hotel 3*) = 5.301 Kč
- Ubytování 2 noci se snídaní v Aqaba (Mövenpick Resort & Residences Aqaba 5*) = 12.382 Kč
- Ubytování 1 noc s večeří a snídaní ve Wadi Rum (Salem Camp) = 3.086 Kč
- Ubytování 2 noci se snídaní u Mrtvého moře (Dead Sea Spa Hotel 4*) = 11.186 Kč
- Výlet na lodi s obědem a šnorchlováním = 3.838 Kč
Jordánský dinár (JOD) je necelých 33 Kč
Šíša v pouštním kempu = 5 JOD
Oprava píchlé pneumatiky = 2 JOD
Vstup Dead Sea Panorama Complex = 2 JOD
Vstup k řece Jordán 12 JOD, v případě nákupu souběžně s Jordanpassem, je sleva na 8 JOD
Vstup Ma'in Hot Springs = 15 JOD
Kafe nebo čaj = 1 - 1,5 JOD
Shawarma (malej kebab do tortily) = 1-1,5 JOD
Večeře ve vesnici nedaleko Mrtvého moře: Salátový předkrm + voda + 4* čaj + 4*Pražma + hranolky + family menu (mraky rýže, smažené ryby, krevety, kalamáry) = 55 JOD
4) Další info
Pořiďte si předem Jordan Pass. Za jednu cenu máte jak Víza, tak vstupy do několik desítek míst. Příkladem je Skalní město Petra, pušť Wadi Rum, hrad Kerak, město Jerash a mnoho dalích (http://www.jordanpass.jo)
Policejní check pointy jen projíždíme. I když nás dvakrát zastavili, nechali nás jet. Vypadá to, že se zaměřují spíše na araby a turisty nechávají v klidu.
Ze všeho nejvíce se mi líbilo ve Wadi Rum.
Kupujte tu koření. Především šafrán tu je prakticky za hubičku.
Omluvte zhoršenou kvalitu obrazu i textu. Chyba není na Vašem přijímači, ale v rukou a technice autora :)
Standa 009 procestoval 43 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 6 lety a napsal pro tebe 8 úžasných cestopisů.
Já do toho vstoupím se svou čerstvou zkušeností z tohoto týdne :-) My měli půjčené auto přes Budget a vše bylo ok, dostali jsme s půlkou nádrže, vraceli jsme s půlkou. Na bydlení v poušti doporučuju Hasan Zawaideh Camp. Objednáno přes booking, poté reagovali mailem s nabídkou jízdy po poušti a bylo to ok - chtěli jsme dvě hodiny, ale chtělo by to asi víc. Autem jsme dojeli v pohodě až ke kempu.
Na ten Camp jsem také koukal, ale chtěli jsme být opravdu v poušti více než 2 hodiny a určitě celou noc, odstřiženi od civilizace. Přímo v kempu nebyl ani mobilní signál. Wifi nám nechyběla :-) Jen samotný transfer z Wadi Rum Village trval asi 20 minut, to jen dokazuje, jak odlehlý je Salem Camp :-)
za me doporucuji Wadi Rum apson na tri dny:)
za me doporucuji Wadi Rum apson na tri dny:)
Ahoj,
jak jste prosím rezervovali výlet do Wadi Rum? Nejdříve jste udělali rezervaci v kempu a pak přes provozovatele kempu? Nebo separátně? Případně šlo by prosím poslat kontakt?
Když se přijede do Wadi Rum, tak se auto musí nechat někde na parkovišti přes noc/den? Nebo jak to prosím probíhá?
Díky :)
H.
Ahoj,
Díky :)
H.
Rezervoval jsem pouze ubytování přes booking.com (Salem Camp). Pak probíhala komunikace přes email/WhatssApp. (Khaled, +962777540229). Přímo v kempu není signál, to je jediný důvod, proč jinak nereaguje. Asi nebude problém se domluvit bez bookingu :-)
Na bookingu inzerují, že je transfer do kempu zadarmo. Nám ale psal, že když nebudeme chtít od nich tour, tak bude za transfer chtít 25 JOD. Tour jsme chtěli, tak jsme to neřešili. Nabízel myslím 2 okruhy. Za 40 JOD a za 70 JOD, my zvolili ten větší. Je to cena za auto.
My byli domluveni na setkání ve Wadi Rum Village s tím, že až na místě se domluvíme, jakou tour zvolíme. Naložili jsme věci do auta a jeli rovnou na tour, na korbě. Tour končila v kempu. Ale asi nebude problém domluvit se jinak, třeba nejdřív do kempu a pak vyrazit na okruh..
Jinak je to jeden z nejvzdálenějších kempů, s naprosto nerušeným výhledem. Na mapě v tomto reportu je jeho přesné umístění. Fotky na bookingu taky cca odpovídají..
Pěkný, pěkný:) Jinak s tím borcem u Keraku jsme se dohádali jak psi - fakt tam natahuje každýho:)
Hádal se ten před náma, my to vzdali. Ještě nám vtipně přinesl ten účet napsaný na stejném lístku, který předtím dával tomu před náma. Jen napsáno z druhé strany..
Jordánsko nas čeká v březnu, ale jetě nemáme vybráno, jestli pojedeme autem nebo to necháme na busmo. Jedeme jen vicemene na otocku (4 dny), tak jestli máte někdo nějakou zkušenost s půjčovnou aut nebo naopak busem? Popřípadě jakou společnost vybrat a které se vyhnout? Díky;)
Auto jsem objednával přes Ryanair, od Sixtu, byť neměl úplně ideální hodnocení. Na stránkách v nabídce měli Opel Astru, dostali jsme Insignii, takže auto o kategorii vyšší. V automatu, ale pěkně to žralo, asi něco málo přes 9l/100km. Auto mělo najeto 18.000 km a smrdělo od kouře. Nepovedlo se úplně vyvětrat, není nad naše voňavoučká auta. Takže stromeček s sebou :-D. Až na ten smrad ale byla velmi pohodlná.
Je potřeba si pohlídat i plnou nádrž.. Měli jsme variantu full-full, ale neřešili jsme to už. Auto i bylo trochu potlučené, to je tam ale většina aut. Takže byli v pohodě i při zpětném převzetí.
Autobusem bych tam nejezdil. Stihl bych polovinu věcí. My preferovali to pohodlí.
Taky jsme jeli na 4 dny a půjčili si auto u Sixtu. Určitě bych to doporučil, ale taky záleží co chcete vše vidět. My jsme za ty 4 dny stihli Amman, Madabu, Petru a mrtvé moře. Autobusem by to byla as tak polovina. Navíc, tam uplně moc linek nemají, takže ve finále se stejně někde musíte přibližovat taxikem a to pak i finančně vychází stejně, jako půjčit si auto. Jinak jsem byl z Jordánska nadšený, krásný vylet.
Petro, taky jsme byli v Jordánsku jen 4 dny, ale dá se toho stihnout dost :) Auto jsme měli půjčené od spol. Thrifty - můžu jen doporučit. Měli jsme problém s brzdama a po dvou telefonátech nám nové auto přivezli
zhruba do dvou hodin přímo před hotel. Mrkni na můj cestopis - https://www.cestujlevne.com/cest...dansko-332
Jednani sice rychle, ale osobne bych si nepujcil auto od spolecnosti, ktera uz jednou pujcila auto se spatnyma brzdama. Obzvlast v Jordansku, kde to muze byt velmi nebezpecne..
Letos v březnu jsme jeli téměř stejnou trasu a s něčím přidaným, protože jsme měli 14 D ( i ubytko v Dead Sea Spa - 4 D). Bylo to velmi pěkné a Váš cestopis, dobře napsaný, bude určitě inspirací pro další cestovatele. Jen si říkám, čím a jak jste dělali fotky? proč mají všechny výše uvedený formát? A jen trošku bych upravila mapu - např. Petru bych "posunula " na své místo, aby ji někdo z cestovatelů "nehledal " jinde. Díky za Váš přínos!
Super cestopis! Máme to s přítelkyní podobně, low-cost cestování si užíváme, ale občas chceme hlavu složit do měkkýho. Tipy se budou hodit, Jordánsko máme na seznamu, díky!