Kostarika - po stopách života v Karibiku a cestování v Central Valley
Strávili jsme tam 2 měsíce! Pokud tě zajímá jak vypadá život a backpacking v jedné z nejvíce eko zemí na světě, potom stay tuned. :-)
Cestopis z roku 2019 napsala Neposedná Dvojka
Videa nejen z Kostariky najdeš na našem YouTube: https://www.youtube.com/results?...dna+dvojka
Proč Kostarika?
Naše cesta potažmo výběr destinace začíná někde v dubnu roku 2019. V tomto období jsme se vyskytovali na Erasmu v Nicosii na Kypru. Tehdy jsme aktivně hledali působiště pro naši stáž. Míša měla jasno a chtěla nějakou ekologickou zemi. Zmínili jsme se o našem lovu po stáži jedné Americké profesorce, která nás odkázala prvně na Skandinávii. My už tehdy žili přes 3 roky v Kodani a bylo v našem zájmu zkusit něco absolutně nového. Následně profesorka vyřkla: „Kostarika, to je jedna z nejvíce eko zemí na světě a můj bratr tam jezdí každé léto surfovat.“
„Věci se dali do pohybu a vzletu.“
Bez dlouhohého uvažování jsme začli obesílat všelijaké firmy v této krajině a nakonec jsme došli k našemu překvapení ke vzájemnému porozumění s jedním malým hotelem ve městě Puerto Viejo de Talamanca ležícím na Karibském pobřeží Kostariky. Následoval nákup letenek. Letěli jsme s AirCanada z našeho domovského města Kodaně s 20hod. přestupem v Torontu a následným letem do hlavního města Kostariky - San Jose. Naše letenky byli zpáteční a jelikož jsme byli nároční na konkrétní data, časy a města, tak cena za zpáteční letenky byla 21000Kč,- na osobu. Zpáteční let byl přímý let ze San Jose do Frankfurtu s Lufthansou a věříme, že tohle je jedna z variant, která patří k nejpohodlnějším možnostem jak letět z okolí z ČR. Více z Toronta se dozvíš v našem videu: https://youtu.be/bRwywrEwM3g
Přistání v San Jose
Ihned po přistání jsme byli šokování krásným moderním letištěm, kde je spousta reklam týkajících se šetrného chování k životnímu prostředí. Připrav se na delší proces imigračního, v našem případě něco přes hodinu, kde jsme museli odpovědět pár otázek kam jedem, na jak dlouho, kde budeme bydlet apod. Po východu z letiště jsme byli šokováni otravnými taxikáři, kteří za náma běhali jako psi a bojovali o každého zákazníka. Nejsme ovšem žádní zelenáči, a proto jsme ihned začli lapat po letištní WIFIně kvůli Uberu, ale její signál slábne po východu z letiště, takže doporučujeme se držet poblíž východu nebo zařizovat Uber už z letiště.
„Uber je oficiálně nelegální v Kostarice!“
Tuto větu na nás začli křičet taxikáři, kteří do té doby neuměli anglicky ani slovo, ale najednou jakoby se jim rozsvítilo. Začli jsme pochybovat, jestli Uberem můžeme jet. Abychom to uvedli na rovinu, Uber nebyl nikdy oficiálně zlegalizován v Kostarice a údajně může hrozit pokuta pro řidiče při zachycení policií. Ovšem my jsme během 2 měsíců v Kostarice jezdili Uberem vždy a všude, kde to bylo možné, protože Uber má poloviční ceny narozdíl od uřvaných taxikářů a navíc víš dopředu kolik budeš platit.
Cesta ze San Jose do Puerto Viejo de Talamanca
Uber nás odvezl z letiště za 15USD (cena za oba) na autobusové nádraží MEPE Terminal de Norte v San Jose. Nečekej, žádné obrovské nádraží, protože San Jose má spoustu menších nádraží, a proto je důležité Uberu zmínít jaká je tvoje cílová destinace. Public transport nenabízí online rezervaci jízdenek, a proto jsme jízdenky zakoupili na nádraží za 11USD na osobu a vyrazili směr Puerto Viejo!
„Koupání se ve vlastní šťávě aneb jízda autobusem v Kostarice.“
Klimošku nečekej, pořádných 40 stupňů ano. Busy jsou ve stavu, no asi jako ty nejhorší České. Celková cesta trvala 4 a půl hodiny s krátkou zastávkou po 3 hodinách jízdy v Puerto Limón. Toto město je největším na Karibském pobřeží a kromě hezkého palmového parku nestojí ani za návštěvu. Pokud vezmeme v potaz, že autobus není vybaven toaletou, tak tě napadne asi problém čůrání. Upřímně, díky autobusové sauně tento problém upadá a zažiješ první koupačku ještě před příjezdem k vodě.
Naše ubytování v Puerto Viejo
Po příjezdu na místo dne 31.07. v 10 večer si nás ihned odchytl rasta týpek, který zřejmě uměl parádně anglicky, ale kvůli chybějícím zubům mu nešlo moc rozumět. Tvrdil, že zde žije spoustu let a dovede nás k našemu hotelu. Tam nás čekala majitelka, která na nás neudělala dojem od prvního střetnutí, ale to už je zase jiný příběh. Puerto Viejo se takto stalo naší základnou odkud jsme plánovali cestovat po dobu 2 měsíců a kam jsme se vraceli dobíjet baterky.
„Žili jsme v dřevěné boudě s plechovou střechou přes kterou pršelo do naší postele!“
To dobíjení baterek je těžká nadsázka, protože v našem období srpen-září byla dešťová sezóna v celé Kostarice a údajně to Karibik nepostihuje tak závažně jako zbytek Kostariky. To můžeme potvrdit, ale i přesto každý silnější déšť byl cítit v naší posteli, protože střecha byla zřejmě profesionálně utěsněná místním řemeslníkem Tessem. Zhruba 40cm od postele byl záchod a vedle něho sprcha, ze které probíjel elektrický proud. Takto vypadal náš Kostarický domov!
Život v Puerto Viejo
První týdny jsme pořád pracovali, takže jsme se poohlíželi po okolí tohoto Karibského městečka. Město je velmi malé, lze celé projít pěšky. Hned u hlavní cesty, je městská pláž, která je oblíbeným utočištěm turistů. Tato pláž jde přirovnat k přírodnímu bazénu a slouží spíše na smočení kvůli rozsáhlým kamenům ve vodě. Lákadlem turistů je viditelný vrak lodi z této pláže. Vůbec celé město žije z turistů a majitelé hotelů, hostelů a jiných zařízení jsou většinou lidé z US nebo Evropané.
„Ceny jsou hodně nadsazené, toasťák za 100Kč,-.“
My patříme mezi low-cost cestovatelé, a proto jsme se nestravovali po restauracích, ale vařili jsme si ze surovin z místních obchodů. I přesto jsou ceny v Puerto Viejo v průměru 3x vyšší než v ČR. Místní umí z 90% pouze španělsky. Nezbývalo nám nic jiného než se začít učit nový jazyk a k tomu nám hodně pomohla aplikace Duolingo. Rychle jsme si začli zvykat, že v Kostarice platí jiná pravidla než v EU, jako že zbytky jídla se vracejí zpět do přírody. Poučením pro nás byla invaze v podobě opice nebo mývala do naší kuchyně, kde jsme zapomněli banány na stole...
Cestovaní po Karibském pobřeží Kostariky
Zhruba 3. týden jsme si pořídili kola z druhé ruky přes FB market place. To nám otevřelo možnost cestování po mnohem širším okolí. Nedaleko Puerto Viejo směrem na jih se nachází surfařský paradise zvaný Playa Cocles. Nádherná pláž s obrovskýma vlnama. Za touto pláží je spousta dalších krásných pláží jako Playa Chiquita, kde se vyplatí si hlídat věci na pláží, kvůli agresivním opicím. Následuje Playa Punta Uva, která je rájem pro šnorchlování. Takto se dá na kole dojet až do národního parku Manzanillo, který má dobrovolný vstup a nabízí další opuštěné pláže, vyhlídky a spoustu zvířat okolo.
„Národní park Cahuita je strop, jen pozor na kradoucí mývaly!“
Cahuita je v hledáčku většiny turistů jedoucích do Kostariky. Tento park jsme navštívili místním autobusem a na tento výlet doporučujeme vyhradit celý den a dorazit již brzy ráno. Vstup na osobu je 5USD a park má spoustu cest, kterými se lze vydat. Internet nám radil využití placených služeb průvodce, ale my jsme se rozhodli jít po svých a pozastavovat pokud lidé stojí a koukají jakoby do blba, protože právě tam se většinou ukrývá nějaké to zvíře. Jídlo se vyplatí vzít do krabiček, aby nepřitahovalo zvířata a hlavně nezapomeň vzít spoustu vody na pití! Slunce na Kostarice zapadá velmi brzo, a proto nás už okolo 16:00 začali místní navigovat směrem k východu z parku, protože za tmy se nedoporučuje zůstat v parku kvůli místním krokodýlům a jiným predátorům.
Směr Central Valley
Přesně v půlce naší stáže jsme si vyjednali 4 dny volna, abychom mohli podniknout delší cestu a vydali jsme se autobusem směrem do San Jose. Dorazili jsme na stejné nádraží MEPE jako minule a hledali náš booklý hotel, který se měl vyskytovat jen 600 metrů od nádraží. Ale zabloudili jsme a ztratili se!
„San Jose je velmi nebezpečné a ve tmě je lepší jezdit Uberem nebo taxíkem.“
Bohužel jsme neměli internet v telefonech a když jsme procházeli kolem většího nádraží zvaného Terminal 7-10, v tu chvíli si Míša všimla nějakých agresivních lidí, kteří po sobě házeli cihly. Dorazily jsme někam do čtvrti, kde všechny podniky byly zamknuté a museli jsme klepat na místní restauraci, protože nám nikdo nechtěl otevřít a my nevěděli kam jít. Po chvíli nám majitel otevřel a rychle a v zápětí se s námi zamkl uvnitř. Vysvětlil nám, že je to velmi nebezpečné pohybovat se po San Jose po tmě a útoky nožem jsem velmi běžné. Zavolal nám taxi, který nás odvezl do našeho hotelu.
Vulkán Irazu
Druhý den jsme našli zastávku poblíž národního divadla a odtud jsme vyjeli autobusem směrem k sopce Irazu. Cesta trvala hodinu a půl a stála 5USD jeden směr na osobu. My si s sebou vzali všechno oblečení co jsme měli, protože autobus nás vyvezl až téměř ke kráteru a teplota se změnila o 10 stupňů. Viditelnost není vždy příznivá, a proto se oplatí si počkat pár minut až oblaka odletí a kráter se krásně zjeví. Stejný autobus nás potom odvezl za 5USD na zpátek do San Jose. Více z vulkánu Irazu se dozvíš v našem videu: https://youtu.be/9KGQwFWavgg
Směr Northern Lowlands
Tentýž den odpoledne okolo 15:00 jsme nasedli na další autobus opouštějící San Jose a vydali se směr La Fortuna. Cesta měla trvat cca 4-5 hodin, ale nepočítali jsme s neskutečnýma zácpama v hlavním městě Kostariky, a proto jsme dorazili na místo až po sedmi hodinách. Místní autobusy stále pouštějí do autobusu všelijaké pouliční prodavače snacků a pití, takže pokud něčím postrádáš, je možné to zakoupit přímo z pohodlí sedadla autobusu.
La Fortuna a vulkán Arenal
Po příjezdu do La Fortuny jsme se šli ubytovat do předem booklého ubytování, které opravdu musíme vyzdvihnout! Jmenuje se to Sunset Inn a podnik vede takový starší děda. Za nás nadstandartní low-cost ubytko za cenu 23USD na noc za pokoj včetně snídaně pro 2! Následující den jsme se chtěli procházet po La Fortuně a zjistit více info ohledně možných výletů v daném okolí a navíc zajet na místní vodopády. Bohužel byl celý den deštivý, ale byli jsme úspěšní alespoň s booknutím tour na příští den. Více z vulkánu Arenal se dozvíš v našem videu: https://youtu.be/CJrBijM5kM8
„Při jakémkoliv vyjednávání v Kostarice stačilo tvrdit, že děláme dobrovolníky v Kostarice a hned jsme dostali nižší cenu.“
Uplatnili jsme naši vyzkoušenou taktiku a snížili takto cenu za Arenal Volcano tour ze 75USD na 50USD na osobu. Tour byla ve formě balíčku, kde nás ráno vyzvedlo auto a odvezlo pod sopku Arenal. Následoval výšlap a vyprávění o sopce. Druhá část výšlapu byla džunglí, kde nám průvodce ukazoval všelijaká zvířata dokud jsme nedošli k jezeru. Tam jsme se vykoupali, najedli a mířili do teplých přírodních pramenů. Zajímavostí je, že prameny byly hodně propagovaná část výletu kvůli několikrát zmíněnemů welcome drinku i když se vlastně jednalo o poslední zastávku. Ten jsme dostali, ale vypadal trochu jinak než jsme čekali. Prostě smíchaná tequila s minerálkou v PETce rozlitá do plastových kelímků unavených klientů. Tom si trochu nostalgicky zavzpomínal na Božkov s colou z dřívějších let.
Poznatky a rady nakonec
Kdybychom to měli zesumírovat , Kostarika je určitě zajímavá země především na backpacking a ekoturismus. Zároveň je to nejdražší země ve Střední Americe. Milovníci přírody si přijdou na své. My jsme zemi navštívili mimo hlavní sezónu, což bylo příjemné, protože nebyla hlava na hlavě a z toho pohledu to můžeme doporučit. Bohužel to skýtá riziko častých dešťů a obecně se v tomto období doporučuje vyrazit na Karibské pobřeží, které má stálejší hezké počasí celoročně. Určitě se ti budou hodit základy španělštiny a při delším pobytu místní SIM. Počítej s tím, že se jedná o zemi třetího světa a platba kartou je poněkud vzácná věc někdy i v obchodech. Výběr hotovosti doporučujeme z místních bankomatů, ale vyhni se směnárnám na letišti, které nabízejí velmi špatný kurz. Doporučujeme přibalit kvalitní repelent na přírodní bázi, protože DEET je obecně zakázán. Rovněž nepodceňuj sluníčko a přibal kvalitní přírodní opalovák. Tato kosmetická výbava je v Kostarice nejen o dost dražší než u nás, ale dokonce i méně kvalitní. Snad se ti cestopis líbil a uvidíme se u dalšího dílu z Kolumbie, Neposedná Dvojka.
Neposedná Dvojka procestovala 23 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Střední Ameriku. Na Cestujlevne.com se přidala před 4 lety a napsala pro tebe 1 úžasný cestopis.
Ahoj, pěkný cestopis a určitě fajn rady a tipy na cestu do Kostariky:) Též o ní přemýšlíme na Květěn- Láká nás místní fauna/flora, ale odrazují trochu ty ceny, tak se snažíme najít nějakou co nejvíce low-cost variantu. Setkali jste se s někým, kdo by tam přespával/kempoval v autě? Díky Anet
Ahoj Anet díky za feedback :-). Bohužel jsme nikoho spícího v autě nepotkali. Myslíme si, že by to neměl být problém, protože jsme takto často spali v jiných destinacích. My jsme taky byly low-cost, ale auto jsme rentnuté neměli a využívali místní dopravy. Ubytka jsme řešili přes Booking nebo Airbnb a myslíme si, že vždy jsme se vlezli max do 15USD na osobu na noc. Některá ubytka byly fakt výstřední a autentické jako např. u BriBri kmenu v Puerto Viejo, kteří si postavili dvou patrový dům pouze z bambusu a uschlých palmových listů. Na jaká místa se chystáte v květnu? :-)
To auto právě zvažujeme, zda vybrat takové, kde se dá spát, nebo měnší a přespat jen v případě potřeby, jak píše výše Teeerez. Ideálně bych to též kombinovala s těmi ubytky :) Plán cesty ještě nemáme, jelikož stále vybíráme, zda Kostariku, nebo jinou zemi střední Am. Ale stále se utvrzuji v tom, že i tam to půjde zvládnout relativně low-cost a najít místa né tolik turistická. Budu ráda, za jakékoliv další tipy/rady ;)
Ahoj Anet. V Kostarike som nebola, tak neviem porovnat, ale my sme boli v Guatemale a bola to jedna z nasich naj dovoleniek. Je tam celkom lacno. Na dopravovanie sme pouzivali chicken busy, ktore su skoro zadarmo, iba na dlhu cestu do Tikalu sme si kupili luxusny nocny autobus. My sme sa v jedle velmi neobmedzovali a chodili sme do restaurcii, ale na trhoch sa da najst kopec ovocia a zeleniny za uplne smiesne ceny. Mozno tam byvaju aj nejake stravovne, uz si nespominam. Ak ta zaujima viac, tak v tomto fore som sa celkom rozpisala. Su tam aj naklady https://www.cestujlevne.com/disk...-nicaragua
Díky moc, tam jsem to též pročítala a skvěle napsáno :) Ta střední Amerika mě láká celá. Snad už brzy vybereme a budu se též moc podělit o dojmy z cest :)
Ahoj letím v sobotu. Vídeň-Madrid-San José . Pak bych chtěl hlavně koupání, takže: Caribik nebo Pacifik?
Dík. J
Dík. J
nejhezčí pláž za mě byla asi Playa Blanca uvnitř národního parku Cahuita, kde při troše štěstí zahlédneš zblízka i nějakého toho lenochoda...pláže na pacifické straně ale byly taky super, sice třeba ne tak bílý písek, ale pořád palmy a když to není Manuel Antonio, tak v podstatě bez lidí
Ahoj Josefe, ze dvou zmíněných jsme navštívili pouze Karibik. Jak píše Forty, Playa Blanca byla super. Hodně jsme jezdívali na Cocles, když jsme se chtěli vyblbnout ve vlnách a jezdit na body boardech. Plavat nebo potápět se na Playa Punta Uva, která je trochu krytá před vlnama. :-)
Za me urcite Karibik. Kde jsme se koupali u Pacifiku, tak skoro vsude byly hodne silne proudy a nebylo to nic prijemneho + meduuuzy
Ahoj ahoj. Byli jste v Kostarice 2 měsíce a viděli jste karibské pobřeží, Irazu a Arenal (s cestovkou)...? Pacifickou část vůbec? NP Manuel Antonio nebo jiný? Nebo Monteverde? Pokud ano, ocením taktéž každý detail.
A děkuji za info k repelentům, nevěděla jsem!
A děkuji za info k repelentům, nevěděla jsem!
Ahoj Katko, byli jsme na vlastní pěst. Navštívili jsme toho málo, protože jsme téměr každý den pracovali jako dobrovolníci. Když máš jeden den off v týdnu, tak to ani nestojí za delší výlet. Po 2 měsících bez výplaty nám přišla Kostarika už celkem drahá na cestování, tak jsme se rozhodli přeletět do Kolumbie, a proto jsme stihli jen to jsi si přečetla. Ano repelenty s deetem jsou neprospěšné pro lidské tělo a některé pláže uváděli na ceduli, že do vody se může jen s opalovákem, který obsahuje oxid zinečnatý nebo oxid titaničitý . Měli jsme po domácku vyrobený repelent i opalovák. Hlavně repelent nám přišel mnohem účinější, jen je nutné se přestříkat co 2 hodiny. Chystáš se do Kostariky? :-)
Za 10 dní ✈️
Sestavit itinerář za Kačku není sranda, to souhlas 🙈😂
Na ten repelent jsem zvědavá. Kór nyní, kdy MZV varuje před šířící se dengue... Sice zatím jen v Nikaraguy, ale i tak.. Mám Citronelu, prostuduji složení.
Děkuji za cestopis, umocnil těšení se.
Za 10 dní ✈️
Sestavit itinerář za Kačku není sranda, to souhlas 🙈😂
Děkuji za cestopis, umocnil těšení se.
Děkujeme za feedback a těšíme se na tvůj cestopis :-). My jsme byli varováni, že dengue se vyskytuje od Panamy směrem na jih a o šířícím se dengue ani nevíme :O. Upřímně jsme z dengue taky měli trochu strach. Repelent jsme vyrobili z hřebíčku, který se namáčel 2 týdny v alpě s levandulí. Potom jsme směs přelili do malých rozstřikovačů, kde jsme přidali 20 kapek esenciálních olejů s vůní cintronely, tea tree, eukalyptus a peppermint. Po večerech jsme zapalovali citronelové svíčky. Užij si to tam! :-)
Dengue mapuji v Nikaraguy, která je součástí mé cesty. Nicméně hranice jsou blízké a komáři je asi úplně neřeší :D
Jinak jsem prověřila Citronelu, na kterou po Filipínách opravdu nedám dopustit, a cajk. Tea tree je taktéž moje oblíbené odpuzovadlo, ale jak jsem již zmínila - působí na všechny, nejen na hmyz :D
Děkuji za přání, užiju! Už se těším a po vašem cestopise ještě víc!
Děkuji za přání, užiju! Už se těším a po vašem cestopise ještě víc!
Díky za zajímavý cestopis. Vrátili jsme se před měsícem, kartou jsme platili naprosto bez problémů skoro všude. Dělali jsme spíš tichomořské pobřeží od severu až po Uvitu, centrální část a oblast Arenalu. Je to nádherná země co stojí za návštěvu.
Ahoj, díky za koment. Možná je Karibik pozadu. Je pravdou, že jsme spíš vyhledávali lokální místa než turistická, a proto kartu nebrali. Jinak si to nedokážem vysvětlit, protože už to je druhý koment :D. Co doporučujte navštívit v tichomoří? :-)
Přiletěli jsme v polovině ledna 2020 a jeli po trase San José - centrální údolí - Volcán Poás (neměli jsme štěstí, vše bylo v mracích, stav možno ověřit předem telefonicky) - La Paz Waterfall Gardens Nature Park (skvělý park s vodopády, kostarická fauna i flóra na jednom místě) - La Fortuna (pár treků kolem vulkánu Arenal s návštěvou parku Mistico Arenal Hanging Bridges, termálních lázní Tabacón ad.) - přejezd na pacifické pobřeží s nádhernou přírodou: Playa Flamingo, Tamarindo, úžasná Playa Conchal, Sámara, Nosara, Playa Carillo, pak přejezd k Puntarenas, NP Carara (trek deštným pralesem), dále pak Tarcoles (řeka s aligátory s trekem) - Jacó - Playa Hermosa - NP Manuel Antonio (vyhnout se víkendům, ve všední den tam bylo mnohem méně lidí, určitě stojí za návštěvu) - Punta Uvita + Playa Uvita a odtud zpět na letiště. Po této trase se dá jet běžným autem po celkem dobrých silnicích (pobřežní silnice č. 160 pouze s 4WD), cesta Sámara - Nosara je prašná, ale dá se jet běžným autem. Doporučuji před cestou trasu prostudovat, zdaleka ne všude se dá projet autem bez 4WD, hlavně pozor na poloostrov Nicoya. Dobré informace ke stavu silnic najdeš zde: https://www.twoweeksincostarica....osta-rica/. V Kostarice je určitě mnoho dalších zajímavých míst, které jsme nestihli, tak snad příště :-)
Ahoj, z Kostariky jsme se vrátili před 14 dny, takže jsem si s chutí přečetl vaše dojmy :) jen poznámka k té platbě kartou...asi teda hodně záleží kde se člověk pohybuje, ale nám nabídl párkrát platbu kartou i někdo na trhu a obecně mě přišlo, že se dalo platit kartou fakt skoro všude
Ahoj Forty, díky za koment. Jak se vám líbilo? :-) I na trhu? To jste teda měli hodně štěstí, protože v naší oblasti to s kartou fakt vázlo. Jen větší obchody a profláklé restaurace. Jinak vše v hotovosti. :)
bylo to paradoxně na farmářském trhu v Puerto Viejo v sobotu :) ale tady to byl jenom jeden trhovec, který byl asi trochu napřed :) My měli půjčené auto 4x4 a měli jsme 14 dní, takže jsme stihli tak nějak v rychlosti projet vše zajímavé po cestě od Pacifiku, přes vnitrozemí, ke Karibiku. Sepisuji akorát cestopis
U cestopisu jsme si hezky zavzpominala, byt teda musim rict, ze vzpominky na Kostariku mam hodne jine :)
O tom repelentu jsem napr. netusila, my meli normalni repelenty s Deetem :-O
K tipum pro cestovatele, co jsou v miste preci jen kratsi dobu bych urcite pridala pujceni auta - je tam rozumny provoz i dobra znaceni. Pujceni auta je za rozumnou cenu a neni problem se v nem pripadne i vyspat, kdyz to zrovna nevyjde jinak.
Urcite bych doporucila stihnout vulkan Poas, rezervaci Monteverde (za me asi nejlepsi zazitek) a slavny NP Manuel Antonio je take docela pekny, ale je tam strasne moc lidi
O tom repelentu jsem napr. netusila, my meli normalni repelenty s Deetem :-O
Ahoj ahoj, děkuji za ujištění, že jsem svoje cíle vybrala snad dobře :) a prosím info, co znamená rozumná cena za půjčení aiuta. Pokud tě mohu poprosit o detaily typu - kde jsi pujčoivala, co, na jak dlouho, kolik za den/pobyt, jakou částku hodilo pojištění, zda jsi platila nějaké placené úseky a cenu benzínu - budeš úplně nejhodnější. No a hlavně rok a měsíc, kdy jsi tam byla. Děkuji a krásný den!
Ahoj Terez, díky za tvoje poznatky. Navštívili jsme toho opravdu málo, takže si rádi poslechnem doporučení ostatních. :-)