Kambodža - Chrámy a pláže
10 dní v Siem Reap, Phnom Penh a Koh Rong
Cestopis z roku 2025 napsal Martin Bartoš
Pro letošní zimní dovolenou v tropech jsme si po zkušenostech z Thajska vybrali Kambodžu. Naše očekávání byla taková, že zde bude podobná kultura a zážitky, ale daleko méňe turismu. To se nám v celku splnilo. Není to tu žádná divočina, jako se spoustě lidí vybaví, když se o tomto státě zmíníte. Přesto je vidět, že spousta věcí je tu v prvopočátku.
Hned na začátku trošku srovnání právě s Thajskem. Lidé jsou tu snad ještě milejší a snaživější. Ne vždy mluví moc dobře anglicky, ale vždy se nám povedlo vše vyřešit.
Jídlo je o něco horší, to ale snad všude. Naopak co si jako Čech neodpustím, je pochvala na místní pivní kulturu. Pivo mají vodovější ale v tom horku je naprosto ideální. Na každém rohu mají točené pivo do nachlazených půlitrů a cena se pohybuje kolem 1$. Populární tu jsou na alkohol tzv. Happy Hours. Potom si na hlavní ulici v Siem Reap můžete dát pivo za 0,7$ a koktejl za 4$ - 1+1 zdarma.
Příroda, památky a pláže jsou tu na stejné úrovni, ale to že i v hlavní sezóně můžete navštívit ty nejznámější atrakce a přesto se nebrodit v moři turistů je neskutečné +.
Dostat se sem za rozumné peníze, není až taková hračka, ale možností je několik. Téměř vždy bude zapotřebí využít nějaké letiště v okolních státech, které jsou připravené na velká letadla a mají dobré spojení s Evropou. Nejčastěji Bangkok nebo Ho Či Minovo město. Poté se odtud dá jet lůžkovým autobusem nebo přeleťet. My se rozhodli spojit cestu s pár dny v Singapuru, odkud jsme se Singapore airlines leťeli asi 2 hodiny.
Víza se zařizují elektronicky a velmi pohodlně v aplikaci, stejně tak je potřeba před příletem v této aplikaci vyplnit příjezdový formulář, a proces na letišti je poté velice jednoduchý a rychlý. (cena víza je 35$/os)
Letiště v Siem Reap je zcela nové, postavené Čínou společně s dálnicí vedoucí z letiště směrem do centra. Je od města vzdálené asi hodinu autem, aby přilétající letadla neohrožovala symbol celé Kambodži - Angkor Wat. Jezdí odtud svozové autobusy, ale pokud je zaplníte taxi, tak je právě toto ta nejlevnější varianta. Zvláště pak ty, které Vám domluví hotel. (Autobus 12$/os., Bolt taxi cca 50$, taxi domluvené hotelem 40$)
Siem Reap je asi nejpopulárnější místo u mezinárodních turistů a spousta jich jezdí pouze sem. Důvod je jednoduchý a to krátká vzdálenost od hlavních atrakcí. Starodávné město Angkor, je něco co si nikdo, kdo navštíví Kambodžu nesmí nechat ujít. Nejde pouze o chrám Angkor Wat, který je nejznámější, ale i o další budovy v tomto komplexu.
Lístek si můžete koupit ve stejné aplikaci, ve které jste vyřizovali víza, a poté je zapotřebí si zajistit dopravu, mezi jednotlivými chrámy. My jsme si zařídili soukromého řidiče Remorque - 4 místný tuk-tuk. Tuk-tuky nejsou v Kambodži pouze drahé lákadla pro turisty ale ten nejlevnější a nejčastější způsob dopravy. Malý okruh komplexem stál 20$/den. M jsme si připlatili 5$, za brzký ranní výjezd, aby jsme stihli východ slunce na Angkor Wat. To byl krásný zážitek, a i když lidí sem kvůli tomu chodí dost, po východu se každý rozejde svým směrem a poté už nikde davy neuvidíte.
Malý okruh měl asi 7 zastávek, kolem 2.odpoledne jsme byli zpět na hotelu. Míst, které lze navštívit by bylo ještě mnoho, ale pokud nejste zrovna zapálení do historie, tak po chvíli vypadá vše podobně. Co bych učitě vypíchl tak je Ta Prohm, kde stromy rostou přímo z ruin chrámu, známý z filmu Tomb Raider s Angelinou Jolie , a Angkor Thom plný opic, které se prohání po všem co vidí, i lidech, co zrovna stojí v cestě.
Ze Siem Reap se lze během chvilky dostat k dalšímu unikátu. Plovoucím vesnicím na jezeře Tonle Sap. Domečky na chůdách mají úžasnou atmosféru a jsou plné života. Bylo až neuvěřitelné jak zde místní žijí a fungují. Opět jsme se sem dostali tuk tukem s řidičem, který nás předtím vozil po Angkoru. Cesta trvala kolem hodiny a viděli jsme i méňe rozvinutou část země, plnou rýžových polí.
Město samotné k večeru ožívá. Je plné trhů, které ale všechny nabízejí skoro to samé. Pokud bych měl nějaký doporučit, tak Made in Cambodia market, který je sice menší, ale prodejci zde nabízejí originální produkty, ne pouze masové šmuky.
Kolem řeky je sposta stánků s jídlem a pitím. Často jsou to rodinné podniky. Např. děti provozují stánek s ovocnými koktejly, zatímco rodiče vedle mají stánek s jídlem. Sedí se zpravidla na malých plastových židličkách a jídlo stojí pár korun. Všechno co jsme ochutnali ale bylo velmi dobré.
Pokud by jste chtěli posedět v klasické restauraci, tak ulička Pub Street, je přesně to co hledáte. Zde to překypuje restauracemi bary a diskotékami. Právě tady dostanete to nejlevnější pivo a drinky široko daleko. Restaurace mají vysokou kvalitu a nízké ceny. Pokud ale chcete posedět v klidu, tak je potřeba dorazit brzy. Kolem desáté se diskotéky začínají předhánět, kdo má hlasitější reproduktory a není slyšet slovo.
Odtud jsme se vydali lůžkovým autobusem do hlavního města Phnom Penh. Cesta byla velmi pohodlná ale krátká. Trvá pouze okolo 6 hodin (22:00-4:00), takže i když jsme všichni spali jako zabití, tak jsme se po příjezdu ještě úplně fresh necítili. Hlavně pozor pokud máte víc jak 1,80m. To je délka postele a vyšší člověk se bude muset krčit.
Naštěstí jsme si zarezervovali dražší luxusní hotel (cca cena běžného českého penzionu) a když jsme tam kolem 5. ráno dorazili, abychom tam nechali zavazadla, tak nám na recepci nabídli super-early-check-in, výměnou pouze za dobrou recenzi. Bez přemýšlení jsme to vzali a šli se ještě dospat. Takže jsme měli v podstatě noc zadarmo.
Nakonec jsme zde strávili jen jeden den a bohatě nám to stačilo. Celkově nám přišlo, že to zde bylo chaotičtější, špinavější a na každém rohu nás někdo chtěl natáhnout, protože jsme turisti.
večer už jsme strávili na hotelu a užívali si asi nejhezčího bazénu, který jsem kdy viděl. Infinity pool s výhledem na celé město a soutok Mekongu s Tonle Sap jen tak něco nepřebije.
Z Phnom Penh jsme se opět autobusem vydali do Sihanoukville a odtud na ostrov Koh Rong.
Cesta trvá kolem 3 hodin do přístavu a potom asi 1 hodinu trajektem. Autobusů i trajektů jezdí poměrně dost a cenově se neliší. Autobus vybírejte podle času a místa odjezdu. Trajekt potom na místě podle toho který pojede dřív. Sice mají harmonogram ale na to se tu tolik nehraje.
Trajekty vás odvezou na Long Set Beach nebo do města Koh Touch. Na ostatní pláže je potom potřeba zajistit extra dopravu.
Na Long Set je spousta hotelů i hostelů v různých cenových kategoriích. Zpravidla každý má plážovou restauraci, kam můžou všichni, nejen hotelový hosté. Za zmínku stojí hostel MadMonkey, kde výborně vařili různé druhy jídel, a JiJi Koh Rong. Tam měli úžasné jídlo za směšné ceny a zároveň zde nabízeli masáže opět za super cenu.
Pokud hledáte absolutní relax, není asi lepší místo. Upravené bílé pláže, palmy ohnuté jako na pohlednici, tyrkysová voda a klid.
Kolem vody se dá dojít až do hlavního “města” Koh Touch, kde je několik obchodů a a restaurací. Ale spíš než destinace je to krásná procházka.
Nabízejí tu spoustu klasických mořských zábavních atrakcí jako skútry, nafukovadla apod. Také lze si udělat výlet za šnorchlováním u korálů kolem nedalekého ostrůvku.
Pokud se bojíte, že na hlavní pláži bude moc lidí, tak určitě ne. My byli v hlavní sezóně a i když lidé tu byli, vůbec to nevadilo a kdo chtěl soukromí stačilo popojít pár desítek metrů.

Martin Bartoš procestoval(a) 34 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal(a) před 7 měsíci a napsal(a) pro tebe 3 úžasné cestopisy.