Kypr s dětmi v listopadu
tři děti, maraton, auto...
Cestopis z roku 2023 napsal Oťas
Letíme z wizzair. Letenky za hubičku cca 1700kč zpáteční letenka čtvrtek 16.11 -.23.11., let trvá kolem 3 hodin. Za 1900kč dokupujeme odbavené 10kg zavazadlo, za necelou tisícovku pojištění, další 1000kč za smile parkování na letišti (auto odvezou do Tuchoměřic a znovu přivezou v den příletu). Ubytko v Larnace přes booking cca 9tis (velký apartmán s dvěma pokoji, obývákem, kuchyní a balkónem ve 4 patře staršího domu, kousek od pláže Kastella)
Nejsnažší cesta z letiště pro pět lidí je busem 425 (2,5€ za osobu). Jezdí kyvadlově každých 10 minut. Stanoviště je v prvním patře budovy kousek od taxíků. Nám staví cca 300m od apartmánu cesta trvá necelých 15 minut
17.11. Má být nejteplejší den, tak jdeme v 8h na pláž Kastella, která je kousíček od apartmánu u přístavu. Je u ní i dětské hřiště. Voda má ještě docela příjemnou teplotu, takže se můžeme pohodlně vykoupat. Cena dvou lehátek a deštníku je 7,5€. Protože je mimo sezónu, tak zůstavají pouze dvě řady slunečníků a na pláži je jen pár lidí.
18.11. Ráno v 8:30 se vydáme po pobřeží do města, krásnou promenádou, kterou dojdeme až k hradu a mešitě. O hodinu později si dáváme kafíčko a snidani u Kostela sv. Lazara v 10h se otevírá registrace na maraton. Vyzvedneme startovní balíček a jdeme na pláž, vedle které bude i start a cíl zítřejšího maratonu. Opět je slunné počasí takže půjčujeme lehátka a zůstáváme až do večera. Stmívat se začíná již kolem 16:30, což je škoda, ale kompenzuje nám to téměř prázdná pláž
19.11 neděle Maraton Vstávám v 4:50 snídaně chleba s marmeládou a tradiční ovesná kaše s boruvkami. V 5:40 odcházím na start vzdálený 1km. Kolem 6h (hodinu před závodem) je zde ještě mrtvo. Vše se probouzí tak 45min před startem. Popíjím vodu a protahuji se a odevzdávám batoh do úschovny. Závod je kvalitně organizován, je zde sice pouze cca 500 závodníků na maratonské trati, ale o půl hodiny později přibude přes tisích běžců na poloviční trati. Na maratonu je celkem 15 občerstvovaček z toho na každé druhé i gely a banány. Po závodě madaile, občerstvení, nealko pivko. Za 40€ startovného jsem dostal i fotky. Co víc si přát?
20.11. půjčení auta - Ráno v 7:45 si jdu půjčit kolo s tím že dojedu do půjčovny aut, která je skoro 3km daleko. Pak ale najdu zprávu na whatappu, že auto bude v 8h na letišti. Zavolám na číslo a paní se žlutou Toyotu za 10min přijede přímo před náš apartmán. Má s sebou i terminál takže můžu zaplatit za půjčení rovnou. Vratnou zálohu platím v hotovosti 250€ (při online platbě by si půjčovna vzala nějaké procento z převodu)
Vyrážíme po 9h k Aiya Napa na nejvychodnejsi místo Kypru viděli jsme zde kostelík, přírodní most a pěkně skalní útvary. Hodně foukalo a tak to nebylo úplně příjemné.
V městečku Protaras jsme si došli na oběd. Bylo docela obtížné najít otevřenou restauraci, protože mimo sezónu je to město duchů, vše zavřené a zazimované.
21.11. Před 8h vyrážíme na Afroditinu pláž a poté do Pafos Pláž je moc pěkná a není tady ani moc lidí. Parkování zdarma, což je na Kypru snad všude, což je super. K pláži se jde podchodem pod silnicí a je zde nekolik skal v moři, které jsou krásně fotogenické. Cesta nám trvala po dálnici lehce přes hodinku.
Do Pafos přijedeme o dalších 30min později, projdeme si archeologické vykopávky, amfiteátr a nějaké mozaiky. Po obědě v taverně jdeme ještě k hradu kde se dorazíme zmrzlinkou a kafem. Zatím asi nejlepší zmrzlina na Kypru. Ostatní byla jen sladká ochucená voda.
Po cestě domu zastavujeme ještě na pláži Governor beach, kde jsou skaliska a oblázky, ale dá se zde vykoupat a je tady nádherný výhled. Potkáváme vojáky jak nesou nad hlavou dva nafukovací čluny po schodech. Večer si skočíme na jídlo do restaurace hned vedle apartmánu a ceny jsou zde poloviční a jídlo chutná skvěle.
22.11. středa Rano jedeme do Camel parku, který je vzdálen 15km od Larnaky. Přijedeme v 8:45, otevírají v 9h, ale můžeme být alespoň na dětském hřišti a tak děti začínají řádit na prolézačkách, trampolíně a různých houpátkách. Vstupné je 7€ dospělý 5€ děti od 3 let. Prohlédneme si velbloudy, jeleny, opice a další zvířata, ale nejvíc času strávíme na hřištích, které jsou parádní. Navíc je mimo sezónu, takže zde nejsou téměř žádné děti.
23.11. Odlet je již v 6h, takže vstáváme v 3:30, oblekneme děti a v 4:05 odjíždíme na letiště. Chvíli hledáme kde se máme potkat na vrácení auta. Kontrola proběhne velmi zběžně, je mi vrácen depozit a slečna odjíždí pryč. Je super, že jsme nemuseli řešit ve 3 ráno taxi a mohl auto takto vrátit. Za půjčení od pondělí do čtvrtka jsme zaplatili 82€ (cca 2000kč)
Oťas procestoval 39 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 4 lety a napsal pro tebe 3 úžasné cestopisy.