JORDÁNSKO s tchýní (80)
Mrtvé moře, řeka Jordán, Wadi Rum, Petra - listopad 2018
Cestopis z roku 2018 napsala IvanaBl
Nejradši příbuzným dáváme (levné) letenky. A tak jednou dostaly dcera a tchýně Irča (tehdy 80 let) letenky z Prahy do Jordánska. Irča je zcestovalá a na svůj věk akční a její myšlenku "lepší je umřít na cestách než doma v posteli" jednou převezmu :) Před odletem kupujeme 4x Jordan Pass - nemusíme pak platit vízum ani vstupné do Petry a dalších 40 míst v Jordánsku. Vízum stojí normálně 40 JOD a Petra 50 JOD, Jordan Pass za 70 JOD se vyplatí. Ale úplně levný není.
1. den: Mrtvé moře
V poledne přistáváme v jordánském Ammánu. Na letišti měníme eura za jordánské dináry (JOD), půjčujeme si na 4 dny auto a vyrážíme k Mrtvému moři. Budeme spát každou noc jinde (booking). Tu první v hotelu, který má svoji vlastní pláž přímo u Mrtvého moře. Jinak se za vstup k moři platí celkem dost (cca 800 Kč/osoba) a ještě se připlácí zvlášť za bahno, lehátko a sprchu. Ramada Resort Dead Sea má hodnocení jen 7,3, ale je z těch u moře nejlevnější (3600 Kč pro 4), na přespání luxusní a v ceně máme i snídani. Jídlo v restauracích je v Jordánsku docela drahé.
Převlékáme se do plavek a jdeme (asi 500 m) k Mrtvému moři. Vlastně je to jezero s vysokou koncentrací soli a minerálů. Koupání mám nastudováno jen teoreticky, ve skutečnosti je to mnohem lepší :) Voda je mastná jako olej, 10x slanější než moře a krásně nadnáší. Nedá se tu plavat ani potápět, nemůžou tu proto ani plout lodě. Nesmíme se dostat do hloubky a přesolená voda se nám nesmí vlézt do očí nebo do pusy (a hlavně ne do plic). Jen při olíznutí rtů mě pálí celá pusa! Koupání je doporučeno (kvůli vysoké koncentraci soli) na max. 20 min., pak je nutné se pořádně osprchovat sladkou vodou.
Mrtvé moře léčí klouby, dýchací a kožní nemoci, bahno zlepšuje krevní oběh. Sůl i bahno se prodávají po celém světě. Ve vzduchu je tu o 10% víc kyslíku než u nás!
V kádi na pláži se patláme léčivým bahnem (tady je zdarma) a necháváme ho na sobě zaschnout. Bahno je mastné, hutné a kluzké. Až zaschne, jdeme se vydrhnout do přesoleného moře a pak ještě od přesolené mastné vody pod normální sprchu. Škoda, že slunce dnes zapadá už v 16:43 hod. K večeři dojídáme Irči řízky, sedíme u ohně u bazénu a těšíme se brzy ráno do pouště!
2. den: Řeka Jordán, Wadi Rum
Zastávka v Bethanyi za Jordánem, kde byl v řece Jordán pokřtěn Ježíš Kristus. Řeka Jordán je nejposvátnější řeka na světě, je dlouhá 251 km a je také hraniční řekou mezi Izraelem a Jordánskem. Jsme jen 10 metrů od Izraele, hranicí je provaz ve vodě :) Vidíme, že na izraelské straně probíhá křest dítěte v posvátné řece. Na naší jordánské straně je nás mnohem méně, nemáme ty hezké oblečky, ale také tu někdo provádí očistnou koupel.
Wadi Rum
Po několika hodinách v autě přijíždíme na jih Jordánska do vesnice Wadi Rum a seznamujeme se s Mohammadem, který nás má ubytovat v poušti. Ubytování v beduínských stanech je velmi levné (asi 240 Kč/osoba) a stylové, přesně jak to máme rádi. Mohammad nás zve k sobě domů a následuje vyjednávání. Co a za kolik chceme vidět. Víme to přesně, ale dobrých 20 minut jsme se handrkovali jako na trhu, jeho výpočty nedávaly smysl, kolem běhaly a ječely a zlobily jeho děti a tím nám celé jednání urychlily :) Domluvili jsme se na přespání v beduínském stanu s večeří, snídaní a výletem džípem do pouště a na velbloudech. Víc toho nestihneme, zítra večer už musíme být v Petře. Nakonec za to vše platíme slušných 50€ na osobu. Nerada platím předem, ale tady spoléhám na hodnocení na bookingu (9,8!).
Mohammad chce seznámit Irču se svým otcem, zemřela mu žena a hledá si novou. Taťka sedí na chodníku, vypadá na 90 let, ale prý je mu 65. Irča nad "mladíkem" ohrnuje nos a radši naskakuje do džípu a jede s námi na noc do pouště. V průběhu výletu Irče několikrát připomeneme, jaké mohla v Jordánsku udělat štěstí :) Džíp řídí Mahmud, bratr Mohammada, a jízda při západu slunce je skvělá! Skáče to, drncá a fouká, jen fotit za jízdy se nedá. Mahmud nám cestou zastavuje na výhled na západ slunce a ptá se, jestli má rozdělat oheň. Nakonec se jen fotíme a spěcháme za beduíny.
Wadi Rum je pouštní oblast na jihu Jordánska o rozloze 700 km2, kde stále žije asi 2000 beduínů tradičním způsobem života. Jordánsko je opravdovým pouštním královstvím, 90% země zaujímá poušť.
V beduínském kempu
Dorazili jsme do beduínského kempu! Početné rodiny zde bydlí podobně jako dřív. Ženy se drží doma u dětí a starají se o jídlo a domácnost. Ven moc nevychází. Za 2 dny jsme neviděli ani jednu! Při jednoduchém check-inu se dozvíme, že náš "family tent" je utkaný z velbloudí srsti. A že v noci bude zima, jen 9 stupňů. Ale místní deky jsou naštěstí teplé. I společná koupelna vypadá dobře.
Je půl sedmé večer, máme už strašný hlad a tak netrpělivě sedíme v jídelně a čekáme na večeři (kterou už máme zaplacenou). Ale ono nikde nic, ani nic nevoní a beduíni jen poléhávají a pokuřují. Vypijeme (z hladu) půlku várnice přeslazeného mátového čaje. Asi měl být i pro ostatní. A začínáme mít obavy, že umřeme hlady, Irči řízky nám došly už včera. Najednou se zvednou 3 beduíni, berou si lopaty a že máme jít všichni ven! Tak to má být jako co? Vedou nás k hromadě písku, začínají kopat a ptají se nás, jestli víme, co se bude dít. Bojíme se cokoliv říct. Je to celý hodně divný. Najednou se pod hromadou písku objevuje spousta alobalu. Díky bohu! Nezemřeme tu hlady ani jinak! Naše večeře se vařila několik hodin pod zemí :)
V zemi se ve 3 patrech nad sebou pekly brambory s mrkví, šťavnatá kuřata a ochucená rýže. K tomu ještě dostáváme polévku, míchaný salát, výbornou teplou zeleninu a placky. Úžasně to voní i vypadá! Všichni si všechno přidáváme. I Irča je spokojená, ona docela hodně jí, na to, kolik jí je :) A mně se ještě teď po 5 letech, když to píšu, sbíhají sliny.. Nakonec dostáváme přeslazené zákusky a celý večer pijeme pravý beduínský čaj. V noci je tu úplné ticho a 100% tma (i ve stanu). Na nebi miliony hvězd, to jsem ještě neviděla! Beduíni ještě zpívají u ohně, ale my jdeme spát a těšíme se na ráno na výlet do pouště!
3. den: Wadi Rum a přejezd do Petry
Po jednoduché, ale vydatné snídani (pečivo, džem, med, hummus, čaj) se vydáváme s Mahmudem džípem do pouště.
Mahmud nás zaveze na jedno z nejhezčích míst Wadi Rumu, ke skalnímu mostu Jebel Burdah a pak k menšímu mostu Khor al Ajram. A taky k soutěsce s petroglyfy, aby tu mohl předvést své lezecké umění. Působivé. Pak už se s Mahmudem loučíme a dál pojedeme na velbloudech..
Na velbloudech
Irča: "Doufám, že mě nebudete nutit jet na tom velbloudovi?! Já na velblouda nechci! Já už na něm byla kdysi v Tunisku!" Odpovídám: "Jasně, že ne! Sedni si a počkej tu na nás." (To je na ni nejlepší taktika.) Irča za 2 minuty: "No.. ale.. možná ještě naposled.. bych na toho velblouda mohla?" :) A za chvíli už zkušeně nasedá a vyráží v čele naší karavany. Pomalu se kolíbáme pouští směrem do vesnice Rum. Malé děti vybíhají ven, smějí se a mávají nám. I dnes mají beduíni často více než jednu ženu a 10-15 dětí. Zde je prakticky živí turisté, jinde takové štěstí nemají.
Beduínský kemp II
Do beduínského kempu Ammarin Bedouin Camp u skalního města Petry přijíždíme až po západu slunce. Je o něco dražší a míň divoký než předchozí, ale taky krásný a příjemný, podobná romantika. Skály jsou tu osvětlené, už je chladno, u ohně dostáváme první horký a slaďoučký čaj. Seznamujeme se s dalšími beduíny (žádný ale moc anglicky neumí) a opět nevidíme žádnou ženu. Vyhříváme se u kamen v hlavním stanu, pijeme další čaj a zkušeně čekáme, až nám vykopou večeři. Dostáváme podobnou dobrotu jako včera, jen Irča brblá, že je toho nějak málo a že chybí zákusek :) Zase se nacpeme a po noční procházce pod hvězdami rychle usínáme.
Beduínský čaj se připravuje ze sypaného černého čaje a směsi místních bylin. Podává se přeslazený a vařící i ve velkém horku, pomáhá tak regulaci tepla v organismu.
4. den - Petra
Ráno si prohlížíme kemp. Beduíni jsou dávno vzhůru, první modlitbu už mají za sebou a zbytek dne už budou jen (z našeho pohledu) sedět u ohně, kouřit, pít čaj, občas přiloží a ještě 4x se pomodlí. O vše ostatní se tu starají ženy, které ale nevidíme. Loučíme se a míříme do skalního města Petra. Cestou nás na silnici zdrží stádo ovcí a koz doplněné několika osly a psy. Osel je v Jordánsku velmi užitečný. Unese až 100 kg, žije 15 let, moc toho nesní a přežije i těžká období sucha. Sotva se zbavíme stáda ovcí, objeví se před námi párek velbloudů. Když nás uviděli, začali před námi "utíkat" - no spíš se kolébali zleva doprava jako kachny :)
Skalní město Petra
Skalní město Petra je jedním z novodobých divů světa. Úzkým kaňonem Siq jdeme asi 1200 m a pak uvidíme nejslavnější stavbu Petry - Pokladnici. Je to hrobka nabatejského krále Arety III. a byla vytesána do pískovcové skály kolem roku 100 př.n.l. Je vysoká 43 m, široká 30 m. Podle legendy sem jeden z egyptských faraonů umístil truhlu s pokladem. Skalní město Petra je v UNESCO a od roku 2007 také novým divem světa. V době největšího rozkvětu (1. století) žilo v Petře kolem 40000 lidí. Teď jsou všude jen stánky pro turisty. Líbí se mi malý bronzový velbloud, chtějí za něj 10$ a pak 5$, tak chci dát 3$. Za to mi to tady prý nikdo neprodá. Zkusím to u dalšího stánku a mám ho :)
Mrtvé moře naposledy
Na jedné vyhlídce necháváme auto (a Irču) a scházíme po prudkém svahu dolů k Mrtvému moři. Vše ve vodě i na břehu je obalené mastnou solí. Větve jsou hodně těžké. Nabíráme si tu suvenýry :)
Mount Nebo a Madaba
Mount Nebo (802 m) je něco jako hora Říp. Sem vystoupal Mojžíš a ukázal svému lidu "zemi zaslíbenou". Zároveň zde Mojžíš zemřel a byl pohřben. Mount Nebo nabízí úchvatný výhled na Mrtvé moře, údolí řeky Jordán, ale také Jeruzalém (46 km), Betlém (50 km), Jericho (27 km) - vše kousek, ale vše Izrael. Na Mount Nebo ale opět neplatí ten jejich slavný Jordan Pass, tak se u vstupu trošku rozčílím a odcházím. Volají na mě, ať se vrátíme, že nás tam pustí zdarma :) Město mozaik Madaba a nejznámější mozaika mapy Svaté země v kostele sv. Jiří. Skládala se asi z 2 milionů kamínků, dochovala se pouze 1/3. Vidím, že ani zde neplatí Jordan Pass. S nikým už nediskutuju, vběhnu dovnitř, vyfotím tu slavnou mozaiku a odcházím. A pak už míříme na letiště.
Jordánsko je krásná a bezpečná země, kde mají turisty rádi. Policie nám odpustila pokutu za parkování, v obchodech nám dávali ovoce zdarma a všude se na nás usmívali. Není to země levná, ale dá se levně procestovat. I za 4 dny.
Ubytování:
Hotel Ramada Resort Dead Sea: https://www.google.com/maps/plac...F11y8bzcws
Bedouin Tours Camp I.: https://www.google.com/maps/plac...11j0yjbvkm
Ammarin Bedouin Camp II.: https://www.google.com/maps/plac...11f5hv6zfb
IvanaBl procestovala 89 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 1 rokem a napsala pro tebe 20 úžasných cestopisů.
Díky za cestopis. S manželkou jsme prožili úžasných 12 dnů v Jordánsku 2022. Nemohu to dostat z hlavy.
Škoda, že jste neměli čas na sever země. Jerash, Pella, Um Qais, trojmezí u Galilejského jezera a další místa např. spojená s biblickou historií, hrady Shobak, Karak, Ajloun, .... Prostě ta země je přenádherná, často surová, ... a plná úžasných lidí.
Jen o té bezpečnosti je to občas v cestopisech moc paušalizováno. V našem termínu probíhaly něco jako "komunální" volby a třeba Wadi Rum bylo obklopené tanky a transportéry ...oblast Wadi Rum je rezervace (stejně jako indiánské rezervace v USA), kde jsou beduíni svým způsobem "segregovaní" a je to posledni území s jejich ochranou. Další zajímavost je například severní část pouště od Wadi Rum, kde jsou obrovské podzemní zdroje vody, která se rozvádí po celém Jordánsku. Pokud se více seznámíte s místními, můžete se i vykoupat v podzemních zásobárnách. Jeden den voda teče na sever, druhý den na jih. Proto mají lidé na střechách ty velké zásobníky na vodu - dodávku mají obden i v Ammanu.
Nedávno manželka dostala od jedné známé knihu od Helen Keiserové - Přišli z pouště - překlad originálu z roku 1904. Motto je "S beduíny po stopách Nabatejců". Krásné čtení, které dává cestování po Jordánsku a hlavně Petře jiný rozměr a taky zajímavé informace.
Pokud vás Jordánsko zaujalo, doporučím vám taky Izrael a Palestinu. Krom mnoha unikátních míst, míst s biblickou historií, ... tak tam perfektně fungují turistické mapy.cz a izrael převzal značení turistických cest od českých turistů.
A například vstup do Bethanie - místa křtu - je free a dojedete si autem az k visitor centru. Trochu děsivé je vidět všude okolo cedule označující minová pole jako pozůstatek bojů. V Jo je vstup poměrně drahÿ, nemůžete tam dojet autem, ...
Snažil jsem také podělit se zkušeností formou cestopisu, ale nedaří se mi vložit text ... Jsem neandrtálec na pc s linuxem ...
Díky za zprávu i tipy na příště, hlavně na ten Izrael - včera večer jsme se vrátili! :) Krásná země, příjemní lidé, perfektně fungující a levné autobusy, vstup k Mrtvému moři za 100 Kč (v Jordánsku chtěli 700 Kč!), Staré Město v Jeruzalémě zdarma, Zeď nářků působivá, Palestina taky zážitek, bydleli jsme v kapslových hostelech, cestopis tu bude brzy :)
Pokud člověk nevyžaduje civilizační vymoženosti a stačí mu parkoviště a stezka, dá se navštívit Mrtvé moře v Jordánsku zdarma např. jižně od Wadi Mujib. Je to tam moc krásné. Zaplatí se max. 1 JOD dobrovolný příspěvek hlídači parkoviště, který to tam trochu uklízí. Když jsem tam jel po několika dnech podruhé, řekl jsem mu, že jsem už platil dřív a nic nechtěl.
Wau, tak to se těším. Právě se rozhodujeme, jestli na podzim Izrael nebo Jordánsko. pokud mohu poprosit, shrňtě nějak krátce současné dění a jak to tam vypadá. Ze zpráv to vypadá na trochu divočinu. Dopředu děkuju.
Pokud jste byli na Masadě a zaujala vás, na netu si najděte dvoudílný film Dovekeepers. Je to adaptace románu s historickým podkladem na úrovni "velkofilmu" s poměrně slušným hereckým obsazením. My našli verzi s českými titulky, ale neuměly diakritiku a písmenka s ní byly jen jako znaky. Takže náročné na pozornost i s ohledem na několik dějových lininí, které se prolnuly až prakticky za půlkou 2. dílu. Občas jsem se ztrácel a chystám se ho shlédnout znovu.
Moc se nám to líbilo ve smyslu, že se nás to dotklo. A závěrečná pasáž je velmi emotivní až působivá. Co museli ty lidi prožít .... Sicarioni
Pokud vás Izrael zaujal celkově, tak vám snad neunikl akční seriál Fauda a jeho 4 řady (velmi dobré hodnocení odborné veřejnosti). Nějaké řady jsou snad i na ČT v dabingu a všechny jsou na netflixu a jednoznačně verze s titulkama je lepší.
Další seriál byl na HBO - Údolí slz. Je o jomkipurské válce.
Taky kvalitní zpracování. K tomu se natáčí druhá série souběžný děj, ale z druhé strany Sinajského poostrova. Ale o něm ještě nevím.
A nakonec, pokud vás Izrael zajímá nějak s ohledem na náboženství, koukněte na pár dní staré video na yt, rozhovor s doktorkou Pekovou o slovanství.
Její vyprávění je zajímavé, ale velmi kontroverzní, když sděluje, jak to vlastně mohlo být s Ježíšem. Poslouchal jsem to včera a nějak jsem to nemohl vstřebat :-). Každopádně zajímavé.
Další seriál byl na HBO - Údolí slz. Je o jomkipurské válce.