Kypr - Paphos, podzimní únik za teplem
Antické památky, starobylá města, krásná příroda. Také kouzelné pláže a dlouhá koupací sezóna. To všechno najdete na Kypru.
Cestopis z roku 2022 napsal Dovolenkář Honza
Prázdniny jsou ve druhé polovině a mně pořád zbývá pár volných dnů dovolené. Jelikož dvakrát během září odjet nezvládám, hledám ještě něco zajímavého na říjen. Ty blízké destinace jsou kolikrát celkem levné, ale odrazuje mě možná nestabilita počasí. Vidím, že jsou stále k mání letenky na Kypr na přijatelné peníze, po kterých jsem pokukoval už delší dobu. Po krátkém průzkumu situace kupuji druhou sólo letenku roku 2022. Termín so-st by na krátký útěk za teplem mohl stačit. Na konci klasicky najdete faktické informace a náklady.
Termín cesty: Říjen 2022
1. Den: ČR - Vídeň - Kypr
Cesta autem do Vídně opět bezproblémová, auto odpoledne zaparkováno a po rychlém přesunu vlakem jsem konečně na letišti. Během oběda v letištním salonku a poté a u následné degustace rakouských vín čekám na opět opožděný odlet. V Paphosu přistáváme až za tmy. Časový plán kapku narušuje taky imigrační kontrola. Zároveň s námi přilétá letadlo z Anglie plné svátečních dovolenkářů a to moc nepřispívá rychlému průchodu.
Konečně jsem venku a odjíždím busem. Zastávku mám prakticky u ubytování, tak nebylo nutné řešit žádnou jinou dopravu. Večer už člověk stejně nic nenažene. Nalézám domluvený apartmán a na první dobrou zvládám poprvé i self checkin. Po celém dni na cestě běžím ještě ven zahnat hlad. Vybírám jednu ze dvou hospod, které mám pár kroků vedle. Byla to dobrá volba, fajn obsluha, obří porce, jen pivo je v lahvi, ale dnes to už přežiju.
2. Den: Paphos
První celý den je tu, takže po snídani jdu na bus a mířím k Archeologickému parku. Po pár minutách jízdy jsem na konečné skoro u vchodu. Není nad to bydlet u hlavní linky mezi letištěm a centrem.
Paphos archeological park - vstupné do parku je zanedbatelných 4,5€. Uvnitř je vidět to co asi ve všech podobných místech, kde jsou stará řecká a římská osídlení. Někdo by řekl „ruiny“, jiný zase historický poklad. Co se zde odlišuje, jsou velmi zachovalé rozlehlé mozaiky, které se nachází většinou chráněné uvnitř budov. Celý areál se dá projít do dvou hodin.
Dělám takový ten základní okruh, kdy nevynechám ikonické sloupy nedaleko těch nejzachovalejších domů. Dost se zdržuji v obou domech s mozaikami. Nevynechávám maják, divadlo a agoru. Pak jdu kolem pevnosti pomalu zpět k východu.
Po odchodu se zastavuji u pevnosti v přístavu. Přiznám se, že nemám chuť stát frontu a platit další vstupné jen abych se podívat z hradeb dolů. Dělám pár fotek a pak mířím k hlavní silnici a jdu dál k severu.
Královské hrobky, jsou nekropole, která sousedí přímo s archeologickým parkem. Vstupné je opět 4,5€. Dá se přejet kousek busem, nebo to i pohodlně dojít. Zaparkujete tu také bez problému s autem. V areálu jsou ty nejhezčí místa koncentrovaná do několika málo míst, které se dají dobře najít (většinou jděte k velké hromadě skal nebo díře v zemi:) )
Jelikož je už odpoledne, mám dost prohlížení ruin a zasloužím si odpočinek. Prvně ale oběd. Kousek dál po silnici je snad nej místo, kde jsem na tomto výletě jedl. Jdu na jisto do bistra, které se specializuje na krevety, ceny jsou neskutečné a jídlo taky. Tahle cesta sem prostě stojí za to. Po vydatném obědě už jen stačí prakticky přejít ulici a je tu pláž. Venus beach patří k místnímu hotelu, ale může sem kdokoliv, kdo zaplatí. Místa je dost. Cena za lehátka standard jako na jiných místech (7,5€ za set pro dva), jediné co tu je ve špatném stavu, jsou záchody. Zde jsem až do pozdního odpoledne. Moře teplejší než před měsícem v Řecku, tak si není na co stěžovat. Večer jedu busem zpět do centra, je čas se stát plně mobilním. Vybraná půjčovna je nedaleko přístavu a autobusového nádraží a po chvilce přebírám auto.
Dnes musím zvládnout jen přejezd k apartmánu. Není u něj moc místo, ale člověk si dokáže poradit. Kousek dál po cestě má hotel Avanti obří parkoviště bez dozoru. Závora sice říká, že je stání placené, ale je nahoře. Vjíždím, dělám jako že nic, nenápadně odcházím kolem strážní budky a vyřešeno.
Stavuji se na večeři, malý nákup a jdu spát.
Malá odbočka o řízení na špatné straně silnice:
Na Kypru má hodně aut z půjčovny automat. I když u nás není tak rozšířený, nebojte se toho a berte. Jezdit s automatem zvládne i podprůměrně inteligentní středoškolák z amerického venkova. Nemusíte dělat nic zvláštního, prostě jen zařadíte „D“ a jedete. Při zastavení stačí jen stát na brzdě. Je to velká úleva, protože všechno je naopak (i páčky pod volantem a koukání okolo sebe), několikrát jsem místo blinkru pustil stěrače a naopak:). Jízda po hlavních tazích je ale primitivní, stačí se držet čáry a jet jako ostatní. Horší je to v malých uličkách, parkovištích a dalších místech, kde není středová čára nebo provoz. Tam se snadno zapomenete a stáhnete se omylem doprava (stalo se mi). Kruháky nejsou problém a provoz je jinak jednoduchý a ne moc rychlý.
3. Den: Blue lagoon + Akamas
Ráno startuji Swiště a s pauzou na tankování jsem po hodince na parkovišti v Latsi. Zde se hlásím u stanoviště lodí na dohodnutý výlet. Jedeme asi hodinu lodí ke známé blue lagoon. Následuje hodina pauza na koupačku, šnorchlování a relax. Pod vodou je vidět docela dost ryb, ale je tu i silný proud a větší vlny. Na lodi jsou vesty, ale škoda že ne i ploutve. Další hodinu jedeme zpět k přístavu. Musím říct, že cesta samotná je možná lepší než ten cíl. Pobřeží je hodně skalnaté a hornaté, voda čistá a výrazně modrá. Cesta lodí je klidná, tak se můžu v klidu kochat přírodou. Tohle tak zažít před měsícem při cestě na Delos.
Po návratu si dávám oběd u přístavu a zůstávám chvíli na nedaleké pláži. Až trochu vytrávím gyros a pivko, tak jdu zpět k autu a jedu k Afroditině fontáně. Je to nejvzdálenější parkoviště, kam se dá dostat normálním autem. K fontáně se nechystám, raději vybírám stezku, co vede podle pobřeží. Je to pěkná procházka, i když dost kopcovitá a prašná. Dá se tu půjčit i ATV (když teda přijdete dřív než já). Cesta vede skoro pořád podél útesu, je tak parádní výhled dolů a pozdě odpoledne už sem nejde ani slunce. Tajně jsem doufal, že dojdu až k blue lagoon, ale je to docela daleko a čas se krátí. Chci být v zpět Paphosu za světla, tak jdu asi polovinu a vracím se. Sedám do auta a mizím zpět na základnu. Přijíždím po 6 večer, parkuji na stejném místě jako včera, následuje večeře, vínko a jde se spát.
4. Den: Afroditina pláž + západní pobřeží
Poslední komplet den, tak hurá opět na cesty. Ráno jedu na známou Afroditinu pláž, není to moc daleko z Paphosu a projedete se i po dálnici. Tak brzy tu není ani moc lidí, tak je to paráda. Dá se projít v klidu okolí skály, kdy ještě není obsypaná turisty. Dávám i krátkou koupačku a chytám trochu vitamínu D. Když se začínají trousit větší skupiny lidí, tak se pomalu balím a mizím směr západ.
První zastávka je u vraku lodi Edro III. Přibližně 80m dlouhá loď je vyvržená na skalnatém pobřeží hned u pevniny, dá se tak prohlédnout pěkně zblízka. Jinak hned u pobřeží je restaurace s obřím parkovištěm, auto tam klidně nechte.
Druhá stopka je dál na severu u známých mořských jeskyní. Asi 2km od vraku Edro zastavuji u vyhlídky, kde je super výhled na celou zátoku, navíc tu nejsou žádné zábrany, tak ten pohled nic neruší. Pár dobrodruhů se i dole koupe (nezkoušel jsem). Pro milovníky skalnatého pobřeží je toto povinná zastávka.
Poslední část průzkumu mě přivádí další kus na sever ke kostelu Agios Georgios. Zde jen rychle omrknu vnitřek a blízké okolí. Je tu kousek další archeologický park, ale jedny ruiny už mi stačily. Sedám do auta a jedu na poslední dnešní místo než vrátím auto.
Coral bay je jedna z nejznámějších pláží na západním pobřeží. Taky jedna z mála písečných s dobrým vstupem. To i znamená, že je dost oblíbená, po příjezdu je parkoviště pěkně plné. Na pláži je jen barové okénko a tak tu můžu zapomenout na něco pořádného k jídlu. Po sendvičích netoužím. Oběd se tak odehrává o kus vedle v civilizaci a pak se vracím k pláži. Pořád jsou zde výběrčí, ale nemají se k žádné aktivitě. Vnucovat peníze nikomu nehodlám a tak to mám odpoledne zadarmo. Užívám si zde pěkné odpočinkové odpoledne. Vstup do vody je písečný, pozvolný a bez vln, je to tak super místo i pro děti nebo neplavce. Jak klesá slunce, tak jedu zpět do centra a vracím auto.
Po vrácení auta jdu ještě k pevnosti na západ slunce. Čeká tu docela dost lidí, ale není přehnaně plno. Po západu se vracím k domovu a na večeři. Říkám si, že to chce na poslední večer ještě něco navíc, takže se přesouvám do Irish baru, dám si u ligy mistrů nějaké to pivko (Guiness, Hobgoblin) a pak se vracím na pokoj zabalit.
5. Den: Paphos – Vídeň – ČR
Ráno po snídani si beru poslední věci a venku na mě už čeká černý Mercedes. Na letišti za bezpečnostní kontrolou nakupuji tekuté suvenýry. V duty free je super zásobený obchod s místními produkty (víno, olej, koření,..) a čekám na odlet. Odpo se vracím do Vídně, jedu vlakem zpět k autu a pak už jen cesta domů. A je zase po všem.
Zhodnocení dovolené:
Kypr možná není u nás tolik vyhledávaný cíl letní dovolené jako Řecko, Itálie nebo Španělsko. Ale sakra proč? Je tu dlouhá letní sezóna a vyhřáté moře i později na podzim. Příroda, hory, historická místa a přitom přijatelné ceny. Mně se tu moc líbilo a dokážu si tu představit klasickou párovou / rodinnou dovolenou se vším co vás napadne. Všude kde jsem byl bylo snad čistěji a klidněji než v Řecku. Počasí: Jasno 28°C / voda 26°C. Má smysl něco dodávat? Tady si podle mě najde to svoje každý.
Základní informace k cestě:
Letenky: Ryanair z Vídně, dokoupena nejlevnější sedadla v rámci pohodlného checkinu z domu.
Cesta z/na letiště: Bus č. 612 jede každých 70 minut do centra. Jízdenka stojí 1,5€. Jízdní řády na zastávkách nebyly k vidění, online časy jsou jen pro výjezdy z konečných. Když tak jedete někde z města, tak to musíte prostě odhadnout. Pro cestu zpět na letiště jsem použil privátní odvoz – firma paphostaxiairport.com. Cena byla 30€ za celé auto. Řidič přijel na čas v černém Mercedesu E-Class, domluva den předem bez problému, maximální spokojenost. Pokud jedete s rodinou, máte kufry, atd, tak je to super řešení.
Doprava: mix bus a auto. Pro pohyb v okolí Paphosu, západního pobřeží až k Coral bay se všude v pohodě dostanete busem, platí se u řidiče. Není zde žádné sofistikované nabíjení karet a další blbosti. Auto půjčené u https://arendacyprus.com/, 2 dny za 125€ včetně prémiové pojistky, depozit byl 150€. Měl jsem zánovní Suzuki Swift s automatem (CVT), nebyla to ta nejlevnější volba. Benzín tu na rozdíl do Řecka stojí podobně jako v ČR. Dost půjčoven neakceptovalo krátké termíny (minimum bylo 3-5 dní), což limitovalo výběr. Taky jsem hledal vyzvednutí někde blízko bydlení.
Ubytování: Arenda apartments, privátní apartmán přes booking.com. Popsáno jako Kato Paphos Apt 400m To The Beach. Plnohodnotná kuchyně, pračka, jedna ložnice klasika, druhá pro děti s palandami. Každá ložnice má vlastní klimošku. Parkování bylo docela omezené, ale ještě jednou díky do hotelu Avanti:). Jen upozorňuji, že nešlo o sockování. Kdyby u hotelu ten parkovací systém fungoval a závora byla dole, nemám problém těch pár euro dát. Ale nebudu se nikomu vnucovat.
Jídlo a pití: Nabídka prakticky shodná s Řeckem. Všechny ty klasické omáčky, grily atd. jsou všude běžné. Co mě překvapilo, jsou ceny. Proti Řecku zde byly ceny o dost menší, to samé platilo i pro pivo a víno. Tahle dovolená vás nezruinuje ani náhodou. Najíst se za 10-12€ není žádný problém, velké pivo nebo víno běžně pod 4€
Tip kam na jídlo a pití:
Jimmy’s Killer Prawns – jestli máte alespoň trochu rádi krevety, tak sem prostě musíte. Tohle je top a za super cenu. Bus z centra směrem ke Coral bay. Dá se to i pěšky, je to kousek od královských hrobek.
Sti Ladokolla – řecký gril v Kato Paphos. Souvlaki, vepřové flákoty, kebab. Dobré víno (i po skleničkách), pivo jen lahvové ale velké je 660ml (za 4€). Dobré ceny.
Rozpočet na 1 osobu:
Letenka: 1970Kč
Ubytování: 5800Kč / 4noci, cena za celý apartmán.
Transfery: 790Kč (bus + limuzína)
Cena za zájezd: 8560Kč / os
Ostatní náklady:
Auto: 3100Kč
Benzín: 450Kč
Výlet Blue lagoon: 510Kč
Jídlo, pití: 2700Kč
Vstupy a drobné výdaje: 230Kč oba vstupy v Paphosu, 300Kč jízdenky na bus a drobné nákupy
Cesta na letiště a parking: 1800Kč (cesta, známka, parktiger, vlak)
Když už jste dočetli až sem, budu rád pokud i omrknete moje sociální sítě:
Dovolenkář Honza procestoval 32 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 1 rokem a napsal pro tebe 14 úžasných cestopisů.